Çin Gezi Rehberi

Çin Gezi Rehberi yazımız sizlere Çin seyahatinizi planlarken yardımcı olabilecek pratik bilgiler sunuyor. Bu yazımızda sizlere Çin Halk Cumhuriyeti hakkında özet bilgiler verecek ve gezilecek şehirleri, iklimini, festivallerini ve daha nice detayı anlatacağız!

Çin’i doyasıya gezmiş biri olarak söyleyebilirim ki, bu zamana kadar gördüğüm ülkelerden apayrı bir yer! Ancak bir Asya ülkesine gittiğinizde anlayabiliyorsunuz kültür farkını. Bizden o kadar ayrı bir kültür ki, düşünün yemek yemek için kullandıkları gereçler bile bizdekinden farklı!

İnsanları samimi ama bir o kadar da meraklı, temizlik anlayışları bizden çok farklı ve tabii ki de Çin alfabesi! Çin’de Çince konuşmaya çalışmak, yerlilerle az da olsa iletişim kurmak… Bu deneyimlerin hepsi şimdi çok tatlı birer anı! İmkanınız varsa bu deneyimi yaşamanızı kesinlikle tavsiye ederim!

Çin Gezi Rehberi - İlustrasyon
Çin Gezi Rehberi – İlustrasyon

Çin Gezi Rehberi’nden önce Uzak Doğu Ülkeleri hakkında detaylı bilgi almak isterseniz Uzak Doğu Gezi Rehberimiz de mevcut! Aşağıdaki linke tıklayarak ona da ulaşabilirsiniz!

https://www.filgezi.com/uzak-dogu/

Hazırsak başlayalım!

Çin Üzerine Bilgiler – Çin Gezi Rehberi

  • Kısa adıyla Çin, asıl adıyla Çin Halk Cumhuriyeti olarak bilinir.
  • Çin yüzölçümü açısından, Dünya’nın en büyük 3. ülkesidir.
  • Ülke nüfusu yaklaşık 1.5 milyar civarındadır.
  • Çin Halk Cumhuriyeti’nin 5000 yıllık köklü bir geçmişi- tarihi vardır.
  • Hepimizin tarih derslerinden aklına kazınmış olan kağıt, matbaa, barut ve pusulanın keşfi Çinlilere aittir.
  • Güzel yazı yazma sanatı olan kaligrafi ilk defa Çinliler tarafından kullanılmıştır.  Çin’de Miladi Takvim değil, Çin Takvimi kullanılır dolayısıyla Yeni Yılları da farklıdır.
  • Yeni yılın tarihi her sene değişiklik gösterse de 21 Ocak ile 20 Şubat arasında kutlanır ve kutlamalar 15 gün boyunca devam eder.
  • Çin’de yeni yıl farklı olduğu gibi astroloji haritaları da farklıdır.
  • Latin astrolojisi yıldız sistemiyle işlerken Çin astrolojisi hayvan halkasından meydana gelmektedir.
Çin Gezi Rehberi - Atroloji Haritası
Çin Gezi Rehberi – Atroloji Haritası
  • Çinliler doğdukları yıla isim veren hayvanın özelliğini taşıdıklarına inanırlar.
  • Her bir hayvan yılı 12 senelik periyotlar halinde yaşanır. Yani 2018 yılı Köpek Yılı ise bundan sonraki Köpek Yılı 12 sene sonra yaşanacaktır.
  • Hepimizin bildiği üzere Çinliler yemek yemek için yemek çubuklarını yani chopstickleri kullanırlar.
  • Çin yemek kültüründe çatal ve bıçak kullanılmamaktadır.
  • Bundan yüzlerce yıl önce yemek çubuklarının yemeği yemek için değil, yemeği pişirmek için kullanıldığı söylenir.

Çin Seyahatiniz Boyunca Aklınızda Bulundurmanız Gereken Detaylar

Çin gezi rehberimizde, seyahatiniz sırasında ve öncesinde bilmenizin yarar sağlayacağı notlara yer verdik. Döviz bozdurmaktan, sosyal yaşantıya, temizliğe, kurallara bir takım gözlemler ve öneriler yer alıyor.

  • Çinlilerin temizlik anlayışının bizden çok daha farklı olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Pimpirikli bir insansanız yanınızda bolca ıslak mendil ve anti-bakteriyel el temizleyici bulundurmanızı öneririm.
  • Çin’de dikkatimi çeken başka bir unsur yere tüküren insanlardı. Genellikle yaşlılar sebebini anlamadığım  bir  şekilde yere bolca, fütursuzca tükürüyorlar. Olur da sizde buna şahit olursanız şaşırmayın, garip garip bakmayın. Zira kimse bu hareketi (biz hariç) garipsemiyor.
  • Çin seyahatiniz başlamadan önce telefonunuza ücretsiz bir VPN indirin. Çin’de VPN’siz whatsapp’a, instagram’a, facebook’a ve google’a girmek imkansız. VPN indirme işlemini yolculuktan önce yapmanız lazım ki e-postanıza gelen bağlantı adresine tıklayıp VPN’i telefonunuza indirebilin. VPN’in telefon şarjını deliler gibi bitirdiğini hatırlatır, yanınıza bir adet PowerBank almanızı öneririm.
  • Çin’de prizler bizdeki gibi iki girişli olmadığından seyahat öncesinde herhangi bir elektronikçiden (Kadıköy’de Elektronik Han’ından) üç girişli bir aparat almayı ihmal etmeyin. Çin’e gidince telaş içinde bu minik detayları aramak yerine Türkiye’de halletmek daha kolay bence.
Çin’deki prizler için adaptör
  • Döviz çevirme işlemlerinizi de halledebiliyorsanız Türkiye’de halletmenizi öneririm. Yani Dolar veya Euro’larınızı Yuan’e Türkiye’de çevirirseniz emin olun çok büyük bir rahatlık yaşarsınız! Çünkü Çin’de döviz çevirme işlemi sadece bankalarda gerçekleşiyor ve eğer Çince bilmiyorsanız görevliye derdinizi anlatmak bir hayli zor olabiliyor. Ben daha önce basit bir para çevirme işlemi için hiç 1 saat uğraşmamıştım. Bu tür zorlukları yaşamamak adına paranızı çevirip gitmek bence en mantıklı yol.
  • Döviz çevirme demişken oldu da paranızı Çin’de herhangi bir bankada çevirmeniz gerekirse yanınızda mutlaka pasaportunuzun bulunması gerekiyor. Ve eğer pasaportunuz yeşil ise banka kabul etmiyor! Yeşil pasaportlular 30 gün boyunca ülkeye vizesiz girebildikleri için banka görevlisinin söylediğine göre “sistemlerinde yeşil pasaportlu bireylerin kayıtları bulunmuyor.” ve dolayısıyla yeşil pasaport üzerine herhangi bir işlem yapılamıyor. Yanınızda vizeli bir pasaport sahibi bulundurmak şart yani, aklınızda bulunsun.
  • Çin’de gezdiğiniz yerlerde her daim pazarlık yapmayı unutmayın! Herhangi bir hediyelik eşya alırken, taksiye binerken ve her turistik yerde pazarlığı eksik etmeyin! Çünkü onların biçtikleri fiyatın yarı fiyatına satın almak mümkün her şeyi.
Çin Gezi Rehberi - Pazarlık
Çin Gezi Rehberi – Pazarlık
  • Geldik Çin Gezi Rehberimizde bulundurmanız gereken (bence) en ilginç bilgiye! Çinlilerin göz ve surat yapılarının bizimkinden farklı olduğunu hepimiz biliyoruz. Çinli genç kızlar bu farklılıktan pek hoşlanmıyor ve gözlerinin bizimkiler gibi gözükmesi için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Göz bebeklerini büyütücü lensler takıyorlar, takma kirpiklerle gözleri büyükmüş gibi gösteriyorlar ve göz kapağı ameliyatları oluyorlar. Oldukça enteresan değil mi?
  • Buna ek olarak eğer daha önce hiç yabancı birini görmemiş bir yerli ile karşılaşırsanız sizi baştan aşağı süzdüğü, karşınızda dikilip durduğu, fotoğraf çekilmek istediği anlar da olabiliyor. Ne yalan söyleyeyim, Çin’de insan kendini özel hissediyor Daha önce hiç yabancı görmeyen minik çocuklar ise bazen parmakla sizi işaret ediyor ve genelde aileleri sizinle fotoğraf çekinmek istiyor.

Çin’de Hangi Dil Konuşulur?

Çince Dilleri

Geldik Çin Gezi Rehberi’nde önemli bir konuya daha. Alfabe ve dil. Çin’de nasıl yol yordam buluruz, tabelaları nasıl okuruz diye kısa süreli bir panik ve endişe geçirmeniz normal. Ancak merak etmeyin, özellikle turistik bölgelerde latin alfabesi kullanılan tabelalar mevcut.

Çince aslında çok dilli ve çok lehçeli bir dildir. Çin’de neredeyse 300 farklı dil konuşulmaktadır. Resmi dil Çince’dir ve Çin dil ailesi arasında en çok kullanılanı ise Mandarin Çincesi‘dir. Mandarin lehçe olarak kabul edilir, Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan’ın resmi dili denince akıllara ilk Mandarin Çincesi gelir.

Mandarin Çincesi, Çin’in daha çok kuzey kesiminde kullanılır. Diğer popüler lehçeler ise Kantonca, Min ve Hakkaca’dır. Kantonca daha çok Çin’in güney kesiminde konuşulur ve bu lehçeyi konuşan yaklaşık 80 milyon insan vardır. Hong Kong’un resmi dili Kantoncadır. Güneydoğu kesimlerinde ise Min ve Hakkaca lehçesi konuşulur.

Çince dilinin ne kadar zor olduğunu hepimiz duymuşuzdur. Yaklaşık 1 sene Çince dili eğitimi aldığım halde bir arpa yol kat edememiş olmam da buna bir kanıt olabilir galiba. Dil öğrenmenin ne kadar emek istediğini herkes bilir, ama konu Çince olunca bu emek yaklaşık 5 katı fazla oluyor. Çünkü Çince alfabesi olan bir dil değil. Çince de her bir kelimenin farklı bir karakteri var ve Çinlilerin günlük hayatlarında kullandıkları 3000 ila 5000 arasında karakter var.

İlk kez alfabesi olmayan bir dili öğrenmeye çalıştığım için oldukça zorlandığımı itiraf etmeliyim! Yabancılar ve küçük çocuklar için öğrenimi kolaylaştırmak için Pinyin yani Çince karaktelein Latin alfabesi ile kullanımı mevcut. Ama Çince’yi gerçekten öğrenmek istiyorsanız Pinyin’e bel bağlamamanız ve tüm o karakterleri ve çizimlerini yavaş yavaş öğrenmeniz gerekiyor.

Karakterlerin yanı sıra bir de karakterlerin telaffuz mevzusu da var tabii. Çince de 4 farklı ton vardır ve telaffuz ettiğiniz tona göre karakterler ve anlamları da farklılık göstermektedir. Bunca göz korkutucu bilgiden sonra hala öğrenmek isteyenlere benden kocaman bir kolay gelsin!

Çin’in Para Birimi

Çin Halk Cumhuriyeti’nde para birimi Çin Yuan’i yani CNY’dir.

  • 1 EUR = 8.2 CNY
  • 1 USD = 6.8 CNY

Çin’in Başkenti

Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’dir. Pekin’in nüfusu yaklaşık 15 milyon civardır ve aynı zamanda Çin’in en turistik şehirlerinden bir tanesidir.

Çin’de İklim ve Hava Durumu

Çin Hava Durumu
Çin Hava Durumu – Çin Gezi Rehberi

Ülkenin yüzölçümü çok büyük olduğundan dolayı iklim de bölgelere göre çok değişmektedir. Ülkenin doğu kesimi muson iklimi etkisi altındayken, kuzeybatı kesiminde karasal iklim hakimdir. Ülkenin kuzeybatı kesiminde ise yağışlar çok daha azdır.

Çin’de ortalama hava sıcaklığı görseldeki gibidir. Yaz ayları genellikle çok sıcak, kış ayları da çok soğuk geçer. Çin’e haziran ayı ortasında gitmiş biri olarak yazın Çin’e seyahat etmemenizi öneririm. Sıcaklıklar 40 dereceyken gezmek bir hayli zor olabiliyor. Bu yüzdendir ki Çinliler yaz aylarında yanlarında hep şemsiye ile geziyorlar. Onların kullandıkları şemsiyeler çift katmanlı oluyor ve sıcağı geçirmiyor.

Çin’e Vize Gerekiyor Mu?

  • Eğer yeşil pasaport sahibi değilseniz evet. Çin’e gitmek için farklı vize tipleri bulunmaktadır. Vize ücreti tek giriş için 58$, çift giriş için ise 87$.

Vize istemeyen ülkeleri merak ediyorsanız aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz:

Vizesiz Gidebileceğiniz Ülkeler (Tam Liste)

Çin’e Ne Zaman Gidilir?

Çin seyahatinizde tercih edeceğiniz şehirler daha çok Pekin, Şangay, Tianjin ve Xian olacağından bu şehirlere gitmek için en iyi zaman aslında ilkbahar ve sonbahar dönemleridir. Yaz ayları sıcaklıklar 40 derecelere kadar çıkabilmekte, kış ayları ise -10’lara kadar inebilmektedir. Sıcaktan bunalmadan ve soğuktan donmamak için en iyi zamanlar Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim aylarıdır.

Çin’de Festivaller

Çin Yeni Yılı - Çin Gezi Rehberi
Çin Yeni Yılı – Çin Gezi Rehberi
  • Çin Yeni Yılı: Yukarıda bahsettiğim Çin Yeni Yılı Çin’deki en önemli kutlamalardan biridir. Çin Takvimine göre her sene farklı bir tarihte kutlanır. Yeni yıl kutlamalarına Bahar Festivali adı da verilmektedir. Bu festival boyunca ejderha dansları, müzikler ve gösteriler görmek mümkündür. 
  • Çingming Festivali: Cingming bizdeki Kurban Bayramıdır. Her yıl mayıs ayında gerçekleşir. Çingming Festivalinde ölülerin mezarları temizlenir, çiçekler ekilir ve ataların mezarlarına yemekler ve çiçekler sunulur. Bu festival onlar için baharın gelişini temsil eder.
  • Dragon Boat Festivali: Çin’de diğer bir önemli festival Dragon Boat yani Ejderha Kayık Festivalidir. Bu festivalde ejderha şeklindeki kayıkların yarışması düzenlenir. Her sene Çin takvimine göre 5. ayın 5. günü düzenlenir.

Türkiye’de de son 8 senedir her sene Türkiye Kano Federasyonu tarafından Dragon Festivali düzenlenmektedir. Festival aynı kurumsal şirkette çalışan insanların bir takım oluşturarak beraber katıldıkları bu etkinlikle daha yakınlaşmaları, eğlenceli bir gün geçirmeleri ve takım ruhu oluşturmalarını sağlamak için düzenlenmektedir. Türkiye’de düzenlenen bu festival tabii ki de Çin’deki festivalin anlam ve öneminden farklıdır ama kayıkların ejderha şeklinde olması açısından benzerlik göstermektedir.

Çin’e Nasıl Gidilir?

Türk Hava Yolları ile İstanbul’dan Pekin’e ve Şangay’a direkt uçuş ile gitmek mümkün! Direkt uçuşu tercih ederseniz Pekin’e 9 saatte, Şangay’a ise 10 saatte varabilirsiniz. Direkt uçak biletleri sezona ve tabi ki kurlara göre oynamalar yaşasa da biletinizi erkenden alırsanız gidiş-dönüş 3.000-4.000 TL civarında almak mümkün.

Aktarmalı uçuş seçenekleri de bol tabii! Aktarmalı uçuşlar direkt uçuşların yarı fiyatı oluyor neredeyse! Ama burada aktarma yaptığınız havaalanında yaklaşık bir 10-15 saat beklemeyi göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Paradan tasarruf, zamandan ve enerjiden kayıp gibi artı ve eskileri mevcut. Bütçenize göre tercih sizin!

Çin’de Şehirler Arası Ulaşım 

Çin Gezi Rehberi – Ulaşım

Çin’de gezilecek yerler – şehirler arası ulaşım için en kolay ve en hızlı yol tabii ki trenler. Fakat tren biletlerini önceden internetten almakta yarar var! Yavaş tren, hızlı tren, G tipi hızlı tren gibi bir çok çeşit mevcut! Hızını seçtiğiniz gibi ayakta mı gitmek istiyorsunuz yoksa oturarak mı, yoksa yataklı kısımda mı bunu da seçebiliyorsunuz. Tercihinize göre fiyatlar değişiyor ama 1 saat süren hızlı trende fiyatlar 10$ ila 15$ arasında değişiyor.

Pekin- Şangay arası trenlerde ise 5 saat süren hızlı trenin fiyatları 85$’dan, 12 saat süren trenin fiyatı 65$’dan ve 19 saat süren en yavaş trenin fiyatları 25$’dan başlıyor. Bu fiyatların tek yön fiyatı olduğunu hatırlatmakta yarar var. Biletlerinizi internetten satın almaya bakın! Tren garında panik halinde son dakikada bilet almayı kimse sevmez herhalde! Görüyorsunuz mesafeler uzadıkça bilet fiyatları bir hayli pahalı olabiliyor Çin’de.

Çin Pahalı Bir Ülke Mi?

Uçak biletini, konaklama ücretini ve şehirler arası tren masraflarını bir kenara ayıracak olursak yeme, içme ve hediyelik eşya masrafları pahalıya gelen bir şehir değildir. Sokaktan veya marketlerden alabileceğiniz yerel içeceklerin (bubble tea, milk tea gibi) küçük boyları genellikle 8-10 CNY’dir. Çin restoranında yiyeceğiniz yemeklerin ücretleri ise kişi başı 30 CNY’i geçmemektedir. Tabii sokak yemeklerini çok daha düşük fiyatlara almakta mümkün!

Konaklamaya ne kadar bütçe ayıracağınız ise tamamen sizin tercihinize kalmış. Neredeyse her şehirde gecesi 20 Dolar altı hosteller de mevcut, 200 Dolar üzeri manzaralı lüks otellerde…

Çin Gezi Rehberi - Fiyatlar
Çin Gezi Rehberi – Fiyatlar

Çin gezi rehberinde aklınızda bulunması gereken önemli püf noktalar var! Bunlardan ilki pazarlık! Seyyar satıcılardan alacağınız her üründe, pazarlarda ve turistik marketlerde pazarlık yapmayı unutmayın! Emin olun onların söyledikleri fiyatın yarı fiyatına alabilirsiniz beğendiğiniz eşyaları. Çin demek pazarlık demek pazarlık demek Çin demek!

İkinci püf noktamız ise yerel ürün almak! Çin’de ithal olan her ürün yerel ürüne göre neredeyse iki katı fiyatına satılıyor. Yani yiyecek ve içecek tercihlerinizi Starbucks, Mc Donalds gibi ithal ürün ve markalardan değil de Çin’de en çok içilen Milk tea veya Bubble tea satan yerel dükkanlardan alırsanız hem siz yerel lezzetleri denemiş olursunuz hem de paranız cebinizde kalmış olur!

Hazır konuya değinmişken, aşağıdaki yazımız ilginizi çekebilir:

Ucuza Seyahat Etmenin Yolları

Çin’de Gezilecek Yerler & Şehirler

Çin Gezi Rehberi - Pekin
Çin Gezi Rehberi – Pekin

Pekin

Çin’de gezilecek yerlerin olmazsa olmazlarında bir tanesi başkent Pekin’dir. Pekin’de Tiananmen Meydanı‘nı, Yasak Şehri’ni, Yazlık Sarayı‘nı, Cennet Tapınağı‘nı ve tatlı mı tatlı pandaları görmek için Pekin Hayvanat Bahçesi‘ni ziyaret edebilirsiniz.

Tianjin

Kuzey Çin’in en büyük sanayi ve liman şehirlerinden biridir. Tianjin’de şehre tatlı bir hava katan Tianjin Eye’ı görebilir, tamamı porselenden yapılmış Porselen Evini gezebilir, şehrin ortasından geçen Hai Nehrinde gemi ile tur yapabilir ve hiç kimsenin gözlerine inanamadığı Tianjin Binhai Kütüphanesi’ni gezebilirsiniz.

Tianjin şehri hakkında daha fazla bilgi edinmek, şehre nasıl gidileceğini ve şehir içi ulaşımı gibi konular hakkında A’dan Z’ye bilgilenmek için aşağıya bıraktığım gezi rehberini okuyabilirsiniz.

Tianjin Gezi Rehberi

* Çin Seddi

Çin Seddi - Çin Gezi Rehberi
Çin Seddi – Çin Gezilecek Yerler

Çin seyahatinin olmazsa olmazı olan Çin Seddine Tianjin’den nasıl ulaşıldığını, hangi Çin Seddi’nin daha az turistik olduğunu ve izlemeniz gerek rotaları öğrenmek için yine sizi Tianjin’de Gezilecek Yerler Listemize alalım! Çin Seddi hakkında en detaylı bilgiler burada!

Şangay

Çin Halk Cumhuriyeti’nin en büyük, Dünya’nın ise 8. en büyük şehridir. Şangay’da Huangpu Nehri kenarında yürüyüş yapabilir, The Orient Pearl Televizyon Kulesinin en tepesine çıkıp gece ışıl ışıl olan Şangay manzarasının keyfini sürebilir, Yu Bahçelerindeki birbirinden güzel tapınakları keşfedebilir ve adeta Venedik’i andıran Fengjing Antik Kentini gezebilirsiniz.

Şangay’da gezilecek yerlerin daha detaylı anlatıldığı, nerede kalınır, nerede yenilir, ulaşım nasıldır gibi 5N 1K soruların cevaplarına ulaşmak için Şangay Rehberimizi okuyabilirsiniz.

https://www.filgezi.com/sangay-gezi-rehberi-notlari/

Xian

Terracota Ordusu - Çin Gezi Rehberi
Terracota Ordusu – Çin Gezi Rehberi

Çin’in Kuzeybatı bölgesinde yer alan Xian şehrinin en popüler noktası Terracotta Askerleri‘dir. Sadece Terracotta askerlerini görmek için Xian’a ziyaret eden birçok turist bulunmaktadır. Milattan önce 221 yılına dayanan Terracotta veya diğer adıyla toprak askerler gerçek insan boyutunda olan kilden yapılma asker heykellerdir.

Eski Çin geleneklerine göre hükümdarlar öldüklerinde hükümdarların eşyaları, hizmetkarları, eşleri ve askerleri de beraberinde toprağa gömülürmüş. Fakat bu gelenek Qin Shi Quang için geçerli olmamış. Kendisi ölümünden sonra askerlerinin ve ona hizmet eden hizmetkarlarının da kendisiyle birlikte gömülmesini istememiş, bunun yerine gerçek insan boyutlarında kilden askerler hatta atlar ve at arabaları yaptırtmış. Toprak altında kalan bu toprak askerler ancak yüzyıllar sonra 1974 yılında bir çiftçi tarafından bulunmuş ve sonrasında da kazı çalışmaları başlamış.

1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren ve Xian’ın en uğrak ve en turistik noktası olan Terracotta askerlerini yakından görmek kesinlikle Çin’de Yapılacaklar Listesinde yer almalı! Terracotta Askerlerinin haricinde Şehir Duvarlarında turlamayı, Yuanjia Kasabasında gezinmeyi ve Huashan Dağına tırmanarak adrenalinin keyfine varmayı da ihmal etmeyin! 

Tianmen Dağı

Tianmen Dağı - Çin Gezilecek Yerler
Tianmen Dağı – Çin Gezilecek Yerler

Çin’de gezilecek yerlerin başında gelen ve Dünya’nın en etkileyici dağlarından biri olduğu söylenen Tianmen Dağı, Cennete Uzanan Kapı olarak kabul edilir. Zhangjiajie Şehrinin yakınında bulunan Dağın yüksekliği 1519 metredir.

Dünyanın en uzun teleferik sürüşü bu dağdadır ve teleferik ile dağa ulaşım 30 dakika sürmektedir. Teleferik bu 30 dakika boyunca 7 kilometre yol kat etmektedir. Teleferik sırasında uzun kuyruklar beklememek için teleferiğin açılış saatinden yaklaşık 1 ila 1.5 saat önce gelinmesi önerilir, çünkü Tianmen Dağı’na seyahat eden Çinli grup sayısı bir hayli fazladır.

99 tane virajıyla ünlü bu dağda 3 tane camdan oluşan yürüme zemini bulmakta mümkündür. Manzaranın şahane olduğu Tianmen Dağı herkesin etkileyici bulduğu kadar var, öyle değil mi?

Çin’de Ne Yenir? Çin Mutfağı Hakkında Bilgiler

Çin'de Ne Yenir - Çin Gezi Rehberi
Çin’de Ne Yenir – Çin Gezi Rehberi

Çin gezi rehberinin en lezzetli kısmına geldik. Uzak doğu mutfakları arasında Japon ve Çin mutfağı ayrıcalıklıdır. Gelin bakalım Çin mutfağı nasılmış, nerede ne yenirmiş.

Çin mutfağının olmazsa olmazları pirinç, yumurta, balık ve soya ürünleridir. En geleneksel yemeklerinden bir tanesi de Çin mantısıdır.  Çin mantısı en çok yeni yıl zamanı tüketilir. “Dim sum” buharda servis edilen içi et dolu hamur bohçalarına verilen bir yemekleridir. Çin’de neredeyse her öğün tüketilen pilav yağsız ve lapa pişirilir. Çinliler bu pilavı o kadar severler ki neredeyse her evde bir adet elektrikli pilav pişirme makinası bulunur.

Çin’e has olan başka bir unsur ise büyük yuvarlak masalardır. Çin’de her restoranda bu büyük yuvarlak masaları görmek mümkündür ve masanın ortasında da camdan yapılma dönebilen bir tepsi bulunur. Masaya gelen yemekler bu camın üzerine konur ve cam adeta çarkıfelek gibi döndürülerek herkes tabağına istediği yemekten istediği miktarı koyabilir.

Ve geldik “Çin’de yemekler nasıl? Güzel mi? Aç kalır mıyım?” mevzusuna! Çin Mutfağı ve yemekleri herkesin hakkında farklı görüşü vardır.  Kimisi çok beğenir, kimisi aç kaldım, kilo verdim der… Bu soruyu bana soracak olursanız cevabım sizi tatmin etmeyebilir 🙂 Dünyanın en güzel yemekleri yedim diyemem belki de ama kesinlikle aç kalmadım! Çok beğendim yemekler de oldu, bir daha denemem dediklerim de…

Çin’de dünya mutfağı bulmak biraz zor bunu baştan söyleyeyim. Eğer bir süre sonra Çin yemekleri yemekten sıkılırsanız fast-food restoranları bulmak mümkün ama genellikle Çin restoranlarında sadece Çin yemekleri servis ediliyor. Ben deneyebildiğiniz kadar Çin yemeği denemenizi öneririm çünkü yemekler Türkiye’de yediklerimizden oldukça farklı! 

Çin Gezi Rehberi - Çin Mutfağı
Çin Gezi Rehberi – Çin Mutfağı

Denemeniz Gereken Çin Yemekleri:

  • Pilav (tuzsuz, yağsız lapa bir pilav)
  • Soslu tavuk yemekleri
  • İçi etli dumplingler( mantıya benzer hamur bohçalar)
  • Hot Pot
  • Sokakta Barbeküsü
  • Pekin Ördeği
  • Tianjin Pankek (içinde soğan, yumurta, marul olan tadı omlete benzeyen ama krep şeklinde olan bir kahvaltı)
  • Bubble Waffle (galiba Çin’e özgü olan tek tatlı! Çinlilerin enteresan bir şekilde yöresel tatlıları yok, bu tatlının da yöresel olduğunu hiç düşünmüyorum ama çok lezzetli olduğu aşikar!)
Bubble Waffle – Çin Gezi Rehberi

Denemeniz Gereken Çin’e Özgü İçecekler:

  • Milk Tea yani Sütlü Çay: İçerisinde çay var demeye bin şahit ister! Tadı aynı bol sütlü bir kahve gibi aslında! Milk Tea yani Sütlü Çaylar çeşitli aromalarda olabiliyor! Vanilyalısından Hindistan cevizlisine kadar bir çok çeşitte bulmak mümkün!
  • Bubble Tea: Bubble Tea ise yine içinde süt bulunan ama aynı zamanda içerisinde jelibon gibi minik topçuklar olan bir içecek! Bu topçukların herhangi bir tadı yok, o yüzden ben pek sevemedim ama siz yine de bir şans verin!
  • Çay: Biz Türkler gibi kültürlerinde çay olan başka bir ülke ise Çin! Onların çayları siyah çaydan ziyade yeşil çay!

Çin Gezi Rehberimizin sonuna geldik! Umarız sizlere Çin Halk Cumhuriyeti hakkında ihtiyacınız olan her bilgiyi verebilmişizdir! Çin’e seyahat planlıyorsanız Şangay ve Tianjin Rehberlerimize de göz gezdirmeyi unutmayın!

Yağmur Sarar (@yagmotravels)