Son yılların moda destinasyonu Tayland ve Bangkok, hem uzak kafa dinlemek için ideal (siz öyle sanın ? ) hem de bu ekonomik krizde fiyatların gayet makul sayılabileceği bir rota. Ben de bu yazıda hızlıca Bangkok gezisinden, nerede kaldığımızdan nerede ne yediğimizden ve gezilecek yerlerden bahsedeceğim.
Sokakta önünüze atlayan fareler, otel odasındaki kertenkeleleri düşününce hayvan sever olmanın şart olduğunu da eklemek lazım..
Diğer Tayland yazılarımız için aşağıdaki rehberleri de okuyabilirsiniz:
Tayland’a Gitmeden Kısa Bilgiler
- Tayland’a gitmeden önce kesinlikle araştırma yapmanızı öneririz. Özellikle Bangkok büyük bir şehir metro (MRT diye geçiyor) ve hızlı tren ( BTS) kullanımı çok yaygın , aynı gün içerisinde birbirine yakın destinasyonları tercih etmek için size zaman konusunda ciddi avantaj sağlayacaktır.
- Tayland’a gitmek için vizeye ihtiyacınız yok , pasaportunuzu yanınıza almanız yeterli.
- Tayland planınızı yaparken ülkeyi tanımak , kültürüne adapte olabilmek için en az 7-8 günlük bir seyahat planı oluşturmak faydalı olacaktır. Bangkok – Phuket gibi iki farklı rotayı seçerek hem şehir hem de plaj tatili yapabilirsiniz.
- Bangkok gezisinin en pahalı kısmı uçak biletleri , biletinizi aldıktan sonra yeme-içme-ulaşım gibi genel ihtiyaçlarınız için kendinize uygun bir bütçe belirlemeniz gerekiyor. Günlük ortalama 500 bach olarak düşünebilirsiniz.( Yaklaşık 75 tl )
- Yanınıza sinek ilacı almayı unutmayın !
- Spor ayakkabı veya sandalet şehrin sokaklarında rahat yürüyüş yapmanıza yardımcı olacaktır.
- Gittiğiniz sezon bağlı olarak yanınıza ince bir yağmurluk almanızı tavsiye ederiz. ( Haziran- Ekim ayları arası yağmur sezonu )
- Bangkok’ta metrolar klimalı ve gerçekten çok soğuk. Yanınıza ince bir hırka aldığınıza pişman olmayacaksınız.
Bangkok’a Ulaşım – Bangkok Gezisi
Aktarmalı veya aktarmasız uçuş:
- Bangkok’a ulaşım için biz aktarmasız Türk Hava Yollarını tercih ettik. Fiyatı diğer havayollarından 200-300 tl daha pahalı olsa da millerinizi işlemek sonraki seyahatleriniz için avantajlı oluyor.
- Thy’nin dışında aktarmasız olarak Thai Airways’i tercih edebilirsiniz. Aktarmalı uçuşlar için ise Emirates veya Ethiad Airways mevcut.
Yolculuk Süresi
Yolculuk aktarmasız yolculuklarda yaklaşık 10 saat sürüyor , aktarmalı ise 12-14 saat arasında değişiklik gösterebiliyor.
İki Havalimanı Seçeneği:
- Bangkokta 2 farklı havalimanı yer alıyor. Eğer aktarmasız uçuşu tercih edecekseniz Bangkok Suvarnabhumi havalimanına inmeniz gerekiyor.(çok daha merkezi)
- Bangkok Don Meung havalimanı ise en az 2 aktarma ile gidebileceğiniz bir diğer havalimanı, İstanbul’dan gidecek yolculara pek tavsiye edebileceğimi söyleyemem.
Ayrıca ucuz ulaşım yollarını da anlatan aşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz:
Havaalanından Otele Ulaşım
Otelimiz Skumvhit bölgesinde olduğundan ve tabi ilk günün heyecanından metroda birkaç durak geç indiğimiz için sonrasında Tuk Tuk’a binmek zorunda kaldık. Açıkçası Tuk Tuk nedir merak ettiğimiz için bir an önce deneyimlemek istiyorduk.
Tuk Tuk, Bangkok’un en çok kullanılan ulaşım araçlarından biri, arka koltuğunda en fazla 4 adet yolcu taşıyabilen bir motorsiklet gibi düşünün. Gözünüzde net canlanması için şuraya da bir fotoğraf bırakıyorum.
Tuk Tuk’a binerken dikkat etmeniz gerekenler;
- Sürücü ne kadar derse desin muhakkak 5’te 1 fiyat teklif edin.
- Rollar coaster gibi eğlence araçlarından korkuyorsanız, sakın binmeyin ?
- Tuk tuk kesinlikle yaşanması gereken bir deneyim , taksi kadar konforlu olmasa da denemenizi tavsiye ederim.
İlk Tuk Tuk maceramız gerçekten çok hızlı, aksiyonlu ve sağ salim geçti. Otele vardığımızda şehrin kalabalığından nispeten de olsa biraz daha uzakta, sakinliğin içersindeydik. Bangkok, kalabalık , kozmopolit , hareketli ve fazlasıyla da samimi bir şehir..
Evet biz otele bu şekilde ulaştık fakat sizlere Suvarnabhumi havalimanından şehir merkezine alternatif yollar sunmamız gerekirse ;
- Taksi : Yaklaşık 300-350 Bach
- Metro : Yaklaşık 40 Bach Suvarnabhumi Airport durağında binip Makkasan durağında indikten sonra diğer hatlara geçiş yapabilirsin.
- Otobüs : Metro varken aklımıza bile gelmedi , tavsiye etmiyoruz .
Bangkok’ta Konaklama
Bangkok gezinizde farkedeceksiniz şehirde birkaç farklı merkez mevcut, şehrin merkezinde olup aynı zamanda sakin bir bölgede konaklamak istiyorsanız Skhumvit bölgesi ideal. Bölgede genellikle 4-5 yıldızlı oteller mevcut. Booking.com’dan yorumlara göre otel seçiminizi yapabilirsiniz.
Biz Centre Point Skumvhit’te kaldık , kesinlikle tavsiye ederim. Oteli kahvaltı dahil tercih etmeniz akıllıca olacaktır . Yemek kültürü / kahvaltı alışkanlıkları farklı olduğundan güne iyi bir kahvaltıya başlamak hiç fena olmuyor. Skhumvit bölgesi dışında ;
Khao San Road civarı ( Backpackerların ağırlıklı tercih ettiği bir bölge , bir çok hostel mevcut )
Phaya Thai ( Metro duraklarından bir tanesi olduğundan konumu çok merkezi uygun fiyatlı oteller ve hosteller mevcut )
Eğer Hostel de kalmak istiyorsanız Everyday Bangkok & NapPark Hostel rahatlıkla kalabilirsiniz. Daha önce de belirttiğim gibi hostellar ağırlıklı Khao San bölgesinde olduğundan biraz gürültülü olması olabilir.
* Otellerin çoğunda “safe box” mevcut , değerli eşyalarınızı rahatlıkla bırakabilirsiniz.
Eğer 4-5 yıldızlı bir otelde kalmak isterseniz 2 kişilik oda fiyatları sezona göre değişiklik gösterse de 200-250 tl arasında değişiyor. Hostellarda ise 40-50 tlye rahatlıkla konaklayabilirsiniz.
Bangkok Şehir Turu
Neler yiyelim , içelim ?
Bangkok gezisinde sokağa adım atar atmaz , yoğun yemek kokusunu almamak imkansız.
Street food denilen o çılgın yemek kültürü adeta tüm şehri sarmış durumda. Tasını, çanağını kapan gelmiş sokakta yemek yapıyor . Böcek sinek kime ne zaten ne bulsa yiyor şehirdekiler durum böyle olunca biz de yemeden geçmeyelim dedik. Tüm o hijyensizliğe rağmen yediğim en güzel Pad Thai’yi o ablanın ellerinden yedim hem de sadece 40 bach , Tl’sini siz hesaplayın. Street food gözünüze iyi göründükçe, önünde kocaman bir sıra olduğu müddetçe muhakkak denenmeli !
En meşhur Pad Thai Restoranları ;
- Thipsamai Pad Thai ( Günün her saati uzun kuyruklar mevcut , beklemeye fazlasıyla değer! )
- Pad Thai Ekamai
- Baan PadThai
Bu şehirde sadece Pad Thai mi var dememeniz için bir de alternatif restaurant önerelim.
Tabiki biz de tavsiye üzerine gittik ! Mekanın adı Condoms&Cabbage ! Evet yanlış duymadınız Condoms&Cabbage, mekanın tüm dekorasyonu prezervatiflerle yapılmış. Gerçek bir sanat eseri. Aklınıza ne geliyorsa her şey prezervatiften yapılma… Aydınlatmalar, girişte sizi karşılayan insan kılığında heykeller ve daha neler neler. Mekan Bangkok ortalamasına göre biraz fiyatlı kalıyor, yemekler 150-200 bach civarlarında TL olarak hesapladığınızda 30 TL gibi düşünebilirsiniz.
Floating Market nedir ?
Gel abla geeeeeel!!! Bangkok gezisinde tabii ki çarşı Pazar gezmeden şehirden ayrılmıyoruz! Hem de hem karadan hem de denizden! Evet evet yanlış duymadınız DENİZDEN!
Şehir genelde suyun üzerine kurulu olduğundan, sürekli yağan yağmurlardan Floating Market dedikleri sandalların üzerinden insanların yiyecek giyecek sattığı bizim de sandallarla alışveriş yaptığımız bir pazar anlayışı gelişmiş.. Şimdilerde turistik bir aktivite haline gelen bu çarşı pazar gezmesi aslında eskilerin gündelik yaşamı ve alışveriş şekliymiş.
Sandalın üzerinde yandaki sandalı durudurup Coconat Ice Cream satın almak fena bir deneyim sayılmazdı ?
Şehrin farklı noktalarında bir çok floating market mevcut , en meşhur olanları listelemek gerekirse ;
- Damnoen Saduak Floating Market
- Maeklong Train Market
- Amphawa Floating Market
Floating Marketler genellikle şehir dışında olduğundan ve öğlene kadar açık olduğundan sabah erkenden yola koyulmanız gerekiyor. Biz Damnoen Saduak Floating Market’e gittik. Dilerseniz otobüsle ya da taksiyle gidebilirsiniz. Otobüs ile yaklaşık 100 bach taksi ise 2 kişi 1000 bach gidiş dönüş ücreti. Taksi ile yolculuk yaklaşık 40 dakika sürüyor , otobüs ile 1,5 saati bulabiliyor. Tercih size kalmış.
Gidilmesi gereken gece ve gündüz pazarları ( Day & Night Market )
Haftanın sadece Cuma-Cumartesi-Pazar günleri açık olan meşhur marketi Chatuchak Markete gittik. ( MRT Station’da bulunduğunuz en yakın noktadan metroya binip Chatuchak durağında inebilirsiniz) İyiki de gitmişiz , eğer tatilinizin bu günleri içerisinde Bangkok’taysanız muhakkak uğrayın!
Tayland kültürüne dair birçok şey bulacağınız özellikle yiyecek, içecek, giyeceklerin bir arada olduğu müthiş bir Pazar. Keşke bütün hafta açık olsaydı dediğim mekanlardan bir tanesi olduğunu söylemeden geçemiycem..
Bu arada hava o kadar sıcak ki sürekli meyve ya da sıvı tüketme ihtiyacına giriyorsunuz. Yalnız buradaki meyveler bizimkilerden biraz daha farklı .. En meşhurları Star fruit, Dragonfruit, Jackfruit, Lychee ve Rambutan isimleri kadar görüntüleri de değişik olsa da hepsi denemeye değer.. Durian adlı meyvenin dışında.. Durian meyvesi kokusunu sebebiyle şehirde paketli bir halde satılıyor hatta o kadar kötü kokuyor ki satışı bazı yerlerde yasak! Fakat tadı o kadar kötü değil denemeye değer!
Ayrıca sadece geceleri açık olan ve Bangkok gezisinde ziyaret edilmesi gereken night marketler ;
- Siam Market
- Ratchada Rot Fai Night Market
- Rod Fai Train Night Market Srinakarin
- Peki şimdi biraz da klasik gezilmesi gereken yerlerle devam edelim..
Kesinlikle görülmesi gereken tapınaklar
Bangkok gezisinde Buddha’nın her halini görmeden dönmek saçma olurdu. Şehirde bir çok tapınak mevcut fakat bizce muhakkak görülmesi gerekenler ;
Wat Pao ( Yatan Buddha Heykeli )
Wat Arun
Wat Benchamabophit
Wat Phra Kaew
Wat Ratchanatdaram
Sizin de anlayacağınız gibi Wat Tayca tapınak anlamına geliyor. Tapınaklar genel olarak birbirine yakın yerlerde toplanmış, metro ile direk gidiş mümkün değil fakat otobüs ile gidebilirsiniz veya günlük turlar mevcut. Günlük turlar kişi başı 200 tl civarı değişiyor ve çoğu Taylandlı’nın İngilizcesi pek iyi olmadığından size pek bir bilgi anlatmıyor o sebeple sizin yerinizde olsam kendim gezerdim … Wat Pao ( Yatan Buddha Heykeli) bizce aralarında en görülmeye değer olanı..
Eğlence & Gece Hayatı için tercih edilecek lokasyonlar
Yeterince tarihi yer gördüysek biraz eğlenme vakti geldi demektir. Khao San Road , buranın Taksim’i , Karaköy’ü, eski Asmalı Mescit’i desem yanlış olmaz herhalde… Birçok bar-cafe yan yana, tabii sürekli size Pinpong Show diyip yanınıza geleceklerden de bahsetmeden geçmeyelim. Gerçi biz gitmedik o sebeple showlar konusunda pek yorum yapamıyorum.
Khao San Road, cadde olarak ne kadar meşhur olsa da size tavsiyem kesinlikle paralel sokaklarında gezinin ve gizli kalmış cafeleri keşfedin. Gerçekten görülmeye değer!
Paralel caddelerde daha alternatif yerlere girmek isterseniz ;
- Molly 31st
- Adhere the 13th tavsiye edebileceğim mekanlar arasında..
Biz gidemedik ama siz muhakkak gidin ;
Şehirde bir çok sky bar mevcut , Bangkok gezisinde şehre bir de tepeden izlemek eminim çok güzel olurdu. Tavsiye edilen sky barlar ;
- Vertigo and Moon Bar, Banyan Tree Hotel
- The Roof Top Bar, Baiyoke Sky Hotel
- The Speakeasy, Hotel Muse
- Blue Sky, Centara Grand Lad Prao
- Sky Bar, the Dome at Lebua State Tower
- Park Society, Sofitel So
Bangkok gezisine şimdilik veda bekle bizi Ayutthaya ! Görebileceğiniz en güzel krallıklardan bir tanesi.. Kral demişken ülkenin kralı biraz değişik her yeri dövmeli ülkesinde yaşamayan ama ülkenin her yerinde boy boy resimleri olan bir Kral.. Halkın pek sevdiği söylenemez ama Kral olmuş bir kere , başa gelen çekiliyor…
Merhaba Ayutthaya
Ayutthaya Bangkok’dan tren ile 1 buçuk saat uzaklıkta eski krallığın bulunduğu güzeller güzeli bir köy. Bangkok gezinizde mutlaka yer vermeniz gereken bir nokta.
Nasıl gidilir?
Ayutthaya’nın güzelliklerini anlatmaya başlamadan önce oraya nasıl gidilir ;
Yakın olduğunuz bir duraktan MRT metro hattına binerek Hua Lamphong Railway Station durağında inmeniz gerekiyor.
Tren istasyonuna ulaştıktan sonra 2 farklı tren seçeneği mevcut 1.si Hint filmlerinde gördüğümüz klimasız insanların üst üste oturduğu Regular tren ( Kişi Başı 20 Bach) , diğeri ise klimalı herkesin koltuk numaralarının bulunduğu Express Tren ( Kişi Başı 350 Bach) . Biz Regular tren’e bindik ilk başta nasıl gideceğiz diye düşünsek de 10 dakika sonra 2 yabancı arkadaşla yolculuğun nasıl geçtiğini bile anlamadık.
Ayutthaya Tayland’ın eski başkenti, uzun yıllar hüküm sürdürmüş tarihe konu olmuş şimdiki haliyle bile görkemini sürdüren büyük bir krallık. Etraf yemyeşil görülmeye değer .. Eee tabi her krallığın arkasında bir Buddha vardır! Burdaki en meşhur Buddha ise ağaçların içerisinde yer alan Wat Maha That. Onun dışında birçok tapınağın yer aldığı bu kenti 2 farklı şekilde gezebilirsiniz ;
- Yaklaşık 3 saatliğine Tuk tuk kiralayarak tüm gün Tuk Tuk sürücüsünün eşliği ile birlikte (2 kişi 350 Bach )
- Bisiklet kiralayarak ( Kişi Başı günlük kiralama 50 Bach) Şehir gerçekten çok büyük , uyarmadı demeyin !
Bangkok gezinizden zaman ayırıp, Ayutthaya’da güzelce gezmek istiyorsanız tam günlük bir aktivite olduğunu unutmayın trenden indiğinizde ilk işiniz dönüş tren saatine bakmak olsun aksi takdirde bir sonraki tren 30 dakika sonra olabiliyor ! Tren istasyonun hemen karşısında bir sürü Street Food mevcut Pad Thai’nizi yemeden tura sakın başlamayın derim ?
Ayutthaya’da gezilecek yerleri sıralamak gerekirse ;
- Ayutthaya Historical Park
- Wat Phra Sri Sanphet
- Wat Chaiwatthanaram
Sonuç olarak Bangkok’a kadar gitmişken Ayutthaya’ya 1 gününüzü muhakkak ayırın derim!
Eğer Tayland alternatifi bir uzak doğu ülkesi isterseniz size göz kamaştırıcı Filipinler verelim:
Filipinler Gezi Rehberi- Gezilecek Yerler
Bangkok Gezisinde Ne Kadar Harcadık?
Bangkok’ta lüks bir seyahat geçirmek istiyorsanız günlük yemek+içme+konaklama iki kişi yaklaşık 80-90 $ arası bir bütçe ayırmanız gerekiyor. Fakat daha uygun bir tatil yapmak isterseniz hostellerde konaklayarak bu fiyatı iki kişi 50-60 $’a kadar düşürebilirsiniz.
Bangkok Gezinizde aklınızda bulunması gerekenler
- Sokaklar çok kalabalık olduğundan bel çantası kesinlikle tercihimiz.
- İnsanlar pek İngilizce bilmediğinden basit cümlelerle iletişim kurmaya çalışın.
- Pazarlık yaparken asla çekinmeyin , insanlar bu duruma çok alışkın özellikle Pazar alışverişlerinde ve Tuk Tuk yolculuklarında muhakkak pazarlık edin.
- Tapınaklara girişlerde ibadethanelere saygı amaçlı şort veya kısa eteklerle giriş yasak.Yanınızda muhakkak şal veya benzeri bir şeyler bulundurun. Çantanıza ince bir pantolonda koyabilirsiniz.
- Özetle Bangkok tarihi dokusu , neşeli insanlarıyla çok renkli bir şehir .. Farklı kültürleri deneyimlemek için listenizde gidilecek yerler rotasına eklemeyi unutmayın !
İyi eğlenceler!