Bali’de ulaşım en karmaşık konulardan biri. Öyle “ben uber tutar gezerim yaa” diye çözebileceğiniz bir konu değil. Aşağıda şehir içi kullanabileceğiniz uygulamaları da, şehirden şehire farkeden uygulamaları da yazacağım. Bunun yanında Bali gezimiz süresince kullandığımız özel şöförleri, numaralarını ve hangi istikamette çalıştıklarını da yazacağım. Bali havaalanından, şehir merkezine ulaşım için de aynı numaraları ve uygulamarı kullanabilirsiniz.
Ada pek de büyük bir yer olmadığı için ulaşım genellikle taksilerle, tuttuğunuz özel şöförlerle sağlanıyor. Ancak ada, geçiminin önemli bir kısmını turizmden sağladığı için, bu ulaşım mevzusu çılgınca kapışılmış hatta mafyası bile çıkmış durumda. Burdaki ayrım şu; taksiler ikiye ayrılıyor;
- Online taksi
- Offline taksi
Online taksi, bildiğimiz uygulamayla çalışan, sizi alacağı yer bırakacağı yer belli, ödeyeceğiniz ücret belli olan düzgün uygulamalar. Offline taksi ise, sen ben emmi oğlunun, köşe başında taksi levhasıyla (ve tabii aldığı izinle) yaptığı ve genellikle sizi kazıklamaya çalıştığı, pazarlığa tabii taksicilik.
Bu arada Bali üzerine daha fazla bilgi için şu yazımızı okuyabilirsiniz: Bali Gezi Rehberi
Herhangi bir yerliye sorsanız online taksiyi sevmez. Ancak çoğu veya bir tanıdığı bu işi yapar. Çoğu yerde, online taksicilik vatan hainliği gibi kabul edilir. (bizdeki sarı öfke, UBER e saldıran taksiciler gibi) Gibisi fazla olur, Bali’de de uygulama kullanan çok taksici darp edilmiş, dövülmüş. Ancak bu sizi korkutmasın bizim, hiç rastladığımız yahut yaşanıldığına dair okuduğumuz bir olay değil. Ancak, Bali’nin her yerde burda uygulama kullanılamaz gibi levhalar var. (Üzerine çarpı konmuş GOJEK levhaları vs)
Benim önerim kullanabildiğiniz yerlerde, kullanabildiğiniz kadar online taksi yani uygulama kullanmanız. Burda aldatmaca yok mis gibi gideceğiniz yere rahat bir şekilde gidiyorsunuz. Nedir bu uygulamalar derseniz aşağıda açıklıyorum.
Bali’de Ulaşım İçin Kullanabileceğiniz Uygulamalar
Uygulamaları tek tek açıklamadan önce telefonunuza mutlaka indirmeniz gereken iki ulaşım uygulamasını yazayım; GoJek ve Uber. Bu iki uygulamayla adanın çoğu yerinde rahat rahat dolaşabilir ve birinden bulamazsanız diğerinden bir şöför bulabilirsiniz. Bu arada şehir değiştirirken veya Bali’de herhangi bir yere giderken bu uygulamaları kullanabilirsiniz. Neymiş bu uygulamalar, bakalım.
GoJek
Bizim, Bali’de ulaşım için en memnun kaldığımız uygulama GoJek oldu. Bali gezi rehberlerinde genelde motorsiklet uygulaması diye söz edilmiş. Kulak asmayın. Bu uygulamadan motor çağırabildiğiniz gibi, araba, jip, büyük araba da çağırabiliyorsunuz. Hatta yemek isteyebiliyor, masaj hizmeti ve temizlik hizmeti gibi şeyleri uygulama üzerinden çağırabiliyorsunuz.
Bir de diğer söz edeceğim uygulamalar arasında en uygun fiyatı veren Gojek. Misal, Grab bir yere 50.000 rupi fiyat veriyorsa, Gojek 20.000 rupi verebiliyor. Bu uygulamanın negatif yönü, gideceğiniz destinasyonlara ucuz fiyatlar çıktığı için, şöförlerin pek kullanmak istememesi ve 2. negatif yönü de Grab uygulamasına göre daha az şöför bulunması.
Not: Az şöför bulunduğunda, şöför sizinle pazarlık yapmaya çalışıyor uygulama üzerinden yazıp. Biraz can sıkıcı. Aşağıdan uygulamayı indirebilirsiniz.
Grab
Grab, muhtemelen Bali’de en sık kullanılan, en popüler uygulama. Aynı Gojek gibi bu uygulamadan da ulaşımızı sağladığınız gibi, yemek vs hizmetleri isteyebiliyorsunuz. Grab uygulamasında da büyük araba, küçük araba ve motor çağırabiliyorsunuz. Genellikle Gojek uygulamasında şöför bulamadığımızda biz Grab kullandık.
Not: Tıpkı Gojek gibi bazen şöför sizinle pazarlık yapmaya çalışıyor uygulama üzerinden veya whatsapp tan yazıp. Bazen mecbur kalabiliyorsunuz. Ancak yine de istediği fiyatın yarısını verin. İndirmek için aşağıya ios linkini bırakıyorum;
BlueBird
Neredeyse tüm Bali gezi rehberlerinde bahsedilen ve sıkça tavsiye edilen Bluebird taksi uygulaması. Yerel taksiler genelde sizi dolandırmaya, yüksek fiyat vermeye çalışırken Bluebird uygulamasıyla daha uygun fiyatla ulaşım sağlayabilirsiniz.
UBER
Uber ise, bu yukarda anlattığım diğer ulaşım app’lerine göre daha az kullanılıyor. Çünkü ülkede aktive etmek biraz problemli. Ancak gitmeden yükler ve aktive eder.
Bali’de Havaalanından Şehir Merkezine ve Otelinize Ulaşım
Bu konuda yazmak istediğim 2-3 püf nokta var o yüzden ayrı bir başlık açmak istedim. Uygulamaları daha önce söylediğim gibi ülkeye gitmeden indiriyorsunuz. Havaalanından Gojek veya Grab üzerinden taksi çağırdığınızda, sizi çıkışta, havaalanının karşısındaki otoparkın üsy katında bekliyor olabilir. Yerel taksicilerden korunmak için böyle bir taktik geliştirmişler.
Biz, 6 kişi için, 2 tane XL araba tuttuk. Ancak bunu daha önceden internetten ayarladık. Aşağıda şöförün numarasını da yazdım. Denpasar- Canggu arasını pazarlıkla araç başına 200.000 Rupi’ye gittik. (Yani 90 lira civarı)
Ayrıca sizi havaalanından alacak şöförle, ” telefon hattı ve para bozdurma” işini konuşun. Sizi güvenilir yerlere götürebilir yıol üstündeyse ve aynı şekilde bir süper markette durabilir. (Pepito marketler iyidir)
Bu tarz öneriler ve daha fazlasını aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz:
Bali Gezi Rehberi – Gitmeden Bilmeniz Gerekenler
Bali’de Motorsiklet Kiralama
Bali’de ulaşım için motor kiralamakta ısrarcı oluyor olabilirsiniz. Benim tavsiyem uzun yolları motorla almamanız ancak, sabit bir yerde 3-4 gün kalacaksanız(örneğin sörf yapacaksanız) motor kiralamanız güzel olur. Genellikle tüm konaklama yerlerinde, otellerde veya özel Airbnb evlerinde, ev sahibi sizin motor bulmanıza yardımcı oluyor.
Motor kiraları 30.000-50.000 rupi arasında değişiyor. Ancak haftalık kiralarsanız 150.000 rupiye motor bulma şansınız var. Oldukça ucuz.
Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Trafik bildiğiniz gibi soldan akıyor.
- Trafiğin neredeyse %80’ini motorlular oluşturuyor.
- Özellikle uzun yollarda trafik tam bir kaosa dönüyor. Kim nerden gidiyor belli değil.
- Ani yağmurlar bastırabiliyor. (Evet sezon farketmeksizin)
- Eğer biraz bile olsa tecrübeli değilseniz, 10 km den fazla olan mesafelerde kullanmayın.
Bali’de kullandığımız Sizin de İşinize Yarayabilecek Şöför Numaraları
Bali’de ulaşım için, Grab veya gojek’ten çağırdığınız şöförlerle mutlaka konuşun; “özel tur yapıyorlar mı, günlük veya 2 günlük bu şöförleri kiralayabilir misiniz” vs diye. Bu arada Bali’de neredeyse herkes, veya bir tanıdğı turistik bir tur yapıyordur.
Bizim kiraladığımız şöförler arasında, en memnun kaldığımız Wirawan oldu. İngilizcesi biraz kötü arkadaşın, o yüzden sizle çok az konuşabiliyor. Ancak gideceğiniz yerlere götürüyor, sorun çıkarmıyor, başka tur satmaya çalışmıyor, sizi kazıklamaya çalışmıyor, yani güzel huylu biri.
Bir diğeri de bizi havaalanından alıp Canggu’ya bırakan, Dedik. Uygun fiyata bizi transfer etti, ancak sonrasında verdiği fiyatlar yüksekti ve hiç indirim yapmadı. Yine de konuşabilirsiniz. Putu Yansen de ayı şekilde güvenilir ve düzgün biri gibi geldi. Diğer Bali’de ulaşım için verdiğim şöför numaraları ise, yine orada şöförlerden aldığımız numaralar veya arkadaşlarımızın tavsiye ettiği numaralar.
- Wirawan: +62 877 62600393
- Putu Yansen: +62 813 37253539
- Dedik: +62 819 33055073
- Dewa : +62 812 36768989
- Heru : +62 822 36258813
- Imanuel : +62 215 0932421
- Putu: : +62 813 38185019
Nusa Penida ve Gili Adasına Ulaşım
Bu konuyu ayrıca adalar bölümünde inceleyeceğim ancak, kaldığınız yerde, şehir merkezlerinde turizm acentası adı altında küçük kulübeler var. Bu kulübelerden Nusa veya Gili adalarına direkt ulaşım gidiş dönüş alabilirsiniz. Otelden alıp otele bırakmalı almanızı tavsiye ederim. Ortalama ücretler 350.000 rupi civarı (gidiş-dönüş). Biz biletimizi Ubud’da Bali Brothers’tan almıştık.
Uyarı: Adalar biletinizi online almaktan kaçının, çünkü hem ücretler daha yüksek hem de direkt muhatap olup onlarca soru soracağınız kimse yok.
Önemli Notlar:
- Türkiye’den gitmeden uygulamaları indirin ve aktive edin. Bazen orda aktive edemiyorsunuz.
- Bali’de ulaşım yazım boyunca araba mevsusundan söz etmedim. Ancak kiralayana denk gelmedim. Bence de araba kiralamayın dostlaer. Trafik zor.
- İsminizi Bali’li bir isim koymanızda fayda var. Şu yukarda saydıklarımı koyabilirsiniz. Yabancı olunca pazarlık üzerine pazarlık yapabiliyorlar.
- Uygulama olmasına rağmen bazen pazarlık yapıyorlar. Biraz can sıkıcı.
- Şöförünüzü çok turistik yerlerde ara sokaklarda bekleyin. Çünkü arabadan indiriyorlar. Birkaç yerde online taksicileri dövdüklerini de duyduk. Dikkatli olmakta fayda var.
- Tüm uygulamalarda XL araba çağırabiliyorsunuz, fiyat çok az değişiyor ve genelde büyük station arabalar ve jipler geliyor. Eğer 5-6 kişiyseniz bundan çağırın.
Bali’de ulaşım yazımızın sonuna geldik. Eğer sorunuz varsa aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.
Merhaba,
Internetten hangi site uzerinden havaalani transferini ayarladiniz?