Sakız Adası Paskalya ve Roket Savaşları

Sakız Adası, Çeşme’ den yalnızca 1 saat uzaklıkta, sevimli köyleri, ihtiyar sakız ağaçları, sakin bir halkı ve parmak ısırtan deniz ürünleri olan mutlaka görülmesi gereken. Ancak gel gör ki bu Sakız Adası Gezi Rehberi’ ni  başka bir  zamanda ve makalede geniş geniş ,yayarak anlatmaya ayıralım. Bu yazımızda daha çok Sakız Adası roket savaşlarından yani ada halkının senelerdir düzenlediği, dışarıdan bakınca oldukça eğlenceli, görsel bir şölen yaşatan ancak içindeyken çokça heyecanlandıran hatta tırstıran, korkutan aktiviteden bahsedicem.

Nisanın son haftasına denk gelen paskalya döneminde, Sakız Adası roket savaşlarını anlatmadan önce adet yerini bulsun diye Sakız Adası’ na nasıl gidilir , nerede kalınır gibi detaylardan bahsedelim. 2016 yılında 30 Nisan cumartesi günü yapılması planlanan ancak 2 Sakız Adası sakininin şikayeti sonucunda iptal olan roket savaşı 2017 yılında ne zaman yapılacak? (Veya yapılacak mı) Bu soruya da cevap verdikten sonra bu manyakça aktiviteden bahsedelim.

Sakız Adası Ulaşım ve Konaklama

sakiz-adasi-roket-savasi
sakiz-adasi-roket-savasi

Çeşme Limanı’ ndan Sakız Adası’ na sık sık seferler düzenlenmekte. Biletlerinizi Ege Birlik ve Ertürk Lines‘ tan alabilirsiniz. Sefer yaklaşık 40 dakika sürmekte. Ancak bundan sonra- özellikle yoğun sezonda- pasaport sırasında 1 saat kadar bekleyebilirsiniz. Bu sırada 3 metre kare saç hacmine sahip, cumhuriyet kadınlarının sıra tartışmalarını izleyebilir, beklerken gerilebilirsiniz.

*Bizim feribotumuz perşembe günüydü ve hava muhalefetinden dolayı 2 gün boyunca (perşembe-cuma) feribot seferleri iptal oldu. E tabii bize haber veren eden yok. Şans eseri bir Ertürk acentasına uğrayalım soralım istedik. Bize feribotların iptal olduğunu bildirdiler. “E neden haber vermediniz?” dedik. Uzun bir sessizlik. Daha sonra biletimizi Çarşamba’ya alıp bir gün erken gittik. Bu yüzden arkadaşlar, feribot bileti alsanız bile muhakkak arayıp hava durumunu ve iptal olup olmama ihtimalini sorun.

Adaya vardıktan sonra adada gezmek için muhtemelen araba kiralamak isteyeceksiniz. Bugünün işini yarına bırakma mottosuna gayet uzak bir millet olarak, muhtemelen pasaporttan çıkınca hurraaa nidalarıyla “rent-a-car” acentalarına hücum edilecek, kıvrıl kıvrıl ingilizcelerle araçlar sorulacak, pazarlıklar yapılacak. Muhtemelen küçük bir araba kiralayacaksınız. Aksi bir durumla karşılaşırsanız, küçük bir araba kiralayın.

Özellikle şehir merkezinde yollar, sokaklar çok dar!Bunun yanında zaten Sakız Adası hız yapabileceğiniz, yapmak isteyeceğiniz, off-road yollara sahip bir toprak parçası değil. Neticede, naçizane önerim feribot biletinizi, araba kiralama işlerinizi, otel rezervasyonunuzu haftalar hatta aylar öncesinden halletmeye çalışın. Çünkü Sakız Adası’ nda  roket savaşları yaklaştıkça, ulaşım biletleri tükeniyor, konaklama fiyatları fırlıyor.

Sakız Adası Roket Savaşları Geleneği

 Ulaşımı, konaklamayı bir kenara bırakacak , Ruketopolemos’ a yani roket savaşlarına gelecek olursak; Paskalya Yortusu’nda, Aziz Markos ile Panagia Erityani kiliseleri arasında gerçekleşen bu cümbüş yaklaşık 150 yıldır süregelen geleneksel bir tören haline gelmiş. Hikayesi her Yunan hikayesi (yahut her hikaye de diyebilirz) gibi farklı farklı anlatılmış, yer yer abartılmış, eklenip çıkarılmış, evrime uğramış. Bunlardan bana en inandırıcı gelenini sizinle paylaşayım:

 

sakiz-adasi-paskalya-ve-roket-savaslari
sakiz-adasi-paskalya-ve-roket-savaslari

Ayo Marko kilisesi, Panagia Erethria kilisesinden sonra inşa edilmiş. Bu muhitin çocukları karşı kiliseyi taşlamış, karşı kilisenin çocukları da bu kiliseyi taşlamış. Sen benim camımı indirdin ben senin camını indirdim derken, bu “eğlence”ye büyükler de katılmış. Taş savaşları zamanla roket savaşlarına dönmüş. Daha sonra ise Hz. İsa’nın dirilişi kutlanıyor.

İsa’ nın dirilişi ritüelinin zamanında top atışlarıyla kutlanıldığı söyleniyor. 19.yy sonları Osmanlılar, bu durumun tehlikeli hale geldiğine kanaat getirip, olası bir ayaklanmaya tedbir almak için topları topluyorlar.(Bu da hikayenin devamı olan zorlama kısmı)

 

İki kilise arasında yaklaşık 400-500 metre  ve el yapımı roket imalatına aylar öncesinden başlanıyor ve dolayısıyla son senelerde roket sayısı 1000 lere ulaşmış durumda. ( Saatlerce sürüyor ve roketler hiç bitmiyor:)
 Sakız Adası Roket savaşları, tüm gün festival havasında kutlanıyor; tüm halk sokaklarda rengarenk giyiniyor şarkı söylüyor, konfetiler, aloha çiçekleri gibi beklentileriniz olmasın. Benim gözlemlediğim atölyelerde hazırlanan roketler kamyonetlerle taşınıyor ve bu bir eğlence haline gelmiş durumda.(bizim sünnet düğünü konvoyları gibi)

Bıçkın Yunan delikanlıları, maço Yunan kızları, sinirli Yunan ergenleri… Kiliselerde ve Vrondados Köyü’ nde civarda hazırlıklar başlıyor. Sokaklar, evler, çatılar, camlar, kiliseler… Her şey tamamen tel örgülerle korunur durumda. Roket Savaşları na hazırlık ve gündüz kısmı bundan ibaret.

 

sakiz-adasi-paskalya-gezisi
sakiz-adasi-paskalya-gezisi

Sakız Adası’nda roket savaşları için, saat 17.00 gibi, civarda park edilen araçlar çekiliyor. Ara sokakların, yolların büyük bir kısmı trafiğe kapatılıyor. Trafik durumunu, açık yolları öğrenmek için mutlaka otelinizden harita alın. Benim tavsiyem, Vrondados Köyü’ ne aracınızla gidip uzak biryere park etmeniz. Muhtemelen gecenin o vaktinde yürümek istemeyecek, yorgun olacaksınız.

Sakız Adası Roket Savaşları’ nı izlemek için iki seçeneğiniz var. Bir tanesi tepeden, kiliseleri uzaktan gören bir konumdan manzara eşliğinde izlemek. Bir diğeri iki kiliseden birinde yahut yakınında olmak. Biz ikisini de yapmaya çalışktık ancak iki nokta arasında çok fazla yürümek gerekiyor. Yürürken festivalin bir kısmını kaçırabilirsiniz. Kilisede roket savaşlarına katılmak, sizi festivalin bir parçası gibi hissettirecektir. Diğer taraftan roket rampalarının bulunduğu yerler oldukça kalabalık. Bunun yanında fotoğraf ve video ekipleri de az değil.

Roket Savaşları, turistik bir aktivite diye sizi yanıltmasın. Tehlikeli olmayan bir festival değil. Roketler size uğramasın diye ordan oraya koşturmanız, k*çınızı başınızı kollamanız gerekiyor. Duvarların arkasında mevzi alan masum turistler, hatta baret takan uzakdoğulular (şaşırdık mı) kısa deparlar atan ihtiyarlar bu olayın ciddiyeti hakkında size bir fikir veriyordur umarım.

sakiz-adasi-paskalya-roket-savaslari
sakiz-adasi-paskalya-roket-savaslari

Saat 19.30 gibi tek tük roketler atılmaya başlanıyor. Bu sürece deneme atışları da diyebiliriz. 2 o kiliseden 3 şu kiliseden. Sakız adasında hava henüz tam olarak kararmış değil. Roket atışları şu saatte başlar şu saatte biter direktiflerine pek kulak vermeyin. Kurallara uymama, yer yer olasılıkları zorlama ve taşkınlık konusunda Yunanlılar, Türklerle aynı soydan aynı ırktan gibi.

Roket savaşları bir kilise diğerinin camını kırana kadar devim ediyor deniliyor mesela. Külliyen yalan, iftira. Saat 12’ de roket atışları bitecek deniyor. Gecenin sonunda, 1.00 da ayrıldığımızda hala devam ediyordu. Roket savaşları boyunca etkinlik 4, 5 kere durdu. Polisten ikaz alındı. 2 ağaç yandı:( 2 kere itfaiye geldi, roket atışları tekrar durdu.

Ertesi gün ( pazar günü) adanın delikanlıları toplanıyor, Sakız adası temizliğine girişiyor. Önceki gece roket savaşlarından kalan roket kalıntılarını, çöpleri, ıvır zıvırı topluyor; hasar gören evleri, kiliseleri, binaları tamir ediyor. Bu ayrıntı sanki roket savaşlarından daha önemli. Özellikle ülkemiz ve vatandaşlarımız içün.

Burda da küçük bir video var:

2017 Sakız Adası Roket Savaşı Ne Zaman?

Holy Saturday, yani kutsa Cumartesi, 2017 yılında, 15 Nisan’ a denk geliyor. Baharın ortasına gelen tarihte hava rüzgarlı, yağmurlu ve soğuk olabilir. Ona göre hazırlık yapmanız iyi olacaktır. 2018′ de 7 Nisan, 2019′ da ise 27 Nisan’ a denk geliyor. Ancak gösteriler 2016 da olduğu gibi iptal edilebilir.

Sakız Adası’ nın özellikle ilkbahardaki muhteşem portakal çiçeği kokulu sokaklarında dolaşmak, koy koy gezmek, köy köy dolaşmak, senelik güzel yemek, huzur ve mutluluk depolamak için bile Sakız Adası’ na gelinir. Roket Savaşları sadece bir bahane. Tamam eğlenceli ama büyük bir şölen beklememek gerekiyor.

(Daha yakın bir ada yolculuğu yapmak için Gökçeada Gezi Notları‘ ma göz atın.

Bu festival naifliğini daha da yitirmeden bir an önce gidin, fotoğraf çekin, size roket gelmesin diye dua edin, hiç tanımadığınız insanlarla biryerlere koşup saklanın( Gezi Olayları’ndan bir kareyi anımsatıyor sanki) roket atan Yunan gençlerinin yanında takılın, tepeye çıkın manzarayı izleyin. Ama tüm bunların yanında Sakız Adası ‘ nı gezin. O da bir sonraki yazımda:)

More from Can Marangoz

Nişantaşı’nda Bir Gün Neler Yapılır- En Güzel Mekanlar

Son yıllarda, özellikle Topağacı’nda yeni açılan havalı ve konforlu mekanlar, Nişantaşı’nın suretini,...
Read More

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir