KÜBA GEZİ NOTLARI

kuba gezi notlari
kuba gezi notlari

Küba; neşeli insanları, farklı yaşam biçimi ve sıcak atmosferiyle Dünya üzerinde en çok merak edilen ve gezmeye, görmeye değer yerlerden biri. Ülkeye adım attığınız an kendinizi bir drama tiyatro oyununun içinde gibi hissediyorsunuz…

Ana karakter Küba ise; içinde yaşadığı zorlukları göz alıcı makyajıyla örtmeye çalışan ( renkli binalarıyla ve şenlikli sokaklarıyla) güçlü gözüken bir kadın gibi…Küba’yla biraz samimi olduğunuzda yaşamının  o kadar da güllük gülistanlık olmadığını görüyorsunuz.

Herşey şaşırtıcı ve bizim gerçeklik algımızdan bihayli uzak. İşte bu sürprizlerle dolu ülkeyi; Küba Gezi Notları‘mda alt başlıklar halinde özetlemeye çalıştım. Keyifli okumalar:)

  • Küba Kültürü
  • Küba’da  Şehir İçi Ulaşım
  • Küba Mutfağı
  • En iyi Plajlar
  • Küba Gece Hayatı
  • Küba’dan Ne Alınır?
  • Küba Gezisinde Dikkat Edilecek Notlar
  • Küba’da Yapmadan Dönmeyin!

Küba Kültürü

Küba Kültürü - Küba Gezi Notları
Küba Kültürü – Küba Gezi Notları

Küba denilince herkesin aklına gelen ‘vur patlasın,çal oynasın’ imajını biraz zedeleyerek yazıma devam edeceğim. Küba gezi notlarıma dayanarak ülkenin görünmeyen yüzünün anlatmaya çalışacağım.

  • Küba pezosu (ulusal para-CUP)  ve dönüştürülebilir pezo (CUC) olmak üzere ikili para sistemi kullanılıyor. Devlet; Küba pezosuyla maaş ödüyor ve başka para birimiyle değiş tokuş yapılamıyor. Pezoyu Küba’lılar, CUC’u turistler kullanacak diye bir kaide yok. Paranızı para değiştirme bürolarında çevirebilirsiniz.
  • 1 CUC yaklaşık 1 dolar. (şuradan da çevirebilirsiniz)
  • Maaşlar oldukça düşük. Ortalama maaş 20 Euro. En çok kazanan meslek grubu ise 40 Euro ile doktorlar.
  • Uzun çalışma saatleri yok!
  • Geçimlerini turizm ve tütün üretiminden sağlıyorlar.
  • Eğitim ve sağlık harcamaları devlet tarafından karşılanıyor.
  • Bakliyat, yumurta vb. ürünleri her aile, aylık olarak devletten karne karşılığı ile alıyor. Daha fazla ürün almak isterse harcamayı kendi cebinden yapması gerekiyor.
  • Eski Amerikan binalarının orijinalini bozmadan evleri onarmışlar. Evlerin mimarisi ve dış görünüşü oldukça ilgi çekici. Fakat evlerin içi oldukça bakımsız,camları yok. Bizim Tarlabaşı’ndaki evleri andırıyor.
  • Halk yokluk içinde… Özel dönemde; Sovyetler’den gelen yardımın kesilmesiyle ekonomik krize girilmiş.
Küba Gezisi - Notlar
Küba Gezisi – Notlar
  • Ülke güvenli. Suç oranı neredeyse yok denecek kadar az.
  • Halkın alışveriş yaptığı marketlere giderseniz halkın yokluk durumunu açıkça görebilirsiniz.Ürünler oldukça kısıtlı, ambalajlara gelişigüzel sarılmış şekilde satılıyor. Etler ise açıkta bekliyor.
  • Küba halkının çoğu turisti bankamatik olarak görüyor. Sizden para isteyebilirler, size rehberlik yapıp sonunda rehber ücreti talep edebilirler. Yadırgamayın! Para vermediğinizde ise ısrarcı değiller.
  • Tüm bu zor koşullara rağmen, evet bazı sokaklarda  gün boyu müzik,dans ve eğlence hakim. Herkes elinde hoparlörleri ile dolaşıyor. Oldukça sıcakkanlı ve neşeli insanlar.

Küba’da Konaklama için Küba Gezi Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.

Küba’da  Şehir İçi Ulaşım

Küba'da şehir içi ulaşım - Gezi norları
Küba’da şehir içi ulaşım – Gezi norları
  • Taksi: Her yerde görmeye alışkın olduğumuz üzerinde taksi yazan sarı taksiler. Fiyat konusunda pazarlık yapın. Eğer fiyatta düşmezlerse, diğer taksilerde şansınızı deneyin. Oldukça çok taksi var, biriyle anlaşmanız mümkün. Havaalanı- şehir merkezi ortalama 20-25 CUC. Biz havaalanında Terminal 2’ye yürümeyi tercih ettik. Yolda da bir İspanyol ve bir Koreli ile tanıştık, oldukça keyifliydi. Yürümeyi tercih etmezseniz;  Terminal 3 den  yola çıkıp P 12 veya P16 MetroBus’ un geçtiği Terminal 2 yönüne gidebilirsiniz. Bu yol oldukça hesaplı.
  • Kolektif Taksi (Colectivo) : 6 kişi toplanıp binebileceğiniz dolmuş taksiler. Bu taksileri en çok meydanlarda bulabilirsiniz. (özellikle Eski Havana meydanında)  10-15 CUC civarında anlaşmaya çalışın.

  • Bisiklet Taksi (Bici Taksi): Çok uzak mesafe olmayan yerler için bici taksiyi kullanabilirsiniz. Fiyat oldukça uygun 1-1,5 CUC civarı. Küba halkının tercih ettiği bir ulaşım şekli.

  • Klasik Taksi: Turistler tarafından en çok bu  eski klasik taksiler tercih ediliyor. Klasik arabaların çoğu taksi olarak kullanıyor ve devlete ait. En kısa mesafe 5 CUC civarı.Uzak mesafeler için sıkı bir pazarlık yapmanızda fayda var.

  • Coco Taksi: İsmi ve görünümüyle hindistan cevizini andıran taksiler:) 2 kişi yolcu olarak binebiliyorsunuz. Biraz hızı ve rüzgarı seviyorsanız coco taksiyi kesinlikle deneyimlemelisiniz. Fiyat olarak uygun bir ulaşım aracı.
  • At Arabası:  Merkezde kullanımı çok yaygın değil. Halk tarafından tercih ediliyor. Biz binmediğimiz için fiyat konusunda bir bilgim yok.

Küba Mutfağı

Küba gezi notlarında en leziz olması gereken ancak biraz hayal kırıklığına uğratan maddeye geldik. Küba mutfağı’ndan çok fazla beklentiniz olmasın! Meyve ve deniz ürünleri seviyorsanız şanslısınız. Zira imkanlar kısıtlı olduğu için mutfakta da pek çeşit yok. Kısaca neler yiyebileceğinize değineceğim:

  • Kahvaltı menüsü: Nereye giderseniz gidin fix kahvaltı menüsü taze sıkılmış enfes meyve suyu,kahve,  yumurta, ekmek, tereyağ,bal ve reçel şeklinde. Ortalama fiyat kişibaşı 5 CUC!
  • Öğle- Akşam menüsü:  Deniz ürünleri açık arayla birinci sırada! Mangalda yapılan ıstakozu kesinlikle denemelisiniz! Istakoz fiyatları Türkiye’ye göre  oldukça uygun. (15-25 CUC arasında değişiyor) Karidesli, ahtapotlu vb. deniz ürünlü yemekleri de oldukça güzel. Bunların yanında bence  önemli deneyimlerden biri lokal tadlar! Küba ‘ya ait lokal lezzetler; siyah fasulyeli pilav (congri) (her yemeğin yanında görmeniz mümkün) ve plantain tatlısı ( görünüşü muza, tadı tatlı patatese  benzeyen bir yiyecek) (Yağda çok kızartılmış olduğu için biz pek tad alamadık.) Benim en sevdiğim şeylerden biri ise; mangolu, ananaslı ve guavalı içeçekler olmuştu. Eğer bunların hiçbiri damak tadınıza uygun değilse; bolca bulunan pizzacılarından dilim pizzalar satın alabilirsiniz.
  • Küba içecekleri:  Benim en sevdiğim şeylerden biri ise; mangolu, ananaslı ve guavalı  tropik içeçekler olmuştu. Rom seviyorsanız yaşadınız:) Fiyatlar oldukça uygun (4 CUC) ve romla yapılan mojito ,cubanito,  daiquiri gibi çeşitli kokteyler mevcut. Bunların  yanında Küba’nın yerel birası olan Legendario ve Kristal deneyebilirsiniz.

Küba’da En İyi Plajlar

Küba Plajları - Küba Gezi Notları
Küba Plajları – Küba Gezi Notları

Tropikal iklimi, masmavi denizi ve ince kumuyla Küba plajları popüler balayı adalarını aratmıyor! Küba’da gezip görebileceğiniz pek çok plaj var.

Biz Havana’ya 20-30 dakika uzaklıkta bulunan Playas de Este Plajına gitmeyi tercih ettik. Central Park’tan kalkan  ”Transtur” otobüsüyle plaja doğru yola koyulduk. (Kişi başı gidiş-dönüş: 5 CUC) Bu plajda; 10-15 CUC‘a şemsiye ve şezlong kiralayabilirsiniz.

Plajda bira satan yerler ve restauranlar  bulunuyor. Ayrıca buraya gitmişken  romlu hindistan cevizi suyu( 3 CUC) da tatmalısınız. Yerel halk plajda da dev hoparlörleriyle müzik dinleyerek, salsa yaparak ve kumda güreş tutarak 🙂 çocuklar gibi eğleniyor. Su oldukça sığ ve yüzmek için ideal.

Yerel halkın çoğu suya  kıyafetlerle girmeyi tercih ediyor. Baştan baya yadırgasakta, güneşte korunmak için bunu yaptıklarını düşündük. Yüksek faktörlü güneş kreminizi unutursanız kızarmış pilice dönerseniz. Küba’da gidebileceğiniz en ünlü  diğer plajlar şöyle:

  • Varedero Plajı;
  • Playa Ancon,
  • Cayos Coco ve Guillermo, 
  • Cayo Largo del Sur, 
  • Guardalavaca 
  • Playa Perla Blanca.

Ayrıca detaylı bir Havana Yazısına aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Havana’da Gezilecek Yerler

Küba Gece Hayatı

Kuba Gezi Notları - Gece Hayatı
Kuba Gezi Notları – Gece Hayatı (lahabana.com)

Küba’da gece hayatı bana ilk olarak salsayı çağrıştırıyor. Tam da yerine gelmişken saati 10 CUC karşılığında salsa dersi alabilirsiniz. Akşamları birçok müzikholde salsa müziği çalıyor ve insanlar salsa yapıyor. Siz de ayak uydurmaya çalışın, oldukça eğlenceli:)

Her yerde olduğu gibi Küba’da da  (özellikle daha turistik olan sokakalarda) clublar ve discolar mevcut. Küba gezi notlarım dahilinde benim önerim, buralara gitmektense yerel halkın arasına karışıp eğlenin, bir Küba’lı gibi:)

Turistik mekanların fiyatları yüksek olduğu için Küba’lılar bu mekanlarda eğlenemiyor. Akşamları eline içeceğini ve hoparlörünü alan Malecon sahilinde eşsiz manzaraya karşı sohbete dalıyor. En samimi ve unutulmaz olanı Malecon sahilinde pineklemekti benim için:)

Gittiğiniz restauranların neredeyse hepsinde canlı müzik yapan gruplar var. Bu grupları dinlemesi oldukça keyifli. Eğlenerek, dans ederek yapıyorlar işlerini. Müzik bittiğinde ise, müzik gruplarının cd lerini satmak için yanınıza geliyorlar. Almazsanız hiç ısrarcı olmuyorlar.

* Ayrıca konser etkinlikleri de araştırabilirsiniz. Fakat fiyatları biraz pahalı. Kısacası; Küba’nın gecesi de gündüzü kadar eğlenceli…

Küba’dan Ne Alınır?

Küba Gezi Notları - Puro
Küba Gezi Notları – Puro

Küba’dan alınacak hediyeler arasından puro ve rom olmazsa olmazlardan! Puroyu; La Casa del Habano’dan  ya da Museo del Tabaco’nun içinde bulunan dükkanlardan alabilirsiniz. Puro için Cohiba ve Montecristo markalarını tercih etmenizde fayda var. Rom’u ise marketlerde yaklaşık 4 CUC civarında bulmak mümkün.

Takı, antika, tablo  ve müzik aleti gibi diğer hediyelik eşyaları  Havana’da bulunan Obispo caddesindeki tezgahlardan satın alabilirsiniz. Bir de gitmeden adını çok duyduğumuz ‘Alicia krem’ var. Küba’da sadece yılda iki kez üretiliyormuş bu krem. Biz gittiğimizde bulamadık. Ürünü bu kadar cazip kılan; 50 ml’nin 7.75 CUC olması. Kimbilir belki sizin kremi bulup deneme şansınız olur:)

Küba Gezisinde Dikkat Edilecek Notlar

Küba Gezi Notları - Yerel Halk
Küba Gezi Notları – Yerel Halk
  • Küba kültürünü yaşamak için kesinlikle yerel halkın arasına karışın! Casa’larda konaklayın. Halkın gittiği yerlerde yemek yiyin ve eğlenin. Turistik yerlere göre hem daha hesaplı hem de bir halkın yaşayış biçimini daha yakından gözlemleme fırsatınız olur.
  • İnternet kullanımı kısıtlı olduğu için telefonunuza çevrimdışı bir harita indirirseniz işinizi kolaylaştırır. Ben maps.me programını kullandım ve oldukça memnun kaldım.
  • Yanınızda Euro götürmenizde fayda var.
  • Islak mendil ve tuvalet kağıdına bolca ihtiyacınız olacak. Ona göre önleminizi alın.
  • Okulları ziyaret etme planınız varsa, çocuklar için kırtasiye malzemeleri götürebilirsiniz:)
  • Çeşmelerden su içmeyin!
  • Yüksek faktörlü bir güneş koruyucu yanınızda bulundurun.
  • Dönüştürücü adaptörünüzü çantanıza koyun. Çünkü Küba’da 110 V elektrik kullanılıyor.
Küba Gezisi
Küba Gezisi

Küba gezi notlarımı kısaca sizlere özetlemeye çalıştım. Yazımı; seyahat ile ilgili çok sevdiğim sözlerden biri olan; Mary Anne Radmacher’ e ait bir sözle bitirmek istiyorum. ”Dünyanın diğer yarısında ay ışığını gördükten sonra ben eski ben değilim.”

Küba gezimden sonra sistemi, yaşam şeklimi ve önceliklerimi tekrar sorgulamaya başladım. Küba gezisi; benim için ufaktan bir değişimin habercisi gibi oldu:) Yenilenmeye, yaşadığınız şartları gözden geçirmeye ihtiyacınız varsa gidin bir Küba’yı görün sonra enine boyuna düşünün derim:)

Küba hakkında diğer merak ettikleriniz için Fil Gezi gezginleri’nden Yağmur Aniş’in Küba Gezi Rehberi‘ne” göz atabilirsiniz. Birdahaki gezi de görüşmek üzere:)

 

 

 

More from Gözde Merve İlhan

Maldivler Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi

Aylardan Mayıs. Sonunda uzun süredir beklenen ada yolculuğu yaklaşıyor. Bu sefer kafama...
Read More

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir