Kimilerinin adını duyup ama yerini tam bilmediği, kimileri 20.Yüzyılın en büyük müzik insanı Freddie Mercury’nin doğum yeri olarak bildiği, tüm duyulara hitap eden büyüleyici bir destinasyon olan Zanzibar, kendine has kültürü ile adeta cennetten bir parça sıfatını sonuna kadar hakediyor. Bu yazımda da kendi deneyimlerimden oluşan Zanzibar gezi notları sunacağım.
Zanzibar’a gitmek için aslında sebep çok, hem klasik turist destinasyonlarından sıyrılmak, bembeyaz kum ve masmavi güneş altında vakit geçirmek, Hint – Arap – Portekiz esintileri taşıyan lezzetli yemeklerini tatmak, rüzgar sörfü ve dalış gibi bilimum deniz aktivitelerinde kendinizi özgür hissetmek ilk akla gelenler, ama en önemlisi , buranın kendisine has farklı karakteri.
Üzülerek belirtmek istiyorum ki adanın turizm bölgeleri dışında kalan yerler, ciddi manada bir yoksullukla mücadele etse de bereketli topraklar ve hint okyanusunun sundukları sayesinde kendi kendine yeten, mutlu bir komün hayatı sürüyorlar.
ZANZİBAR MI? ORASI RESTAURANT DEĞİL MİYDİ?
Doğu Afrika‘da bulunan, Tanzanya açıklarında , hint okyanusunun göbeğinde olan Zanzibar aslında yarı özerk bir ada, Pemba adası ile birlikte otonom özellik taşıyor. Ayrıca Kenya’ya da epey yakın.
Adanın ismi Farsça da zengibar yani zenci sahilinden gelmektedir. Ayrıca Abeid Amani Karume uluslararası havalimanına sahiptir(gerçi epey ufak , gerçekten çok küçük)
Tanzanya’nın aksine ada halkının büyük bir kısmı müslüman ve Svahili dilini konuşuyorlar. Burda ki Svahili, Doğu Afrika Svahili’sinden farklı olup, birçok Arapça kelimeyi içerisinde barındırır.
Balıkçılık ve baharat tarımcılığı ve turizm ana gelir kalemleridir ve nispeten iyi bir ekonomik durumu vardır.
Eskiden köle ticaretinin merkezi olan Zanzibar , bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığı ya da onlar tarafından kontrol edildiği için, ciddi anlamda multikültürel bir yaşam tarzları oluşmuştur.
ZANZİBAR’A NE ZAMAN GİDİLİR?
Tropik kuşakta olduğu için Zanzibar’da yıl boyunca gözüken en düşük sıcaklık 24 olup, yaz döneminde 35’e kadar cıkıyor, yıl boyunca sıcak ve nemli bir havaya sahip olması, yılın her zamanı ziyaret edileceği manasına gelmiyor. Özellikle muson yağmuralar döneminde tercih etmemiz gerekir.
Haziran ve Ekim arası Zanzibar’da kış dönemi, kış deyince aklınıza kar kıyamet gelmesin , hava 27 derece ve yağmursuz. Yani Zanzibar’a ne zaman gidilmezin cevabı.
Diğer bir dönemse Aralık ile Şubat ayları arası yaz dönemi, hava sıcaklığı 30 derecelerde seyredim kuru ve yağmursuzdur. (30 Dereceye aldanıp, ya güneş bizi yakmaz demeyin, nem ve güneş ışıklarının cetvel gibi dik gelmesiyle hissedilen sıcaklık 40’a kadar çıkıyor)
ZANZİBAR VİZE İSTİYOR MU?
Ever arkadaşlar, neredeyse her gelişmemiş tropik ülke gibi, Tanzanya da Türklerden girişte vize istiyor. Bunu kapıdan kolaylıkla alabiliyorsunuz. Vize ücreti 50 dolar ve bir form doldurmanız gerekiyor.
ZANZİBAR FESTİVALERİ
Zanzibar’da her yıl 3 büyük festival düzenlenir ve başta Afrika kıtası olmak üzere bir çok ziyaretçiyi kendilere çeker.
-
Zanzibar Uluslararası Film Festivali
Bir hafta boyunca süren festival adeta küçük bir Cannes havası taşıyor.
-
Jahazi Jazz Festivali
Her yıl Ağustos ayında düzenlenen , bir jazz festivalinden çok kollektif bir sanat hareketidir. Şiir dinletisi, mini tiyatro, söyleşi ve tartışmalarla adeta bir kültür patlaması yaşatıyor.
-
Sauti Za Busara
Değil Zanzibar’ın tüm Afrika’nın en büyük müzik festivali olan Sauti Za Busara, Avrupa Birliği’nin yardımcı sponsor olduğu çok büyük bir şölen. 4 büyük sahne onlarca sanatçı ve müziğe doyacağınız tam 3 gün.
ZANZİBAR’DA GÜVENLİK & SAĞLIK
Zanzibar gezi notlarındaki en önemli konulardan biri. Konu Afrika denince iki tane soru “default” olarak geliyor, birincisi “Orada Seni keserler” ikincisi “Aman hasta olup da gelme” , arkadaşlar burada kimse ne sizi keser ne de hasta olursunuz. Sadece biraz kendinize dikkat etmeniz gerekiyor.
Afrika’nın zaten en güvenli ülkelerinden bir tanesidir Zanzibar, herhangi bir endişeniz olmasın ki bazı avrupa ülkelerinde kelle koltuk hissi verirken, burda çok rahat dolaşabilirsiniz.
Gelelim sağlık konusuna; Zanzibar sizden aşı karnesi istemiyor, o yüzden başta sarı humma olmak üzere herhangi bir aşı yaptırmanıza gerek yok , zaten ülkede artık sarı humma gözükmemekte.
Sıtma için de Seyahat Sağlığı Merkezi‘nden ücretsiz ilaç temin edebilirsiniz, bunlar dışında dikkat etmeniz gereken şey musluk suyunu yutmamaya gayret göstermek ve çiğ salatalardan uzak durmak Bunları yaptıktan sonra ülkeye geldiğiniz gibi sapa sağlam geri dönersiniz.
Sıtma taşıyan sinekler gece çıktığı için sinek spreyleri işinizi görecektir.
ZANZİBAR’A ULAŞIM
THY’nin neredeyse her gün Zanzibar’a direk uçuşu var, bunlar dışında alternatif olarak Nairobi’den aktarmalı ya da önce Darüsselam’a gidip, ordan feribot ya da ufak pırpır uçaklarla gidebilirsiniz. İstanbul- Zanzibar direkt uçak bileti fiyatları biraz tuzlu maalesef ( 1000 – 1500 dolarlara varabiliyor fiyat) Ancak aktarmalı daha uyguna bilet bulabilirsiniz. ayrıca, aşağıdaki yazımızı okumanızı tavsiye ederiz:
Ucuza Uçak Bileti Bulmanın Yolları
ZANZİBAR İÇİNDE ULAŞIM
Zanzibar az çok tahmin edeceğiniz üzere Moskova ve Tokyo gibi bir metro ağına sahip değil , hatta ülkede raylı taşıma da yok, varsa bile yolcu taşımıyor.
Bu yüzden iki tane toplu taşıma aracı yaygındır. Birincisi taksi diğeri ise daladala.
Nedir bu daladala? diyecek olursanız aslında daladala şehirler arası toplu taşım aracı, genelde kamyonetin arkasında konulmuş tahta taburelere oturarak seyahat ediyorsunuz. Kasanın arkası açık ve valizleriniz kamyonetin üst kısmına bağlanıyor.
DalaDala Rotaları ve Kalkışları:
Stone Town’dan Paje/Jambiani ya da Nungwi’ye gideceksiniz , öncelikle Darajani markete gidip daladala istasyonuna ulaşmanız gerekecektir. 5000 TZH’ye istediğiniz yere gidebilirsiniz.
Ayrıca daladala yol üstünde de yolcu alabiliyor ama nerelerde durduğu ve nerelerden geçtiğini eğer kırsaldaysanız bir bilene sormanız gerekir.
Mesela Jambiani’desiniz Nungwi’ye daladala ile gitmek istediniz, önce stone town’a gelmeniz sonra da nungwi’ye gitmeniz gerekiyor ki epey uzun bir süre alıcaktır.
Havalimanı yakınlarında bir daladala istasyonu ve rotası yok, bu yüzden taksiyle kalacağınız yere gitmeniz gerekmektedir. Taksi dolandırıcılığını bitirmek için hangi bölgeye taksinin ne kadara götürdüğünü yazarak güzel bir iş yapmışlar. Mesela Stone Town’a 15 Dolara gidebilirsiniz.
Havaalanı dışında kalan bölgelerde taksi pazarlığı yapmanızı öneririm , mesela nungwi’den havalimanına 35 dolardan fazla vermeyin.
Maalesef havalimanı yakınlarında bir daladala istasyonu mevcut değil , o yüzden gitmek istediğiniz yere
ZANZİBAR PARA DURUMLARI VE BÜTÇESİ
Ülkenin ana para birimi Tanzanya şilingi olmasına rağmen dolar yer yerde geçiyor ama en önemli nokta 2009 öncesi dolar Kabul etmiyorlar, şu anda 1 dolar 2350 Şilinge tekabül ediyor.
Taksiler ve marketler dolar verdiğinizde size çok düşük kurdan şiling üstü veriyorlar bu noktada paranızı olduğunuzca şiling yapıp o şekilde harcamak.
Zanzibar , Yunanistan’a göre ucuz, Tayland’a göre bir tık pahalı.
- Kocaman tabak ahtapotlu, körili pilavlı yemek – 18.000 TZS
- Güzel bir barda Bira – 5000 TZS (2 dolar)
- Su – 1000 TZS(Tabiki de musluktan içilmiyor bakın içerseniz küserim)
- Hosteller – Maksimum 20 – 25 Dolar(kahvaltı dahil)
ZANZİBAR’DA NEREDE KALINIR ?
Ben Stone Town’da – Lost& Found Hostel’de kaldım, Kahvaltı yok, wifi iyi, günlük ise 20 Dolar
Jambiani’de ise- New Teddies On The Beach’te konakladım, günlük 24 dolar, kahvaltı var( pankek , meyve tabağı, karpuz suyu , kahve ve zencefil çayı, muhteşem hamakları, palmiye ağaçlarıyla donatılmış çok hoş bir yer.Wifi ise malesef zayıf)
Nungwi’de ise Makofi Guest House’da kaldım. Günlük 18 Dolar(nutellalı, ananaslı, yumurtalı muhteşem bir kahvaltı, nispeten güçlü wifi, her gün tütsülenen odalar, inanılmaz güzel çalışanlarıyla kesinlikle kalmanız gereken tek yer)
Eğer ben hostelde kalamam diyorsanız her bütçeye uygun oteller mevcuttur.
ZANZİBAR GEZİLECEK YERLER
Zanzibar gezi notlarında Zanzibar’da gezilecek yerlere de genel bi bölüm ayırmak istedim. Genel olarak klasik bir Zanzibar turu Stone Town-Paje/Jambiani-Nungwi/Kendwa şeklinde oluyor. Güney sahilleri pek yüzmeye müsait değil. Aslında adada yapılacak çok şey vardır.
-
EN TATLI BAŞKENT, STONE TOWN
Ülkenin başkenti ve Unesco koruması altında olan bu naif yer, kelimenin tam anlamıyla hint ve Afrika esintileri taşıyan bir marakeş. Daracık sokakları, resim ve heykel sanatı, mis gibi Baharat kokan çıkmazları ile insanı adete bir film sahnesindeyiş gibi hissettiriyor. Genel olarak sokaklarda fotoğraf çekmek ve alışveriş yapmak için tercih edilse de , özellikle görülmesi gereken yerler de vardır.
-
SELFİSİZ OLMAZ FREDDIE MERCURY’NİN EVİ
Şüphesiz ki her ülkenin kendine has selfie klişeleri vardır, Stone Town’un ise Freddie Mercury’nin doğduğu evdir. Kenyatta road üzerinde bulunan bu ev daha sonra otele çevrilmiş olup bir müze özelliği yoktur. Sadece girişinde Mercury adına yazılmış yazılar ve fotoğraflar vardır.
-
SLAVE CHAMBERS
Eskiden Zanzibar , köle pazarlarının fazla olduğu bir bölgeydi, bu alanda da boynunda zincirler olunan köleler dayanıklılık testinden geçebilirse, tüccarlara satılıyordu. İnsanlık tarihinin kara lekelerinden biri olan bu yer görülmesi gerekiyor.
Not: Girişe para vermedim.
-
BEIT EL AJAIB
Ben gittiğimde tadilatta olan bu yer ,muhteşem bir saray ve müzeye ev sahipliği yapıyor, eski Arap mimarisinin izlerini taşıyan bu yer, Zanzibar’ın en uzun binasıdır ayrıca.
-
JOZANİ ORMANI
Stone Town için aslında yukarda bahsettiklerimi yapmak tam bir gün sürüyor, diğer kalan günde ise şehir merkezinden turla Jozani orman turuna katılabilirsiniz.
Bu ormanı özel yapan şeylerden bir tanesi ise, dünyada sadece burada bulunan Red Colobus maymununa ev sahipliği yapması, Stone Town’dan 35 Dolar vererek buraya gelebilirsiniz.
Stone Town’da kalınacak yer konusunda hiç bir sıkıntı çekmiyorsunuz.
-
KİTE SURF MÜ DEDİNİZ , JAMBİANİ
Zanzibar gezi notlarında Jambiani’ye geçmeden videosunu paylaşayım sonra okursunuz. (Bölgedeki bir surf okulunun videosu)
2 Dolu dolu günden sonra rotayı dünyanın sayılı kitesurf merkezlerinden birisi olan Jambiani’ye çeviriyoruz. Jambiani’ye yukarda da bahsettiğim gibi Darajani Market’ten kalkan, DalaDalalarla gidebilirsiniz, taksiye 40 dolar vermeye gerek yok , hem köylerini daha güzel görmüş olursunuz.
Gel-gitlerden cok etkilendiği ve rüzgarlı olduğu için kitesurf için çok ideal bir lokasyon olup, günlüğü 100 dolara ekipman kiralayabilirsiniz. Denizi kuzey sahilleri kadar güzel değil.Özellikle bu bölgede geceleri yıldızlar başka bir güzel oluyor. Sahile uzanıp, dalga sesleri eşliğinde eşsiz galaksimizi izlemek adeta insanı başka diyarlara götürüyor.
Kitesurf dışında Jambiani açıkları yunusların geçiş alanı olduğu için tekne turlarıyla yunuslarla birlikte yüzebilirsiniz. Not, çok arkadaş canlısı değiller , bazen hoş olmayan sesler çıkartıyorlar ama tatlılıklarından bir şey kaybetmiyorlar.
-
TROPİK SAHİLLERİN EN GÜZELİ, NUNGWİ
Dünya’nın sayılı plajlarından birisine ev sahipliği yapan Nungwi, tartışmasız Zanzibar’ın en güzel bölgesi, alabildiğince büyük bir kumsal, beyazın ve mavinin muhteşem uyumuyla adete bir doğa gösterisi.
Bu bölgeye eğer Stone Town’ndan gelecekseniz gene daladala kullabilirsiniz; lakin başka bölgelerden direk daladala olmadığı için(önce stone town’a gide sonra da nungwi’ye ki ciddi manada uzun bir yolculuk demektir) taksiyle gelmek daha mantıklı.
Nungwi’ye yakın Mnemba adası açıkları , snorkeling için muhteşemdir , ayrıca başta gün batımı olmak üzere envai çeşit tura katılabilir ya da hiçbir şey yapmayım plajda coconut’ızı yudumlarken dünyanın aslında ne kadar güzel bir yer olduğunu düşünebilirsiniz.
Masai ve Beach boyların ısrarlı size bir şey satmaya çalışması ve rahatsız etmesi sanırım adada tek beğenmediğim nokta oldu.
-
DAHA BAŞKA
Baharat turları adada oldukça yaygın, başta karabiber olmak üzere , baharatların nasıl çıktığı ve öğütüldüğüne dair gezmeli ve bol yorulmalı bir tur. Çok vaktiniz varsa katılabilirsiniz.
Bunlar dışında sandbank dediğimiz gelgitler sayesinde denizen ortasında ortaya kum tepelerine yapılan turlar oluyor. Hatta bu kum tepelerinde barbekü partisi veriliyor ama akşam tekrar sulara gömülüyor, ayrıca deniz bu arada başka bir güzel.(Güneşe dikkat edin, öyle böyle yakmıyor)
Eğer vaktiniz varsa günübirlik Darüsselam’da bulunan Mikumi Doğal Yaşam Alanı‘nda safariye katılabilir, kocaman kedileri görebilirsiniz.
Bunlar dışında aslında en önemli ve adada kesinlikle görülmesi gereken yerlerden birisi ise kırsal kesimler. Adanın oteller bölgesinin arkasında kalan kısmındaki yoksulluk biz ne kadar görmezden gelsek de orada var. Buralara girip, sokakta oynayan çocuklara sarılmak, onlarla bir şeyler paylaşmak, çok az şeye sahip olup gözlerindeki o mutluluğu görmek bence zanzibar’a ait en güzel şeydi.
AÇ KALIR MIYIZ? ZANZİBAR’DA NE YENİR?
Zanzibar gezi notlarındaki yemek konusu aslında tüm tartışmalara kapalıdır, Zanzibar dünyanın sayılı mutfaklarındandır, burada aç kalıyorsanız ya cidden farklı bir damak zevkiniz var da pek yemek yemeyi sevmiyorsunuzdur.
Öncelikle tüm deniz ürünleri taze, okyanustan geliyor ve ada baharatın merkezi olduğu için kendine has sos ve baharatlarla harmanlanmış envai çeşit deniz ürününü, gene kendine has hint usulü soslarla bezenmiş hem göze hem de mideye hitap ediyor. Ayrıca adada çiftlik kavramı olmadığı için hayvanlar serbest geziyor, bu yüzden tavuğun ve kırmızı etin farklı bir lezzeti var. Jambiani’de kaldığım hostel ayrıca her akşam farklı bir yemek servis ediyordu, özellikle portekiz usulü köri ahtapot ve safranlı pilav çok lezzetli.
- Her türlü deniz ürününü tereddütsüz yiyebilirsiniz. Özellikle hindistan cevizli ve lime’li ahtapot çok lezzetli
- Zanzibar mutfağına has tavuk ve et ağırlık ana yemekler var , bol baharatlı ama etin lezzetini bastırmıyor.
- Deniz mahsüllü pizzaları hiç affetmeyin
- Tatlı genelde meyve tabağı ve hindistan cevizi üzerine
Başkentte , House of Spices ve 6 Degree South akşam yemeği için ideal ayrıca kahvaltı için Stone Town Café’yi tercih edebilirsiniz.
Nungwi’de ise mama mia italyan restauranttının pizzaları çok lezzetli, ayrıca güneş battıktan sonra sahile kendi masalarını koyup, o gün yakaladıkları balıkları ızgarada pişiren restaurantlar var mum ışığında güzel bir yemek yiyebilirsiniiz
ZANZİBAR GECE HAYATI (BİR İBİZA DEĞİL AMA)
Evet Zanzibar bir Phuket ya da İbiza gibi rave party’lere ve onbinlerce kişinin hoplayıp zıpladığı club’lara sahip değil, genelde her bölgenin kendine has bazı mekanları var, kaldığınız yere sormanızda fayda var çünkü her gece farklı bir canlı müzik oluyor mekanlarda. Genel olarak çalınan müzikler şavili dilinde olup afrika esintileri taşıyor.
Jambiani’de Red Monkey , Nungwi’de ise Cochobello güzel eğlenebileceğiz yerleden bir tanesi.
FAYDALI ZANZİBAR GEZİ NOTLARI
- Maldivler‘de sıkılırım az biraz kültür ve şehir de olsun diyorsanız doğru adresteniz, hem arkadaşlarınızla hem de balayı için gelebilirsiniz.
- Güvenlik konusunda hiç bir endişeniz olmasın, ama genel olarak yapmanız gereken mini önlemleri burda yapmanızı öneririm, yüksek meblada para üzerinizde taşımayın, mücevher ve değerli saatinizi otelde bırakın, kendinizi tedirgin hissettiğiniz karanlık sokaklarda tek başınıza yürümeyin
- Gerek adaya gerek ada içi ulaşım epey rahat bölgeler küçük olduğu için kendi içlerinde yürüme mesafesinde istediğiniz yere gidebilirsiniz, en olmadı taksiye binersiniz.
- Ada genel olarak ucuz burda problem sadece uçak bileti bulmak, fırsatları takip etmek mümkünse Naiorbi ya da Darüsselam’dan aktarmalı gelmek maliyetinizi düşürecektir.
- Hostel veyahut otel olsun düzenli olarak temizlenir, Afrika değince aklınıza Mumbai gelmesin , sokaklarda bizden daha az çöp var ve adada plastik kullanımı yasak.
- Sigara içiyorsanız kendi sigaranızı götürmenizi tavsiye ederim adada sigara çeşitliği çok yok.
- Sıtma ilaçlarınızı kullanmaya devam edin, geceleri ise sinek spreyinizi eksik etmeyin.
- İzin almadan çocukların ya da yerel halkın fotoğraflarını çekmeyin, ters tepki verebiliyorlar.
- Ayrıca çocuklar için şeker ve çikolata tarzı şeyler vermeniz de pek hoş karşılanmıyor.
- Az biraz Svahili ya da selamın aleyküm diyince, daha bir güler yüzlü oluyorlar.
- Günlük olarak olan dalış turlarına katılmayı ihmal etmeyin ve 20 dolardan da fazla vermeyin.
- Hakuna Matata felsefine devam edin , “sıkıntı yok kardeşim” demek ☺
NEYE DİKKAT EDELİM?
- Özellikle alışveriş yaparken söyledikleri fiyatın minimum yarısı söyleyin, inanılmaz derece yüksek fiyat söylüyorlar.
- Ada halkı müslüman olduğu için(ciddi anlamda muhafazakar) kırsalı ziyaret ederken kapalı giysiler giyin ve kesinlikle bölgede içki şişesiyle gezmeyin.
- Ekvator kuşağında olduğu için güneş çok fazla dik geliyor, hava çok sıcak olmasa da acayip yakıyor , güneş kreminizi unutmayın.
- Araba kiralamak gibi bir hataya düşmeyin, çünkü asfalt yol her yerde yok ve direksiyon ters.
- Musluk suyu içmeyin demiş miydim ☺
Zanzibar gezi notlarının sonuna geldik. Eğer farklı bir rota da düşünürseniz Cape Town gezi rehberimize de göz atın. Yeterince basit, kısa ve anlaşılır olmaya çalıştım bu yazıda. Eğer başka başka sorularınız da olursa aşağıya, yorumlara yazabilirsiniz.