Halkidiki Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi

halkidiki gezilecek yerler
halkidiki gezilecek yerler

Halkidiki, son yıllarda arabayla yurtdışına çıkmanın kolaylığı ve yaz tatili için Yunanistan topraklarının gittikçe popülerleşmesi nedeniyle türkler tarafından da oldukça tercih edilen bir destinasyon haline geldi. Bizim gezimiz 5 gün sürdü; bu 5 gün yetti mi, Halkidiki’ ye arabayla mı gidilmeli, nerelerde ne yedik, Halkidiki’ de toplam ne kadar harcadık, hangi plajlara gidilmeli gibi sorulara; Halkidiki gezilecek yerler yazıma geçmeden önce bu yarımada hakkında kısa bilgiler verelim.

  • Öncelikle belirtmekte fayda var, Halkidiki’ de çok fazla Rus, Sırp ve Bulgar turist oluyor. Medeniyet kurallarını gözettiğimizde önde gelen milletlerden değil açıkçası,
  • Yazın en yoğun sezonda gitmenizi çok önermem. Haziran başı veya Ağustos sonu en azından iyi bir tercih olurdu

Halkidiki, Selanik’ in güneyinde, Ege’ ye,3 parmak şeklinde uzanan – orta Makedonya coğrafi bölgesinde bulunan- yarımadadır. Bu üç parmak şeklinde bölgelerin isimleri ( batıdan doğuya sırayla):

  • Kassandra

Bu 3 yarımadadan en soldaki Kassandra Bölgesi, tesisleşmenin en yoğun olduğu adadır. Plajlarda genellikle “beach barlar”, şezlonglar, şemsiyeler vardır. Turlar genelde konaklamayı bu bölgede ayarlarlar. Peşinen uyaralım; bu bölgedeki deniz ve koylar Sithonia’ yla kıyaslanamaz bile. Yine de güzel koylar yok değil. ( Halkidiki’ de gidilmesi gereken plajlar bölümünde değineceğim) O yüzden çok fazla vaktinizi Kassandra’ ya ayırmanızı tavsiye etmem. ( 1 veya 2 gün yeterli)

  • Sithonia

Bu bölgede daha bakir koylara, daha berrak turkuaz rengi sulara kavuşabilirsiniz. Ancak Sithonia’ da da sadece kıyı şeridinde yol olduğu için ve yollar virajlı ve yokuşlu olduğu için bir bölgeden bir bölgeye ulaşmak zorlu. Bunun yanında bu yarımadada konaklama da diğer adalara göre pahalı. Ancak Halkidiki’ nin en güzel bölgesi burası. Kassandra kadar popüler olmamanın verdiği huzur, doğal güzellik tercih sebepleri.

  • Agion Oros ( Aynoroz) – Athos

En doğuda bulunan parmaktır. Genelde insanlar bu bölgeye gitmediğinden-gidemediğinden bikaç cümleyle geçiştirmek zorunda kalıyorlar. Agion Oros – sadece erkeklerin girebildiği, o da yalnız izinle girebildiği, içeride kısıtlı zaman geçirebildiği,  içinde Ortodox din adamlarının, kiliselerde , şapellerde yaşadığı özerk bir bölge. Kadınlar yola, Nea Roda kasabasına kadar devam edebiliyor veya Sithonia Bölgesi’nden kalkan teknelerle bu yarımadayı denizden görebiliyorlar. Yani Halkidiki gezilecek yerler listesinden hanımefendiler bu adayı çıkarabilir 🙂

halkidiki gezi rehberi
halkidiki gezi rehberi

Halkidiki’ ye Ulaşım

Halkidiki’ ye Türkiye’ den  en mantıklı ulaşım yolu, arabanızla evden çıkıp gitmek. ( arabayla yurtdışına nasıl çıkılır yazımıza buradan ulaşabilir bilgi alabilirsiniz) Bunun birinci nedeni; yolda Dedeağaç, Kavala, Selanik gibi noktalara uğramak. İkinci nedeni, araba kiralamak zorunda kalmamak. ( ikinci bir ayarlama, kiralık arabanın verdiği tedirginlik vs) Üçüncü nedeni; uçak bileti ve araba kiralamaya ayrı ayrı yüklü miktarda bütçe ayırmak zorunda kalmanız.

Biz mantıklı olmayan yolla yani, uçakla gittik 🙂 Eğer konforunuza düşkünseniz Selanik’ e uçup, oradan araba kiralayabilirsiniz. Havaalanında budget, avis gibi bilindik araba kiralama şirketleri var. Biz Goldcar’ dan kiraladık. Bizi havaalanından servisle alıp yakınlardaki ofislerine götürüp aracı teslim ettiler. “Şu kiralama şirketi iyidir” diyemeceğim, aşağı yukarı hepsi aynı.

Bir de üçüncü seçenek var. Selanik’ e otobüsle ulaşmak ve buradan Halkidiki’ ye geçmek. Peşin peşin uyaralım, yol kısa gelebilir ancak sınır geçme kısmı karın ağrıtıyor. Gecenin köründe otobüsten inmeler, otobüsün aranması vs.

  • Halkidiki’ ye ulaşım kısmında, araba kiralamak zorunlu gibi lanse ettim, çünkü arabayla veya motorla gitmeyecekseniz toplu taşıma kısıtlı ve istediğiniz heryere ulaşamıyorsunuz -hatta çoğu yere.
  • İkinci olarak; Halkidiki’ ye,  gidebiliyorsanız arazi aracıyla gidin. Çünkü yollar çok engebeli ve off-road , asfalt olmayan yollar da bazı bölgelerde mevcut. Motosikletle gitmek bence riskli çünkü aynı şekilde canınızın istediği heryere girip çıkmanız zor olur.
  • Üçüncü konu, araba kiralıyorsanız kesinlikle “full-insurance” yani tam sigorta yaptırın. Çünkü dağ bayır derken arabanız minik hasarlar görebilir.
halkidiki
halkidiki

Halkidiki’ de Konaklama

Halkidiki planı yapıyorsanız her 2 adada ( Athos’ u çıkarıyorum) ayrı ayrı konaklama ayarlayın. Yani 2 gün bir adada 3 gün diğer adada gibi. Halkidiki’ de gezilecek yerler genelde birbirinden uzakta olduğu için, her iki adada da merkezi bir yerde konaklayınki civarı gezebilmeniz, ulaşımınız kolay olsun ve arabada uzun yolculuklar yapıp vakit kaybetmeyin.

Biz, Kassandra da, Nea Skioni kasabasında konakladık, Sithonia ‘ da, Sykia kasabasında konakladık. İki bölgeden de oldukça memnun kaldık.(yakınlık ve ulaşım açısından) Kassandra’ da bölge olarak., Loutra’ yı, Pefkochori’ yi de tercih edebilirsiniz. Sithonia’ da ise Sykia dışında, Porto Koufo’ yu veya Kalamitsi’ yi tercih edebilirsiniz.

  • Kassandra’ da daha rahat ve daha uygun otel bulabilirsiniz ancak Sithonia’ da konaklama daha kısıtlı olduğundan fiyatlar fırlayabiliyor.
  • Turistik bir yer olduğundan çok fazla konaklama seçeneği var. Geceliği 6.000 euroya da otel var, geceliği 40 euroya da otel var.
  • Rezervasyonlarınızı en az 1-2 hafta önceden yaptırın, böylelikle daha ucuz ve daha rahat otel seçenekleri bulabilirsiniz.
  • Eğer son ana kadar rezervasyon yaptırmadıysanız , otellerden ziyade , “studio“ları yani pansiyonları gezip birini tercih edebilirsiniz. Genelde aile işletmesi olan bu oteller, samimi bir ortam ve iyi tavsiyeler sunuyor (gezilecek yerler ve restoranlar)
  • Studio ayarlamak isterseniz buradan da halledebilirsiniz.

Halkidiki’ de Gezilecek Yerler & En Güzel Plajlar

Halkidiki’ ye 4-5 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Ancak yine de 10 gün civarı olsa her koyu gezip görebilirsiniz. ( yetmiyordu)Biz 2 gün Kassandra’ ya 3 gün de Sithonia’ ya ayırdık. Selanik’ten Kassandra ‘ ya giderken Neo Moudania‘ dan geçeceksiniz. İlk uğrak yeri de burası oluyor genelde. Burayı üstünkörü gezmeniz yeterli olacaktır. 2-3 saat. Biz uğradığımızda pazar vardı ve en fazla vakti pazarda geçirdik. Daha sonra Neo Moudania’ dan ayrılıp, anayolu takip edip, anakaraya bir köprüyle bağlanan yarım adaya yani Kassandra ‘ya geçtik.

 halkidiki-suyun-berrakligi

halkidiki-suyun-berrakligi.

Kassandra ve Sithonia yarım adaları için ayrı ayrı plaj seçenekleri sunacağım. Yazının başında da dediğim gibi; Kassandra‘ da daha “organize beach”ler bulabilirsiniz. Yani şezlong, şemsiye daha rahat bulursunuz. Ancak bunun bedelini bir biraya veya kahveye 5 euro verip ödersiniz. Genelde şezlonglar ve şemsiyeler ücretsizdir ancak kullandığınız sürede yiyecek, içecek tüketmenizi beklerler.

Diğer taraftan Sithonia‘ da görece bakir kıyılar, koylar daha fazladır. Adanın 2-3 popüler plajı dışında, gideceğiniz plajda bırakın şemsiyeyi, şezlongu, kumluk alan bile bulamayabilirsiniz. Ancak bu adada da huzur arzunuzu, yeni yerler keşfetme dürtünüzü besleyebilirsiniz. Yani kısacası; yüksek sesli müzikte güneşlenme, ortam, iyi servis arayanlar Kassandra’ ya , huzurlu sakin ve bakir koylar arayanlar Sithonia’ ya …

A. Kassandra

1.Afytos

afitos plaji halkidiki
afitos plaji halkidiki

Afytos, bence  Kassandra’ nın en güzel kasabası. Evleri, sokakları, denizi.. Bütün olarak düşündüğümüzde Halkidiki’ de gezilecek yerlerin başında geliyor. Kassandra’ nın  kuzeyinde sayılır. Yani adaya ilk girdiğinizde buraya uğrayabilirsiniz. Afitos tepeye konumlanmıştır. Yani arabanızı bırakıp sahile yürümeniz gerekmektedir.

Afitos’ ta bizim tercih ettiğimiz plaj Lime Beach idi. Büyük beyaz yastıklar, sallanan yataklar, beyaz tüllü, cibinlikli zamazingolu özel alanlar sizi korkutmasın. Tesisin ayrıca yan tarafında şezlongları bulunuyor. Burada güneşin ve denizin tadını çıkarabilir sadece içtiklerinizi ödersiniz. Bence Kassandra’ nın en güzel plajı ve denizi burası. Ayrıca bu tesisin hemen yukarısında Moudonou restoran bulunuyor. Yemekleri güzel ancak bayıldık diyemeyeceğim. Hazır gelmişken bir ahtapot ızgara yiyebilirsiniz.

2. Pefkochori

Kassandra’ nın beach barlarıyla ünlü en popüler alanlarından biri. Merkezde halk plajları bulunuyor burada denize girmenizi çok tavsiye etmem. Birincisi çok kalabalık, ikincisi çok gürültülü, üçüncüsü deniz aman zaman kirleniyor. Bunun yerine arabızla biraz daha güneyde kalan beach- barları deneyebilirsiniz.

elephant beach bar
elephant beach bar

Pefkochori’ de “beach-bar” mantığı, bizim alışık olduğumuz Alaçatı plajlarından pek farklı değil.  Biz, tavsiyeler üzerine ve FilGezi çağrışımıyla 🙂  Elephant Beach Bar‘ ı tercih ettik. Tüm kış mevsimini spor salonlarında geçirmiş , saçlarının yanını kazıtıp, üzerini palmiye gibi bırakan oğlanlar, süslü püslü, tüylü terlikli ablalar, göz deviren bakışlar, artist garsonlar, yüksek bir müzik ve standartların üzerinde fiyatlar… Yine de denizi güzel. Veya yanında Umrellas‘ ı veya Flegra da tercih edebilirsiniz.

3. Posidi

Posidi, adanın batı kıyısında kalıyor. Hanioti’ den Nea Skioni’ ye kestirme yol var bu yolu takip edip adanın diğer kıyısına geçebilirsiniz. Burası, neredeyse dümdüz coğrafi yapıya sahip olan adanın tek burnu. Posidi beach’ te işletmelerin şezlonglarını kullanabilirsiniz veya biraz daha kuzeye ilerleyip beach-barlara gidebilirsiniz.

halkidiki plajlar
halkidiki plajlar

Bizim tercihimiz beach Encore The Beach Experience oldu. Çalışanları güler yüzlü. Denizi tertemiz. Çalan müzeikler güzel ve ses seviyesi makul. Ancak tüm bunların yanında gün batımı mükemmel. O yüzden buraya saat 5′ ten sonra gelmeye çalışın. Hem daha sakin olur hem daha keyifli.

4. Kallithea

Kallithea, Kassandra’ nın en merkezi ve en meşhur yeri. Afitos’ un hemen yakınında, güneyinde yer alıyor. Sahili ve denizi güzel ancak saatlerce zaman geçirilir mi bilemedim. Denize girip çıkmalık. Ancak Kallithea’ nın gece hayatı güzel. Yani civarda yüzüyorsanız ve zaman geçiriyorsanız gece uğrayabilirsiniz.

Sithonia

Kassandra’ nın plajlarını, zorlama güzellemeler yapıp bitirdiysek nihayet Sithonia’ ya geçebiliriz. Sithonia , yani ortadaki parmak, Halkidiki’ nin en güzel plajlarına, Halkidiki fotoğraflarında gördüğünüz neredeyse tüm doğal güzelliklere ve Halkidiki’ de gezilecek yerlerin en güzellerine ev sahipliği yapıyor. Lafı uzatmadan  Sithonia’ nın en güzel plajlarını sıralayalım:

1.Vourvouru

vourvourou plaji - halkidiki gezilecek yerler
vourvourou plaji – halkidiki gezilecek yerler

Sithonia’ ya girdiğinizde muhtemelen gideceğiniz ilk plaj Vourvourou olacak. Büyük sahili bulmanız ve arabanıza park yeri bulmanız zorlu olabilir( ki bu yüzden otopark görevlisi gibi bir insan koymuşlar) Ancak sahile yürümeye başladığınızda – kalabalığı göz ardı edersek- manzara nefes kesici. Aynı zamanda otelinizi de . burada ayarlayabilirsiniz ancak pek tavsiye etmiyorum çünkü çok popüler ve kalabalık.

vourvourou
vourvourou

2. Portokali- Orange Beach

Halkidiki’ nin en güzel plajı. Bunun sebebi ilk olarak turkuaz renkte bir denize, masmavi berrak ve tertemiz sulara sahip olması. İkinci olarak hem deniz içinde eğlenebilmek, yürüyebilmek, top oyunları oynayabilmek (kum ve derinlik uzun mesafede artmıyor) hem de yüzerek koyda yeni yerler keşfedebilmek için birebir.Bunun yanında kayalıklarda dalabilir veya denizin ortasından yükselen kayalara tırmanıp denize atlayabilirsiniz.

Ufak bir uyarı: Kayalıklarda deniz kestaneleri var. Neredeyse tüm Halkidiki’ de

halkidiki gezilecek yerler
halkidiki gezilecek yerler

Sahil tamamen kayalıklardan ve ağaçlardan oluşuyor. Arabayı park edip 3-4 dk sahile yürümeniz gerekiyor.Denize yüzünüzü döndüğünüzde sol tarafta yüksek müzikli bir sahil var; sağ tarafta şemsiyesiyle, şezlonguyla, sandalyesiyle gelen bir güruh var. Biz sağ tarafta daha sakin olan yeri tercih ettik. Yemek- içmek için bir karavan , bir de beach bar mevcut.

Portokali’ ye gittiğinizde, koyun ucunda bulunan, Yunan heykeltıraş Dionyssis Karipidis’ in 1997 ‘ de kayalara oyduğu heykelleri görmelisiniz. Zaman içinde dalgalarla bir kısmı yıkılmış ancak yine de görülmeye değer. Bunun yanında, Orange Beach’ te küçük koyları takip ederseniz ( örn Almirobares, Kaburis ve Paradisos ) kendinize özel küçük doğal havuzlarda yüzebilirsiniz.

Aşağıda denizin berraklığını meraklı balık nemo’yla görebilirsiniz.

orange-beach-halkidiki-gezilecek-yerler
orange beach halkidiki gezilecek yerler.

3. Tigania

Tigania , Halkidiki ‘ deki plajlar arasında pek insan tarafından bilinmeyen, genelde Yunanların bildiği ve gittiği, turistik olmayan ve çok bakir olan bir koy. Tigania hakkında söylemem gereken ilk husus , gitmesinin çok zorlu olduğu. Yollar engelbeli, bozuk, yarısı tali yol, yarısı dar asfalt yol. Bunun yanında tabela uzun bir süre yok ancak bir süre sonra yoldaki işaretleri takip etmeniz yeterli.

tighania plaji
tigania plaji

Tigania’ da bir tane beach bar mevcut. O yüzden yanınıza içecek depolayıp gitmenize gerek yok. Palmiye yapraklarından şemsiyelerin tadını çıkarabilirsiniz. Ancak arabayı park ettiğinizde hemen önünüzdeki koya değil, bar’ ın sağ tarafında yer alan koya gitmenizi tavsiye ederim.

tigania plaji beach bar

4. Sykia – 5 Steps in the Sand

Muhtemelen trip advisor’ dan foursquare den tavsyiye arıyorsanız 5 steps in the sand ismiyle sıkça karşılaşacaksınız. Genellikle yemek yemek için tavsiye edilen bu koy aynı zamanda kafa dinlemek, güneşlenmek için de sakin ve güzel bir koy. Aynı zamanda bu yolu takip ederseniz 2 tane daha küçük koyla karşılaşacaksınız. Özellikle gün batımını burada geçirmenizi tavsiye ederim.

5. Neos Marmaras

Sithonia’ nın en kalabalık kasabası, bölgenin en gelişmiş yeri. Bunun yanında Sithonia’ nın daha doğrusu Halkidiki’ nin en güzerl plajlarına uzak. Tam da bu nedenle burada pek vakit geçirmek istemedik. Ancak , alış-veriş ve restoran açısından ziyaret edilebilinir. Veya “puzzle ı tamamlayacağım” diyorsanız.

Halkidiki Yeme – İçme Rehberi

Halkidiki’ de, neredeyse  diğer tüm Yunan topraklarında olduğu gibi deniz ürünlerinin dibine vuracaksınız. Yunan’ a gidip de dönen her insan gibi “ abi bi kalamar yiyosun kolum kadar, Türkiye’ de 3 halka kalamara 30 lira vermekten bıktık; bir ahtapot yiyosun lokum gibi, cacıki desen bir başka, elnioğlu yapıyor yav” söylemlerine göre bir liste hazırlayacağım.

Ayrıca fiyatları 2 alt sekmede ” Halkidiki ‘ de ne kadar para harcadık sorusunun cevabında detaylı açıkladım.

Kassandra’ da Restoranlar

halkidiki yeme icme rehberi
halkidiki yeme icme rehberi

      1. Agyrovoli

Konakladığımız yer olan Nea Skioni‘ de hızlıca karides, kalamar ve ahtapot yedik yanında da cacıki ve saganaki peyniri. Yediklerimizin hepsi lezzetliydi.  Özellikle peyniri kuru incir, nar ve üzümle hazırlamışlardı. Sahilde çıplak ayaklarınız kumlara sokup kafanız güzel olana kadar yiyip- içebilirsiniz.

      2. Moudounou Restaurant

Afytos‘ ta , Lime Beach Bar’ ın hemen yukarısında bulunan, manzarası güzel şık, keyifli bir restoran. Biraz bizim Alaçatı restoranlarını anımsatıyor ancak tabii ki fiyatları o kadar “geçirmeç ” değil. Bunun yanında, yemekleri biraz “over rated” porsiyonlar diğer yunan restoranlarına göre biraz daha küçük. Ancak yine de ahtapot ızgarası lezzetliydi.

Biz gittiğimizde,  servis yapan garson’ un İstanbul’ da çok arkadaşı olduğu için bizimle uzun uzun sohbet etti. Ancak büyük balık söylemenizi pek tavsiye etmem çünkü servis edilirken neredeyse yarısı çöpe gidiyor.

halkidiki de ne yenir - moudounou
halkidiki de ne yenir – moudounou

      3. Kapetanios

Kassandra’ da yediğimiz en iyi yemeklerdendi. Loutra sakin ve küçük bir kasaba. Eğer turistik yerlerden uzaklaşmak istiyorsanız güzel bir kaçış noktası. Burada, ahtapoti kalamar, greek salad haricinde, levrek ızgara yedik ve bu sefer içecek olarak yunan şarabı retsina denedik. Kekik tadı çok yoğundu yarısını bıraktık.

Sithonia’ da Restoranlar

halkidiki- 5 steps in the sand
halkidiki- 5 steps in the sand
  1. 5 Steps in the Sand

Hem plajlarda hem Halkidiki ‘ de ne hyenir kısmında buradan bu kadar bahsetme sebebim küçük, sakin bir yer olması ve yemeklerinin çok lezzetli olması. Özellikle içi saganaki peyniri , domates ve biberle dolu olan kalamar dolmasını mutlaka deneyin. Bunun yanında Halkidiki’ de baya meşhur olan midyeli pilavı da denemelisiniz. Kalanlar menünün bildiğiniz kısmı ( saganaki ahtapot, cacıki , greek salad)

2. Μπουκαδούρα

Yoğun tavsşyeler üzerine buraya gittik. Gittiğimizde saat 22.30 ‘ u buluyordu ( evet akşam yemeği için epey geç bir vakit) ancak buna rağmen sadece 1 boş masa vardı. Adanın en güneyindeki koy olan Porto Koufo yolu üstünde ağaçların altında çok tatlı bir yer. Özellikle akşamları ışıkları yandığında çok güzel bir görüntüye sahip ( romantik çiftlerimize tavsiyelerimizden biri olsun) Deniz mahsüllü rizottosu, susamlı feta peyniri güzel, ızgara ahtapotu nefis. Ancak uyaralım; fiyatlar ortalamanın üzerinde.

Halkidiki Gezi Notları & Uyarılar

halkidiki-gezi-ipuclari
halkidiki-gezi-ipuclari
  • Arabayla gelin veya araba kiralayın. (Mümkünse jip kiralayın)
  • Arabanıza kamp sandalyesi , çadır ve şemsiye alın. Matara – buz kovası da alın
  • Konaklamak için rahat bir “studio” bakın. Hem hesaplı hem samimi olacaktır. En az 1-2 hafta önceden rezervasyon yaptırın.
  • Yanınızda nakit bulundurun. Neredeyse Yunanistan’da olduğu gibi burada da işketmelerin %15-20 sinda kredi kartı geçmiyor ve istemiyorlar.
  • Kassandra’ dan daha çok vakti Sithonia’ da geçirin.
  • Paralı plajlara gitmemeye çalışın. Bu bir turist tuzağıdır.
  • Kalabalık plajlara akşam 17.00′ dan sonra gidin.
  • Şnolker , maske veya deniz gözlüğü alın. Kayalık denizlerde bolca deniz kestanesi mevcut. Dikkat!
  • Bolca güneş kremi alın. Bazı plajlarda şemsiye yok. Kaçacak yer yok!
  • Cep telefonunuz için power alın. Bakir koylarda bulamayacağınız bir şey: elektirik. ( ayrıca son iki madde için bir gezginin yanına alması gerekenler listesi- bavul hazırlama rehberi yazımızı buradan okuyun )
  • Frappeyi yavaş için . Bu bir espresso değildir
  • Masayı balık, ahtapot, karides, kalamar derken donatmayın ; az öz şeyler isteyin porsiyonlar çok çok büyük.

vourvourou sahili - halkidiki gezilecek yerler

Halkidiki’ de Ne kadar Harcadık?

Can alan soruya geldik. Yediğin içtiğin senin olsun kaç para harcadın dediğinizi duyar gibiyim. Malum diğer şanslı gezi blogger ları gibi sponsor bulup 27 yıldızlı otellerde kalamadık, tk’ yla business uçamadık o yüzden bu bölümü rahatça yazıyorum. Ezcümle, harcamaları ortalama bir standartta düşünebilirsiniz. Jetle uçup , 5 yıldızlı otelde konaklayıp, her öğün havyar ve ıstakoz yemedik; ancak otostop çekip çadırda da konaklamadık da.

  • Uçak bileti (THY) : 200 Euro

Biletimizi son hafta aldığımız için, gidiş- dönüş (istanbul üzerinden) 200 euro gibi üzücü bir ücret ödedik. Ancak Halkidiki’ ye gitmenin en mantıklı yolu- ekonomi açısından da arabayla ulaşmak. Sadece yurtdışına çıkış masrafları ve akar yakıt parası ödeyip uçak bileti ve araç kiralama masraflarından kaçabilirsiniz.

  • Araba kiralama (Gold Car) : Günlük 50-55 euro

Geldik bir kazık noktasına daha. Şu zamana kadar yunan adalarında kiralık bir araca maksimum verdiğim günlük 30-35 euro ‘ nun özgüveniyle Selanik’ e gittik. Ancak Portekiz seyahatimizde yaptığımız kazanın da verdiği tedirginlikle ( hiç bir suçumuz yok motosiklet biz yolumuzda giderkem bamm diye arkadan geçirdi) full sigorta yaptırdık . Servis kurvis ücretiydi derken araba kiralamaya günlük 55 euro’ yu buldu . Ancak sigorta yaptırmazsanız 40 euro’ ya bulabilirsiniz( manuel bir citroen c1)

  • Konaklama( studio): Günlük 40-50 Euro

Halkidiki’ de konaklama işini studio larda çözdük. 4-5 yıldızlı otellerde kalmadık. Ancak bu durum hem aldığımız yerel tavsiyelere hemde sıcak samimi bir ortama değdi. Ayrıca kaldığımız yerler tertemiz ve hepsi klimalıydı , yataklar da rahattı. 2 kişilik bir odanın ortalama fiyatı 40 ila 50 euro arasında değişiyor.

  • Yeme içme: Günlük kişi başı 30-35 Euro

Halkidiki’ de , “must eat” yani  mutlaka yenilmesi gerekenler listesinde kalamar, ahtapot, karides, midye gibi deniz ürünleri bulunuyor; ayrıca sofranızı saganaki veya feta peyniri ve caciki (cacık demiyorum diye kızmayın çünkü gidenler bilir Yunan cacığı bizimkinden farklıdır daha yoğun ve daha lezzetlidir), humus gibi mezelerle donatmalısınız. Bunun yanında bir de bir karaf house-wine içmemek elde değil. Bunların ortalama masrafı ise 2 kişilik bir sofrada 30 euroyu buluyor.Aynı zamanda  arada gyro da yemenizi öneririm

# Ahtapot ızgara ortalama: 8.5-11 euro

# Kalamar ızgara ( veya kızartma)ortalama: 7.5- 10 euro

# Greek salad: 4- 6 euro

# Caciki: 3,5-4 euro

# Saganaki- Feta Peyniri: 3,5-4 Euro

# Balıklar ortalama: 7,5-12 Euro

# House wine ( 500 ml) : 4-5 Euro

  • Plajlar : 10-15 euro

Plajlar genellikle ücretsiz. Hatta Halkidiki yerlileri , plajlardan – şemsiye ve şezlonglardan para isteyen “akıllı insanlar” için hıyar- angut gibi kibar hakaretlerde bulunuyor. ( angutun ingilizcesini bilmeme olasılığımdan hakaretleri “ufalttığımı” anlayabilirsiniz) Ancak plajlarda ortalama 3.5- 5 euro bir frappeye veriyorsunuz. Aynı zamanda biralar da aynı fiyatlarda (mytos -alpha – chios beer vs)

Halkidiki size yeterli gelmediyse aşağıdaki “En Güzel 10 Yunan Adası” yazımızdan bir yunan adası seçip yol a devam edebilirsiniz:

Mutlaka Gitmeniz Gereken En Güzel 10 Yunan Adası Rehberi

Halkidiki ‘ de gezilecek yerler rehberini, nerede ne yapılır, nerede ne yenir, ne kadar parayla gidilmeli nasıl gidlimeli sorularına da cevap vererek hazırladım. Ancak sizin de keşfetmeniz, ve bizden bunalmamanız için her dk neler yaptığımızı yazmadım umarım gidebilirseniz sizin tatiliniz daha keyifli ve renkli geçer! Şimdilik astalavista!

 

 

More from Can Marangoz

Filipinler’ in Başkenti Metro Manila Gezilecek Yerler

Türkiye’ den Filipinler’ e yalnızca Manila’ ya direkt uçuş var. Yani sevseniz...
Read More

9 Comments

  • ilkay dedi ki:

    merhaba, kaldığınız yerlerin isimlerini paylaşabilir misiniz Halkidiki’de? tesekkurler

    • Can Marangoz dedi ki:

      Merhaba,
      Halkidiki’de genelde apartlarda kaldık. Herhangi bir online rezervasyonumuz yoktu ancak oraya gittiğimizde bulduk. Dilerseniz kontakt paylaşabilirim e-mail adresinize.

  • FATIH K dedi ki:

    Merhaba,

    Oncelikle detayli paylasimlariniz icin cok tesekkurler, gayet faydali oldu bizim icin de.

    Kurban doneminde gidecegiz baska tatilimiz olmadigi icin, mail adresime Halkidiki de kaldiginiz yerler ve kontaklarinizi iletir misiniz lutfen ? Aracimiz mevcut olup 12 ve 7 yaslarinda 2 cocugumuzla kalacagiz.
    Tesekkurler simdiden

  • begüm aslan dedi ki:

    Merhaba Ağustos ayının ilk haftası 2 yaşındaki oğlumuzla halkidiki ye gideceğiz.
    Otel tavsiyesinde bulunabilir misiniz?
    Tşler

  • Özgen Öz dedi ki:

    Çok yeterli ve gerekli bilgiler paylaşmışsınız,vakit ayırıp uğraşıp,yazıp,paylaştığınız için teşekkür ederim.Şu an sizin yazınızı uygulayıp çokkkk keyifli bir tatil yapıyorum.İçten teşekkür ve selamlarımla.????

    • Can Marangoz dedi ki:

      Merhaba,
      Çok teşekkürler güzel yorumlarınız için. İyi tatiller ve gezmeleeer 🙂

  • ESİN AYGÜN dedi ki:

    Ayrıntılı ve keyifli yazınız için çok teşekkürler . Tatil planlarken çok faydalı oldu .

  • Cüneyt dedi ki:

    Çok net, sanki bir arkadaşına geziyle ilgili önerilerde bulunur gibi, içinde yaşanmışlık olduğu belli olan bir yazı. Elinize sağlık.

    • Can Marangoz dedi ki:

      çok teşekkürler

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir