Bu yazımızda en çok kafa yorduğumuz konulardan birini işleyeceğiz: Ucuza uçak bileti nasıl alınır?
FilGezi’yi okuyan ve seyahati seven herkesin hayalinde bir gün tüm Dünya’yı dört bucak gezmek vardır herhalde. Kimisi bu isteğini yavaş yavaş, yıllara yayarak gerçekleştirir, kimisi beyaz yakalı hayatına bir son verip “gidiyorum ulen” diyerek tam zamanlı gezmeye başlar, kimisi ise bahaneler dünyasında dönüp durduğu ve önündeki engeller zor gözüktüğü için hayallerini yarıda bırakır. Bu yazıyı size hayallerinizi ertelememeniz ve aslında yurt dışına çıkarken ilk ve en önemli adımlardan biri olan uçak biletini nasıl daha ucuza getirebileceğinizi anlatmak için yazıyoruz.
Hemen herkesin ağzında “of uçak biletleri ne pahalı yahu” sözleri dolanıp duruyor ve daha ilk adımda vazgeçen veya detaylı araştırma yapmadan “zaten çok pahalı” diye kestirip atan çok oluyor. FilGezi daha sık ve ekonomik gezmek isteyenleri düşündü ve işte karşınızda Ucuz Uçak Bileti Bulmak İçin İpuçları Listesi! Yazımızda belki bildiğiniz, belki de bilip hiç uygulamadığınız ve belki de daha önce hiç duymadığınız önerilere yer vereceğiz. Umarız bu yazımız size ilham olur ve daha ekonomik seyahatler gerçekleştirmeye ucuz uçak biletlerinden başlayabilirsiniz.
Bu arada uçak biletini ucuza getirmek seyahati ucuza getirme yollarından sadece bir tanesi! Nice öneri ve püf noktanın yazılı olduğu Ekonomik Seyahat Etmenin Yolları yazımızı da halen okumadıysanız bir göz gezdirin! ☺ https://www.filgezi.com/nasil-ucuza-gezilir-ekonomik-seyahat-etmenin-yollari/
Eveet, herkes ucuz uçak bileti bulmanın püf noktalarını öğrenmeye hazırsa gelin yazımıza başlayalım!
1. Seyahati Hafta İçine Denk Getirin
Ucuz uçak bileti nasıl alınıra verilecek en bilindik ve en çok işe yarayan cevaplardan biri uçuş tarihini Cuma akşamı veya Cumartesi sabahına denk getirmemek herhalde. Basit gibi gözükse de aslında uygulaması özellikle çalışanlar için zor olabiliyor. Fakat gidiş tarihini Salı veya Çarşamba günleri almakla Cuma veya Cumartesi almak arasında dağlar kadar fiyat farkı ile karşılaşabiliyorsunuz.
Öğrenciyseniz seyahat tarihlerinizi okulların ara tatil verdiği sömestr dönemine değil de sınavlarınızın olmadığı hafta içlerine denk getirebilirsiniz. (Soran olursa bunu biz önermedik, aramızda bir sır olarak kalsın) Çalışanlar ise yıllık izin haklarına göre seyahatlerine Salı veya Çarşamba gününden başlayarak 3-4 günlük izinlerine hafta sonunu da dahil ederek daha uzun seyahatler gerçekleştirebilirler.
Yurt dışına ilk kez çıkacaksanız sizler için her bir adımı tek tek anlattığımız Yurt Dışına İlk Kez Çıkacaklara Tavsiyeler yazımız da mevcut! Okuyunuz, okutunuz!
2. Resmi Tatillerde Uçak Bileti Almaktan Kaçının
Resmi tatiller mevzusu “Ah adaletin bu mu dünya” dedirten bir karın ağrısı resmen. Özellikle bayram tatilleri 8-9 gün olunca insan bu kadar uzun bir tatili değerlendirmeden geçirmek istemiyor ama havayolu şirketleri de özellikle resmi tatillerde kampanya veya indirim yapmıyor aksine bu tarihlerde uçak biletleri daha da pahalı oluyor. Resmi tatillerde uçak bilet bileti almaktan kaçınmak mümkün değilse bu uçak biletlerini daha ucuza getirmek için önce daha ucuz rotalara gidip (Selanik/Atina gibi) oradan low-cost havayolu şirketleri ile asıl gitmek istediğiniz rotaya seyahat edebilirsiniz.
Seyahat öncesinde gideceğiniz ülkenin resmi tatillerini de gözden geçirmeyi unutmayın. Belki de Türkiye’de size göre sıradan bir gün o ülke için resmi tatil olabilir. Bu da o dönem de uçak bileti fiyatlarının artması demek olur. Farkında olmadan mağdur olmamak adına uçak bileti almadan önce detaylı bir araştırma yapmak her zaman yararınıza olacaktır! ☺
Vizesiz bir ülkeye seyahat etmeyi düşünüyorsanız bu konuda daha fazla bilgi edinebileceğiniz Vizesiz Gidilen Ülkeler Rehberimizi de okumayı unutmayın! https://www.filgezi.com/vize-istemeyen-vizesiz-gidilen-ulkeler/ Bu rehberde Avrupa’dan Asya’ya, Afrika’dan Güney ve Kuzey Amerika’ya kadar vizesiz girebileceğiniz tüm ülkeler mevcut!
Ucuz Uçak Bileti Bulmak için İpuçları Rehberimizde tercih edebileceğiniz low-cost yani düşük bütçeli havayolu şirketlerine de yer verdik. Okumaya devam edin!
3. Seyahat Arama Motorlarını Kullanın
Ucuza uçak bileti nasıl alınır listesinde 3. sıraya geldik. Ucuz uçak bileti almak için sadece havayollarının kendi internet sitelerine bakıyorsanız çok şey kaçırıyorsunuz! Konuştuğumuz o kadar çok insan seyahat arama motorlarının varlığından haberdar değil ki, bu spesifik arama motorlarını anlatmak ve herkesin bilmesini sağlamak boynumuzun borcu!
Seyahat arama motorları neredeyse tüm havayolu şirketlerinin uçuş tarihlerini bir araya toplayan ve kullanıcıların farklı havayolu şirketlerinin fiyatlarını tek bir sitede görmesini sağlayan platformlara verilen isim. Söz konusu uçak bileti olunca birçok seyahat arama motoru mevcut! Bunların başında, ENUYGUN, Skyscanner, Kayak ve Momondo geliyor.
Nereden nereye gitmek istediğinizi ve tarihlerinizi seçtiğinizde karşınıza aktarmalı veya aktarmasız seçenekler ile bir çok farklı havayolu şirketinin uçuş seçenekleri çıkıyor. Bu özel arama motorları ile hem kendinizi sadece 1-2 havayolu şirketi ile sınırlamamış oluyor hem de belki de adını daha önce duymadığınız veya denemediğiniz havayolu şirketlerini görme şansını yakalamış oluyorsunuz.
4. Seyahat Arama Motorlarının “Her Yer” Seçeneğini Kullanın
Seyahat arama motorlarının özellikleri sadece birçok havayolu şirketini tek bir sitede toplamakla sınırlı kalmıyor. Bu tarz arama motorlarında aynı zamanda varış noktasını “Her yer” olarak seçebiliyorsunuz!
Bu seçenek size belirli bir gidiş veya dönüş tarihinde hangi varış noktasının daha ucuz olduğunu gösteriyor. Eğer aklınızda belirli bir rota yoksa, “yeter ki gideyim uçak bileti ucuz olan her yere giderim” diyorsanız ve en ucuz ülke veya şehrin neresi olduğunu öğrenmek istiyorsanız bu özellik tam size göre! Siz sadece gidiş ve dönüş tarihlerinizi seçiyorsunuz ve ta-dam!
Bazı arama motorlarında “her yer” seçeneğine ek olarak “her tarih” seçeneği de olabiliyor. Bu özellikte aynı şekilde belirli bir rotaya gitmek için en ucuz zaman aralığını sizin karşınıza çıkartıyor. Herhangi bir bilet almadan önce bu özellikleri gözden geçirmekte de yarar var! ☺
5. Uçuş Tarih Seçeneğini Esnek Tutun
Sizin için ne zaman uçacağınızın henüz bir önemi yoksa veya bir sonraki hafta seyahat edebilirim diyorsanız yukarıda bahsettiğimiz seyahat arama motorlarında veya havayollarının kendi internet sitelerinde aylık fiyat tablosunu seçerek o ay her gün ücretlerin ne kadar olduğunu ve ne kadar değiştiğini görerek daha ekonomik biletler satın alabilirsiniz. Belki de bir sonraki hafta uçak fiyatları arasında 100 TL fark olacaktır, kim bilir? Her seçeneği gözden geçirmek asla vakit kaybı değil, aksine ucuz uçak bileti bulmak için bilgisayar başında saatler geçirmek daha yararlı olabiliyor. ☺
6. Havayolu Şirketlerinin Mail Listesine Üye Olun
Günümüz dünyasında e-mail veya telefon numaramızı vermekten neredeyse hepimiz nefret ediyoruz, çünkü markalar veya şirketler tarafından sürekli mesaj veya maille spamleneceğimizi biliyoruz. Fakat havayolu şirketlerinin mail listesine katılmak bazen çok yararlı olabiliyor! Bu sayede yeni kampanyalardan anında haberdar olabiliyor ve yeni kampanyaları gözden kaçırma ihtimaliniz ortadan kalkıyor!
Yeni kampanyalardan haberdar olmanın haricinde aynı zamanda seyahat arama motorları uçak biletleri fiyatlarındaki güncellemeleri de size bildirebiliyorlar. Seçtiğiniz tarih ve ülkedeki uçak bileti fiyatlarındaki güncellemeleri de bahsettiğimiz arama motorlarının web sitelerinin mail listelerine üye olarak öğrenebiliyorsunuz!
7. Alternatif Havayolu Şirketlerini Değerlendirin – Aktarmanızı Kendiniz Yaratın
Eğer seyahat için kısıtlı bir vaktiniz yoksa ve varmak istediğiniz ülkeye en ucuz yoldan seyahat etmek istiyorsanız kendi aktarmanızı kendiniz yaratarak ucuz havayolu şirketlerini tercih edebilirsiniz!
Seyahat arama motorlarındaki aktarmalı uçuş seçeneğine göre hareket etmek yerine ilk önce Türkiye çıkışlı uçuşun ucuz olabileceği herhangi bir ülkeye gidebilir ve ardından o ülkedeki low-cost havayolu şirketleri ile asıl varmak isteğiniz rotaya uçabilirsiniz! Bir taşla iki kuş vurarak hem daha ucuz seyahat edebilir hem de bir tatilde 2 ülke görme şansı elde edebilirsiniz.
Avrupa’daki low-cost yani düşük bütçeli havayolu şirketleri arasında başı Rynair, Vueling ve Lufthansa çekiyor. Eğer Avrupa’ya gidecekseniz araştırma yaparken önce Türkiye’den en ucuz uçuşun olduğu Avrupa ülkesine bakabilir ve o ülkeden kalkan low-cost havayolu şirketleri ile asıl varmak istediğiniz rotaya uçak biletlerinin fiyatının ne kadar olduğunu araştırabilirsiniz! Low-cost havayolu şirketlerinde 10 Euro’ya bile uçak bileti bulmak mümkün olabiliyor, bu yüzden bu seçeneği de değerlendirmekte yarar var!
Eğer Avrupa’ya seyahat etmek istiyor ve bordo (umumi) pasaport sahibiyseniz Schengen vizesi almanız gerektiğini de unutmayın! Akıllarda “Vize nasıl alınır? Başvurular nasıl yapılır?” gibi sorular varsa sizleri Vize Nasıl Alınır? yazımızı okumaya davet ediyoruz! https://www.filgezi.com/vize-nedir-vize-nasil-alinir-nasil-vize-basvurusu-yapilir/
8. Havayolu Şirketleri Kampanya Yapar Yapmaz Bilet Almaya Bakın
Eğer bilet almaya niyetliyseniz, gerçekten seyahat etmek istiyorsanız ve kampanya gerçekten size avantaj sağlıyorsa (bu kısım çok önemli çünkü son zamanlarda yapılan kampanyalar yeterince bütçe dostu olmayabiliyor.) çok düşünmeden uçak biletini almaya bakın. Son zamanlarda gerçekleştirilen kampanya indirimlerine vergi dahil edilmiyor ve böylece almayı umduğunuz uçak biletleri sanıldığı kadar ucuza mal olmuyor. Vergiler neredeyse uçak bileti fiyatının yarısını oluşturduğu için kampanyalar çokta cep rahatlatmayabiliyor. Bu yüzden kampanyaları incelerken kampanya detay ve koşullarına dikkat etmeyi unutmayın. ☺
Ayrıca bir pazarlama taktiği olarak havayolu şirketleri belirli bir rotanın tıklanma sayısına bağlı olarak uçak bileti ücretlerinde fiyat artışı yapıyorlar. Yani özellikle kampanya zamanı 2-3 saat önce karşınıza çıkan uçak bileti ücreti ile 2-3 saat sonraki uçak bileti ücreti aynı olmayabiliyor. Bir yere talep ne kadar fazla ise o kadar fiyat artışı politikasını uyguluyorlar. Bu yüzden indirimler %40’a varan olsa bile, gitmeye gerçekten istekliyseniz biletlerinizi kampanyalar başlar başlamaz birkaç saat içinde gerçekleştirmeye bakın. Kampanyanın bitiş saatleri yaklaştıkça fiyatları da artmış olarak bulmanız büyük bir ihtimal, aklınızda bulunsun.
9. Tek Yön Bilet Araştırın
Bunu sizde fark ettiniz mi bilmiyoruz ama uçak biletlerini gidiş- dönüş seçenekleri ile araştırmak nedense bizi daha pahalı sonuçlarla karşı karşıya getiriyor. Sistem otomatik olarak karşınıza kendi uygun gördüğünü gösterdiğinden midir bilinmez ama 1 seneyi aşkın edindiğimiz huylardan bir tanesi tek yön bilet bakmak. Yani gidiş ve dönüş biletlerini ayrı ayrı satın almak. Ayrı ayrı araştırma yapmak hem tek bir seçeneğe (gidiş veya dönüş) detaylıca odaklanmanızı sağlıyor hem de sayfa gidiş ve dönüş biletleriyle dolu olmadığı için göze daha ferah görünüyor.
10. Uzak Doğu Ülkelerine Seyahatte Aktarma Yapın
Uzak Doğu Ülkeleri hepimizin hayallerini süslese de uçak bileti fiyatlarının ne kadar pahalı olduğunu hepimiz iyi biliyoruz. Bu noktada hepimizin çok iyi bildiği ama adeta “çileee bülbülüm” şarkısını söyleten bir seçenek devreye giriyor: Aktarmalar!
Aktarmalar özellikle Güney Asya veya Güney Afrika’ya seyahat edeceklerin yararlanabileceği bir rota oluyor. Evet doğruya doğru, neredeyse 24 saat boyunca seyahat etmek veya aktarmalar arası havaalanlarında 7-8 saate kadar beklemek gerçekten yorucu olabiliyor ama bu seçeneğin direkt uçuşlara göre neredeyse %50 daha ucuza mal olduğu kesin! Aktarmalar baş belası diye düşünmeyin, daha ucuza seyahat edin ve cebinize kalan parayı o şehirde gezmeye, konaklamaya veya deneyimlemek istediğiniz aktivitelere harcayın!
Aktarmalarda hafif sırt çantaları en yakın arkadaşlarımız oluyor! Pratik ve kullanışlı bir sırt çantası nasıl hazırlanır sorusunun cevabını öğrenmek isteyenleri Bir Gezginin Çanta Hazırlama Rehberi’ne davet ediyoruz. Seyahatte çantanızda mutlaka bulundurmanız gerekenleri en ince ayrıntısına kadar yazdığımız bu rehberi de okumayı unutmayın! ☺ https://www.filgezi.com/bir-gezginin-canta-hazirlama-rehberi/
11. Uçak Biletlerinizi VPN İle Satın Alın
Aynı uçak bileti ücretlerinin o web sitesine hangi ülkeden girdiğinize göre değiştiğini biliyor muydunuz? Evet, bazen uçak biletleri farklı bir ülkeden bakıldığında daha ucuz olabiliyor. Bunu deneyip görmenin en kolay yollarından biri de bilgisayar veya telefonunuza bir VPN indirmek. VPN’i basitçe anlatmak gerekirse telefon veya bilgisayarınızın IP adresini farklı göstermenizi sağlayan bir sistem. Eğer gözü kara bir insansanız ve her bir kuruş sizin için son derece değerliyse uçak bileti satın alırken bu yöntemi de deneyebilirsiniz!
Not: Aynı zamanda ülkemizde güncel olarak aktif olmayan booking gibi platformlar için VPN kullanıp yabancı bir insanın Türkiye’de istediğiniz otelde ne kadara konakladığını kontrol edebilirsiniz.
VPN demişken seyahatlerinizde size yararı olacak gezi uygulamalarını derlediğimiz Hayat Kurtaran En İyi Gezi Uygulamaları yazımızı da okumayı unutmayın! https://www.filgezi.com/en-kullanisli-en-iyi-mobil-gezi-uygulamalari/
12. Uçak Bileti Aramalarını Gizli Sekme Üzerinden Yapın
Tıpkı VPN yöntemi gibi uçak bileti fiyat sonuçlarını değiştiren başka bir yöntem ise gizli sekme üzerinden araştırma yapmak! Peki nedir bu gizli sekme? Biliyorsunuz ki daha önce Google’da araştırdığımız her şey dönüp dolaşıp 1-2 gün sonra karşımıza yeniden çıkıyor.
Örneğin bir kazak araştırdığınızı varsayalım. Ertesi gün girdiğiniz en alakasız ve bağlantısız internet sitesinde bile kazak reklamları görmeye başlıyorsunuz çünkü algoritma karşınıza zaten merak edip araştırdığınız kelimeleri ve sonuçları çıkartma üzerine kuruluyor. Hal böyle olunca bir kere “xx yere uçak bileti” yazıp defalarca aratmakta da aynı sonucu veriyor. Algoritma tabiri caizse bu yere gitmeye niyetli olduğunuzu bildiğinden ötürü karşınıza sürekli uçak biletleri seçenekleri çıkartıyor ve karşınıza çıkan fiyatlarda daha önceki araştırmalardan ötürü şişirilmiş olabiliyor.
Peki ne yapmalı? İşte “Gizli Sekme” tam da bu noktada devreye giriyor. ☺ Gizli Sekme; arama motorunda adeta ilk kez arama yapmanızı sağlayan ve bu sekme özelinde isminden de belli olduğu üzere araştırmalarınızı gizli bir şekilde yapmanızı sağlayan bir sistem. Bu sekme sayesinde algoritma sizin daha önceki araştırmalarınızı baz almadan karşınıza uçak bileti tekliflerini çıkartıyor. Gizli Sekmesiz bilet fiyatları ile Gizli Sekmeli bilet fiyatları arasında da değişiklikler olabiliyor, göz atmakta yarar var bizce.
13. Kredi Kartı Harcama Puanlarının Millere Dönüştüğü Kartlar Kullanın
Bazı durumlarda ucuz uçak bileti fırsatı yaratmak tamamen sizin elinizde oluyor. Buna verilebilecek en iyi örnek harcamaların millere ve uçak puanlarına dönüştüğü kredi kartlarını kullanmak. Günümüz dünyasında kredi kartı kullanmamak neredeyse imkansız bir seçenekken bunu fırsata dönüştürüp en azından kredi kartından yapılan her harcamanın uçak millerine ve puanlara dönüştüğü kartlardan faydalanmak sizce de yararlı olmaz mı? ☺
Puan ve mil biriktirmeye ek olarak bazı kredi kartlarında uçak biletlerinizi puan borcuna girerek alabileceğinizi de unutmayın. Yani kredi kartınızda yeterli miktarda uçuş puanı/mil yoksa bile, daha sonra puan borcunu ödemek koşulu ile, negatife düşerek uçak bileti satın alabiliyorsunuz! Bunun en büyük avantajı o anda cebinizden nakit çıkmaması. ☺ Kredi kartı harcamalarının da devamının geleceğini düşünecek olursak bu seçenekte mantıklı seçeneklerden biri gibi gözüküyor.
Ucuz Uçak Bileti Bulmak İçin İpuçları yazımızın sonuna geldik! Umarız bu yazı ile birlikte, nasıl ucuza uçak bileti bulacağınız konusunda bikaç ekstra bilgi edinmişsinizdir. Ve umuyoruz ki siz de gelecek seyahatlerinizde daha ucuz uçak biletleri bulabilir, bol bol ve daha ekonomik seyahatler gerçekleştirebilirsiniz!
Low-cost uçak firmalarının ülkemizde bollaşması ve uçak ücretlerinin kimsenin gözünü korkutmaması dileğiyle!
Yağmur Sarar (@yagmotravels)
Gizli sekme çok mantıklı ve işe yarıyor
Tavsiyem: Asla uçak bileti aramayın gizli sekme olmadan bu sayede fiyatlar da artmaz