Lviv Gezi Rehberi

Kutu gibi bir Avrupa şehrindesiniz, büyüleyicisi yapılarıyla, meydanlarıyla sizi kendine aşık ediyor bu şehir. Lviv gezi rehberimize hoşgeldiniz!

Herhalde hepimiz Lviv’i Avrupai mimarisi ile tanıyoruz, Euro’nun yükselmesi ile Avrupa yerine rotalara eklenen bir şehir burası. Ukrayna’ya her gidenin aşık olduğu bir yer burası.

Küçük bir parantez: Eğer Ukrayna’da gezeceğiniz daha fazla yer varsa ve ülke hakkında daha fazla okuma yapmak isterseniz şu yazımıza bakabilirsiniz: Ukrayna Gezi Rehberi

Oldukça az bir nüfusa (720 bin) sahip olan Lviv’de yıllardan beri Polonya ve Almanya kökenli toplulukla Ukraynalı’lar bir arada yaşıyor. Üstüne bir de muazzam bir turist kalabalığı var tabii!

Lviv Gezi Rehberi
Lviv Gezi Rehberi

Lviv’de Konaklama

Lviv’de konaklama seçenekleri oldukça fazla. Mükemmel bir hostel deneyimi yaşayabilir ya da oldukça lüks bir hotelde konaklayabilirsiniz. Elinizin altında yığınlarca seçenek olacaktır ama, Lviv gezi rehberine özel olarak bir yere değinmek istiyorum.

Lviv Dream Hostel, şu ana kadar gittiğim en çok hotel konforu sağlayan hostel olabilir. İlk başta yaaa bu çok turistik duruyor diyebilirsiniz, ben de dedim ama inanın mükemmel bir konfor. Konum olarak zaten tam şehrin merkezinde yer aldığı için baya bir artı puan alıyor, bunun yanı sıra ister ranzada kalın isterseniz de iki kişilik odada kalın. İki kişi için 1 gecelik özel odada konaklama 840 UAH, ranzada konaklamak ise 185 UAH.

Odalar 6, 8 ve 10 kişilik olarak ayrılıyor ve hepsinin oda içerisinde özel tuvaleti var. İnanın oldukça temiz ve renkli. Sırf kocaman mutfağı ve kurabileceğiniz arkadaşlıkları için bile bu hostel tercih edilir. Popülerliğinden dolayı dünyanın her yerinden (gerçekten bunu abartmıyorum) kişiyi ağırladığı için ve çoğu da yalnız gezginler olduğu için sohbet etmeye herkes çok hevesli.

Bu arada Lviv oldukça küçük bir şehir olduğu için 3 gece ideal olacaktır çünkü ben biraz abartım gideceğiniz yerlere baktığınızda her şeyin birbirine ne kadar yakın olduğunu göreceksiniz. Şahsen ben1 hafta kalmıştım inanın bir yerden sonra her gün kahve içip sıkılıyorsunuz.

Lviv’de Gezilecek Yerler

  • Rynok Meydanı (Market Square) old Town bölgesinin merkezi olan oldukça ünlü bir yer. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Rynok Meydanı’nın geçmişi 13.yüzyıla kadar dayanıyor. Şehrin göbeği olduğu için buradan sıklıkla geçeceksiniz çünkü neredeyse her şey burada yer alıyor. Meydanın çevresinde bulunan binalar, heykeller ve çeşmeler muazzam turist kalabalığına rağmen hemen dikkatinizi çekiyor ve sizi büyülüyor.
rynok meydanı- lviv gezi rehberi
rynok meydanı- lviv gezi rehberi
  • Town Hall( Belediye Binası) Rynok Meydanı’nın tam ortasında yer alıyor. Burası belediye binası olmaktan ziyade içerisinde bulunan Ratusha Kulesi ile ünlü çünkü buraya çıktığınızda bütün old townu görebiliyor ve Lviv’e yeniden aşık oluyorsunuz. Aynı zamanda Ukrayna’nın en yüksek binası ünvanına sahip olan bu kule 65 metre yüksekliğinde ama şimdiden uyarayım 350 basamağı çıkmanız gerekiyor!

Bu arada belediye binasının 1357 yılında inşa edildiğini de atlamamak gerek. İlk ahşap olarak inşa edilen bina daha sonrasında 1820lerde çalışmalar yapılmış ve günümüzdeki halini almış. Giriş ücreti ise 20 UAH

  • Lviv Tarih Müzesi Rynok Meydanı’nda yer alan tek siyah renkli bina olan Black House’un içerisinde yer alıyor. Ukraynalıların Siyah Taş dediği Black House bir rönesans mimarisi örneği, bina ilk zamanlarda Lviv’in ilk eczanesi olarak kullanışmış. Günümüzde ise Lviv Tarih Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor.

Binanın neden siyah olduğunu merak ediyorsanız da, hemen açıklayayım. Tamamen kullanılan taşlardan dolayı zaman içerisinde ışık ve hava ile oksitlenerek siyah renge dönüşmüş. Meydana böyle bir göz gezdirirseniz bu siyah binanın ne kadar farklı göründüğünü fark edeceksiniz.

  • Lviv Opera Binası, Ukrayna’da yer alan en büyük opera binası, tamı tamına 1.100 kişiyi ağırlayabiliyor. 1900 yılında inşa edilen bu bina yıl boyunca opera ve bale topluluklarına yer veriyor. Tam anlamıyla göz alıcı bir  iç dekorasyona sahip olan Opera Binası’na turlar düzenleniyor fakat bilet alıp güzel bir operanın tadını çıkartmak çok daha iyi bir tercih olacaktır. Gelmeden önce internet üzerinden biletinizi almanızda fayda var. Gerçekten buraya aşık olacaksınız!
  • Italian Yard Korniakt Sarayı’nın içerisinde yer alan bir Rönesans mimari örneği! 1580 yılında yapılan Korniakt Sarayı Lviv’in en zenginlerinden biri olan şarap tüccarı Constantine Korniakt taradından yaptırılmış. Sarayın mimarları İtalyan olunca da ortaya tam bir rönesans mimarisi çıkmış. Aynı zamanda bu sarayın şöyle de bir özelliği var; Rynok Meydanı’nda 3 pencereden fazlasını yapmak yasak fakat Korniakt Sarayı 6 pencere ile bu kuralı yıkmış.

Sarayın içerisinde Royal Hall var bunun için ekstra bir ücret ödemeniz gerekiyor. Royal Hall kısmında çeşit çeşit saatler görebilirsiniz fakat sadece 2 büyük salondan oluştuğu için biraz hayal kırıklığı uğratabilir.

Italian Courtyard’a giriş ücreti ise 10 UAH, oldukça küçük avlusu var içeride ama mimari için yine de görülmeye değer bir yer! Avluda restaurantta bulunmakta fakat deneyimlemediğim için pek bir yorum yapamayacağım, göz atılabilir.

  • Dormition Katedrali rönesans tarzında inşa edilen bir Ortodoks kilisesi, dış ve iç mimarisi görülmeye değer. Meryem Ana’ya adanan kilisenin hemen yanında bit pazarı kuruluyor. Bu bit pazarından Sovyet döneminden kalma kitaplar, rozetler, armalar ve kartpostal bulabilirsiniz. Fiyatları oldukça uygun ve lokal bir yer!
Lviv gezi rehberi - bit pazarı
Lviv gezi rehberi – bit pazarı
  • Dominican Katedrali şehrin en eski yapılarından biri çünkü 13.yüzyılda Ukrayna Prensi Lev Danylovych’in eşi Macaristan Prensesi için yaptırılmış. Günümüzde ise Lviv Din Tarihi Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Barok mimarinin özelliklerini rahatlıkla görebileceğiniz katedrali kesinlikle görmeden geçmeyin.
  • Ermeni Sokağı bir diğer adıyla Virmenska Street mimarisi için Lviv’de uğramanız gereken diğer yerlerden biri. 13.yüzyılın ortalarından beri varolan Ermeni Sokağı’nın içerisinde sokağın Ermenilerin kendi kültürel yapılarına nasıl uygun hale getirildiğini görebilirsiniz.

Sokağın içerisinde yer alan Lviv Ermeni Katedrali’ni de görmenizde fayda var. 14.yüzyılda inşa edilen bu katedral Ani Katedrali’nden esinlenilmiş. Avluya sahip olan katedral oldukça sade ve etkileyici.

  • Potocki Sarayı hem tarihi hikayesi ile hem de içerisinde bulunan Avrupa Sanat Müzesi ile görülmesi gereken bir yer. 1880’li yıllarda Başbakan Potocki tarafından oturmak için inşa edilen saray günümüzde müze olarak kullanılıyor. İçerisi ve içeride yer alan eserler oldukça ilgi çekici.
  • Lychakiv Mezarlığı tamamen Gotik tarzdaki mezarlıklarla dolu, bambaşka bir yer. Oldukça büyük olan (yaklaşık 42 hektarlık bir alandan bahsediyoruz) bu mezarlıkta 400 binden fazla mezar bulunuyor. Hem saygıdeğer ve zenginlerin hem de ülke tarihinde etkili olmuş kişilerin mezarlarına ev sahipliği yapan bu yer gerçekten keşfedilmesi gereken bir nokta.

Artık oldukça popüler olmasından dolayı mezarlığa giriş için 30 UAH ücret istiyorlar, biraz garip gelebilir ama doğru. İçeriye girdiğinizde çeşit çeşit mezar taşları göreceksiniz, bazılarında özel işlenmiş melekler varken bazılarında kişiye ait anıların birer kopyası var.

  • Latin Katedrali hemen Boim Şapeli’nin sokağında bulunuyor, 14.yüzyıldan kalma Roma Katolik katedrali içerisinde bulunan rengarenk süslemeleriyle insanı büyülüyor. Akustiğinin gerçekten iyi olmasından dolayı, herhangi bir ayine denk geldiğinizde hayran olmamak elde değil.

Günün belli saatlerinde 5 farklı dilde ayinler gerçekleştiriliyor ve tamamen katılıma açık, gitmişken saatlerine bakmakta fayda var.

  • Arsenal Silah Müzesi şehir cephanesi olarak biliniyor ve eski zamanlardan günümüze kadar gelen pek çok silaha ev sahipliği yapıyor. Eğer ilginiz varsa kesinlikle görmeniz gereken bir yer, bunun yanı sıra müzeye çevrilmeden önce burası işkence odası olarak kullanılmaktaymış. Aynı zamanda da şehir celladının evi de burasıymış, bir tık gergin bir bilgi :’)
  • Arkhivna Sokağının adını, Lviv gezi rehberlerinde duymuş olabilir ya da önünden geçerken burda neden bu kadar çok tabela var diye sormuş olabilirsiniz. Bazı kişilerin abarta abarta bitiremediği sinema ile ilgili bir sokak diyebiliriz ama aklınıza sakın gittiğinizde afiş vs görmek gelmesin. Bütün olay aslında her yıl düzenlenen KinoLev Film Festivali’nden geliyor, festival düzenlendikçe sokağa başka bir isim daha ekleniyor. 7-8 farklı tabela bulunan bu sokaktan illaki geçersiniz çünkü Rynok Meydanı’na ve pek çok kafeye gitmek için yol üstünde bulunuyor ama özel olarak gitmek için bir sebebiniz yok diyebilirim.
  • Eczane Müzesi  bir yandan modern ilaçların satışını sürdürürken diğer taraftan da müze işlevi görüyor. Eskiden eczacılıkta kullanılan malzemeleri ve eşyaları görebileceğiniz müzede pek çok farklı tıbbi tedavi aracı da görüyorsunuz. Giriş ücreti 15 UAH.
  • Yard of Lost Toys diğer adıyla Kayıp Oyuncaklar Avlusu belki birazcık içinizi burkabilir çünkü etrafta yığınlarca bırakılmış, unutulmuş oyuncaklar var. Zamanında bir adamın sokakta 2 oyuncağı bulup buraya koymasıyla başlayan bu düşünce zamanla bu 2 oyuncak gittikçe çoğalmış.
Lviv Gezi Rehberi - Lost Toys
Lviv Gezi Rehberi – Lost Toys

Ne kadar kasıtlı olarak konuluyor yaa diye düşünsenizde oyuncakların eskiliği ve ortamın sessizliği, garipliği insanı etkiliyor. Bir apartmanın hemen arkasında bulunan bir alanda yer alması da ortama bambaşka bir tat katıyor. ‘Belki geri dönüp alırlar’ diye konulmuş 2 oyuncağın arkadaşlarıyla buluştuğu bir şölen burası.

  • Memorial Museum büyük bir apartmanda yer alan eski bi hapishane fakat günümüzde müze olarak kullanılıyor. Hapishaneye dair hiçbir şeyin değiştirilmemesi ve kötü koşulların tamamen gözler önüne serilmesi hayli ilginç ve gezerken de oldukça üzücü. Giriş için herhangi bir ücret talep etmiyorlar, zaten amaçları da tamamen bu kötülüğü gözler önüne sermek.

Beton yataklara sahip olan hücrelerin pencereleri de betonla kapatılmış, tuvaletler içler acısı. Şansıma İngilizce bilen bir Ukraynalıya denk geldim ve hücreler hakkında daha detaylı bilgiye sahip oldum. Hemen sizinle de paylaşayım!

Hücrelerin hiçbirinin ışık almaması için özel önlemler yapılmış ve burada yatan suçlular bazen günde bir ekmek ile yetinmek zorunda kalıyorlarmış. Genelde bu hücrelerde (özellikle en üst katında yer alan tek kişilik hücreler) kalanlar hasta oluyor fakat hiçbir şekilde bakılmıyormuş.

  • Territory of Terror Nazi döneminde kurulmuş bir kamp alanı. Biraz küçük bir alanı müze olarak açılsa da içeride yer alan hikayeler ve bilgiler gerçekten çok çarpıcı ve Nazi döneminin bütün kötülükleri gözler önüne seriyor. Lviv Forum’un yakınında yer alan bu müzeyi bulmakta biraz zorlanabilirsiniz ama önünde pek çok anıt yer almakta.
  • High Castle isminden de anlaşılabileceği gibi şehrin tam tepesinde yer alıyor. Bu sefer biraz Rynok Meydanı’ndan dışarı çıkmanız gerekiyor, yaklaşık 2 kilometre olan bu yolu yürüyebilirsiniz hatta yol üzerinde Yare of Lost Toys’a uğrayabilirsiniz.
Lviv Gezi Rehberi - High Castle
Lviv Gezi Rehberi – High Castle

1250 yılında inşa edilen kalenin kalıntılarından dolayı bu isme sahip olan tepenin manzarası oldukça büyüleyici. Yukarı çıkana kadar biraz yoruluyorsunuz fakat tepede soluklandığınızda iyi ki geldim diyebilirsiniz.

  • Boim Şapeli Lviv’deki en farklı mimarilerden biri. Macaristan asıllı (yine) bir şarap tüccarı tarafından yapılan şapel 1625 yılında kutsal olarak ilan edilmiştir. Şapelin dışı tamamen oyma heykellerle dolu, yine rönesansı iliklerimize kadar hissediyoruz.
  • Ivan Franko Parkı ise meydana oldukça yakın ama bir o kadar da popüler bir park. Üniversitenin hemen yanında yer alan bu parkta gencini yaşlısını herkesi görebilirsiniz. Gündüzleri ayrı dolu, akşamları ise ayrı güzel.

Akşam bir şeyler içmek için gelebileceğiniz bir park olan Ivan Franko Parkı Lviv’deki üniversite öğrencilerinin de gözde mekanlarından biri. Öğrencilerin İngilizceleri daha iyi düzeyde olduğundan ve geliştirmek istediklerinden hepsi tanışmak için can atıyor. Kesinlikle buraya gelip kahvenizi içerek vakit geçirmelisiniz.

  • Stryisky Park yürüyerek ulaşabileceğiniz ama bir tık meydana uzak olan bu park tam içinde kaybolmalık! Bir kısmı normal park derken bir anda ormana doğru gidebileceğiniz bir park hayal edin. Zaten Ukrayna’nın en güzel şeyinin yemyeşil parkları olduğunu fark etmişsinizdir.

Biraz uzak diye sakın gözünüz korkmasın, yürümekte fayda var çünkü geçeceğiniz caddeler oldukça güzel ve Rynok Meydanı gibi değil, tamamen turistlerden uzak! Parkın içerisinde ise sizi arkadaş canlısı sincaplar karşılayacak.

Lviv’de Nerede Ne Yenir?

Lviv'de Ne Yenir
Lviv’de Nerede Ne Yenir

Lviv gezi rehberinde geldik merak edilen diğer bi hususa:” nerede ne yiyelim?”Lviv fazla turistik bir yer olduğundan açıkçası Kiev’de bulunan restaurantlar ve kafeler kadar gönlünüzü fethetmeyebilir, her şey turist üzerine kurulmuş bu yüzden bir tık hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz ama bunun yanı sıra farklı deneyimler yaşayabileceğiniz konsept kafeler de bulunmakta!

  • Lviv Coffee Manufacture: Alevli kahvesi ile oldukça ünlü olan bu mekanın kahvelerini ve ortamını pek sevemedim ama yine de bu deneyimi yaşamak istiyorsanız uğrayabilirsiniz. İçeriye girdiğinizde gelen kahve kokusu muhteşem fakat dediğim gibi burası da tamamen turistik bir yer.
  • Drunk Cherry: Rynok Meydanı’nın neredeyse her köşesinde bulabileceğiniz bu likörcü bir harika. Vişne likörünü öğlen ya da akşam istediğiniz zaman içerken yoldan geçenleri izleyebilirsiniz.
  • Black Honey: Güzel bir kahve ve tatlı deneyimi için ideal.
  • Alternative Coffee: Burası bir dükkan değil hatta şehrin pek çok bölgesine yayılmış büfe tarzında bir kahveci zinciri. Çok uygun fiyata her çeşit kahveyi alabileceğiniz Alternative Coffee’ler benim Lviv’deyken vazgeçilmez kahve noktalarımdan biriydi.

V-60, Aeropress gibi pek çok seçeceği sunan bu kahvecinin kahveleri de oldukça lezzetli. Geçerken bir kahve almayı unutmayın!

  • Cukor: Kahvaltı tabağının ününü o kadar fazla duydum ki gitmek farz oldu fakat beklediğimin çok altında bir hizmet ve tattı. Fiyatlar Lviv’e göre biraz daha yüksek ve servisde de garsonlar pek sizinle ilgilenmiyor. Fakat yine de Amerikan kahvaltı tabağı denenebilir.
  • Corksncrumbs: Güzel bir pancake yemek istiyorsanız kesinlikle buraya uğramalısınız.
  • Basilico: Pizzaları ve tatlılarıyla gönülleri fethedebilecek bir yer.
  • Kabinet: Güzel bir tatlı seçeceği sunabilir.
  • Marusia: Varenikiyi yani namıdeğer Ukrayna mantısını tadabileceğiniz güzel bir yer, Ucla ile aynı işletme fakat burası gerçekten Vareniki için iyi bir seçenek. Patatesli, ıspanaklı, etli ve daha bir sürü vareniki seçeceği bulabileceğiniz bu yere gidip bir tadım yapmalısınız!
  • Mons Pius: Ukrayna’ya gelmişken steak yemeden dönmeyin, sizi şimdiden uyarayım.
  • Atlas: Malumunuz Ukrayna’nın steaklerinden, tatlılarından daha ünlü bir şeyi varsa o da çorbalarıdır. Atlas ise çorba konusunda birinci ara önde gidiyor.
  • Gas Lamb: Konsept mekanlardan biri olan Gas Lamb içerisinde isminden de tahmin edebileceğiniz gibi pek çok gaz lambası barındırıyor, bu yüzden burayı bir gaz lambası müzesi olarak da görebilirsiniz. Tüplerde getirilen farklı aromalara sahip likörler buraya gelmişken denenmeli ama şimdiden söyleyeyim servis çok kötü.
Lviv Chocolate Factory
Lviv Chocolate Factory
  • Chocolate Factory: Lviv çikolatasını illaki duymuşsunuzdur, burası da denemeniz için mükemmel bir yer. 3 katlı olan Chocolate Factory’de erimiş çikolata yemeli ve üst katlara çıkıp çikolataların nasıl yapıldığını izlemelisiniz.
  • Cabinet Lviv: Farklı ve şık bir dekorasyona sahip olan bu yer ana yemek için ideal.
  • Champagneria X&X: Ukrayna’nın bir diğer ünlüsü şampanyaları burada tadabilir ve yemek yiyebilirsiniz. Çeşit çeşit şampanyayı bulabileceğiniz bu yeri es geçmeyin derim.
  • Baczewski Restaurant: Piyano ve kuş sesleri ile şehrin merkezinde kahvaltı yapmak istiyorsanız çok doğru bir yerdesiniz ama ya rezervasyon yaptırmanız gerekiyor ya da sabahın erken saatlerinde gidip sıra beklemeniz. Merak etmeyin gerçekten değiyor!
  • House of Legends: Yemekleri ile değil de manzarası ile ünlü olan bu yere gidip en üst katına çıkmalısınız. Çatısında gerçek bir araba bulunan House of Legends muhteşem Lviv manzarasını ayaklarınızın altına seriyor.
  • Tsypa: Biraz da bira içmek istiyorsanız diye bunu buraya bırakıyorum.
  • 4 friends Whishky Pub: Malum Ukrayna’da alkolün her türlüsü ucuz, biraz da viski deneyebilirsiniz.
  • Beer Theatre Pravda: Rynok Meydanı’na gittiğinizde gördüğünüz 4 katlı bu yer evet bir bira tiyatrosu. Tamamen kendi üretimleri olan biraları sattıkları bu yerden isterseniz bira, isterseniz de hediyelik alabiliyorsunuz. Dışarıya ya da üst katlarına oturabilirsiniz, haftanın farklı günleri canlı müziğe yer veren bu mekan da oldukça farklı ve hoş. Bu arada biralarının çoğunun da ödül aldığını belirteyim!
  • Masoch Bar: Yemek yerken kırbaçlanayım, kırbaçlayayım biraz mazoşist damarım kabarsın diyorsanız bu yere koşarak gitmeniz gerekiyor!
  • Libraria Speakeasy Bar: Biraz kafa dinleyeyim ve caz müziğini iliklerime kadar hissedeyim diyorsanız burası tam size göre.
  • Open: Günün her saati taze ve farklı bir açık büfe hizmeti sunan bu yerdeki fiyatlar ortalama fakat lezzetler gerçekten mükemmel. Şimdiden uyarayım sakın portakal suyu almayın, bir bardak portakal suyu 100 UAH!
Lviv gezi rehberi - red peper
Lviv gezi rehberi – red peper
  • Red Pepper: Sushileri ile oldukça ünlü olan bu yerin fiyatları diğer sushicilere göre oldukça yüksek, onun yerine Sushiya’ya gitmeniz daha iyi bir fikir gibi duruyor.
  • Beer Cave: Biraz daha lokal bir yerde bira içmek istiyorsanız buraya uğrayabilirsiniz, eğer beğenmezseniz hemen yanında Beer Garden yer alıyor göz atmakta fayda var.
  • ЦicaR: Ta taa! Nurtopu gibi lokal bir restaurant olan ЦicaR’da kesinlikle yemek yemelisiniz. Her öğün için tercih edebileceğiniz gibi fiyatları da oldukça uygun. Tek sıkıntı kimsenin İngilizce bilmiyor olması.

Lviv Gezi Rehberimizin sonuna geldik eğer sorularınız olursa bize instagramdan ulaşabilir veya aşağıya yorum bırakabilirsiniz.

Aybegüm Karakuş