Bansko Kayak Gezisi

Bansko (Bulgaristan da diyebiliriz genelleyerek), kayak sporu için, hem bize yakınlık bakımından hem de pistleri ve fiyatları bakımından -özellikle son yıllarda- oldukça tercih edilen bir destinasyon yaline geldi. Kayak veya snowboard kayıyorsanız, daha genel bir ifadeyle kış tatilinden, kış sporlarından, dağ havasından hoşlanıyorsanız Türkiye’ de bu imkanların ne kadar pahalı olduğunu muhtemelen biliyorsunuzdur. Bansko’ ya gittikten sonra bu farkındalık, daha çok söylenmenize yol açabilir 🙂

Yazımıza geçmeden şu yazılarımıza da bir göz atın derim: (belki bansko’nun alternatifi bir yer bulursunuz)

Avrupa’daki En İyi Kayak Pistleri

Türkiye’deki En İyi Kayak Merkezleri

Pirin Dağlarının eteklerinde, denizden yükseliği 927 metre olan bu kayak beldesini , özellikle kış sezonu açılmışken anlatmak, avantjlı dezavantajlı yönlerini belirtmek ve gitmeyi düşünenler için ufak tefek tavsiyeler vermek istedim.

İlk olarak vize konusunda ve ulaşım konusunda bilgi vermek istedim. Nitekim vize konusunda forumlarda, bloglarda oldukça saçmalığa yaklaşan tavsiyeler ve yorumlar var. Bunun sebebi Bulgaristan ve Türkiye arasında her sene değişen diplomasinin, mevzuatın sonucu olabilir. Yahut deneyimlerin şahsi olması. 

İkinci olarak, Bansko’ da konaklama seçeneklerinden bahsedeceğim. Daha sonra Bansko’ da kayak pistlerinden ve neden bu kadar övgüyle söz edildiğinin yahut bu övgüye anlam veremeyenlerin avukatlığını yaparım. Kim bilebilir? Son olarak ise yemeklerden, içmeklerden bahsedelim ve “reca ederim kapatım bu bahsi!”

bansko'da kayak onerileri
bansko’da kayak onerileri

Bulgaristan Vizesi Mevzusu

Bansko’ya gitmek için, Bulgaristan vizesi almayı tercih ederseniz, bu vizeyi diğer Avrupa ülkelerinde kullanamıyorsunuz. Bir diğer olumsuz tarafı ise Bulgaristan’ın sınırlı süre için (sizin konaklayacağınız süre) vize verme olasılığı. Diğer taraftan herhangi bir Avrupa ülkesinden vize alır ve ilk olarak Bulgaristan‘ a giriş yaparsanız, bu vize aldığınız diğer ülke, bir sonraki vize talebinizde sorun çıkarabilir, mırın kırın edebilir. Ancak eğer  Bulgaristan ‘a sadece kayak yapmaya gideceğim diyor iseniz Bulgaristan vizesi almanızda beis görmüyorum. 
Türkiye’den Bansko’ya, otobüsle, arabayla yahut uçakla ulaşabiliyorsunuz. Uçak ile ulaşımı tercih edecekseniz, Sofya’ya ordan ayarlayacağınız bir shuttle- servis veya otobüs ile Bansko’ya geçmeniz gerekli. Genelde kalacağınız otelden de shuttle hizmeti sorabilirsiniz.

Yazının başında uyarayım; biz otobüsle ulaştık ve hiç tavsiye ettiğim bir yöntem değil. Uçak yolculuğu ile aşağı yukarı aynı zahmete ve aynı ulaşım süresine gelse de , ben deneyimlediğim ulaşım yöntemi hakkında atıp tutayım dedim.

Öncelikle otobüs ile ulaşımda bizi sınır kapısında tam 3 kere aşağı indirdiler. Pasaport toplanacak in, otobüs aranacak in, sınır geçilecek in. Bunun yanında Bulgaristan polis memurları rüşvet bekliyor geyikleri vs.  (gece sürekli uykusu bölününce pek hoşnut kalmıyor insan). Bunun dışında – uzun bir yolculuk olduğu için- çişim geldi acıktım, başım döndü, midem bulandı gibi sağanak şikayetler sonucu otobüs sık sık durabiliyor ve tahammül kotanız yavaş yavaş doluyor.

Bansko’ya otobüs yolculuğu normal şartlarda 7-8 saat sürüyor, uçak yolculuğu da aradaki servis sürelerini, havaalanı bekleme sürelerini hesaba katarsak aynı süreye denk gelebilir. O yüzden benim tavsiyem bir araba kiralayın veya kendi özel aracınızla Bansko’ya ulaşın. Bansko’ ya kadar ulaşımda zorluk çekmeyeceğinizi öngörüyorum. Yollar karla çok çok nadir kapanıyor. Hatta Bansko’ya giden yollarda kar bulunma olasılığı da düşük.

bansko kent meydani
bansko kent meydani

Bansko’da Konaklama

Bansko küçük, sakin bir kasaba. Löylöycü Doğu Avrupa turistleriyle biraz gürültülü bir hale geliyor orası ayrı. Uzun yolculuğun sonunda, kaldığımız otele nihayet varıyoruz. Odalar pek konforlu değil. Bu durumun, 3-4 yıldızlı olan diğer otellerde de böyle olduğunu tahmin ediyorum ( En azından Uludağ, Kartalkaya otellerine göre)

Konakladığınız otel ve gondola( kayak pistlerine çıkmanız için kullanmanız gereken 5-6 kişilik teleferikler) arasındaki yürüyüş mesafesi, muhtemelen 10 dakikayı geçmez. Bloglarda genelde uyarmışlar ” mutlaka gondolaya yakın bir yerde konaklayın şöyledir böyledir”, yahu zaten küçük bi kasaba neye neyin yakını allasen. Bu Bansko’ daki tüm oteller için geçerli (aksi takdirde bana küfür etmeyiniz).

hep soruluyor kayak pistlerine yakın, hatta dibinde otel bulamazmıyız diye. Kayak pistlerine gondolayla çıkmanız söz konusu, kayak pistlerinin yakınında konaklayacak otel yok diye biliyorum. Yani o gondolaya binilecek arkadaş 🙂

Hazır yeri gelmişken şu para mevzusunu açalım. Önemli bi konu tabii. “Bulgaristan şöyle ucuz böyle ucuz. Aman efenim kayak yapın canım efenim yemek yiyin!” sloganlarını sık sık işitiyor, az paraya çok tatil hayalleri kuruyoruzdur. Bu kısmen doğru( hatta Türkiye’yle kıyasladığınızda çoook doğru) bir tespit. Şöyle ki; eğer leva para birimini bir kenara bırakıp her harcamanızı TL cinsinden belirlersek;

Otel ücreti: 2 kişilik oda 150 lira civarı 

Kayak – board kiralama ücreti: Kişi başı 30 lira civarı

Kayak-boat dersi: Kişi başı 60 lira (grup dersi, 2saat)

Günlük ski-pass ücreti: Kişi başı 90 lira civarı

Günlük yemek-içecek harcamaları: 40-50 lira civarı (tabii ki bu 100-200 liraya çıkabilir, gönlünüzden ne koparsa bayım)

 Not: Eğer bir turla giderseniz konaklamanız ve ulaşımınız çok çok ucuza gelebilir.

Bansko’ da işler sıkça duyacağınız gibi pazarlık üzerinden ilerliyor. Konaklama, kayak , ekipman kirası, alışveriş için pazarlık yapabilirsiniz. Zaten fiyatlar pek pahalı değil ancak eğer bütçeniz kısıtlıysa ufak indirimler isteyebilirsiniz.

Bansko’ da Kayak

Pazarlık yaptınız ve yakışıklı ekipmanlarınızı da seçtiniz. Skipass inizi de aldınız. E daha ne olsun. Bir de yanınızda Bansko kayak pistlerinin haritası olsun. Kaymak için herşey hazır. Şimdi gondolaya yürüyüp sıra bekleyebilirsiniz.

