Moda’da Gezilecek Yerler – Gezi Rehberi

Moda gezilecek yerler
Moda gezilecek yerler

Moda’da gezilecek yerler yazısı benim için ayrı bir öneme sahip. Çünkü Moda; belki denize yakınlığı, belki ağaçlı sokakları, belki de halen kentsel dönüşüme direnmesi yüzünden benim için zamanın durduğu küçük bir sayfiye semti. Bu yüzden bir hikaye gibi okuyacağınız yazımı aslında 4’e hatta alt başlıklarla 5’e ayıracağım. Moda’da gezilecek yerler yazımda;

  • Moda’da Nostalji Turu
  • Moda bilgileri
  • Moda Gurme Gezisi – Ne Yenir & Ne içilir
  • Olmazsa olmaz Moda kafeleri
  • Moda’da köşe bucak gezilecek yerler

Hayatımın çok büyük bir kısmını geçirdiğim bu semti, elimden geldiğince torpil geçmeden, tozlu tarih sayfalarına çok dalmadan size anlatmaya çalışacağım. Haydi gelin Moda’nın tarihi hakkında hızlıca konuşalım, Moda gezilecek yerler listesinin üzerinden geçelim, güzel, mis gibi bir Moda turuna çıkalım.

moda gezisi
moda gezisi

Moda’nın İsmi Nereden Geliyor?

Moda’da Minik Bir Nostalji Turu

Moda her ne kadar küçük bir sayfiye semti olsa, tarihi oldukça ilginç. Şimdilerde çok azı ayakta kalmış olmasına rağmen Moda bir zamanlar köşklerle doluymuş. Osmanlı döneminde, 19. yüzyıl sonlarında, İngiliz aileler, dönemin önemli bürokratları, sanatçılar ve bilim insanları yaşamak için bu minik sahil semtini tercih etmeye başlamışlar. Hatta rivayete göre, bu ani ilgi ve akımdan dolayı burada yaşamak neredeyse yeni bir moda başlattığından semte “Moda” ismi verilmiş.

Semtte 60’lı yıllara kadar köşkler, konaklar, kiliseler ve en fazla 2-3 katlı bahçeli evler varmış. Sonrasında ise maalesef bu mimari yapı korunamamış ve Moda’nın şimdiki görünümünü oluşturan bitişik nizam apartmanlar yapılmaya başlanmış. Yine de Moda’ya yolu düşen dikkatli gezginleri sokak aralarında harika sürprizler bekliyor. 

moda sokaklari
moda sokaklari

Mesela bunlardan birisi, Moda Burnu‘nun en güzel noktalarından birinde yer alan, çok eskiden Andreas Antipa isimli bir Yunanlı hekime ait olan 2 katlı eski bir köşk. Birinci Dünya Savaşı sonrasında bu köşkü Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk İçişleri Bakanı Ferit Tek satın almış. Hatta bulunduğu sokak da onun ismini taşıyor.

Günümüze kadar korunabilmiş bir başka güzellik de Moda Caddesi’nden Moda Burnu’na doğru inerken solda, Dondurmacı Ali’nin karşısında kalan, 5 katlı yontma taştan yapılmış köşk. 1903 tarihli bu köşkün sahibi de Sultan 2. Abdülhamit’in doktoru Arif Sarıca Paşa imiş. Halen kullanılmakta olan bu köşk, Moda Caddesi’nin en çok merak edilen, parmaklıklar arasından en çok fotoğrafı çekilmeye çalışılan yerlerinden birisi.

bursali kosk
bursali kosk

Moda’ya giderken eğer Bahariye’den geçerseniz Şair Latif Sokak’ta başka bir harika eseri görme şansınız olabilir. Zamanında Bursa’nın ileri gelenlerinden Rıza Bey’e ait olan, şimdilerde binaların arasına sıkışıp kalmış köşkün en çarpıcı detayı tamamen el işçiliği ile yapılmış ahşap ön cephesi. Moda’ya yolunuz düşmüşken görmeden geçmeyin derim. Moda köşkleri nereye bakacağını bilenler için keşfedilmeyi bekliyor.

Moda’ya Nasıl Gidilir?

Moda’ya gitmek için en güzel yol nostaljik Moda tramvayı

moda tramvayi - modada gezilecek yerler
moda tramvayi – modada gezilecek yerler (instagram – fyzsntrk)

Moda’nın tarihi İstanbul tarihiyle kıyaslanmasa da oldukça derin, bu yüzden tarih kısmını tadında bırakıp Moda’nın tadını çıkarabileceğiniz onlarca tavsiyeye geçelim.

Moda, Kadıköy’e geldikten sonra ulaşımın oldukça kolay olduğu bir noktada. Dilerseniz Bahariye Caddesi’nden yürüyün, dilerseniz Mühürdar sahilinden yürüyün, dilerseniz de tarihi Kadıköy Çarşısı’nın içinden geçin. Ama Moda’yı tüm ruhuyla yaşamak isterseniz bence Kadıköy’den nostaljik Moda tramvayına binin.

Çok eskilerde de Modalıların ulaşım için kullandığı bu hat, 2003 senesinde yeniden hizmete açıldı. Kadıköy İskelesi’ne yakın bir noktadan kalkıp, Altıyol ve Bahariye Caddesi’ni bir baştan bir başa aşarak bir minik ara sokaktan Moda Caddesi’ne çıkan tramvay, haftanın 7 günü akşam 20.00’a kadar yaklaşık 20 dakikada bir sefer yapıyor. Moda’da gezilecek yerlerin çoğunu Moda tramvayıyla gezebilirsiniz.

Moda’ya Ne Zaman Gidilir?

4 mevsimlik semt

Modaya ne zaman gidilir
Modaya ne zaman gidilir

Moda’ya gelmek için en uygun mevsim ya da en uygun zaman gibi bir şey olduğunu düşünmediğim için bu ayrıma hiç girmiyorum. Mesela yazın sokaklarındaki kuş cıvıltısı ve yapraklanmış ağaçları, dışarı masalarını çıkartmış minik kafelerini ve sahilini son derece keyifli bulacağınız kesin ama kışın da eğer karlı zamanına denk gelirseniz tenha sokakları ve masalsı manzaraları ile bu haline aşık olabilirsiniz. İlkbahar ve sonbahardaki ağaç ve yaprak şöleninden hiç bahsetmiyorum bile. Kısaca Moda, her türlü ruh halinizde ve her mevsimde hoşunuza gidebilecek bir semt.

Modada nereler gezilir
Modada nereler gezilir

Yine de mevsimlere özel tavsiyeler isterseniz, Moda’da neler yapılır hızlıca sıralayalım:

  • İlkbaharda, sokak aralarındaki çiçek açan meyve ağaçlarını keşif yürüyüşü ve Kemal’in Yeri’nde açık havada sabah kahvaltısı
  • Yazın Moda Sahili’nde piknik,
  • Sonbahar’da Moda Parkı’nda kestane yemek, Bahariye’deki Süreyya Operası’nda ya da Kadıköy Sineması’nda keyif sonrası yürüyüş, onlarca kahvecide halen dışarıda oturabiliyorken kahve içmek
  • Kışın, özellikle kar varsa tenha sokaklarda yürüyüş, Ali Usta’da sahlep denemeniz gerekenlerin başında geliyor.

Daha çok İstanbul manzarası için, İstanbul’un en güzel manzaraları yazımıza da göz atabilirsiniz.

Moda’da Nerede Yenir?

Moda Yeme-İçme Önerileri

modada gezilecek yerler - moda cay bahcesi
modada gezilecek yerler – moda cay bahcesi

Moda’da gezilecek kısmında yeme – içme yerleri eklemek istedim. ! Moda; her zevke ve her bütçeye göre bir yemek seçeneği barındıran, kolay kolay aç kalmayacağınız yerlerin ilk sıralarında yer alıyor. İster balıksever, ister kahve tiryakisi, ister vegan, ister kebapsever, ister meyhane meraklısı olun; burada seçeneğiniz bol.

Moda Kahvaltı Mekanları

  • Günün ilk öğünü kahvaltı ile başlayalım. Açık havada, Büyük Moda Çay Bahçesi’nin hemen yanındaki Kemal’in Yeri birçok mevsim için ilk akla gelen klasiklerden biri. Moda’daki bir sürü pastaneden istediklerinizi alıp burada çayla yiyebileceğiniz gibi tost, sandviç gibi pratik seçenekleri mekandan da sağlayabiliyorsunuz.
  • Daha detaylı, daha özel bir kahvaltı etme niyetindeyseniz de seçenek çok. Moda’nın sakin bir ara sokağında yer alan Dün, omletleri ve kendi yaptıkları ekmekleri ile ilgi çekiyor.
  • Semtin görece yenisi Arezu Moda da bizim pek sevdiğimiz yerler arasında. Özellikle hazırladıkları birbirinden güzel tartine’ler ve o nefis kurabiyeleri bizim tekrar tekrar gitmemiz için sebep. Ayrıca mekanda, kafeinsiz kahve, şekersiz ve glutensiz seçenekler olduğunu da hatırlatalım. (Bizim için hayat kurtarıcı konular)
YER - Moda'da gezilecek yerler
YER – Moda’da gezilecek yerler
  • Hemen yan sokağında bulunan Yer ise hem sakin ortamı hem de lezzetli kahvaltısı ile ilk akla gelenlerden.
  • Sahile biraz daha yakın olmak isterseniz, Küçük Moda olarak anılan bölgede, Kalamış Koyu’na tepeden bakan, ağaçlar arasındaki Zapata Bakery’i tercih edebilirsiniz. Hem tüm hamur işlerini taze ve günlük yapıyorlar hem de manzara harika.
  • Moda Caddesi’nin tatlı bir ara sokağında yer alan Yumma ise Antepli bir ailenin işletmesinde ve yöresel birçok lezzet ve ev yapımı reçel ve ezmelerle gerçekten damak doyuran bir kahvaltı servis ediyorlar.
  • Yine bir başka ara sokaktaki Pappa ise ekşi maya ekmeğe yaptıkları tostları ile meşhur. Ayrıca yaklaşık 120 yıllık bir binada bulunması da başka harika bir detay.
moda caddesi - organik sebze tezgahı
moda caddesinden moda burnuna ilerlerken yolun sağında kalan minik organik sebze tezgahından alışveriş yapabilirsiniz

Moda’da Öğle ve Akşam Yemeği

Kahvaltı değil de öğle ya da akşam yemeği için Moda’daysanız yine çok şanslısınız. Öncelikle belirteyim, yukarıda sıraladığım kahvaltı mekanlarının tamamında öğle yemeği için de aynı lezzet iddiasında bir sürü seçenek bulabilirsiniz.

  • Ek olarak, ilk tavsiye edebileceğim yer 1981’den beri Moda’da yer alan Kırıntı. Diğer şubelerden farklı olarak nostaljik dekorasyonu, o yıllara özgü neon menüsü ve dürümden makarnaya birçok seçeneğiyle hala benim aklıma ilk gelen yerlerden.
  • Canınız özellikle farklı bir şeyler istiyorsa Moda’nın hafif dışında kalan, Yoğurtçu Parkı’na inen yokuşta yer alan Paul’s, çeşit çeşit lazanyası ile çok ünlü.
  • İtalyan lezzetlerine uzanmışken, akşam saatlerinden itibaren servis vermeye başlayan Aida, makarna ve lazanyası ile olduğu kadar şarap kavı ile de son derece iddialı. Aida özel bir akşam yemeği için ilk tercihlerinizden biri olsun.
moda gezilecek yerler - aida
moda gezilecek yerler – aida
  • Moda Caddesi’nin sonlarında yer alan B.O.B Best Of Burger yeni açılmasına rağmen hamburgeri ile iddialı.
  • Hamburger konusunda bir başka iyi mekan da haftada 1 gün hamburger yapan Bonkis.
  • Moda’dan Bahariye’ye çıkan sokaklardan birinde yer alan Basta ise her daim kalabalık, Michelin yıldızlı şeflere sahip minik bir modern restoran. Hamburger, dürüm ve vegan seçenekleri kesinlikle denenmeli.  Bazen kapıda sıra olsa da kuzu dürüm için beklemeye değer!
modada ne yenir - basta
modada ne yenir – basta
  • Tercihiniz mantıdan yana olacaksa Bonkis ile aynı sokakta yer alan Masa ve Moda Meydanı’na giderken rastlayacağınız Sayla, Moda’nın en ünlü ve en lezzetlileri.
  • Daha pratik ve daha Moda’ya özgü bir lezzet isterseniz, Moda Caddesi’nin ortasında yer alan Korkmaz Büfe, döneri ile meşhur. Akşam saatlerinde döneri çoktan tükenen bu minik büfenin müdavimi çok fazla.
  • Tam karşısında yer alan Naan ise günün her saati yiyecek bir şeyler bulabileceğiniz, kendi üretimi ekmeklerle çok farklı sandviçler hazırlayan minik bir mahalle fırını.
Moda gezilecek yerler - tramvay yolu
Moda gezilecek yerler – tramvay yolu

Moda’da Gece

Moda’ya daha geç saatlerde gelip bir şeyler içmek isterseniz, Moda Burnu’na giden tatlı bir sokakta bulunan Muaf harika bir mahalle barı. Yine Moda Caddesi üzerinde yer alan Fil, Zeplin, AYI ve Draft diğer semtlerden de bildiğimiz iyi seçenekler.

Daha uzun süreli bir rakı masası keyfi peşindeyseniz Koço ilk akla gelen klasiklerden. Hem başarılı mezeleri hem de oturmuş müdavim kitlesi ile Moda’nın en keyifli meyhanelerinden birisi.

zeplin - modada gece ne yapilir
zeplin – modada gece ne yapilir

Yolunuz Koço’ya düşerse içinde yer alan minik ayazmayı da ziyaret edebilirsiniz. Bu minik ayazma, 1924’te Rum balıkçılar tarafından keşfedilen kilise kalıntıları ve ikonalar üzerine inşa edilip ziyarete açılmış. 1935’te de şimdiki Koço’nun binası, ayazma alanı korunarak inşa edilmiş ve böylece Moda, içinde ayazması olan bir meyhaneye ev sahipliği yapmaya başlamış. Bu ufak bilgiden sonra başka bir meyhane tavsiyesi isterseniz Moda Caddesi’nde yer alan Samatyalı Meyhane de alternatif olabilir.

Moda’da Kahve ve Tatlı

Moda, 3. dalga kahveci akımına geç kapıldı ancak neredeyse her ara sokağında bir kahveci barındırarak bu akımın en kuvvetli olduğu semtlerden birisi oldu. Hatta Moda Caddesi’ni kesen, dolmuşların da geçtiği sokak olan Bademaltı Sokak, birçok iyi kahvecinin buluşma noktası.

  • Hem kahvenizi içebileceğiniz hem de çekirdek satın alabileceğiniz bu kahvecilerden en meşhuru şüphesiz Walter’s. Kahve dışında tatlı çeşitleri ve özellikle İngiliz tipi kahvaltısıyla öne çıkıyor.
  • Yine aynı sokakta yer alan Old Java da çeşitleri ile oldukça iddialı. Amerikan tipi çikolatalı kurabiyesini mutlaka deneyin.
  • Biraz daha ilerlediğinizde minicik ama sokağa bakan oturma alanıyla sizi hemen tavlayacak Venture var.
Moda gezilecek yerler - Ventura
Moda gezilecek yerler – Ventura
  • Karşı sırasında eski bir binanın girişine yerleşmiş, taş duvarları ve sıcak detaylarıyla dikkat çeken Story Coffee de hem kahve hem de tatlı konusunda gayet iyi.
  • Yine aynı sokakta yer alan Ben, keyifli oturma alanıyla birçok komşusundan daha ferah bir mekana sahip. Ayrıca brownie ve havuçlu keki de harika.
BEN - Moda gezilecek yerler
BEN – Moda gezilecek yerler
  • Başka sokaklara doğru yürümeye devam edersek, Moda Caddesi’nin sonuna doğru Rafine karşınıza çıkacak. Her daim dolu olan bu kahveci, kahve çeşitlerinde zaten çok çok iyiyken bir de nefis Paris Brest yapıyor ki gerçekten denenmeli.
  • Hazır tatlı demişken, tam karşısında yer alan OD46 isimli, iki kız kardeşin işlettiği bir krepçi var ki özellikle tatlı krep çeşitleri gerçekten bağımlılık yaratıyor. Ayrıca burada da tatlıya eşlik edecek kahve bulmanız mümkün.
  • Moda Caddesi’nden çarşı yönüne ilerleyecek olursanız, köşede eski Çiçek İşleri’nin yerine açılan Zoo‘yu göreceksiniz. Duvarlarındaki tablolar ve dekorasyon detayları da zaten tam ismine yakışır tarzda. Girişteki masanın üzerinde her gün değişen bir sürü tatlı çeşidi yer alıyor, seçmekte zorlanabilirsiniz. Ayrıca sürprizli tuvaletlerini de görmeden geçmeyin derim.
zoo - modada gezilecek yerler
zoo – modada gezilecek yerler
  • Rafine’den biraz ilerleyip ilk sol sokağa girdiğinizde karşınıza Mascarpone çıkacak. Burası da tiramisu konusunda efsane ama siz gitmişken bir de vegan kekini deneyin.
  • Moda Burnu’na doğru ilerleyip biraz deniz havası almak isterseniz Nero ve Starbucks gibi zincir kahveciler dışında Fatcat isimli çok sevimli bir kahveci de sizi bekliyor olacak.

Moda dışındaki kahveciler de ilginizi çekiyorsa, İstanbul’un İyi 3. Dalga kahvecileri yazımızı mutlaka inceleyin.

İstanbul Moda Turu

Moda gezilecek yerler
Moda gezilecek yerler

Karnımızı doyurduk, kahvemizi de içtiysek şimdi birazcık Moda turu yapalım. Moda gezilecek yerler listesinin özetini aşağıda bulabilirsiniz.

  • Moda’nın ve birçoğumuzun çocukluğunun simgesi olan Barış Manço’nun, Yusuf Kamil Paşa Sokak’ta yer alan müzeye dönüştürülen evini mutlaka ziyaret edin. Pazartesi hariç her gün 17.00’a kadar ziyarete açık.
  • Barış Manço’nun evinin karşısında yer alan All Saints Moda Kilisesi zaman zaman çok güzel konserlere ev sahipliği yapıyor. Çeşitli etkinlik sitelerinden takip edip bir Moda gezisi gününe denk getirebilirseniz harika olabilir.
Moda gezilecek yerler - all saints kilisesi
Moda gezilecek yerler – all saints kilisesi
  • Şu sıralar restorasyonda ama Moda İskelesi’ni mutlaka görün. Sahilden önüne kadar yürüyebileceğiniz gibi yukarıdan harika fotoğraflarını da çekebilirsiniz.
  • Yazın önünde metrelerce uzunlukta kuyruklar olan Dondurmacı Ali Usta’ya bir değişiklik yapıp kışın gidin ve dondurmalı sahlep için.
  • Moda’nın ara sokaklarına serpiştirilmiş tasarım butiklerini keşfedin. Küpeden çantaya, minderden ayakkabıya birçok özel ürün bulabileceğiniz bu butiklerden başlıcaları: Yeti (Bademaltı Sokak), Moda Calling (Bademaltı Sokak), Mock Up (Dr. Esat Işık Caddesi), Day Design (Dr. Esat Işık Caddesi), Bizon Seramik (Cemal Süreya Sokak)
  • Minik antika ve vintage dükkanlarını keşfedin. Art Depo (Moda Caddesi), Seyyare (Dr. Esat Işık Caddesi), Prokopi’nin Eskici Dükkanı (Bademaltı Sokak) en bilindikleri. Ama ara sokaklarda da en az bunlar kadar güzel keşifler sizi bekliyor.
  • Kültür ve sanatı da Moda turunuza ekleyin. Oyun Atölyesi, Süreyya Operası ve Moda Sahnesi etkinliklerini takip ederek gününüzü daha unutulmaz hale getirebilirsiniz. Ayrıca yenilenen Rexx Sineması’nda da sinema keyfi yapabilirsiniz. (Süreyya operası’ndaki temsillere buradan ulaşabilirsiniz)
sureyya operasi - moda
sureyya operasi – moda
  • Moda Caddesi 89 numarada yer alan Yeni Eczanesi’ni mutlaka görün. 1900’lerin başından beri ayakta duran eczanenin sahibi Melih Bey’le sohbet etmek, içerideki nostaljik detayların, eski ilaç şişesi koleksiyonunun içinde kaybolmak size bambaşka bir Moda deneyimi yaşatabilir. Eczanenin kokusu ve ışığı bile zamanda yolculuk yapmanıza yetecek.
  • Moda’nın eski klasik pastanelerinden alışveriş yapın. Elif, Eyfel, Pasifik Pastaneleri ilk akla gelenler. Zaten havadaki mahlep kokusunu takip ederseniz geri kalanlarını da rahatlıkla bulabilirsiniz.

Moda bana yetmedi, İstanbul çevresinde nereler var diyorsanız eğer İstanbul’a yakın gezilecek yerleri bu yazımızda derledik.

Yahut İstanbul’da Gezilecek Yerler yazımızı da okuyabilirsiniz.

Moda’da Gezilecek Yerler yazımızın sonuna geldik. Moda’ya ne zaman ve ne için giderseniz gidin; görerek ve hissederek gezin. Belki hiçbir şehir rehberinde yer almayan eski bir binayı görme, henüz keşfedilmemiş bir tatlıyı deneme, dillere düşmemiş bir manzarayı keşfetme şansı sizin olacak

More from Farah Samuray

İstanbul Etkinlik Rehberi Ekim 2020

İstanbul’un renklerini daha da güzelleştiren, hışırdayan yaprakların peşine düştüğümüz resmi sonbahar ayı...
Read More

8 Comments

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir