İstanbul’un En İyi Bisiklet Yolları ve Rotaları

adalar - istanbul bisiklet rotaları
adalar - istanbul bisiklet rotaları

Hepimiz yeni normal süreçte kendimizi alışılmışın dışında bir hayatta bulduk. Bu hayata adapte olurken yeni kendimizi yeni hobilerle keşfettik belki de tutkuyla bağlı olduğumuz şeylere biraz daha sıkı sarıldık. Kısacası bolca kendimizle ve hobilerimizle ilgilenmek için zamanımız oldu. Şimdi ise biraz da dışarı çıkıp doğa ile hobilerimizi buluşturma zamanı.. Bu defa 2020 yazını İstanbul’da geçirenleri sevindirecek güzel bir yazıyı sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

İşte 2020 yazını şenlendirecek bir başka konu ile karşınızdayız: İstanbul’un En İyi  Bisiklet Rotaları

Ah şu bisikletler…  Çocukluktan beri peşimizde olan o masum tutkumuz bize oradan göz kırpıyor sanki.. Değil mi? Yeni normalin ilk yazından bizlere göz kırpan bir aktiviteye asla hayır demeyiz hele ki hala İstanbul sınırları içerisindeysek.

Haydi öyleyse çocukluğumuzdan beri bizimle olan bisiklet tutkumuza yeni bir boyut katıp eski dostumuzla İstanbul’u keşfe başlayalım. Sizin de en az bizler kadar heyecanla beklediği İstanbul Bisiklet Yolları yazısı buyrun efendim, söz sizde…

Listeye geçmeden aşağıdaki yazıları da paylaşayım belki aralarından okumak istedikleriniz çıkar;

İstanbul’a Yakın Haftasonu Kaçılacak Yerler

İstanbul’a Yakın Kamp Alanları

İstanbul’un En İyi 3. Dalga Kahvecileri

İstanbul doğası ile bizi büyülediği gibi aynı zamanda İstanbul’un doğal alanları şehrin koşturmacasından kaçıp sığındığımız limanlarımız.. Bu limanlarda bir de eski bir dostumuzla karşılaşsak tadından yenmez değil mi? İşte size hem doğa ile iç içe vakit geçirip hem de spor yapabileceğiniz birbirinden güzel ve belki de zorlu bisiklet rotaları…

1. Yoros – Riva Rotası

istanbul'un en iyi bisiklet rotaları - Yoros
istanbul’un en iyi bisiklet rotaları – Yoros –bluebicyclist

Yaklaşık olarak 19 km süren bu doğa ve deniz ile iç içe rotamızdaki ilk durak Yoros’tan başlamaktadır. Rotaya başlamadan önce Yoros kalesini ziyaret edebilir, İstanbul’un kuzeyindeki tarihi alanları da deneyimleyebilirsiniz.  Bu rota Yoros kalesinden sahil şeridini takip ederek Poyrazköy, Anadolu Feneri ve Riva’ olmak üzere 3 durak noktasından oluşmaktadır.

Yol boyunca doğa ile iç içe, derelerin sizin deneyiminize eşlik ettiği ve yolculuğun deniz ile buluştuğu bu rota ile yeşilin ve mavinin uyumu içerisinde bisiklet sürmenin keyfini yaşabilirsiniz.  Ayrıca Anadolu Feneri’nde bir mola verip İstanbul’un bu güzel balıkçı köyünde bir balık ekmek molası da verebilirsiniz.

2. Rumeli Feneri – Kilyos

Bu sefer ise Rumeli Feneri – Kilyos Bisiklet Rotası ile İstanbul’un diğer yakasından sesleniyoruz sizlere… Karadeniz’in size yol boyu eşlik ettiği bu bisiklet rotası yaklaşık olarak 13 km’dir.  İstanbul’un Avrupa Yakası’nın en kuzeyinden başlayan bu rota tarihi güzellikleri ve balıkçı köyü olmasının yanı sıra bisikletçilerin de uğrak noktası.

Marmaracık Milli Parkı ve Demirci köylerini geçtikten sonra tamamlayabileceğiniz bu rota ile toprak yolda İstanbul şehrinden çok da uzaklaşmadan bisiklet sürmenin keyfini çıkarın.

3. Belgrad Ormanı

istanbul'un en iyi bisiklet rotaları - belgrad
istanbul’un en iyi bisiklet rotaları – belgrad ormanı

Belgrad ormanı içerisinde yer alan yaklaşık 20 km olan bu parkur, bisiklet tutkunlarının Avrupa Yakası’ndaki bir numaralı adreslerinden… Bisiklete biraz ara vermiş, yeni başlamış okurlarımıza tavsiye edebileceğimiz bu rota hafta sonu için keyifli olabilir. Ancak ormanın hafta sonu kalabalıklığını göz önünde bulundurarak bu rotayı seçmenizi tavsiye ederim. Çünkü bazen biraz kalabalık olabiliyor ve bisiklet sürmek keyifli bir noktadan daha endişeli bir sürüşe neden olmaktadır. ( Ormanda kendi rotanızı oluşturursanız o başka.(ki bizce bu daha da eğlenceli)

4. Aydos Ormanı Parkuru

aydos - istanbul bisiklet rotaları
aydos – istanbul bisiklet rotaları

İstanbul’un en iyi bisiklet rotaları arasında yeşil ve mavinin buluştuğu başka bir seçenek ise Anadolu Yakası’nın en büyük mesire alanlarından biri olan Aydos Ormanı. Aydos gölü ve çevresinde orman içerisinde bisikletiniz ile keyifli vakit geçirirken İstanbul’un en yüksek tepelerinden biri olan Aydos Tepesi’nden İstanbul’u izlemenin tadını çıkarabilirsiniz.

Yaklaşık 6 kilometre olan parkur asfalt yol ile başlayıp tepeye yaklaştıkça toprak yola dönüşüyor aman dikkat! Ama bu zorlu yolculuğun sonunda İstanbul’un panoramik görüntüsünü izlemek paha biçilemez hele ki gün batımına yakın bir saatte…

5. Polonezköy Parkuru

istanbul bisiklet yolları
istanbul bisiklet yolları

Yürüyüş parkurunun yanı sıra bisiklet kiralayıp orman içerisinde doğa ile iç içe bir deneyim yaşayacağınız Polonezköy orman alanındaki yürüyüş ve bisiklet parkuru yaklaşık 4.5 kilometredir. Keyifli zaman geçirebileceğiniz bu parkurun yanı sıra Polonezköy sınırları içerisinde daha büyük bir parkur da yer almaktadır.

Bisiklet sporunda belirli bir seviyeye gelmiş okurlarımızın ilgisini çekecek bu parkur Ümraniye’den başlayarak Polonezköy’den ve Riva’dan geçerek Kavacık’ta  sonlanmaktadır. Bu parkur 66 km sürmektedir ve profesyonel bisiklet sporcuları için daha uygun bir parkurdur. Kavacık yerine parkura Ümraniye’den başlanmasının en önemli sebebi yol boyunca daha az yokuşa maruz kalmaktır. 

Parkur boyunca Polonezköy’e gelene kadar az da olsa trafik akışına katılarak Polonezköy orman alanından doğanın içine ulaşarak oradan Karadeniz’in bizi karşıladığını Riva’ya ulaşılıyor. Yol zorlu olsa da hafta sonu için keyfili bir rotadır. Hafta sonu demişken aman dikkat hafta sonu trafiğini göz önüne alarak bu rotayı planlayalım, bizden söylemesi

Peki ya güzel İstanbul’umuzun boğaz manzarası eşliğinde bize sunduğu bisiklet rotalarına ne dersiniz? Hele ki günbatımında…

Hazır manzara lafı geçmişken aşağıdaki yazımızı da okumadan geçmeyin;

İstanbul’un En İyi Manzara İzleme Noktaları

6. Florya-Yeşilköy Sahil Yolu

2016 yılında İBB tarafından açılan 6 kilometrelik akıllı bisiklet yolu Avrupa Yakası’ndaki diğer bisiklet rotalarının aksine çok da bilinmeyen bir rota. Deniz eşliğinde keyifli bir sürüş deneyimi yaşayabileceğiniz bu rotanın sonunda sizi Yeşilköy kumsalı karşılıyor. Birden fazla aktiviteden keyif alan, bisikletin yanı sıra deniz bisikleti ile de arkadaşlarıyla eğlenmeyi seven siz biricik okurlarımız için de alternatif sunan bu kumsalda hem karada hem de denizde pedal çevirmenin keyfi bir başka olur değil mi?

İster kendi bisikletiniz ile isterseniz İBB tarafından birçok sahil şeridinde mevcut olan İSBİKE uygulamasını kullanarak bu deneyimi yaşamanız da mümkün.  İSBİKE kendi internet sitesinde bisiklet deneyimi yaşayabileceğiniz istasyonları haritalar üzerinden sizinle paylaşmakta ve üyelik, kiralama ücretleri  ve kullanım hakkında bilgileri sizlerle paylaşmaktadır.

İSBİKE hakkında detaylı bilgi almak için:  https://www.isbike.istanbul/nasilcalisir

Ayrıca bu sahil yolu üzerinde yer alan Aqua Florya alışveriş merkezinde minik bir ara verip denize karşı kahvenizi yudumlayabilir ayrıca Florya Akvaryum’u ziyaret ederek sualtı dünyasını da deneyimleyebilirsiniz.

Florya – Yeşilköy sahil yoluna ulaşım:

  • Avrupa Yakası’ndan ulaşım sağlamak isteyenler için; Sirkeci Marmaray İstasyonu’ndan Halkalı yönüne yaklaşık 30 dakika süren bir yolculuk ile ( 10 durak) Florya durağında inerek 15-20 dakika yürüyerek ya da bisikletinizle daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.  Bir diğer alternatif ise metrobüs, Cennet Mahallesi durağında inerek yaklaşık 7-8 dakikalık bir yürüyüşün ardından sahile ulaşabilirsiniz.
  • Anadolu Yakası’ndan ulaşmak isteyenler için M5 metrosunu kullanarak Altunizade durağından metrobüse aktarma yaparak metrobüsün Cennet Mahallesi durağında inerek 7-8 dakikalık bir yürüyüş ( 520 metre) sahil şeridine ulaşabilirsiniz.

7. Beşiktaş – Sarıyer  Sahil Yolu

istanbul'un en iyi bisiklet yolları - bebek
istanbul’un en iyi bisiklet yolları – bebek

Avrupa Yakası’nın,( hatta İstanbul’un)  bizce en güzel sahil yolu ve en iyi bisiklet rotalarından biri ile karşınızdayız. 26 km’lik bu sahil yolunda keyifli yürüyüşlerin yanı sıra boğaz manzarası eşliğinde bisiklet sürmek isteyenlerin uğrak noktası olan bu sahil yolunda günün her saatinde keyifli bir sürüş yaşayacağınızın garantisini veriyoruz. 

Ayrıca bu rotanın güzelliği de size sunduğu alternatiflerden geçmektedir. Sabah sürüşü sonrası Bebek’te, Yeşilköy’de  ya da Emirgan’da  bir kahvaltı ile kendinizi ödüllendirebilir ya da akşam gün batımında keyifli bir sürüş sonrası Arnavutköy’de güzel bir akşam yemeği yiyip Boğaz manzaralı roof barlarda kokteyllerinizi tokuşturabilirsiniz.  Bu rotanın diğer bir güzelliği de (belki zorluğu) bisiklet yolunun bulunması. Bu sahil yolunda yürüyenler bisikletliler birbiri ile bir ahenk içinde keyifli zamanlar geçirmekte. 

Bizden tavsiye, sahilin kalabalığına aldırış etmeden boğaz eşliğinde bisiklet yolunda keyifli zaman geçirmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca Beşiktaş – Sarıyer Sahil yolunda güzergahı Kuruçeşme – Emirgan, İstinye- Baltalimanı şeklinde başlatmak  hem daha keyifli hem de daha güvenli bir sürüş deneyimi yaşamanızı sağlar.

Beşiktaş – Sarıyer Sahil Yolu Ulaşım:

  • Sahil yolu üzerinden ulaşmak isteyenler için: Beşiktaş İskele ve Bahçeşehir Üniversitesi Durağı’ndan kalkan 25E, 22, 40T, ve 42T gibi  İETT otobüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • M2 metro güzergahı üzerinden ulaşmak isteyenler için: İTÜ Ayazağa, Levent, 4. Levent gibi M2 duraklarında inerek Beşiktaş – Tarabya minibüslerine binerek bu sahil yolunda istediğiniz noktadan keyifli sürüşe başlayabilirsiniz.

8. Haliç – Balat Sahil Yolu

istanbul'un en güzel bisiklet rotaları - haliç
istanbul’un en güzel bisiklet rotaları – haliç

Boğaz’ın tarihi dokusu ve deniz keyfinin yanı sıra başka bir alternatif de daha az tercih edilen Haliç – Balat sahil yolu. Bu sahil yolunda keyifli bir sürüş keyfi yaşamanın yanı sıra Balat’taki vintage dükkanlarında, sahaflarda gezip ardından Balat’ın üçüncü nesil kahvecilerinde bir kahve içip gününüzü güzelleştirebilirsiniz.

Tarihi dokusuyla da sizi büyüleyecek bu rotayı daha uzun soluklu yaşamak isteyenler rotasını Tarihi Yarımada turuyla da birleştirerek İstanbul’un tarihi merkezine de bir merhaba diyebilir. Ayrıca yakın zamanda kullanıma açılan Haliç M2 metro durağının yakınında yer alan Haliç sahilinde tarihi yarımada manzaralı bir günbatımı keyfi yaparak bisiklet sonrası yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Haliç – Balat Sahil Yolu Ulaşım:

  • M2 metrosu’nda Haliç Durağı’nda inerek 4-5 dakika yürüme mesafesi ile bu rotaya ulaşabilirsiniz.

9. Sirkeci – Bakırköy Sahil Yolu

İstanbul’un en iyi bisiklet rotaları arasında bu sefer çok bilindik bir seçenek var. Avrupa Yakası’nın bisiklet severler tarafından uğrak noktası olan bu sahil yolu 13 kilometredir.  Sürüş deneyimi boyunca alternatif dinlenme noktaları imkanı sunan bu alan yaz aylarında çok fazla tercih edilmektedir.  Daha sakin bir sürüş deneyimi yaşamak isterseniz özellikle yaz mevsiminde sabah erken saatleri tercih edebilirsiniz. Bisiklet sürüşünüze kısa bir ara vermek isterseniz Gülhane Parkı’nda çimlerde yayılabilir, çay içerek keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Sirkeci – Bakırköy Sahil Yolu Ulaşım:

  • 72YT, 97E, BN1 ve MR20 otobüsleri
  • Marmaray Sirkeci Durağı
  • M1A Metrosu
  • D-11 ve Taksim – Florya Dolmuşları

ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

10. Caddebostan Sahil Yolu

caddebostan - istanbul'daki en iyi bisiklet rotaları
caddebostan – istanbul’daki en iyi bisiklet rotaları

Anadolu yakası’nın hatta İstanbul’un en iyi bisiklet rotalarından birini sona bıraktık. Fenerbahçe – Pendik bisiklet rotası içerisinde yer alan bu sahil bisiklet rotası, yeşil alan ile denizin buluştuğu noktada sizlere farklı alternatifler sunan diğer bir rota. Bisiklet sürenlerin yanı sıra koşucuların, yürüyüş yapanların, çimlerde keyif yapanların birlikte olduğu bu atmosferde harika zaman geçireceğinizin garantisini veriyoru.

Bir de bizden sizlere küçük bir tavsiye; günün hangi saatinde gitmiş olursanız olun, Caddebostan sahilde bisikletinizle günbatımının keyfini yaşayın. 

Aynı güzergah üzerinde daha sakin bir sürüş deneyimi yaşamak isteyenler için Bostancı – Kartal Sahil yolunu da tavsiye ederiz.

Caddebostan Sahil Yolu Ulaşım:

  • Kadıköy – Bostancı Dolmuşları
  • Kadıköy İskele Durağı’ndan 4  ve 16D numaralı otobüsler
  • Erenköy, Suadiye ve Göztepe Marmaray Durakları’ndan yürüme mesafesi

Bonus: Adalar

adalar - istanbul bisiklet rotaları
adalar – istanbul bisiklet rotaları

İstanbul incisi tarihi dokusu, metropolün içindeki sakinliği, doğası ve deniziyle adalar da bisiklet deneyimi yaşamak için keyifli bir alternatif. İsterseniz kendi bisikletinizle vapur keyfi yaşadıktan sonra adada sürüş keyfi yaşayabilir ya da adalardaki bisiklet kiralama dükkanlarından günübirlik bisiklet kiralayarak adanın keyfini çıkarabilirsiniz.

İstanbul’da bisiklet rotalarıyla en çok bilinen ada Büyükada olsa da Kınalıada, Heybeliada ve Burgazada’da bu keyfi doyasıya yaşayabilirsiniz. Sürüş keyfinizi Büyükada’da dondurma ve balık yiyerek şenlendirebilirsiniz. Heybeliada’da iskelenin karşısındaki Roma Dondurmacı’sından dondurmanızı alarak bisiklet keyfi yaşayabilir, minik bir ara vermek için Luz Café’de kahve içip müthiş cookielerinden yiyebilirsiniz.

Eğer Burgazada’da bir bisiklet deneyimi yaşayacaksanız bisiklet ile koylara gidebilir, ada içerisinde kendi rotanızı oluşturabilirsiniz. Burgazada’ya gitmişken Sinem Dondurma’da oreolu ve limonlu dondurmayı denemenizi tavsiye ederiz.

Adalar Ulaşım:

Şehir hatları ile Beşiktaş, Kabataş ve Kadıköy’den, Mavi Marmara ile Bostancı’dan ve Kadıköy ve Beşiktaş’tan Dentur ve Turyol Motorları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra şehrin merkezinden çok da uzaklaşmadan, ay yok biz öyle profesyonel değiliz ama severiz bisikleti diyenlerdenseniz doğanın keyfini bisikletlerinizle çıkarmak isterseniz İstanbul size başka seçenekler de sunuyor. Birçoğu şehrin merkezine çok yakın lokasyonlarda yer alan korularda bisiklet keyfi yaşayabilirsiniz. İşte o korulardan bazıları; Avrupa Yakası’nda Yıldız Korusu, Anadolu Yakası’nda Beykoz Korusu ve Validebağ Korusu.

Bisiklet Rotalarına Ulaşım Konusu

Her şey iyi hoş da akıllarda bir soru var tabiki: “Peki İstanbul’da kendi bisikletimle bu sahil yollarına nasıl ulaşabileceğim?”  İETT bisiklet ulaşımını destekleyerek kent içinde sürdürülebilir ulaşımı sağlamak adına bisikletli ulaşım platformu geliştirdi. Bu platformda bisiklet aparatlı otobüslere günün her saatinde ve diğer İETT otobüslerine 10:00 – 16:00 ve 22:00 – 06:00 saatlerinde ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz. 

Metrobüs ile ulaşım sağlamak isteyenler için saatler otobüsler ile aynıyken metro, ve tramvayda saatler 06:00 – 07:00 ve 09:00 – 16:00 ve 20:00 – 00:00 arasında gerçekleşirken; Tünel’de bu saatler 07:00 – 22:45 arasında ücretsizdir. 

Deniz yolu ile ulaşabileceğiniz sahil rotalarında ise şehir hatlarında 06:00 – 00:00 saatleri arasında, deniz otobüsünde 07:00- 21:00, Dentur ve Turyol Motorları’nda ise 06:00 – 01:00 saatlerinde ücretsiz kullanabilirsiniz. Ayrıca katlanabilir bisikleti olan okuyucularımızı sevindirecek bir haber de İETT araçlarında ücretsiz bir şekilde seyahat edebilmeleri olsa gerek.  Ulaşım seçeneklerinden sadece Mavi Marmara’da ek bilet tarifesi ile 07:00- 01:00 saatleri arasında bisikletinizle seyahat edebilirsiniz.

İstanbul’un En İyi Bisiklet Rotaları yazısının sonuna gelirken, bu sıcak İstanbul yazında doğa ile iç içe bisikletlerinizle keyifli zamanlar geçirdiğinizde filgezi ailesini de unutmazsanız çok seviniriz

More from Ceren Balmumcu

Bir Yaz Klasiği – Heybeliada’da Gezilecek Yerler

İstanbul koşturmacanın ve kalabalıklığın içinde sizi bazen bunaltsa da hafta sonu küçük...
Read More

3 Comments

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir