İsviçre Gezi Rehberi

İsviçre Gezi Rehberi yazımızla herkese merhaba! İsviçre Gezi Rehberi, dünyanın en güvenilir ve en gelişmiş toplumlarından biri olan İsviçre’ye seyahatinizi planlarken yardımcı olabilecek bilgileri kapsıyor. Seyahat öncesi ve esnasında yararlı olacağını düşündüğümüz İsviçre’nin para birimini, konuşulan dilleri, mutfağı, ulaşımı ve daha birçok bilgiyi paylaştık.

Uzun yıllar savaş görmemiş bir toplumun teknoloji, ekonomik ve siyasi açıdan ne kadar gelişmiş ve refah içinde olduğunu bu ülkede görebilirsiniz. Doğasıyla, düzeniyle ve insanlara verdikleri değer ile sizi kendisine hayran bırakabilir! Eğer İsviçre rotası yapmak istiyorsanız İsviçre’de Gezilecek Yerler yazımızı da mutlaka okuyun.

Hadi başlayalım!

isvicre gezi rehberi - stacy brooks
isviçre gezi rehberi – stacy brooks

İsviçre Hakkında Bilgiler

  • İsviçre resmi adıyla İsviçre Konfederasyonu’dur.
  • 26 kantondan oluşur ve doğrudan demokrasi ile yönetilen tek ülkedir.
  • İsviçre Ulusal Günü her yıl 1 Ağustos da kutlanır.
  • Ülke nüfusu 8,5 milyona yakındır.
  • Zannedilenin aksine Avrupa Birliği üyesi değildir. Üyelik kurallarının birçok maddesini benimsemiş  olmasına rağmen üye olmamıştır.
  • İsviçre pek bilmediğimiz ilklere sahiptir; ilk yarış kızağı, alüminyum folyo, cırt cırt ve numaralı banka hesapları İsviçreli Bilim adamları ve akademisyenler tarafından bulunmuştur.
  • Grafikerlerin/ Tasarımcıların çok iyi bildiği Helvetica Font, İsviçre’li Max Miedinger ve Eduard Hoffman tarafından 1957’de yapılmıştır.
  • Çocukken çizgi filmini izlediğimiz hikayesi Alplerin eteklerinde geçen Heidi, İsviçre edebiyatının en ünlü eseridir.
Heidi-İsvicre Gezi Rehberi
  • İsviçre Nerededir?

Orta Avrupa’da yer alan İsviçre Alpler, İsviçre Platosu ve Jura Dağları arasında bulunur ve birçok komşusu vardır. Kuzeyinde Almanya, güneyinde İtalya, batısında Fransa ve doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

  • İsviçre’de Hangi Dil Konuşulur?

İsviçre dört ana dile sahip ender ülkelerden biridir. Konuşulan diller bölgelere göre farklılık gösteriyor. En çok kullanılan dil Almanca. (Almanya’dan farklı bir lehçesi var ama yazılı iletişimde bir farklılığı yok o yüzden İsviçre-Almancası diye geçiyor.) Batı tarafında Fransızca konuşulurken Doğu tarafında da İtalyanca konuşuluyor. Kırsal yerleşimlerde Romansça kullanılıyor.

Ek olarak nüfusun okuma-yazma oranı %100’e yakın! Neredeyse soru sorduğum herkes İngilizce biliyordu ve resmi tabelalarda Almanca’nın yanı sıra birçok yerde İngilizce de kullanıldığı için gezerken hiç sıkıntı çekmedim!

İsvicre Gezi Rehberi – Konuşulan Diller (Kaynak: Victoria Fernandez)
  • İsviçre’nin Başkenti

İsviçre’nin başkenti Bern, ülkenin dördüncü büyük şehri. Orta Çağ’dan beri bozulmamış ender şehirlerden biri. Bu özelliğiyle Unesco Dünya Kültür Mirası listesine alınmış.

  • İsviçre Para Birimi

İsviçre’nin para birimi Frank, CHF diye kullanılır. Dünyanın en güçlü ekonomilerinden birine sahip olduğu için, piyasalarda çok değer gören bir para birimidir.

Aralık 2018 tarihlerine göre kur fiyatları;

1 CHF = 5,35 TL

  •  İsviçre İklimi ve Hava Durumu

Bölgesel olarak değişkenlik gösterse de genel olarak Ilıman iklim görülür. Yazları sıcak olmasına karşın en çok yağmur görülen mevsimdir. Sonbahar ve ilkbahar kurak mevsim olduğundan daha az yağmur yağar. Kışları soğuktur, Ocak-Şubat aylarında kuzeydeki bölgeler karlı olur. Kışın seyahat edecekseniz yanınıza bot, içlik ve şapka-eldiven alırsanız tamamdır!

İsviçre’ye Nasıl Gidilir?

Öncelikle İsviçre’ye gitmeniz için Schengen vizeniz olması gerekir yoksa İsviçre Konsolosluğuna başvurarak alabilirsiniz. Türkiye’den Türk Hava Yolları ve Pegasus ile Zürih, Basel ve Cenevre şehirlerine direkt uçak seferleri bulabilirsiniz. Tren yolculuğunu tercih etmek isterseniz Milano’dan Zürih’e direkt rotayı kullanabilirsiniz ya da Alplerden geçeni seçerek manzaralı bir seyir yaşayabilirsiniz.

Aralık ayında yaptığım İsviçre seyahati için biletleri Ağustos ayında indirimli dönemden gidiş-dönüş 250 TL ye almıştım.

Eğer uçak biletlerini hava yollarının yaptığı kampanyalı dönemlerden alırsanız, çook ucuza bulabilirsiniz, en azından seyahatinizin ulaşım kısmı uyguna gelmiş olur 🙂

İsviçre’de Görmeniz Gereken Şehirler

İsviçre Gezi rehberine, en önemli konu olan gezilecek yerlerle devam edelim. Ancak daha detaylı bir rota isterseniz aşağıdaki yazımıza göz atın;

İsviçre’de Adım Adım Gezilecek Yerler

Zürih

İsviçre’nin en büyük kenti olan Zürih gölün etrafına kurulmuştur ve çevre ilçeleriyle birlikte nüfusu 2 milyona yakındır. Refah seviyesi çok yüksek olan bu şehir, İsviçre’nin ekonomik ve kültürel başkentidir ve tarihi 5000 yıl öncesine dayanır. Avrupa’nın en iyi üniversitelerinden sayılan Zürih Üniversitesi de burada bulunur. Zürih’e seyahatinizde İsviçre’nin tarihini öğrenmek isterseniz Landesmuseum’u görebilirsiniz (10 CHF). Dünya markalarının olduğu Bahnhofstrasse caddesini gezebilir, Fraumünster ve Grossmünster kiliselerini ziyaret edebilir ya da feribotla göl turu yapabilirsiniz.

Zürih-Gezilecek-Yerler

Bern

İsviçre’nin başkenti olan Bern, Dünya’da yaşam kalitesi en yüksek şehirlerdendir ve tarihi Orta Çağa kadar uzanır. Eski şehir bölgesi Unesco tarafından koruma altındadır. Toblerone çikolatası buraya aittir. Matte Semti, Gaydacı Çeşmesi ve Saat Kulesi görülecek yerlerden.

Basel

İçinden Ren Nehri geçen bu şehrin tarihi çok eskilere dayanır. 1460 da kurulan İsviçre’nin en eski üniversitesi Basel Üniversitesi buradadır. Çok fazla yabancı göçmen alan ve turist çeken bu şehirde ana meydan ve pazar yeri olan Marktplatz’ı, Spalentor yapısını ve Basel Kadetral’ini görebilirsiniz.

Luzern

Orta Çağ’dan kalma birçok yapı görebileceğiniz, doğası ve festivalleriyle gezilmesi çok rahat şehirlerden biri. Ahşaptan yapılan Şapel köprüsünü, yaralı Aslan anıtını ve İsviçre’nin ilk Barok kilisesi Cizvit Kilisesini gezebilirsiniz. Çikolataları tadın ve lezzetli hamur işi tatlılarını da kesinlikle deneyin!

Luzern-Gezilecek-Yerler

Lugano

Ilıman bir iklime sahip olan Lugano, İsviçre’nin Monte Carlo’su diye anılıyor. Otelleri, casino ve lüks restoranlarıyla daha çok yaz aylarında tercih edilen yerlerden. İtalya havasını hissedeceğiniz bu şehirde isterseniz şehri dolaşıp, sonrasında tekne turu yapabilirsiniz.

Cenevre

Ülkenin güneybatısında yer alıyor ve Fransa’ya komşu olduğu için bu bölgede daha çok Fransızca konuşulmakta. Her mevsim ziyaret edilebilen Cenevre, doğası, parkları, tarihi sokakları ve alışveriş seçenekleriyle dikkat çeken bir şehir. Mont Blanc Köprüsünü, Bourg-de-Four Meydanı’nı, Saint Piere Kathedrali’ni ve Reform Anıtı’nı gezebilirsiniz.

İsviçre’ye Ne Zaman Gidilir?

İsviçre’nin her bölgesi farklı bir iklimde olduğu için tercih size kalmış, yazı ayrı güzel kışı ayrı güzel olan bir ülke İsviçre!

Eğer ben kışı çok severim kayak sporuyla da ilgiliyim diyorsanız Alpler tam size göre! Bir çok otel seçeneği ve her seviyeye uygun pistleriyle en çok tercih edilen yerlerden. Kayak yaparken harika manzaralara şahit olacaksınız. Ayrıca kayak sporuyla ilgiliyseniz aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz;

Avrupa’nın En İyi Kayak Merkezleri

Türkiye’deki En Güzel Kayak Pistleri

İsviçre Gezi Rehberi – Kayak

Kayak yapmıyorum ama kışın gitmek istiyorum diyenler için de benim gibi Christmas zamanında gitmenizi öneririm (popüler yerler arasında Bern, Montreux Nöel, Basel ve Zurih ) Kasım sonunda başlayan Christmas Marketlerini Aralık ayı boyunca gezebilir, yılbaşı alışverişi yapabilirsiniz.

Avrupa’nın En Güzel Noel Pazarları yazımıza da göz atabilirsiniz.

Bahar aylarında Alplerin eteklerindeki kırları, Mayıs-Eylül arası dönemde de festivallerin ve açık havanın tadını çıkarabilirsiniz. Bunun dışında hangi mevsim giderseniz gidin mutlaka şehirler arası tren yolculuğu yapın. Konforlu tren yolculuğunda İsviçre evlerinin olduğu minik kasabaları, dağlardaki karları, gölleri ve yemyeşil doğanın ihtişamını seyredin.

İsviçre’de Festivaller

Festivallere ilginiz varsa İsviçre’ye seyahat planınızı bu tarihlere göre yapabilirsiniz. 2019 için festival tarihlerine bir bakalım;

  • Her yıl Ocak ayında Château-d’Oex bölgesinde düzenlenen Evrensel Balon Festivali. Farklı ülkelerden gelen pilotlar 9 gün boyunca (26 Ocak- 3 Şubat arası) festivale gelenlere harika anlar yaşatıyor. Ocak ayında İsviçre’ye seyahat planınız varsa bu festivali es geçmeyin derim.
  • Araba tutkunuysanız Geneva Motor Show’u takviminize kaydedin. Her yıl Mart ortasında düzenlenen bu festivalde herkes tarafından bilinen markalar en yeni modellerini ilk burada Dünya’ya gösteriyor. Etkinlik 7 – 17 Mart arası.
  • Çikolatasıyla meşhur İsviçre’nin çikolata tutkunları için de bir festivali var. Versoix bölgesinde 6 ve 7 Nisanda yapılan bu festivalde çikolataya dair her şeyi bulabilirsiniz.
  • Montreux da gerçekleşen Montreux Jazz Festivali deneyimli Jazz sanatçılarının yanı sıra yeni çıkan sanatçılara da yer veriyor. Festival tarihleri 29 – 30 Haziran.
  • Bir diğer müzik festivali Paléo Festival de Nyon, 6 gün boyunca 250’ye yakın konser deneyimi yaşatıyor. Sadece Avrupa’dan değil tüm dünyadan insanlar bu festivale geliyor! 23 -28 temmuz arası olan Paleo Festival de Nyon’a biletlerinizi önceden alın derim.

İsviçre’de Ulaşım

İsviçre’nin ulaşım ağı çok gelişmiş, en çok tercih edilen ulaşım türü de Tren. Rahatlıkla ülkenin her tarafına trenle seyahat etmeniz mümkün. Tabi bu kolaylığı ve konforu sağladıkları için tren biletleri bize göre bir hayli pahalı.

İsviçre gezi rehberi -tren yolculuğu

Fakat fırsatları da yok değil mesela birçok bilet sadece tren değil otobüs, tramvay, feribot ve metro gibi tüm toplu taşımalarda geçerli. Hatta bazı müzeler ve etkinlikler bedava ya da indirim var! Yani ödeyeceğiniz paraya değdiğini söyleyebilirim. Tren biletlerini havalimanlarından , tren istasyonlarından ve internetten satın alabilir, bilet türlerine/fiyatlarına ve online satın almak için de bu adrese bakabilirsiniz. https://www.sbb.ch/en/home.html

Ulaşım sistemi çok dakik olan Zurih’e Aralık ayında seyahat gerçekleştirdim ve 3 günlük (24 saati 27 CHF ve 72 saati 53 CHF olan Zürih City Pass bileti) aldığım bileti, havalimanından şehir merkezine gelirken ve şehir içindeki bütün ulaşım araçlarında kullandım. Bazı müzeleri ücretsiz gezdim ve şehirler arası tren yolculuklarında da bu kart sayesinde indirimli bilet satın aldım. Sisteme, düzene ve dakikliklerine hayran kaldım! Bu arada binmeden önce biletinizi aletlere okutmayı unutmayın!

Seyahatinize başlamadan evvel şehirler arası tren ulaşımı hakkında bilet araştırması yapmanızı öneririm, birçok seçenek mevcut olduğundan oraya gittiğinizde neyi seçmeliyim endişesi yaşamayın. Tercihinize göre 1. Sınıf veya 2. Sınıf bilet seçenekleri var. Daha uygun ve neredeyse aynı konforda olan 2. Sınıf biletlerini seçebilirsiniz. Biletler hakkında daha detaylı bilgiler almak için Tren garlarındaki Turizm Bilgi Ofisine de danışabilirsiniz. Son olarak arada bir yapılan kontrollerde sıkıntı yaşamamak için biletinizi muhakkak yanınızda bulundurun.

İsviçre’de Ne Yenir?

Geldik İsviçre Gezi Rehberinin can alıcı noktasına! İsviçre’nin meşhur tatlarıyla yazımıza başlayalım.

  • Öncelikle hepimizin bayıldığı Çikolata!

Yüzyıldan beri özenle üretim yapan İsviçre’nin çikolataları çok kaliteli ve lezzetli. İlk sütlü çikolata da burada üretilmiş. En çok çikolata tüketen ülke de kendileri, yılda kişi başı 9 kilo çikolata tüketiliyormuş! Bu kadar lezzetli ve çeşit çeşit çikolatalara sahip oldukları için şaşırmamalı sanırım. Lindt, Tobrelone, Milka, Laderach, Nestle, Sprungli gibi Dünya çapında markalara sahip.

Bu markaların yanı sıra çikolata butikleri de var, fiyatları pahalı olduğundan gram ile satışları da mevcut. Ben bu kadar para veremem daha uygunu yok mu diyorsanız süpermarketlerden uygun fiyatlara hem kendinize hem de sevdiklerinize alabilirsiniz. 🙂

  • Süt ve Süt ürünlerini çok sık kullanan İsviçre Fondü ve Raclette’si ile meşhur.

Kışın sık sık tükettikleri Fondü, Gravyer ve Emmental peynirlerinin eritilmesiyle oluşuyor ve İsviçre’liler genelde ekmek batırarak yiyor.

Raclette için ise yemek masasının üstüne bir ızgara konuluyor ve üzerine konulan tavalarda Raclette peyniri ve isteğe göre sebze, şarküteri vb kullanılıyor. Peynir sever biriyseniz deneyebilirsiniz.

  • Rösti ve Polenta da İsviçre Mutfağına özgü yemeklerden.

Rösti için patatesler rendelenip yağlı tavada kızartılarak yapılıyor. Önceleri Bern’deki köylülerin kahvaltıda yedikleri bir yemekken sonradan İsviçre’nin Ulusal yemeği olmuş.

Kalın veya ince çekilmiş mısır unundan yapılan Polenta, et yemeklerinin yanına garnitür olarak ya da kahvaltıda tüketiliyor.

  • Yemeklerin yanında genelde Şarap içiliyor, denemek isterseniz Merlot ve Chasselas en bilinen çeşitlerinden.

İsviçre Mutfağı genel olarak Almanya ve Fransa’nın mutfak kültüründen etkilenmiş. Kendi mutfağının yanı sıra Dünya Mutfağından da lezzetler bulabilirsiniz.

Eğer bütçenize uygun hareket etmek isterseniz de tavsiyem her öğünü dışarıda yemeyip, daha ucuza getirmek için Fast-food restoranlarından ya da marketlerden alışveriş yapmanız. Dilerseniz benim yaptığım gibi seyahate çıkmadan önce yanınıza ton balığı, konserve ve kuru atıştırmalıklar alabilir, marketten salata (5 CHF) ve kahvaltılık malzemeler alarak 2 öğününüzü kendiniz hazırlayabilirsiniz böylece seyahatinizi çok daha uyguna getirmiş olursunuz! 

isviçre gezisi öncesi bilmeniz gerekenler

İsviçre Seyahat Öncesi Yararlı Bilgiler

İsviçre seyahatiniz için bilmenizde yarar olacağını düşündüğümüz notları yazdık. Alışverişe, temizliğe, fiyatlara ve sosyal yaşantıya dair önerilere bir bakalım.

  • Dünyanın en yaşanabilir ve gelir seviyesi yüksek yerlerinden biri olduğu için İsviçre diğer Avrupa şehirlerine nazaran pahalı bir ülke. Ülkeye ulaşım ve konaklamanızı önceden ayarlayıp seyahatinizi daha uygun bir fiyata getirebilirsiniz. Otel ya da Airbnb’den konaklama tercihinizi yapabilirsiniz. Otellerde gecelik fiyatlar 40€ – 50€ dan başlıyor.
  • Her yerde görebileceğiniz plastik, cam, kağıt ve atık olarak ayrılmış çöp kutularıyla doğaya saygılarını gösteriyorlar! Sokaklarda çöp, tuvaletleri de pis görmeniz pek olası değil!
  • İnternetleri hızlı olsa da maalesef wi-fi pek yaygın değil. Starbucks’ta bile wifi kullanmak için internetiniz olması gerekiyor, McDonalds da 1 saat süreli wifi kullanabilirsiniz. İnterneti hep kullanmam lazım diyorsanız da Turizm Bilgi Ofislerinden turistlere özel wifi adaptörünü 3 günlük/haftalık satın alabilirsiniz ya da mevcut paketinizi yurtdışına göre ayarlayabilirsiniz.
  • Size güzel bir haberimiz var! Boş su şişelerinizi yanınızda getirmeyi unutmayın! Çünkü İsviçre’de su bedava! Harika, değil mi? Suya para vermek zorunda değilsiniz! Sokaklarda gördüğünüz çeşmelerden gönül rahatlığıyla su şişelerinizi doldurun. Birçok kişinin de aynı şekilde su içtiğini göreceksiniz.
  • Peki Migros markasının İsviçre’ye ait olduğunu biliyor muydunuz? Türkiye’deki ürünlerle bir alakası olmasa da tanıdık bir marka görmek sevindirici. Yemek alışverişinizi Migroslardan ya da Coop marketlerinden yapabilirsiniz. Kahvaltılık malzemeleri, İsviçre peyniri, salata , atıştırmalık, hamur işi tatlıları (3 CHF -5 CHF) ve çikolata (2 CHF – 5 CHF) gibi ürünleri marketlerden alırsanız, harcamanız restoranlara göre daha ucuza gelecektir. Kişi başı Starbucks’ta kahveyi 5 CHF – 8 CHF , Burger King’de hamburger ya da menüyü 8 CHF- 16 CHF arası fiyatlara alabilirsiniz.
  • Sevdiklerinize veya kendinize İsviçre’ye özgü bir şeyler almak isterseniz; Çikolata, çakı, saat, Fondü peyniri ya da şarap alabilirsiniz.
  • Son olarak İsviçre, Avrupa Birliği ve Euro bölgesi üyesi değildir ama Schengen bölgesinin bir parçasıdır. Yani Schengen vizeniz varsa İsviçre’den rahatlıkla başka ülkelere geçiş yapabilirsiniz.

İsviçre Gezi Rehberimizin sonuna geldik. Eğer İsviçre pahalı mı, konaklama, ulaşımı nasıl halledebilirim, nereleri gezmeliyim gibi tereddütleriniz varsa umarım faydalı olmuştur.

Gülsev Kubalas (@gulsevkubalas)

1 Comment

  • Saadet dedi ki:

    Teşekkür ediyorum peki Aralık çok soğuk oluyor mu gitmek için ve saat almak istersek nereden almak daha uygun

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir