Haydi çantalarımızı hazırlayalım, yol uzun! Kamboçya’ya gidiyoruz dünyanın en büyük tapınaklarını gezeceğiz. Uzak Doğu’nun sadece lay lay lom ye, iç, güneşin tadını çıkardan ibaret olmayıp, zengin kültürel tarihe, kadim bilgeliğe, Budizm’in Budizm gibi yaşandığı topraklara, açlığa, susuzluğa, toplumsal travmaya, acıya da derince sahip olduğunu görüp içimizde hissedeceğiz.
Birtakım genel bilgiler ile başlayalım:
◇ Vietnam ve Tayland’ın arasında, toplam 15 milyon nüfuslu kendi küçük ama tarihi uzun bir ülke Kamboçya.
◇ Eski adı Kmer Cumhuriyeti olan ülkenin adı şimdi Kamboçya Krallığı.
◇ Burada yaşayanlar çok küçük Çinli ve Vietnamlı azınlıkların dışında tamamen Kmer.
◇ Bayrağında Angkor Tapınaklarının resmini taşımasıyla Kamboçya bayrağı dünyada üstünde yapı resmi olan tek ülke bayrağı.
◇ Nepal ve Bengladeş’ten sonra en fakir Uzak Doğu ülkesi.
Kamboçya Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi’nin başında bir defa belirtip, her başlık altında tekrarlamamak için söylüyorum: her şey aşırı ucuz! Her şey, yani ulaşım, konaklama, yemek, masaj, alış veriş gibi ihtiyacınız olacak her şey.
KAMBOÇYA VİZESİ
Kamboçya Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi daha çok kültürel ağırlıklı bir geziyi kapsadığı için bol gezmeli görmeli başka bir gezi ile birleştirilebilir. Biz de öyle yapıp Tayland gezimizin sonunda Kamboçya’ya gittik. Bulunduğumuz Ko Kut adasından direkt Kamboçya’ya çok kısa bir mesafeden ulaşılabildiği halde, o bölgede gezen diğer insanlardan duyduğumuz Kamboçya sınırındaki rüşvet-tehdit-yalan dolan hikayeleri bizi oldukça ürküttüğü için Kamboçya’ya havaalanından giriş yapmak en güvenlisi diye düşündük ve Siem Reap’a uçtuk. Bu nedenle Kamboçya’ya sınır bir ülkeden girecekseniz havayolunu öneriyoruz.
Kamboçya vizesi havaalanında alınabiliyor. Uzun turist vizesi kuyruklarını hızlıca atlatabilmek için yanınızda mutlaka vesikalık fotoğraf, nakit dolar ve birkaç tane tükenmez kalem olsun. Kamboçya’da para birimi dolar, yanınıza bolca bozukluk alın. Bankamatiklerin çoğundan sadece dolar olarak para çekebiliyorsunuz. Dolar her yerde geçerli, sadece alışveriş yaptığınızda ve restoranlarda bazan para üstü Kamboçya Riel’i olarak geliyor.
KAMBOÇYA’YA NASIL GİDİLİR?
Türkiye’den, hatta Avrupa’nın tamamından ya da Amerika’dan dahi Kamboçya’ya direkt uçuş yok. Konforlu bir Thai Airways uçuşu ile Bangkok oradan da Siem Reap‘a uçulabilir. Biletlerinizi aldıysanız Gezginin Çanta Hazırlama Rehberi hazırlık konusunda kapsamlı bir kaynak, dilediğiniz gibi faydalanın.
KAMBOÇYA’YA NE ZAMAN GİDİLİR?
Kamboçya sene boyu sıcak. Kasım – Mayıs arası genel olarak kuru dönem ve çok az yağmur görülüyor. Kasım – Şubat arası sıcak ama yakıcı sıcak değil, serin ama yaz serinliği yani tapınak gezmek için ideal zaman. Haziran – Ekim arası ise gitmeyi tercih etmeyeceğimiz yağmurlu, çamurlu dönem.
KAMBOÇYA ROTASI VE KALIŞ SÜRESİ
Kamboçya Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi’nin can alıcı noktası tabi ki Angkor Wat! Ülkeye bu kadar turisti çeken yer bu ihtişamlı tapınaklar. Bu nedenle her rotanın odağı Angkor Wat, rota da bunun etrafında şekilleniyor. Angkor Wat’a en yakın yerleşim merkezi olan Siem Reap ile başlıyor gezi. Bizim bir haftalık gezimizin rotası şöyleydi:
▷ Siem Reap; insanların gerçek ve oldukça fakir yaşantılarını sürdürdükleri evlerinin, okullarının bulunduğu yüzen şehirler; etkileyici geleneksel dans Apsara gösterileri
▷ Angkor Wat; yeşilin içinde halen varlığını sürdüren dünyaca ünlü tapınaklar; tapınakların muhteşemliğini iyice görülür kılan gün doğumunu izlemek
▷ Sihanoukville; Tayland’ı aratmayan kumsallar ve berrak denizi ile Otres; Ream Milli Parkı; Bungalowlar; huzur
▷ Başkent Phnom Penh; Fransız kolonisi zamanından kalma yapılar; büyük şehir trafiği yaşatan ana caddeler ve huzurlu ara sokaklar; çeşitli pazarlar; Royal Palace; Gümüş Pagoda; şehrin içinden geçen nehir ve boylu boyunca nehir kenarı; yürek yakan Toul Sleng Soykırım Müzesi
Kamboçya’da görülecek diğer belli başlı yerler:
?? Kratie; şehir Fransız kolonisi; Mekong nehri; ormanlar; yüzen şehirler
?? Preah Vihear ve diğer tapınaklar; tepedeki Preah Vihear, ormandaki Beng Mealea tapınakları ve Koh Ker tarihi kalesi
?? Battambang; bir koloni şehri ve gece hayatı ile biliniyor
?? Güneyde Kep adaları; ‘island-hoping’ yapılabilir
?? Kampot; güzel doğası ile dinlendirici bir nehir şehri
Kamboçya küçük ama ülkede birçok başka yanardağ, şelale, ada, balta girmemiş orman, göl, fil vadisi, doğa yürüyüşü alanları, dağ bisikleti alanları, kuş gözleyebileceğiniz yamaçlar gibi uzayıp giden ama daha çok macera arayanlara hitap eden sayısız yer var.
KAMBOÇYA’DA KONAKLAMA
Kamboçya’da bolca butik otel var. Bu otellerin neredeyse tamamının sahipleri Avrupalı’lar, çoğunlukla da İngiliz, çalışanlar ise Kmer. Trip Advisor’dan lokasyon, resim ve yorumları inceleyerek kolaylıkla kaliteli bir otel bulunabiliyor.
Bu konuda kaldığımız yerleri isim isim vermeyip Trip Advisor’a yönlendirmemin nedeni bu ülkede her şeyin sürekli değişim içinde olmasından; bugün iyi dediğimiz şey yarın kötü, dün beğenmediğimiz yer bugün harika bir yere dönüşmüş olabiliyor; mekanlar el değiştiriyor. Bu nedenle, Trip Advisor’dan güncel bilgileri öğrenip ona göre hareket etmek en iyisi. Üstelik Trip Advisor’da henüz web sitesi olmayan yeni açılmış güzel küçük butik oteller ve bungalov evler de kayıtlı oluyor.
▶︎ Kalacak yer ararken dikkat edilmesi gereken üç temel şey internet, klima ve sinek koruyucu! Zira hafif bir malarya tehlikesi var.
▶︎ Kamboçya’daki çoğu otelin girişinde ayakkabılarınızı çıkarmanız gerekiyor.
▶︎ Kamboçya’da kalacağınız yerlerde büyük olasılıkla temiz su olmayacak. Bu nedenle duş sayısını azaltmak isterseniz yanınıza en sevdiğiniz kuru şampuanı alabilirsiniz.
KAMBOÇYA’DA NE YENİR?
Running Amok adlı limon otu ve hindistan cevizinin temel malzeme olarak kullanıldığı, türlü çeşitleri olan güveç tarzı bir yemekleri ünlü. Her gezide kaldığım süre boyunca hep yerel yemekleri yerim ve bunları anlatırım. Ama Kamboçya bu konuda şimdiye kadarki ilk istisna, çünkü yaptıkları her yemek aşırı yağlı, kullandıkları yağ çoğunlukla ağır kokulu bir balık yağı olduğu için durum daha da vahim. Bu yüzden bir noktadan sonra turistik bir restoran bulup bir pizza ya da sandviç yemeyi hayal ederken bulabiliyorsunuz kendinizi. Yine de Kamboçya gezimizde oldukça fazla yerel yemek yedik. Zaten bazı yemeklerde Tayland, Vietnam, Çin etkileri de var, bu sayede yiyecek bir şeyler bulunuyor. İç açan yiyeceklerden biri sudan çıkarılan ve buharda pişirdikleri morning glory, rica ederseniz sosuz yapıyorlar. Tabi ki meyveler de hayat kurtarıcı.
Uzak Doğu denince ‘aaa böcek mi yiyorlarmış, yok canım’ filan yorumları, sonra da gidenlerin turistik caddelerde çektikleri ağızları açık ellerinde böcek klişe turist resimlerini görüyoruz ya hani, işte Kamboçya’da durum biraz daha gerçeğe yakın. Burada turistlere ilginçlik olsun diye değil yoksulluktan, ya da belki de yokluk içinde geçirdikleri çok uzun bir dönemde kalma bir alışkanlık olarak şişelere doldurulmuş siyah ve kırmızı karıncalar, örümcekler gibi çeşit çeşit böceği yerel pazarlarda satıyorlar ve de yiyorlar. Restoranlarda da normal menülerde var bu böcekli yiyecekler.
KAMBOÇYA’DA ULAŞIM
Kamboçya’da şehirlerarası ulaşım için Cambodia Angkor Air kullanılabilir, örn. Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville arası.
Özel şirketlere ait otobüs firmaları var. Bunların bürolarının olduğu bilgi alınabilecek bir otobüs garı yok. Firmalara genellikle kaldığınız yer aracılığıyla ulaşıyorsunuz. Biletlerinizi önceden almalısınız. Çünkü tam bir kaos söz konusu. Bu firmaların en büyüğü Phnom Penh Sorya, bunun dışında Rith Mony, GST, Paramount Angkor ve Capitol Tours bütün şehirler ve kasabalara gidiyorlar.
Otobüs bileti alırken otobüsle, koltuklarla ve yolculuk süresi ile ilgili detaylı bilgi almalısınız. Bazı otobüsler iki katlı ve alt katı penceresiz. Dahası sadece yataklı koltukları var ve koltuk boyları Asya standartlarında; yani 1.80cm iseniz üçe filan katlanmanız gerek. Tavan da ayağa kalkamayacağınız kadar alçak. Kamboçya’da şehir altyapısı çok kötü durumda olduğu için haritada kısacık gördüğünüz bir mesafe 6-7 saat sürebiliyor.
Bunların dışında sadece büyük merkezlere sefer düzenleyen lüks sayılan turistik otobüsler Giant İbis ve Mekong Express.
Şehir içi ulaşım için ise normal taksiler, kiralık motorsikletler, meşhur tuktuklar ve turistik şehir merkezlerinde ‘cyclos’ denen sürücünün pedalladığı ve en fazla iki yolcunun önde oturduğu bir tür bisiklet var.
KAMBOÇYA’DA DİKKAT ETMENİZ GEREKEN BİRKAÇ ŞEY
﹅ Özellikle daha eğlenceli bir Uzak Doğu ülkesinden sonra Kamboçya’ya geldiyseniz buradaki insanların fakirlik, mutsuzluk ve isteksizliklerine alışmanız biraz zaman alabilir. Ülkede herhangi bir yeteneği, eğitimi, mesleği olan herkes ama herkes ve bu kişilerin çocukları, bebekleri hepsi ülkenin kendi yöneticisi tarafından yakın tarihte gerçekleştirilmiş olan kapsamlı bir soykırıma uğramış. Anlayacağınız oradaki herkes ciddi bir travma yaşamış durumda, bunu yüzlerinde görebiliyorsunuz. İnsan ömrü en fazla 60 sene, çünkü çok kötü koşullarda yaşıyorlar.
﹅ Tayland’daki gibi her ilginç gördüğünüz sokağa dalamıyorsunuz, çok nadir de olsa silahlı saldırılar yerlileri de turistleri de hedef alabiliyor. Gezeceğiniz bölgeleri güne başlarken belirlemelisiniz.
﹅ Giyim konusunu bu ülkede daha çok önemseniyor. Kısacık şortlar, askılı bluzlardan hiç hoşlanmıyorlar ve yüzlerindeki memnuniyetsizlikle bunu size belli ediyorlar. Ne kadar kapalı ve temiz göründüğünüz size gösterecekleri nezaketin ve ilginin belirleyicisi oluyor.
﹅ Özellikle duvara asmak için alacağınız figürler ve resimleri taşımak çok kolay, genellikle bunun için rulo kabı veriyorlar. Aynı şekilde ahşap işleme dekorasyon malzemeleri de çok şık ve hesaplı.
Kamboçya vizesi, ulaşım, yemek, güvenlik, rotalar ve deneyimlerimizden ortaya çıkan gezgin önerilerimizi kapsayan Kamboçya Gezilecek Yerler & Gezi Rehberimizden bolca faydalanmanız dileğiyle!
Merhabalar. En son ne zaman ve ne kadar süre Kambocya’da bulundunuz bilmiyorum ama iki senedir Phnom Penh’de yaşayan biri olarak yazdıklarınızın bir kısmına katılmıyorum.
Yaşadıkları acı ve travmaya rağmen uzak doğu ülkeleri arasındaki bence en naif ve güleryüzlü halklar. Fakirlik kesinlikle evet ama ona rağmen bir şekilde güleryüz çoğunda eksik değil bence. Hele de sizi para olarak gören asık suratlı Tayland’lilarla kıyaslayınca. Burada mesela çocuğunuz varsa ekstra ihtimam gosterilir, bunu bir de Amsterdam havaalaninda gördük sadece.
Cesmeden akan su tabii ki içilmeyecek durumda, ki Türkiye’de de böyle, ancak büyük şehirlerde veya turistik noktalarda kaliyorsaniz kuru şampuanlik bir durum kesinlikle yok.
Sivrisineklerden korunmak gerekli ancak malarya değil, belli mevsimlerde dangue hastalığı görülüyor.
Giyim konusuna gelince Phnom Penh’de yaşayan biri olarak kesinlikle Türkiye’den, mesela İstanbul’da olduğumdan çok daha rahat giyiniyorum, kısa şort ve askılı tisortlerle. Dönüp bakanla bile hiç karşılaşmadım. Ama tabii kenar mahalleleri gidip dolasacagim derseniz ne olur bilemiyorum 🙂 Ama Türkiye’de farklı mı ki? Sadece bir tapınağı, pagodayı ziyaret edecekseniz pantolon giyip omuzlarınızı kapayarak saygı duymanızı bekliyorlar. Bunun dışında güneşten korunmak için kapalı giyinilebilir istenirse. Keza silahlı saldırı da hiç duymadım.
Sevgiler
Merhaba. Ne güzel yazmışsınız. Güncel bilgilendirmeler için çok teşekkür ederiz