Biz Şubat ayı sonunda gittiğimiz için gondolada bahsedilen meşhur sırayı beklemedik, bu yüzden çok çok erken de kalkmadık. Ancak yoğun sezonda gidenler 1-2 saat sıra beklediklerini, beklerken bunaldıklarını söylüyorlar. Bunun için önlem olarak sabah erken saatte gondolaya gitmek bir çözüm önerisi olabilir.

bansko kayak haritasi
bansko kayak haritasi

Bansko’da kayak kaymak için farklı seçenekler, farklı zorluk seviyesine sahip pistler var. Mavi bunlardan en insanisi, siyah olan da en canavarı, kırmızı da orta şekerlisi. Mavi olan, başlangıç düzeyi pistlerde bile kaymak, yer yer oldukça zorlaşıyor; eğim  ve buzlanmalar artıyor. Genel olarak değerlendirmem gerekirse pistlerdeki buzlanma, bazı pistlerde çamurlanma oldukça dertli. Pistler “board friendly” değil. Zaten farkedeceksiniz ki sayı olarak Bansko’ da kayak kayanlar, board kayanların 8-9 katı.

Telesiyejlerde çok fazla sıra olmuyor. Olsa da sıra çabuk ilerliyor. Teleskilerde aynı durum geçerli değil. Bazen 20-30 dakika sıra bekliyorsunuz. Kendinize bir pist seçtikten sonra – özellikle board yapıyor iseniz- indiğinizde 100 metrelik eğimsiz bir parkurla karşılaşabilirsiniz. Burda elinize boardunuzu alıp yürümekten başka çare yok ne yazık ki.

Ancak eğim başlayınca da kolunuzu bacağınızı elinize almayın dikkatli olun derim. Ha bir de Bansko’ya inen pist eğimi ve genişliği itibarı ile çok keyifli. Beginner veya intermediate iseniz bu pistte takılın. Aşağı kadar kaymak yarım saat sürüyor. Hatta günü burda bitirebilir gondolayla uğraşmadan kasabaya kayarak inebilirsiniz. ( ben öyle yapmayı tercih ederim 🙂

Bansko’ da kayak dersi almak da (eğer grup dersi alıyorsanız) oldukça uygun. Ancak, dışarıdan gözlemlediğim kadarıyla çok efektif değil. Tabii bilmiyorum burda ders alıp öğrenen birinden geri dönüş, tavsiye almak gerekli.

1. Uyarı: Bansko’da kayak kaymak istiyorsanız günlük skipass inizi bir arkadaşınıza vermeyin. Başkasından satın almayın veya satmayın. Skipass leriniz kişisel olarak satılıyor. Başkası kullanıldığı anda farkedilip bloklanıyor. Hakkınızı arayamıyor veya laf anlatamıyorsunuz. Montunu değiştiren birinin bile skipass i iptal olmuş, parasını geri alamamış.

2. Uyarı : Bansko’da telesiyejlerde çalışan Bulgar vatandaşları oldukça kaba(öküz demiyorum), iletişim yoksunu insanlar. O yüzden iletişim kurmaktan kaçının. İşiniz düşmez umarım.

bansko kayak rehberi
bansko kayak rehberi

Bansko’da Ne Yenir Ne Yapılır?

Guzzel yemekler, guzzel içkiler, uygun fiyatlar… Bu mottoyu çok fazla duyacaksınız Bansko’da . Türkçe öğrenen, türkçe konuşmaya çalışan (takdirle karşılıyorum) esnaf, çalışan sayısı oldukça fazla. Bu yüzden, davetlerden kaçamayacaksınız.

Bulgaristan’da, özellikle Bansko’ da kayak dışında, et yemekleri “inanılmaaaz”. Çok lezzetli. Porsiyonlar çok büyük. Fiyatlar uygun. Nasıl ki Yunanistan’da deniz ürünlerine doyuyorsunuz, Bulgaristan’da da kırmızı ete doyacaksınız. Güzel ülkemizde, pek sevgili işletmecilerimiz bize kuş kadar porsiyon verip kazık kadar hesap getirince, tabii oraya buraya kaçıyoruz. (sonra haktan hukuktan bahsedelerler neyse kızmayıp devam edelim)

Tavsiye edebileceğim işletmeler

Steak House’ da sarımsak soslu biftek deneyin.Gulaş da içebilirsiniz başlangıç olarak.

Теменуга küçük bir pastane. Burdaki keklerin pastaların hepsini tadabilirsiniz. Hepsi oldukça güzel lezzetli. Yanında espresso ve türk kahvesi içebilirsiniz. Sahibesinin kocası pasta şefiymiş ve her gün taze küçük, lezzetli pastalar çıkarıyorlar.

Молерите (Molerite) Bansko’daki favori mekanım. Bulmak ve ulaşmak için biraz uğraşmanız 10-15 dakika yürümeniz gerekebilir. Geyik eti tavsiyesiyle buraya geldik. 4 kişi başlangıç olarak 2 salata, mantar fırın, yumurtalı patates, 2 sarımsaklı ekmek; ana yemek olarak geyik eti, pirzola ve mantar soslu dana eti ve 2 karaf şarap istedik. Masaya gelen yemeklerin hepsi teker teker şahaneydi. Etler 500-550 gram olarak geliyor. Biz de gramajı kafamızda ölçüp tartamadığımızdan yemek çok fazla geldi. Neredeyse anayemeklerin yarısı kaldı. Bu restoranda canlı müzik var. Yani bildiğimiz fasıl, masa masa dolaşmaca. Mekanın işletmecisi beyefendi tam 3 kere masamıza gelip memnun kalıp kalmadığımızı sorup bizle sohbet etti.

 Kısacası Bansko deneyiminin yemek ve kayak kısmı güzel, yolculuk kısmı pekyorucuydu. Ha bir de gitmişken- özellikle düşük sezonda gittiyseniz- kayak,board, ekipman almayı unutmayın. Çünkü Türkiye ‘ye göre çok daha ucuz.

Can Marangoz

 

More from Can Marangoz

Deprem Yardımı- Bağışı Yapabileceğiniz Kurum ve Kuruluşlar

Maalesef sürekli gündemimizde olan bir konu deprem. Artık depremle yaşıyoruz bunu kabul...
Read More

4 Comments

  • Cem Bilsel dedi ki:

    Merhaba,

    Biz Ocak ayı sömestr tatilinde Banskoya gideceğiz. 1-2 soru sorabilir miyim?

    1. Günlük alacağımız ski-pass (lift kartları) ile hem gondolaya hem de teleski ve telesiege’lere binebiliyor muyuz, yoksa hepsi için ayrı bir ödeme mi var?
    2. Gondola ile zirveye kadar çıkabiliyor muyuz? Bir de asansör gibi bir şeyden bahsedildiğini duydum, o farklı bir şey mi?
    3. Otellerde kayak takımlarını saklamak için dolaplar mevcut mudur?

    İyi günler dilerim.

    • Can Marangoz dedi ki:

      Merhaba Cem,

      1. Gondola için ayrı bilet de satılıyor ancak benim önerim hepsinin geçerli olduğu passlerden almanız
      2. Gondola ile kayak pistlerine çıkabiliyorsunuz. Zirve için 2-3 telesiyej daha değiştirmeniz gerekli.
      3. Otellerde genelde (çoğunda) kayak takımlarını koyacağınız yerler var.

      İyi tatiller

  • Korhan dedi ki:

    Merhaba , bilgiler için teşekkürler. Kendi aracinizla gittiğinizde orta derece bir kaçakçıya yetecek pistlere aracla ulaşmak mümkün müdür acaba? Gondola sırasına girmemek adina. Orman giriş ve park ücreti ödediğimize değer mi ? Teşekkürler

  • Büşra dedi ki:

    Merhaba,

    Bansko hakkında çok fazla blog yok öncelikle teşekkürler. Ancak keşke sitenizin herhangi bir yerinde ya da yorumlarınızda bir tarih olsa da insanlar verdiğiniz bilgilerin güncel halini tahmin edebilse.
    sevgiler.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir