Gökçeada Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Gökçeada Gezi Rehberi
Gökçeada Gezi Rehberi

Gökçeada gezi notlarıma, Bozcaada’yı kötüleyerek başlamak istemezdim ancak eğer Bozcaada’nın, -özellikle yoğun sezonda- fahiş fiyatlarından, kalacak yer sıkıntısından, turist yoğunluğundan bıktıysanız Gökçeada gezisi tam sizlik. Bu girizgaha aldanıp, kötüye oranla iyi, alternatif bir destinasyon önerdiğimi düşünmeyin. Gökçeada, doğası henüz bozulmamış, huzurlu ve aktiviteye boğulacağınız canınızın sıkılmayacağı bir ada.

Peki neden, nasıl? sorularına geçmeden Gökçeada’ya nasıl ulaşılır, Gökçeada gezilecek yerler sorularına yanıt verelim(adettendir). Daha sonra Gökçeada da neler yapılır sorusuna detaylı cevap verip Gökçeada’da gezilecek yerleri işaretleyim. Bu noktada belirtmeliyim ki, bu yazıda yer alan Gökçeada yapılacaklar listesini birçok blogta veya rehberde bulamayabilirsiniz. O yüzden gitmeden önce mutlaka okuyun ve notlar alın derim. Notlar demişken, seyahate çıkmadan yanınıza almanız gerekenler listesi oluşturduk:) siz uğraşmayın diye –  göz atabilirsiniz: Seyahate çıkarken çanta hazırlama rehberi

Yazının hemen başında uyarmak istedim; Gökçeada, fazlasıyla sakin, dingin ve bakir bir yer. (diğer tatil beldelerimize kıyasla) . Yollarda sık sık keçilerle, yabani koyunlarla karşılaşacaksınız ancak sevdirmeyecek ve hemen kaçışacaklar 🙂

GÖKÇEADA’YA NASIL GİDİLİR?

Gökçeada’ ya, Kabatepe üzerinden Gestaş feribotlarıyla ulaşabilirsiniz. Ayrıca Çanakkale’ den de ulaşabilirsiniz. Ancak, benim yaptığım ve aynı zamanda tavsiyem; eğer Çanakkale dışında yaşıyorsanız, geceden yola çıkmanız ve sabah ilk feribotu yakalamanız.

 Uyarı 2: Gökçeada’ ya araba veya motorla gidin. Çünkü Gökçeada içinde ulaşım biraz zor. Ayrıca istediğiniz koya istediğiniz zaman gitme özgürlüğü Gökçeada’ da, dondurmanın üzerindeki çikolata sosu gibi.
Bunun yanında, motorsikletle Gökçeada gezisi düşünüyorsanız, ada motosiklet dostu ve motosiklet kullananların sayısı oldukça fazla. Adayı motosikletle gezmek ve yeni yerler keşfetmek eğlenceli olacaktır.
gökçeada ulaşım

Gökçeada Feribot Saatleri:

Kabatepe – Gökçeada: 
07:00, 09:00, 11.00, 13.00, 15.00, 17.00, 19.00, 21.00
Gökçeada – Kabatepe:
07:00, 09:00, 11.00, 13.00, 15.00, 17.00, 19.00, 21.00
Yine de Gestaş ın internet sitesinden kontrol edebilirsiniz : http://www.gdu.com.tr/

GÖKÇEADA’DA NEREDE KALINIR?

Gökçeada’da, pansiyonlar, oteller, çoğunlukla, Bademli’de, Kaleköy’de – Yukarı Kaleköy’ de ve merkezde yoğunlaşmış durumda. Gökçeada’da gezilecek yerler konaklama yerlerine çok yakın değil. Konaklamak için aylar, haftalar önceden rezervasyon stresi yapmaya gerek kalmıyor. Gökçeada, nispeten daha az tercih edilen bir destinasyon olduğu için, gittiğinizde bir otelde yer bulma şansınız görece yüksek. Ancak Airbnb seçeneklerine de bakın derim. (Airbnb yazımıza buradan ulaşabilirsiniz)

Edit: “Gökçeada’ da nerede kalınır?” üzerine çok fazla soru gelmeye devam ediyor 🙂 Yakamoz otel, Son Vapur, Kastro Konak, Masi Otel, Mustafa’nın Fidanı gibi oteller popüler ve çok tercih edilen otellerden.  Bunun yanında, Gökçeada’da oteller butik otel standartlarından biraz uzak olsa da fiyatlar oldukça yüksek. Ancak adada, özellikle Yeni Bademli’de pansiyonlar daha uygun.

gokceada gezilecek yerler- yukari kalekoy
gokceada gezilecek yerler- yukari kalekoy
 Uyarı 3 : Gökçeada ‘da lüks ve konforlu 5 yıldızlı oteller  beklemeyin. Bekliyorsanız gitmeyin.
 Bunun yanında, doğayla başbaşa kalmak istiyorsanız, Gökçeada gezisinde konaklama için kesinlikle çadır veya karavan düşünebilirsiniz. Bu konu üzerine çok soru geliyor. Nerede kamp yapılır, güvenli midir, konforlu mudur vs. ( Ayrıca illa kamp yapıcam diyorsanız, Türkiyede kamp alanları yazımızı okuyabilirsiniz)Adada Eşelek koyu var. Kitesurfçüler tercih eder, genelde yabancı plaka karavanlar vardır. Bu koy sessiz sakin, huzurludur. Kamp yapmak için uygun ancak zaman zaman çok rüzgarlı oluyor.
Bunun dışında Yıldızkoyu ve Gizliliman vardır. Şehir merkezine ve turistlere uzak. Ancak adanın sakin küçük koyları var. Eğer fazla maceraperestseniz deneyebilirsiniz 🙂
Gökçeadada Tepeköy’ de bulunan Barba Yorgo şarap evi, lokantası.
Yazının bu kısmına kadar Gökçeada’ya nasıl ulaşılır, Gökçeada’da nerede kalınır ıvır zıvırdan bahsettim. Ancak bunlar bana göre nispeten önemsiz şeyler. Nerede kaldığınızın , ayırdığınız tatil süresi boyunca bulacağınız huzurla kıyasladığınızda hiçbir önemi yok. Bu yüzden bu kısımdan sonra Gökçeada’da neler yapılır konusuna değinelim.

GÖKÇEADA’DA NE YAPILIR?

Gökçeada gezi notlarımın başında o kadar laga luga yaptım, türlü türlü konuştum, beklentileri yükselttim tabii. Gökçeada’da ne yapılır:

  • kitesurf yapabilirsiniz (Eşelek’ te icra edilir, genelde yabancı turistler çok olur)
  • windsurf yapabilirsiniz
  • dalabilirsiniz  (serbest dalış yahut scuba diving bu konuya değineceğim)
  • motocross yapabilirsiniz
  • bisiklet rotaları çizebilirsiniz (bisikletinizin dağ bisikleti – mtb- olmasını öneririm)
  • bol bol yüzebilirsiniz
  • balık tutabilirsiniz (ehtiyarlar yaşadınız)
  • gurme turuna çıkabilirsiniz
Gökçeada gezi rehberinde rutin bir gün tasviri yapalım 🙂 Sabah kesinlikle erken kalkın . Gökçeada’ da gündoğumunda hava baş döndürücü temizlikte. Gerçi ilerleyen zamanlarda da öyle ama güne erken başlamak, temiz havada uyumak ve uyanmak şehir hayatına göre daha kolay daha ağrısız.
Zeytinliköy’ de kahvelere uğrayıp dibek kahvesi için. Sokakları gezin.
Eğer kaldığınız yer kahvaltı vermiyorsa, manavdan mis gibi Çanakkale domatesi alın ne biliyim efendime söyleyim biber alın. Bakkaldan bir kalıp ezine peyniri veya keçi peyniri ve zeytin alın. Daha güzel bir kahvaltı olabilir mi? “ıyy ben serpme kahvaltısı yapmadan bıraaanç yapmadan uzun uzun kahvaltı etmeden duramam” diyorsanız bu yazı pek size göre olmayabilir 🙂
 Kahvaltınızı yaptıysanız, uzun keyifli ama bir o kadar da yorucu bir güne hazırsınız demektir. Arabaya atlayın. Yanınıza kesinlikle plaj şemsiyesi alın. Çünkü gittiğiniz her koyda şezlog şemsiye bulamayabilirsiniz.
Yıldız Koy‘ da şezlongların olduğu sahilde  denize girmek istemiyorsanız azıcık tırmanıp, Türkiye’de ilk ve tek su altı milli parkına ulaşabilirsiniz. Buraya gelirken maskenizi ve şnolkerinizi unutmayın. Renkli balıklar, deniz böcekleri, ahtapotlar, mürenler denizaltında görebileceğiniz canlılardan sadece birkaçı.
Eşelek’ de kitesurf yapmak ister misiniz bilmem, ancak kamp sandalyelerinizi alıp surf yapanları izlemek oldukça keyifli. Ancak burda  birkaç saatten fazla geçirmeyin Gökçeada deniz gezisine devam edin derim. Arabaya atlayın ve Aydıncık Plajı‘na gidin. Burası Gökçeadanın görece en popüler plajı ancak bu sizi korkutmasın . Büyük bir kalabalıkla şu ana kadar hiç karşılaşmadım. Eğer Gökçeada’ ya yüksek sezonda gidiyorsanız, şezloglar ve şemsiye için cüzi bir miktar kira vermeniz söz konusu.
 
Aydıncık ‘ta rüzgar sörfü yapabilir, eğer bilmiyorsanız ders alabilirsiniz. Fiyatlar Alaçatı’ ya göre çok daha insani. Bir de daha az kalabalık olduğu için, kısa sürede öğrenme şansınız daha yüksek.
 
Bu önerimi hiçbir blogda veya yazıda bulamayabilirsiniz; Aydıncık Plajı’ nın tersi istikametinde Telgraf Koyu var. Burası görece çok daha bakir ve güzel bir koy. Buraya gidip denize girin yüzün, güneşlenin.
Yıldız Koyu, Eşelek ve Aydıncık Plajı ulaşması kolay, merkeze yakın plajlar. O yüzden bu iki plajı Gökçeada gezi rehberinde ilk ikiye aldım. Biraz Gökçeada’ daki köylerden bahsedelim.
 Denizde, güneşte bunaldıysanız öğleden sonra köyleri ziyaret edebilirsiniz. Favori köylerim; Zeytinliköy, Tepeköy ve Bademli Köyü. Özellikle, Zeytinli Köy’de Barba Hristo ‘ da sakızlı muhallebi yemeden, Madamın Dibek Kahvesi ‘nde sade bir dibek kahvesi içmeden geri dönerseniz dönüşte “serpme kahvaltıcılar” kategorisine girersiniz ve sizi herkeşler ayıplar.
gokceada gezi notlari
Zeytinliköy’ de sokaklarda gezmek, ilkokulu, kiliseyi ziyaret etmek, Rum esnafla sohbet etmek, meydanda oturup laflamak keyfinize keyif katacak.
 Gökçeada köylerinde vereceğiniz öğle arasından sonra, adanın diğer tarafındaki koylara geçebilirsiniz. Laz Koyu , Gökçeada’ nın en güzel koylarından. Buraya gidip saatlerce denizde kalabilirsiniz. Yukarıda bir lokanta var ve bazen çok kötü müzikler çalıp sesini açabiliyor ama yalnızca bir kere karşılaştım. Bunun dışında buraya da mutlaka plaj şemsiyenizi götürün. Ayrıca yine yukarıdaki işletmede duş alabilirsiniz.
 Eğer alternatif bir Gökçeada gezi rehberi istiyor, biraz daha farklı takılayım diyor iseniz; Kapıkaya , Kokina , İnceburun’ u tercih edebilirsiniz. Biz deniz turumuza devam edelim:) Diğer bir önereceğim sahil ise; Uğurlu Plajı. Keçilerle havlunuzu ve yemeklerinizi paylaşabileceğiniz 🙂 ayrıca güneşlenip denize girebileceğiniz uzak ama genellikle sessiz ve tenha bir yer bulabileceğiniz bir plaj.
gokceada gezi tavsiyeleri
Gökçeada Kaleköy’ de gün batımı
 Gökçeada’ da gün batımı için önerim; İmroz Poseidon. Burası pansiyon aynı zamanda lokanta. Burda oturup mezelerinizi yiyip hafiften demlenebilirsiniz. Bir diğer önerim ise sıklıkla size söylenecek olan Mustafa’ nın Gayfesi. Burası insanın ruhunu tazeleyen, mükemmel müzikler çalan, sabahtan akşama kadar oturup 27 kitap bitirmek isteyeceğiniz bir yer. Ancak yeni başlayanlar için gün batımı yeterli olacaktır.
 
 Gökçeada’ da yemek önerim ise Meydani lokanta. Meydani’ de oğlak tandır yiyin. Burdan çıkınca Efibadem’ de sakızlı muhallebi yiyip çay içebilirsiniz.  Gökçeada ‘ nın en güzel özelliklerinden biri ise fiyatlar arasında uçurum olmaması. Bir yerde çay 1 liraysa çok pahalı biryerde en fazla 1,5 lira. Gökçeada seyahatinin en sevdiğim özelliğinden biri bu.
Başka önerim ise Tepeköy’deki Barba Yorgo. Yorgo Amca’nın yemeklerini yerken akşam sirtaki eşliğinde dans edebilirsiniz. Gün batmadan hemen önce gidin nefis bir bağ manzarası var. Ayrıca mezeleri Türk restoranlarının aksine gayet büyük ve doyurucu mutlaka 3-4 meze deneyin.
gökçeada yapılıcak şeyler
gökçeada mustafa’nın gayfesi

En önemli Gökçeada gezilecek yerler tavsiyelerimden biri ise Soykan Çiftliği. 7 yıl önce sıfırdan kurdukları bu çiftliği Berrin Soykan ve oğlu Bahadır Soykan işletiyor. Ancak işletme gelmesin aklınıza. Müthiş huzurlu ve eğlenceli bir çiftlik. Berrin hanımın Ankara kedisi piraye, 3 tane köpek ve sayısız keçi- oğlak sizi bekliyor. Çiftlikte herşey çevre dostu ve tüm elektrik güneş enerjisinden geliyor.

gokceada gezilecek yerler- soykan ciftligi
gokceada gezilecek yerler- soykan ciftligi

Yemekte de leziz mi leziz oğlak tandır , mükemmel bir patlıcan salata yiyorsunuz. Yemekte genellikle kendi ürettikleri bahçedeki mahsülü  kullanıyorlar. Ancak gitmeden mutlaka 4-5 saat önceden rezervasyon yaptırın. Bahadır Bey’ in telefonu: 0555 222 55 74 . Telefon çekmediği için whatsapp tan ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu sene 2 tane konaklayacak ahşağ kulube yapmışlar. Tavanındaki camlardan gökyüzünü izleyebiliyorsunuz.

 Eğer canım Türk adaları, seyyah olarak sizi artık kesmiyorsa, En Güzel Yunan Adaları yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Gökçeada, insanı, doğası hala bozulmamış, gidilesi gezilesi sevilesi bir yer. Evet bu yazı,  bir Gökçeada gezilecek yerler rehberi niteliğini taşıyabilir ancak doğada gezmek, koylar keşfetmek bolca yürümek bisiklete binmek Gökçeada da yapılacaklar listesinde en üst sırada yer alır. Tekrar ve tekrar belirtiyorum: Konfor ve lüks arayanın bu adaya gitmesini pek tavsiye etmem.
Can Marangoz

 

More from Can Marangoz

BEBEK’TE GİDİLECEK EN GÜZEL MEKANLAR – BEBEKTE NEREYE GİDİLİR

Bebek, isminden de anlaşılacağı üzeri İstanbul’un ve boğazın bebeği ve kıymetlisi. Bu...
Read More

8 Comments

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir