Cape Town Gezi Rehberi – Cape Town Üzerine Bilmeniz Gerkenler

Bu yazımızın amacı ansiklopedi niteliğinde bir Cape Town Gezi Rehberi hazırlamak. Cape Town’a gitmeden önce bilmeniz gerekenlere, Cape Town gezi planlaması için ihtiyacınız olan bilgilere, Filgezi olarak bizim deneyimlerimize, Cape Town’tan ekstra keyif almanız için ipuçlarına ve diğer Cape Town yazılarına bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Tabiki Cape Town gezisiyle ilgili, konaklama ya da herhangi bir konuda yorum bırakabilir ya da Instagramdan bize yazabilirsiniz. Filgezi instagram hesabı için buraya, benim şahsi hesabım için sizi buraya alabiliriz.

Capetown gezi rehberi
Capetown gezi rehberi

Altı kişi gittiğimiz ve 8 gün boyunca kaldığımız Cape Town’dan aklımızda tamamen güzel anılarla, bu güzel şehre bir dahaki gelişimizi planlayarak ayrıldık. Bana kalırsa Cape Town, doğal güzellik anlamında sinir bozucu derecede güzel (ben bir şehir olarak gelsem dünyaya kıskanacağım ilk şehir Cape Town olurdu kesin)

Yeme-içme ve özellikle şarap konusunda inanılmaz. Sörf, dalış, skydiving, hiking gibi benim çoğu gezimin iskeleti oluşturan konularda bir dünya markası. Tarihi ve kültürel anlamda karanlık ve zengin. Yani kısacası, bir geziden beklediğim ne varsa bir şehirde en güzel halleriyle toplanmış da sizi bekliyor sanki.

Yemek programı tadında özet bir Cape Town değerlendirmesi ile Cape Town Gezi Rehberi yazımıza başlayalım. Yolumuz da yazımız da uzun arkadaşlar, maalesef beğenilen gezi rotası yazısına denk geldiniz!

  • Cape Town’ı beğendik mi? Bir daha gider miyiz? Kesinlikle evet
  • Cape Town’a neden gidilir? Her şey için gidilir ama spor aktiviteleri, yeme içme, şarap turu için Dünya’nın en iyilerinden biri
  • Cape Town neden gidilmez? Cape Town’ın iki okyanusa kıyısı var, bu OK. Ama hayatınızın en güzel deniz tatili için Türkiye’den kalkıp Cape Town’a gidilmez. Akdeniz sahillerine alışkın biri için Deniz tatili tanımı genelde farklı oluyor.
  • Cape Town pahalı mı, ucuz mu? Kısa cevap ucuz. Uzun cevap ne yapmak istediğinize göre değişir. Ama Türk parasının değerli olduğu nadir ülkelerden birisinden bahsediyoruz.
  • Cape Town şarapları güzel mi? Evet, evet, evet (bunu yapmak için ekledim bu soruyu :))
Cape Town Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler

Cape Town Gezi Rehberi’ni upuzun yazdığımı fark ettim. O yüzden nelerden bahsedeceğimi başlıklarla özetlemek istedim. Cape Town gezi Rehberi aşağıdaki başlıklardan oluşacak:

  1. Cape Town Gezisi Öncesi Genel Bilgiler
  2. Cape Town’a Gezi Bütçesi, Ulaşım ve Konaklama Rehberi
  3. Cape Town’a Gitmeden Bilmeniz Gereken Diğer Bilgiler (Vize mevzusu ve niceleri)
  4. Cape Town’da Ne Yapılır?
  5. Cape Town Gezilecek Yerler
  6. Cape Town’da Ne Yenir?

Cape Town’a bayıldığımızın mesajını üstü kapalı da olsa yukarı da vermiştim 🙂 O yüzden keyif ala ala bugüne kadarki en detaylı yazı dizini hazırlamaya çalıştım. Cape Town gezi rehberinden sonra göz atmanızı tasviye ettiğim, bu büyülü şehir ile ilgili diğer yazıların linklerini buraya bırakıyorum:

Uzun bir giriş sonrası haydi başlayalım, ta da – karşınızda Filgezi Cape Town Gezi Rehberi

1- Cape Town Gezisi Öncesi Genel Bilgiler

Bence bir gezi rehberinin taşıması gereken en temel özelliklerden bir tanesi, o şehrin kültürünü yaşayışını akıllarımızda canlandırabilecek bir kaç bilgi verebilmesi. Gezinizi gerçekleştirdiğiniz anda yanınızdaki arkadaşınıza söyleyebileceğiniz bir kaç bilgi içermesi. Ya da ilginizi çekebilecek başlıkları size sağlayabilmesi, böylece isterseniz o başlıklar hakkında detaylı araştırmalar yapabilirsiniz.

Cape Town gitmeden önce hakkında öğrenebilecek sınırsız bilgi olan bir şehir. En azından coğrafi konumunu, bu konumun sağladı bir kaç özelliği, tarihi hakkınbda kısa notları Cape Town Gezi Rehberinin bu bölümünde kapsayacağız.

Kısa Cape Town / Güney Afrika tarihi

CapeTown- Filgezi

Sömürgecilik

Cape Town ve Güney Afrika madenleri, deniz ulaşımı konusunda pratikliği ve ucuz iş gücü sayesinde uzun süre sömürge devletlerinin gözdesi olmuş bir yer. Tarihinde İngilizce ve Hollanda sömürgesi olduğu için şehirde hala bu dönemin etkileri  açık olarak hissediliyor.

Irkçılık ve Apartheid Dönemi

Ülkede uzun süre siyahilere uygulana ırkçılık 1900’lü yılların ortalarına doğru resmileşiyor. Yıllarca siyahi vatandaşların beyazlara göre daha az hakka sahip olduğu ve olması gerektiği devlet tarafından destekleniyor, yasalaşıyor ve uygulanıyor. Siyahilere ayrı şehir dışında mahalleler oluşturulması, siyahi vatandaşların sağlık, eğitim, barınma gibi devlet hizmetlerinden yararlanamaması, sadece belli işlerde çalıştırılması gibi çok sert ayrımlar 1990’lı yıllara kadar devam ediyor.

Nelson Mandela’nın önderliğinde gelişen anti-Apartheid döneminin ileri rüzgarı bir çok şeyi değiştirse de, maalesef hala zenginlik ve fakirlik uçlarda yaşanıyor Güney Afrikada. Ve zengin fakir dağılımı sizinde tahmin edeceğiniz gibi.

Cape Town nerededir?

Cape Town Güney Afrika’nın güney-batı ucunda yer alır. Konumu gereği iki okyanusu birleştiren Cape Town’un bir tarafı Atlas okyanusu, bir tarafı Hint okyanusudur.

Diğer aramalardan yola çıkarak bir kaç pratik bilgi daha eklemek gerekirse; Güney Afrika her ne kadar Afrika’nın Güney’ini işaret ediyor olsa da aynı zamanda bir ülke. Ve Cape Town bu ülkenin başkenti (her arama sonucunda karşıma çıktığı gibi aslında üç başkentinen bir tanesi). Aynı zamanda hem Güney Afrika’nın hem genel Afrika’nın en modern ve varlıklı kenti.

Cape Town – Güney Afrika sembolleri

Coğrafya derslerinden bildiğiniz Ümit Burnu Cape Town’da yer alıyor. Aynı zamanda, özellikle belgesi ile birlikte Türkiye’de daha çok duyulmaya başlayan bizim Atatürk’ümüz Nelson Mandela Cape Town’da Roben adasında hapishanede kalıyor.

Cape Town ile Türkiye Saat farkı

Cape Town’a İstanbul’dan yaklaşık 12 saatlik bir uçuşla varıyorsunuz. Bizim için inanması biraz zor olsa da, aynı boylam (yani saat farkına neden coğrafya dersinden hatırlayacağımız meridyenler) üzerinde yer aldığı için Türkiye ile saat farkı yok. Evet tekrar ediyorum, 12 saat uçuyorsunuz, sıfır jetlag, Türkiye ile aynı saat 🙂

Cape Town Hava Durumu

Cape Town Güney yarım kürede bulunuyor, yani Türkiye ile mevsimlerin zamanları tam tersi. Biz yazı yaşarken Güney Afrikalı arkadaşlarımız kışı yaşıyor. Yaz mevsimlerinde oldukça güzel bir hava var. Kış döneminde Cape Town’a henüz gitme fırsatımız olmadı fakat yazın ortalama 25-28 derece olan gündüz sıcaklığı kışın 16-20 derece seviyesine düşüyor. Yani Cape Town havası bütün yıl boyunca oldukça ılık.

Sıcaklık yanında iki okyanusa kıyısı olmasından dolayı, farklı kıyıları farklı özellik gösteriyor olsa da, Cape Town oldukça rüzgarlı bir şehir.

Cape Town’da Hangi Dil Konuşuluyor?

Cape Town’da katıldığımız lokal bir komünite turundan öğrendiğimiz kadarıyla Afrika’da 11’i resmi dil olmak üzere bir çok dil konuşuluyor. Eski İngilizce ve Hollanda sömürgesi olmasından dolayı herkes ingilizce ve genellikle Afrika Hollanda’cası konuşuyor. Yani genel olarak dil problemi yaşanmıyor.

İngilizce dışında konuşan dillerden bazıları çok ilginç, ağzın ve dilin hareketleriyle çıkarılan seslerin anlamı olan diller var. Bize çok komik geliyor tabi ama hala kendi aralarında bu “kuş dili” misali dille konuşan yerel insanlar var 🙂

Cape Town Para Birimi Nedir?

Güney Afrika para birimi rant’tır. 1 Türk Lirası yaklaşık olarak 3 Afrika Rantı ediyor (Ocak 2018).

Cape Town hakkında havalı bilgiler

Eğer siz de benim gibiyseniz, yani turu planladınız ve orası hakkında bilinmeyen şeyler okumayı anlatmayı seviyorsunuz durumu var ise, buradaki bilgiler işinize yaracak. Cape Town gezi rehberi ansiklopedi gibi olmalı; madde madde ekmeğinize un edeceğiniz bilgiler, buyrunuz:

  • Cape Town’da nerede denize girilir? Cape Town iki okyanusa kıyısı var. Ünlü Afrika güneşi, burning sun var, palmiyeli mükemmel kumsalları var. Fakat deniz tatili için uygun değil. Atlantik – Atlas Okyanusu kıyısı su sıcaklığı 10-14 derece, Hint okyanusu kıyısı ise 16-18 derece seviyelerinde. Yani Cape Town deniz tatili için uygun değil, fakat gittiğinizde denize girmek için Hint okyanusu yakasını tercih etmelisin. Bu ilk havalı bilgimiz.
  • Cape Town Mimarisi: Güney Afrika yukarıda bahsettiğim gibi İngiliz ve Hollanda sömürgesi geçirmiş bir ülke. Bu yüzden şehirde yerli, Afrika Hollandası (çevirince biraz ilginç oldu, Cape Dutch) ve Viktorya tarzı binalar görüyorsunuz. Bu yüzden herkes Cape Town hakkında Afika’nın Avrupa şehri yorumlarını kolayca yapıyor. Çünkü kendinizi Avrupa’da hissettiğiniz yapılar genel de İngiliz Viktorya dönemi yapıları. Aklınıza Amsterdam’ı getirin, genelde az katlı (Cape Town’da çoğunlukla tek katlı), façade yani ön cephe kısmı ön planda olan evler de işte Cape dutch tarzı evler.
  • Gökkuşağı milleti – Rainbow Nation: Güney Afrika Rainbow Nation yani Gökkuşağı Ulusu olarak adlandırılıyor. Gökkuşağı çeşitliliği sembolize ediyor. Bunun 3 tane ana sebebi var: 1)Ülkede gerçekten farklı ten renklerine sahip 4 ana grup yaşıyor. Nasıl çevireceğimi tam olarak bilmiyorum ama bu gruplar Siyahiler “black”, melezler “colored”, beyazlar ve Asyayalılar. 2) Ülkede 11’i resmi olmak üzere çok fazla dil konuşuluyor. 3) Güney Afrika’da Hristiyanlar, Müslümanlar ve yerel dinlerin hepsi aktif olarak hayatın içinde.
  • Güney Africa şarapları: Şarapların bu kadargüzel ve farklı olmasının sebebi iki farklı okyanusun özgün bir “terroir” sağlaması. Yani, Avrupa’da içtiğiniz Cabernet ile burada içtiğiniz aynı olmuyor. Ülkenin iki ünlü kendine has üzümü var, beyaz şarap yapılan Chemin Blanc ve kırmızı şarap yapımında kullanılan Pinotage.

2. Cape Town Gezi Rehberi – Cape Town Gezi Bütçesi, Cape Town’a Ulaşım ve Cape Town’da Konaklama Rehberi

Cape Town Gezi Bütçesi – Cape Town Pahalı mı?

1 Türk Lirasının yaklaşık 3 Afrika Randı olduğunu belirtmiştim yukarıda. Yani Türk parası burada değerli. Genel olarak yeme-içme, özellikle alkol oldukça ucuz. Tabiki Cape Town çok turistik bir şehir, bu yüzden yaptığınız aktiviteler ve gittiğiniz yerlere göre fiyatlar farklılık gösteriyor.

Bizim altı kişi olduğumuz için genelde büyük evlerde kaldık. Fakat, yaklaşık olarak maliyetler şu şekilde olacaktır.

  • Konaklama: Günlük kişi başı 100 – 150 TL
  • Uçak Bileti (İstanbul’dan direkt): 1500 – 2000 TL arası
  • Araç Kiralama: Günlük 50 – 100 TL arası
  • Yeme-içme ve müze girişleri: Günlük kişi başı 100 – 150 tl arası
  • Özel aktivite: örneğin sörf, shark diving gibi aktivitelerden biri ya da bir kaçı 500 – 750 tl
  • Şarap satın alma: Şişe başı ortalama 50 TL

Yani 7 günlük bir tatil için 3500 ile 5000 TL arası sıfır ekonomi yaparak bir tatil geçirebilirsiniz. Ekonomi yaparak (hostellerde kalma, yeme-içmeden kısma, araba kiralamama) bunun çok çok daha altına inilebilir tabiki.

Cape Town Uçak Bileti

İstanbul’dan Cape Town’a direkt Türk Hava Yolları uçuşları bulunuyor. Yaklaşık 11 saat sürüyor yolculuk. Aldığınız döneme göre değişmekle birlikte yüksek maliyetli rotalardan bir tanesi bence Cape Town. Yaklaşık olarak 1500 tl en uygun dönemde, 3500 tl ise pahalı dönemde bilet maliyeti olarak düşünebilirsiniz bence.

Türk Hava Yolları Atatürk Havaalanından gece 2.00’de kalkıyor, Cape Town’a öğlen 12 gibi varıyor (biz kış saati uygulamasına geçmediğimiz için şuanda 1 saat fark var, yaz saati döneminde aynı saat olacak). Yani indiğiniz güne de bir plan rahatlıkla yapabilirsiniz.

Cape Town dönüş uçağı da 17.20’de kalkıyor, sabah 5.00 gibi iniyor. Yani yine Türkiye inişinizden sonra işe direk geçebilirsiniz 🙂

Benim kontrol ettiğim kadarıyla şuanda (Mart 2018) aktarmalı uçuşlarda Türkiye dışı alternatifler çok yaygın olmadığı için, ekstra bir ucuzluk olmuyor. 100 TL daha uygun biletler yaklaşık 4 – 5 saat uçuş süresinizi uzatıyor. Tabiki yine de skyscanner üzerinden kontrol etmek faydalı olacaktır, özellikle Qatar Havayollarının denizaşırı uçuş kampanyaları bazen çok uygun fiyatlı olabiliyor.

 

Cape Town’da Konaklama – Cape Town’da Nerede Kalınır?

CapeTown’da Nerede Kalınır

Cape Town merkezde kalabileceğiniz bir çok seçeneğiniz mevcut. Aynı zamanda bizim yaptığımız gibi şarap bağlarını da gezmek istiyorsanız, mutlaka bağların olduğu bölgede, hatta bağlardan birinde kalmanızı öneririm.

Eğer arabanız varsa, 1’er gün 2’şer gün farklı farklı lokasyonlarda kalabilirsiniz. Biz öyle yaptık, çok daha fazla keyif aldık. Cape Town içerisinde kalmanızı önerebileceğim bölgeler:

  • Sea Point: Hiç lafı uzatmaya gerek yok, burası Cape Town’un varlıklı bölgelerinden bir tanesi. Her ne kadar bizim güvenlikle ilgili aşırı bir kaygımız olmasa da, yapacağımız çekim malzemeleri, kalabalık oluşumuzdan dolayı site içinde bir evi tercih ettik. İlk Sea Point bölgesinde kaldık. Merkeze ve gideceğiniz yerlere yürüyerek de araçla da oldukça yakın bir konumda.
  • Diğer Lüks bölgeler: Bu bölgeler evler genelde çok geniş, deniz manzaralı ve bahçe içerisinde. Camps Bay, Waterfront ya da Clifton Beach bu tarz bir konaklama arayanları mutsuz etmeyecektir.
  • Turistik  merkez Long Street: Ben şahsen bu bölgeye bayılmıyorum, ama şehir içerisinde gezeceğiniz her yer, hosteller otel ağırlıkları Long Street etrafına konuşlanmış durumda. Seyahat içeriğinize göre iyi bir tercih olabilir.
  • Alternatif Bölgeler: Yeni yeni coşan hipster bölge Woodstock, rengarenk müslüman mahallesi Bo-Kaap diğer konaklama seçenekleriniz olabilir.

Eğer şarap bağlarına ilginiz varsa ve en az bir gününüz sakin bir aktiviteye ayırmak istiyorsanız Elgin Valley’e gitmenizi kesinlikle öneririm. Ömrünüz boyunca hatırlayacağınız, herkese fotoğraf çekip çekip atacağınız, gece boyunca yıldızları izlemekten uyumak istemeyeceğiniz bir deneyim olacak sizin için. Biz gittiğimiz Old Mac Daddy’de kaldık. Net olarak hayatımın en güzel 2 gününden birisiydi. Turkish Googler’dan selam söyleyebilirsiniz. Fiyatları hizmete göre oldukça uygun, yemekleri lezzetli – indirim yapacaklarını zannetmiyorum o yüzden.

Burada tekrar belirtmek lazım, ben iş gezisi dışında gezilerimde genelde Airbnb tercih ediyorum. O yüzden yazılarımdan otel seçeneklerinden çok fazla bahsedemiyorum.

Airbnb nedir, ya da güvenli mi, nasıl kullanılır gibi sorularınız için Airbnb ile ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.

Hala içinizdeki çılgın gezgin ateşi yanıyora benim üniversite döneminde yapmaya alışık olduğum Couchsurfing’i de deneyebilirsiniz. Gezginlerinin birbirlerine evini açtığını bu uygulamanın detaylarını da yazmıştık, bu link üzerinden göz atmanızı tavsiye ederim.

Cape Town’da Ulaşım

CapeTown- Ulasim

Son bir kaç yazımda bu konuyla ilgili hep aynı şeyleri yazıyorum maalesef. Fakat Cape Town’da arabasız seyahat konforu yakalamak çok zor gerçekten. Özellikle aktiviteler yapacaksanız, planınızı kendiniz belirlemek istiyorsanız araba kiralamanızı öneririm.

Cape Town Araç Kiralama

Araba kiralamadan önce aklınızda bulunması gereken bir kaç bilgi var. Cape Town eski İngiliz sömürgesi, bahsetmiştik, yani trafik tersten akıyor. Biz İrlanda’dan alışık olduğumuz için hiç bir problem yaşamadık. Eğer ilk defa ters yönden araç kullanacaksanız, en azından otomatik araç kiralamanızı tavsiye ederim.

İkinci önemli konu sigorta. Bu yazıyı yazdığım dönemden bir hafta önce Barcelona’da arabamıza hırsız girdi. Eğer full sigorta yaptırmamış olsaydım, çalınan eşyalarımızın üzerine bir de arabada meydana gelen hasarı karşılamamız gerekicekti. O yüzden hem tersten araç kullanma, hem Cape Town bu konu da iyi bir üne sahip değilken, Cape Town’da araç kiralayacaksanız full sigorta mutlaka yaptırın.

Park yeri konusu: Genellikle park yeri bulmak zor değil açıkcası. Yol üzerine park edecekseniz beyaz çizgilerin içerisine park edin ve parkomatlara para atmayı unutmayın. Bir de cezadır, araç çekilmesidir uğraşmak istemezseniz. Ben bunları hiç riske etmek istemediğim için genelde biraz daha fazla ödeyerek kapalı otoparklara bırakmayı tercih ettim arabayı.

Son bir konu, Cape Town’a özel olmasa da, burada biraz daha dikkat çekici bir durum. Aracınızı park ettiğinizde içinde görünür hiç bir şey bırakmayın. Şarj kablosu, fotoğraf makinesi ne olursa. Hiç bir şey bırakmazsınız, hırkanızın altında ne var bakmak için kelebek camınızı kırabilirler 🙂 Gerek yok gerçekten.

Uyarı: Bu söylediklerin tamamen önlem amaçlı, bizim başımıza tatsız hiç bir şey gelmedi, ama tecrübe ile sabit, gezdiğiniz yerler ile ilgili yaşadığınız güzel şeylerden daha kuvvetli kötü anılar yer ediyor aklımızda. Muhtemel kötü anılara şans vermeye gerek yok.

Uber

Detaya bile gerek yok bence. Güvenli, çok ucuz, oldukça yaygın. Alkollü araç kullanmanıza ya da saatlerce yürümenize (şehri yürüyerek keşfedeceği tabiki ama bir yere gitmek için) gerek yok açıkcası. 40-50 dk’lik yürüme mesafesine 10-15 tl gibi bir maliyete gidebilirsiniz, belki biraz daha ucuz olabilir. App üzerinden kontrol edin tabiki çağırmadan önce, sonrasında sürprizle karşılaşmak istemezsiniz.

Bunun dışında şehir oldukça büyük, belirli bölgeler içerisinde yürüyerek gezmek oldukça rahat, fakat Bree Street bölgesinden Woodstock’a yürümek biraz uğraşlı olabilir.

3. Cape Town Gezi Rehberi – Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken Her Şey

Cape Town gezi rehberinde en önemli bölümlerden. Güney Afrika’ya giderken vize istiyorlar mıdan, Cape Town ‘a kaç gün ayırmalıyıza, Cape Town’da güvenliğe kadar bilgilere yer vermeye çalışalım.

Cape Town vize istiyor mu?

30 güne kadar ziyaretleriniz için Güney Afrika Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor.

Konu vizeye gelmişken, vizesiz gezebileceğiniz diğer ülkelere de göz atın, gezi virüsü bir kere girdi mi çıkmaz çünkü.

Cape Town Gezisine Kaç Gün Ayırmak Gerekir?

Herkesin çokça aradığı, her seferinde duruma göre değişiri diye cevap vermek istediğim sorulardan bir tanesi 🙂 Biz Cape Town’u ilk olarak 12 gün planladık, sonrasında benim ısrarlarım sonucunda 8 güne indirdik. 8 gün çok dolu dolu geçti ve bir 8 gün daha olsa sıkılmazdık açıkcası.

Ne yapmak istediğinize göre, zaman planlamasını şöyle katkıda bulunabilirim:

  • Sadece Cape Town merkezi gezmek için 3 – 4 gün
  • Penguenleri görmek, sörf yapmak ve Ümit Burnunu ziyaret etmek için 5-6 gün
  • Şarap bağlarını gezmek için için 6-8 gün
  • Ekstra aktiviteler ile (shark diving sky diving) Cape Town’u yaşamak için 8-10 gün ayırabilirsiniz.
Cape Town Gezi Rehberi – Ne Zaman Gidilir?

Cape Town’a Ne Zaman Gidilir?

Cape Town malum diğer yarım kürede bulunuyor. Yani bizde yaz iken orada kış, kış iken orada yaz. Herkesin bildiği tanımlama ile bence en güzel dönemler Eylül Mayıs dönemleridir. Cape Town’un yaz aylarının Kasım – Şubat arası olduğunu düşünürsek Ocak sonu Şubat başı benim size önerim olurdu. Fakat kış döneminde de hava sıcaklığının 10 – 15 dereceler seviyesinde olduğunu belirtmek lazım. yani her mevsim Cape Town planı yapılabilir gibi duruyor.

Biz Şubat başında Cape Town’a seyahat ettik, hava konusunda ve kalabalık olmama konusunda oldukça memnun kaldık.

Cape Town Güvenli mi?

Cape Town gezi rehberinde can alıcı bir soru. Bu sorunun tek bir cevabı yine yok maalesef. Doğru davranırsanız oldukça güvenli bir şehirden bahsediyoruz. Her sene milyonlarca turistik geldiği bir destinasyondan bahsediyoruz. Gözünüzü korkutacak hiç bir şey yok, baştan bunu söyleyelim.

Fakat, arabanızı park ettiğinizde içinde bir şey bırakmadığınıza emin olun. Gece saatlerinden sonra “lokal sokaklarda kaybolun” aktivitelerini yapmayın. Mutlaka profesyonel aracı kuruluşlar ile konaklama, tur gibi işlerinizi organize edin. Bunları yaptıktan sonra gerisi normal İstanbul’dan alışık olduğumuz güvenlik durumları. Çantanıza dikkat etmek, telefonunuzu ortada bırakmamak gibi.

Tekrar ediyorum, Cape Town’un güvensizliği konusunda kaygılanmanıza gerek yok. Turist olduğunuz anlaşılan yerlerde, turist önlemlerinizi alın yeterli.

3. Cape Town Gezi Rehberi – Cape Town’da Ne Yapılır?

Cape Town Gezi Rehberi – Yapılacaklar

Biz Cape Town’u o kadar beğendik ki,  Cape Town’da ne yapılır sorusunun cevabı bizim için “canınız ne isterse o yapılır” netliğinde. İster yeme-içme, ister turistik aktivite, isterseniz tarih ile ilgili vakit geçirmek için Cape Town inanılmaz bir şehir. Kalabalık bir filgezi grubu gittiğimiz için herkes farklı bir yanına bayıldı Cape Town’un. Bana (anıl) soracak olursanız  Cape Town gezi aktivitesi zenginliği anlamında Dünya’nın en şansı şehirlerinden bir tanesi.

Cape Town’da yapılacak şeyler ya da görülmesi gereken yerler, artık nasıl anlatmak isterseniz, ile ilgili yazdığımız detaylı Cape Town’da yapılacak şeyler yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

“Cape Town’da Ne Yapılır?” sorusuna madde madde cevap verelim:

  1. Cape Town’un güzeller güzeli sokaklarında yürüyün. Sokak sanatları, güzel kafeler, insanların sevecenliği sizi şaşırtacak. Benim favorilerim; Woodstock, Bree Street, Bo-Kaap
  2. Büyüleyici gün batımlarına göre gezi planınızı yapın. Masa dağı, Lion’s head, Western Cape’teki herhangi bir sahil size aklınızda kalacak bir gün batımı şöleni sunacak
  3. Afrika barbekü neymiş öğrenin 🙂 Afrika etleri çok lezzetli, denemeden dönmeyin sakın
  4. Eğer alkol kullanıyorsanız ve şaraba ilgiliyseniz Güney Afrika şaraplarını tadın mutlaka. Bir çok rota var, ben Elgin Vadisindeki butik şarapçıları öneririm size.
  5. Irkçılığın coğrafyası yok malum. Apartheid hakkında okumadan, insanlarla konuşmadan dönmeyin lütfen. Robben adasına gitmek şart değil – şehir içindeki müzelere de gidebilirsiniz.
  6. Penguenlerin doğal ortamında, onlarla birlikte yüzme şansı sanki su parkı aktivitesi gibi geliyor insanın kulağına. Cape Town’dan başka nadir yakalayabileceğiniz bir şey.
  7. Afrika’nın en güney ucu, coğrafya derslerinin yıldızı Ümit Burnunu ziyaret edin.
  8. Chapman’s Peak’de araba sürün. Mümkünse longboard’unuz, motorunuz varsa onları getirin 🙂 Resmen bucket list aktivitesi.
  9. Aslan Kafası diye mi çevireyim bilmiyorum, ünlü Lion’s Head yürüyüş rotasını mutlaka ama mutlaka yapın. Üşenmeyin, gerçekten değiyor.
  10. Masa dağına teleferikle tırmanıp, Dünya’ya bir de tepeden bakın – ne demek istediğimi anlayacaksınız

Bunların dışında herkese göre olmayabilir ama bence yapmadan dönmemek gereken bir kaç tane aktivite var.

  1. Köpek Balığı dalışı
  2. Sky Diving
  3. Dünya’nın en güzel sörf yerlerinden bir tanesi Muizenberg’te sörf yapın, çok eğleneceksiniz
  4. Langa Turu: Apartheid döneminde siyahilerin yaşam alanlarını ayrıldığı
  5. Motorsiklet kiralayıp Cape Town çevresini motorla gezmek
  6. Süper turistik olsa da Afrika müziği eşliğinde Afrika yemekleri veren yerler var. Gerçek Afrika yemekleri bile değil ama biz çok eğlendik. Denenebilir.

5. Cape Town Gezi Rehberi – Cape Town Gezilecek Yerler

Detaylı Cape Town gezilecek yerler ve Cape Town gezi rotaları yazımızı aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

Cape Town Gezilecek Yerler – Bir Tursitin Bilmesi Gereken Herşey

Bir çırpıda planınızı yaparken, farklı rotalar olarak göz önünde bulundurmanız gereken bölgeler ve aktivite kümeleri var:

  1. Cape Town Merkez keşfi
    Sokaklar, cafeler barlar bu rotanın altına giriyor. En az 2 net gününü ayırmanızı öneririm. Benim favori yerlerim District 6, Bree Street, Bo-Kaap, Woodstock Exchange. Her ne kadar benim favori bölgelerimden biri olmasa da görülmeye değer yerler Waterfront, V&A Market, Long Street
  2. Cape Town Merkez Aktiviteleri
    Masa Dağı, Lion’s Head, plajlar benim için bu başlığın altında. Her ne kadar yukarıdaki başlık ile aynı olsa da, gün batımı planlaması, aynı zaman organizasyonu gerektiği için bu rotayı ayrı bir başlık olarak açmayı tercih ediyorum. Bu aktivitelere en az net 2 gününüzü ayırmanızı öneriyorum. Tabiki ilk başlıktaki maddeler ile birleştirerek ilerlemek en mantıklısı.
  3. Western Cape – Batı Cape Town
    Chapman’s Peak, Ümit Burnu, Penguenler, Sörf bu rotanın altında. Ne kadar rahat rahat gezmek istediğinize göre değişmekle birlikte bu aktiviteler 2 gün alabilir. Örneğin, 1 gün boyunca sörf yapabilir. Sonrasında, Chapman’s Peak’te günü batırabilirsiniz. Ertesi gün Hout Bay’de foklarla tanıştıştan sonra tekrar Chapman’s Peak yolunu kullanarak, penguenler, Ümit Burnu ve ünlü renkli kulubelerin olduğu köy St. James ve Kalk Bay’e devam edebilirsiniz.
  4. Şarap Bağları
    Fazla söze gerek yok, ne kadar vakit ayırmak istediğiniz ne kadar şarap içip, öğrenmek istediğinize göre sınırsız gün ayrılabilecek bir aktivite 🙂 Benim favori rotam Elgin Valley bu konuda. Diğer popüler Cape Town şarap rotaları, Stellenbosch ve Spice Route
  5. Aktivite bazlı rotalar
    Köpekbalığı dalışı, Sky diving gibi aktiviteler için ayrıca planlama yapmanız gerekiyor.

6. Cape Town Gezi Rehberi – Cape Town’da Ne Yenir?

Cape Town yeme-içme konusunda hepimizi büyüledi, ben resmen tutuldum – etse et, vejetaryansa vejeteryan bir çok seçenek bulabiliyorsunuz. Çok fazla yedik içtik, detayları Cape Town’da ne yenir sorusunu cevaplamaya çalıştığım, Cape Town yeme-içme rehberinde bulabilirsiniz.

Cape Town Gezi Rehberi- Cape Toen da ne yenir

Özet olarak Cape Town’da giderseniz pişman olmayacağınız bir kaç yerleri hızlıca listeleyelim:

Kahvaltı

  • Truth Coffee
  • Origin Coffee
  • Bacon on Bree

Kokteyl & Bar

  • Yours Truely
  • Clarkes
  • Secret Gin Bar

Yemek

  • Kloof Street House
  • Yard’s Cafe
  • Hassar Grill

Cape Town sayısız yönüyle muhteşem bir seyahat rotası, umarım Cape Town Gezi Rehberi yazısı sizi Cape Town’a gitmeye motive etmiştir ya da hali hazırda motiveyseniz planlamanıza yardımcı olmuştur.

Keyifli geziler

Anıl Gökmen

4 Comments

  • Adnan capak dedi ki:

    Eline sağlık kardeşim gitmiş gibi oldum yazını okuyunca kendine iyi bak

  • Levent dedi ki:

    Özet , uzatmadan gerekli ve altın vurus bilgiler olmuş , uzun zamandır araştırıyordum tüm araştırmalarımın kısa özeti , teşekkürler.

  • Mahmut Gelgin dedi ki:

    merakla okudum, yazıdan çok keyif aldım, bilgilendim, teşekkürler. şimdi sıra 40 gün sonra bu bilgileri değerlendireceğim afrika gezisinde.

  • Öznur Aydın Gülen dedi ki:

    deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkürler çok faydalı bilgiler edindim 30 gün sonra bütün tavsiyelerinize uyacağım 😉

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir