Döviz bu kadar yükselip, korona üzerimize dalga, dalga gelirken kim bilir bir dahaki seyahatimiz ne zaman, nereye olacak? Modumu bu kadar düşürüp kendimi bunalımlara sürükledikten sonra, mutfağa gidip Arjantinde’ki gibi et pişirmeye çalışıyorum olmuyor, aynanın karşından iki tango figürü döktürüyorum, yok bu da yüz güldürmüyor. En iyisi silkinip Buenos Aires Gezi Rehberi’me başlayayım. Gelin hep beraber sanal bir gezintiye çıkalım.
Bu arada Buenos Aires gezisi planlıyorsanız aşağıdaki yazıyı da yeni bir sekmeye açın;
Buenos Aires’te Gezilecek Yerler
Buenos Aires Hakkında Kısa Bilgiler
- Buenos Aires gezi rehberine güzel haberle başlayalım! T.C. pasaportuna 90 güne kadar olan turistik geziler için vize gerekmiyor.
- Kısaca coğrafya bilgilerimizi hatırlarsak, Buenos Aires tam tersimiz Güney Yarım Küre’de yer alıyor. En yoğun sıcaklar ocak ayında, en soğuk havalar ise haziran ayında yaşanıyor. Sıcaklardan ve kalabalıktan çok bunalmamak, daha uygun fiyatlı bir gezi planlamak istiyorsanız ilkbahar ve sonbahar aylarında gitmek en güzeli… (Eylül-kasım arası en ideali)
- Arjantin para birimi pesodur.(ars şeklinde kısaltılır.) 1Arjantin pesosu, 0,13 Türk lirasına denk gelmektedir. Paranızı en güvenli şeklide bozdurmak isterseniz Western Unıon ya da Banco de la Nacion Argentina tercih edebilirsiniz. Bunların dışında sokakta seyyar olarak para bozan ”cambioooo, cambiooo” diye dolanan amcalar pek güvenli değil. Size sahte para verme olasılıkları çok yüksek. O yüzden hiç denemeyin! (Gezimizi 2019 Kasım ayında gerçekleştik. Yazı içerisindeki fiyatları ona göre değerlendirebilirsiniz.)
- Buenos Aires Avrupa’daki başkentler kadar pahalı değil, fakat çok da ucuz olduğu söylenemez. Türkiye ayarında deyip,orta yolu bulabiliriz.
- Dünya’nın en tehlikeli ülkeleri sıralamasına bakarsanız, Türkiye 12. Arjantin 89. sırada yer alıyor.(listeler ve sıralamalar farklılık gösterse de açık ara öndeyiz.)Bu sizde elinizi kolunuzu sallayarak rahatça gezebileceğiniz izlenimi uyandırmasın. Buenos Aires genel olarak güvenli sayılsa da; San Telmo ve La Boca gibi bölgelerde daha temkinli olmakta fayda var.
- Dil konusu maalesef pek iç açıcı değil. Güney Amerika’daki diğer ülkelere nazaran İngilizce daha yoğun kullanılsa da herkes İspanyolca konuşuyor. Çevrimdışı İspanyolca bir sözlük indirmek epey işinizi görür.
- Arjantin’de prizler C ve I tipi (220 V) olmak üzere 2’ye ayrılıyor.Kaldığımız yerde prizle ilgili bir sıkıntı yaşamadık fakat başka yerlerde I tipi prizle karşılaşma olasılığınız var. Temkinli giderseniz sıkıntı yaşamazsınız.
- Outdoor aktiviteler yapacaksanız yanınızda sinek, böcek ilacı bulundurursanız iyi olur.
Buenos Aires’e Nasıl Gidilir?
Buenos Aires’e ulaşma yollarından bizim için en uygun olanı, Thy’nin İstanbul’dan Sau Paulo aktarmalı uçuşuydu. Tehlikenin göbek adı olan Sau Paulo’ya uçak tekerinin değecek olması bile yürekleri hoplatsa da, Buenos Aires’e giden her yol mübahtı. İstanbul’dan kalktıktan yaklaşık 13-14 saat sonra Sau Paulo’ya inebildik. Burada 3 saat gibi fazlaca bekledik.(ama korkmayın size böyle denk gelmeyebilir.) Toplamda 20 saate yakın süren uçuştan sonra Ezezia Havaalanı‘na iniş yaptık.
Geldik çıkıştan önceki son düzlüğe… Havaalanında Ezezia Taxi standına ulaştıktan sonra işler gayet tıkırında ilerliyor. Standtaki görevli size kişi ve bavul sayısını soruyor.Kalacağınız yerin adresini yazıp taksi ücretini hesaplıyor. Ödemeyi bu görevliye yapıyorsunuz.Biz Palermo Soho için 24 dolar ödedik. Sonra sizi taksinize yönlendiriyorlar.Yaklaşık 30-40 dk. sonra kalacağımız yere Palermo Soho’ya ulaşmıştık. Bu yöntem oldukça rahatlatıcı. Kazıklanma ve güvenlik derdi yok.
Buenos Aires’te Şehiriçi Ulaşım
Buenos Aires Gezi Rehberi‘nde geldik en önemli konulardan birine. Şehirde nasıl gezebiliriz?
- Yürüyerek: Bu devasa şehri yürüyerek gezmek her babayiğidin harcı değil. Enerjinizi idareli kullanmak adına mahalleri Palermo Soho, San Telmo vb. yerleri yürüyerek keşfedebilir daha sonra şehrin gelişmiş ulaşım ağından yararlanabilirsiniz.
- Metro ile: Subte tabelaları gördüğünüz zaman anlayın ki metro durağını buldunuz! Tek kullanımlık metro biletlerinin fiyatları oldukça uygun.(kişi başı: 20 ars/2,6 tl.) Ya da 100 ars (13 tl) karşılığında SUBE Card alarak içine para yükleyebilirsiniz. Metro ağı, pazartesi-cuma günleri 05:00-22:00 pazar günü ise 08:00-22.30 arası çalışmaktadır.
- Taksi ile: Yürümekten ayaklarınıza kara sular indiği noktada elinizi korkak alıştırmayın bir taksiye el ediverin. Fiyatlar cep yakmıyor ve güvenlik açısından endişelenmenize gerek yok. Sadece sabah ve akşamüstü saatlerinde yoğun trafik nedeniyle taksi kullanmamanızda fayda var. Bir de resmi taksi olan Radio taxi kullanırsanız, taksimetre sorunsalını önlemiş olursunuz.
- Otobüs ile: Seyahat boyunca hiç otobüs kullanmadık. Fakat şehir içinde 24 saat hizmet veren otobüslerle ulaşımın oldukça rahat ve uygun fiyatlı olduğunu duyduk.
Buenos Aires’te Konaklama
Şimdi ellerinizi ”Babam ve Oğlum” filmindeki ‘Açeydım kollarımı, gitme diyeydim” sahnesindeki gibi güzelce iki yana açın! İşte, Buenos Aires tam olarak bu kadar kocaman! Şehir devasa olduğundan kalacak yeri planlamak zor olabiliyor.
En iyisi sakince şehir haritasını açın ve parmağınızı şehrin merkezi Plaza de Mayo‘ya saplayın. Heh işte bu merkez ve civarını baz alarak, yapacağınız etkinliklere göre kalacağınız yeri seçebilirsiniz .Çünkü tüm aktiviteler şehrin her yanına çil yavrusu gibi dağılmış durumda.
Palermo Soho ve San Telmo gezilecek yer bakımından zengin diyebiliriz. Buralar kalınmak için tercih tercih edilebilir. Palermo Soho Cihangir’i anımsatıyor. Etrafında parklar, kafeler, restoranlar, barlar, dükkanlar ve yerel lezzetler tadabileceğiniz yerler var. San Telmo ise Galata’yı andırıyor. Pazarlar, vintage dükkanlar, marketler(mercado) ve şirin sokakları var. Fakat Palermo Soho kadar güven uyandırmıyor.
Biz konaklama tercihimizi Palermo Soho‘dan yana kullandık. Eşşek kadar olup 30’larımıza gelsekte, öğrenci ruhumuzu yaşatmak istediğimizden güzel bir hosteli tercih ettik.
Buenos Aires’te Ne Yenir?
Arjantin mutfağı denilince akla ilk gelen ”kırmızı et’‘oluyor. Adamlar bu işi biliyor yahu. Dünya’nın en çok sığır tüketen ülkesi olma ünvanlarına da şapka çıkartıyoruz. Etle pek arası olmayan ben bile biraz o etten biraz bu etten tadayım derken et kotamı doldurdum. Karınlar acıktıysa hadi Arjantin mutfağına dalalım.
Asado
Bizdeki mangal, Arjantin’de asado olarak adlandırılıyor.Sadece eti pişirme yöntemleri biraz farklı. Etin kaburga kısmı parilla olarak adlandırılan demir blokların üzerinde odun ya da kömür ateşinde pişiriliyor. Eti, chimichurri bir sosa bulayarak yiyiyorlar. (sarımsaklı, kekikli ve sirkeli – pesto tarzı bir sos) Genel olarak et fiyatları bizim ülkemize oranla uygun. Her bütçeye hitap eden restoranlar bulmak mümkün.
Empanada
İçi kıymalı, peynirli, jambonlu, sebzeli ya da tavuklu olabilen yarım ay şeklindeki börek. İçeriği yapıldığı yere göre değişkenlik gösterebiliyor. Arjantin’de hemen her yerde karşınıza çıkabilecek olan uygun fiyatlı bir atıştırmalık.
Dulce de leche
Bizdeki krem karamel gibi sütlü bir tatlı. Süt reçeli olarak da satılıyor. Arjantin’in favori tatlısı.Fazla tatlı sevmiyorsanız hoşunuza gitmeyebilir.
Choripan
Dana ya da domuz sosisli ekmek arası sandviç. Arjantin sokak lezzetlerinin vazgeçilmezi!
Locro
İçinde sosis,fasulye,et,mısır ve havuç bulunan Arjantin’in en sevilen yerel lezzetlerinden. Aşurenin yemek olmuş hali diyebiliriz. Biz pek sevemedik!
Mate Çayı
Güney Amerika’nın çoğu yerinde tüketilen mate çayı, bir içecek olmaktan ziyade sosyalleşmenin simgesi haline gelmiş. Türk kahvesi gibi düşünebilirsiniz. Matesini ve yanına arkadaşını alan nerede olursa olsun iki lafın belini kırıyor.
Cafe con Leche ve Medialuna
Bu ikiliyi Zeki-Metin, Safiye ile Faik ya da Süyehl – Behzat olarak düşünebilirsiniz.(yaşımız baya baya ortaya çıktı.) Genelde ikisini bir arada yemek tercih ediliyor. Cafe con leche bildiğimiz sütlü kahve, medialuna ise üzeri marmelatlı yarım ay şeklindeki poğaça.
Buenos Aires Gezi Rehberi‘mizin sonuna geldik. Ancak Buenos Aires’te Gezilecek Yerler yazımızı da mutlaka okuyun gitmeden.