İzlanda benim için bir çok konuda oldukça ilgi çekici ve başarılı bir ülke. Örneğin, bu küçücük World Strongest Man turnuvasında en fazla altın madalya kazanan ülke. Ya da mesela İzlanda dünyanın en temiz ülkesi ve bir tane bile sinek yaşamıyor. Diğer taraftan bu küçük ada dünyanın en huzurlu yeri ve aynı zamanda kişi başı en fazla kitap basılan ülke İzlanda! Bu yüzden “İzlanda’ya Gitmek için 5 Neden” gibi iddaalı bir yazıyı özetlemek hiç kolay olmadı açıkcası.
Bunun gibi bir sürü ilginç özelliğinin yanında, kendine has bir sürü özelliği olan İzlanda, son yıllarda turizm konusunda resmen şov yapıyor. Zaten bu başarısı İzlanda’nın popülerliğine, ülkeye giren turist sayısına, ekonomisine yansımış durumda. Hemen iki örnek vererek İzlanda’ya gitmek için en çılgın 5 nedeni sıralamaya geçeceğim.
- 2009 yılında ülkeyi sadece 500 bin turist ziyaret ederken, bu rakamın 2017 yılında 2.3 milyona çıkması bekleniyor, yani ülke nüfusunun yedi katı!
- İzlanda’ya giren yabancı paranın %50’ye yakını turizmden geliyor!
Eğer siz de benim gibi farklılıklar yakalamak peşindeyseniz, gittiğiniz yerlerin “top”larını aklınızdan sıralıyorsanız, İzlanda tam size göre bir seyahat rotası. Emin olun İzlanda’ya Gitmek için 5’ten fazla neden bulmakta hiç zorlanmayacaksınız.
Bu arada İzlanda ile ilgili daha detaylı önerilerimi paylaştığım, İzlanda Gezi Rehberi yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
# İzlanda Dünyanın en huzurlu ve en temiz ülkesi. Aynı zamanda ülkenin neredeyse tamamının internet erişimi bulunuyor
1. Kuzey Işıklarının Büyülü Dansına Şahit Olmak
Kuzey Işıklarını görme ihtimalinizi arttırmak için ihtiyacınız olan 3 şey:
1)Aurora Aktifliği
2)Işık kirliliği olmayan bir yer
3)Açık bir gökyüzü

Kuzey ışıkları hiç tartışmasız bir gezginin yaşayabileceği en büyülü anlardan bir tanesi. İzlanda bunun için harika bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.
Doğanın bu flörtöz ve büyülü dansını yakalamak için mini bir “yeni başlayanalar için Kuzey Işıkları rehberi” yapmaya çalışacağım:
Kuzey Işıklarını Ne Zaman Görülür?
Kuzey Işıklarını Görmek için Kuzey Işıklarını görebilmek için İzlanda’ya Eylül Nisan arası bir tarihte ziyaret etmeniz gerekiyor. En çok tercih edilen aylar ise geceler uzun olduğu için Aralık ve Ocak ayları.
Kuzey Işıklarını Görmek için Ne Lazım?
İnternetteki bir çok kaynaktan ve Kuzey Işıklarını canlı canlı gördükten sonra, Kuzey Işıkları görme ihtimalinizi arttırmak için üç ana faktörü özetleyebilirim:
- Aurora Aktifliği / Aktivite Yoğunluğu – Aurora aktivitesini birçok tahminleme sitesinden takip edebilirsiniz. Ben vedur.is’yi öneririm. Aktiflik moderate’in üstüne çıktığında atlayın arabanıza 🙂
- Işık Kirliliğinin Olmaması – Light pollution basit olarak şehir merkezinin dışına çıkılarak azaltılabilecek bir etki. Fakat daha planlı gitmek istiyorsanız www.lightpollutionmap.info internet sitesini kullanabilirsiniz.
- Bulutsuz bir gökyüzü – Bu faktör de az da olsa sizin elinizde, hava durumu kontrolü ile seyahatinizi ya da en azından beklentilerinizi planlayabilirsiniz.
Kuzey Işıkları Nasıl Fotoğraflanır?
Bu soruya övünerek çektiğim fotoğrafla cevap vermeyi çok isterdim. Fakat gece boyunca “aurora hunting” yaparken makinemi açık bıraktığım için, sadece telefonla aşağıdaki fotoğrafı çekebildik.
Fakat, teorik olarak DSLR makinanızın ayarlarını klasik bir gece çekimine göre ayarlamanız gerekiyor. Yani:
- Uzun pozlama yapacaksınız, dolayısı ile tripoda ihtiyacınız var. Deklanşör hızını ışıkların hareket hızına göre değiştirmeniz gerekecektir.
- Manuel olarak sonsuza odaklamanız gerekiyor
- Işıkların hareket hızına göre, diyafram değerini olabildiğince düşürebilirsiniz.
- Ortamdaki ışığa göre ISO’yu yükseltmek yapacağınız 4 ana ayar olacaktır.
2. İzlanda’nın Başdöndürücü Şelaleleri ve diğer doğal güzellikleri
# İzlanda’da 10 binden fazla şelale ve aktif 15 tane volkan bulunuyor. Volkanların hepsi kadın isimleri taşıyor.

Avrupa’nın en yüksek debisi ile akan şelalesinden tutun da, kaynar kaynar su fışkıran Gazyer’lerden, tamamı buz tutan su kütlelerine kadar binbir türlü doğal harika İzlanda’da bulunuyor.
Doğa’nın İzlanda’ya armağını olan şelaler ve doğal güzellikleri bir madde altında toplamış olsam da, İzlanda’da bu konu başlı başlına farklı bir yazıyı doldurabilecek genişlikte. Öyleki adada 10 binden fazla şelale, 130’dan fazla volkanik yanardağ bulunuyor. O yüzden, sadece aklımdaki ilk 3 şelaleyi ve diğer doğal güzelliklerinin isimlerini yazacağım.
- Mutlaka görülmesi gereken İzlanda Şelaleleri: Seljalandfoss, Skogafoss ve Gulfoss. Eğer benim gibi saklı gizli yerleri kendiniz bulmayı seviyorsanız bu listeye yukarıda fotoğrafı bulunan Bruarfoss’ta eklenmeli.
- Mutlaka görülmesi gereken şelale dışı doğa şovları: Dyrholaey Arch, Geysir Gayzerleri, Kerid Krater gölü
3. İzlanda’nın Büyüleyici Buzullar ve Buz Mağaraları
# Adanın yalnızca %30’u yaşamaya&yerleşmeye elverişli topraklardan oluşuyor

İzlanda coğrafi konumundan dolayı oldukça biricik (unique) bir özelliğe sahip. Neredeyse bütün ülke alttan kaynarken, üstten donuyor. Bu yüzden bu küçük adanın bir yanı sıcak su kaynakları, diğer tarafı dünyanın en güzel buzul gölleri, plajları ve mağaraları…
Genelde Avrupa ve Türkiye’den kısa koşularla gidilebilecek yerlere seyahat ediyorsanız buzulların görüntüsünün sizi etkileyeceğinin garantisini verebilirim. Aşağıdaki noktalar buz & buzul konusunda büyüleyici bir deneyim sunuyor:
- Interstaller’in çekildiği Skaftafell
- Jökulsarlon ve Ice Beach
- Crystal Cave ve diğer buz mağaraları
4. Keyif Yapmanın Tanımı: İzlanda Sıcak Havuzları
# İzlanda’nın enerji ihtiyacının %30’u jeotermal enerjiden karşılanırken, bu ihtiyacın tamamına yakını yenilenebilir enerjiden karşılanıyor
Bilmiyorum bu durum sadece benim için mi çok etkileyici. Fakat dışarısı -5 derece iken, hatta kar yağıyorken açık havada sıcak su havuzlarına girmek kadar efsane bir aktivite olabilir mi? Hem de bunun için neredeyse sınırsız seçeneğiniz var. Yukarı da bahsettiğim İzlanda’nın sıcak su kaynakları ısınmadan yumurta pişirmeye kadar bir çok ünlük hayat faaliyetinde kullanılıyor, bunlardan bir tanesi de termal sıcak su havuzları.
- Dünyaca Ünlü Blue Lagoon
- Alternatif Çözüm Secret Lagoon
- Anıl’ın Tercihi Lagrafontana
5. Bucket List Hunting: Amerika ve Avrupa Kıtası Arasında Yüzmek
# Adanın yalnızca %30’u yaşamaya&yerleşmeye elverişli topraklardan oluşuyor. Dünya’nın 3. Avrupa’nın en büyük buzulu Vatna İzlanda’da yer alıyor
Sıfırın altında Amerika ve Avrupa kıtası arasında dünyanın en berrak suyuna dalmak diğer çılgın aktivitelerden bir tanesi. Anlatması bile zor, Amerika ve Avrupa kıta plakalarının dünyada en çok birbirine yaklaştığı yer İzlanda. Öyleki bu iki kıta plakası arasında yüzebiliyorsunuz ve iddaalara göre iki kıtaya aynı anda dokunabiliyorsunuz! Ben dokunma kısmını yapamadım ama kaynağından 30 yıl içinde yeryüzüne çıkan, dünya üzerinde bulunan en berrak suyun içinde snorkel yapmak inanılmaz bir deneyim. İşte ölmeden önce yapılacaklar listesi yapanlar için birebir başka bir etkinlik daha!
Bu aktivite Reykjavik’ten kısa bir araba mesafesinde bulunan Þingvellir Ulusal Parkı içindeki Silfra yarığında yapılıyor. Drysuit’lerinizi geçirip 45dk kadar sürecek olan bu buz gibi deneyime dalıyorsunuz.