BALAT’TA GEZİLECEK YERLER – BALAT GEZİ REHBERİ

Balat Gezilecek Yerler
Balat Gezilecek Yerler

Balat, özellikle son 10 yıllık periyotta, fotoğraf gezileri, sosyal medya, diziler, renovasyon derken, İstanbul’un en popüler yerlerinden biri haline geldi. İstanbul’da herhangi bir semtte göremeyeceğiniz- hala bozulmayan-  sokakları, mahalle yaşantısıyla bir gün Balat’ta neler yapılır bakalım.

Yazının başlığı Balat’ta gezilecek yerler ancak Balat çok küçük bir yer olduğu için, tavsiyeler Fener’e ve Cibali taraflarına da kayabilir.

Balat’a Ulaşım

  • Otobüsle

En rahat şekilde Eminönü’nden veya Taksim’den binebilirsiniz. Balat’a uğrayan otobüs hatlarına buradan ulaşabilirsiniz.

  • Tramvayla

Yeni açılan tramvay hattı T5, Cibali- Alibeyköy arasında seferler düzenlemekte. Fener veya Balat durağında inebilirsiniz.

  • Deniz Yoluyla

Üsküdar – Haliç hattını kullanabilirsiniz. Bizim Balat’a ulaşmak için sıkça tercih ettiğimiz seçenek motora binmek.

Balat’ta Gezilecek Yerler

1. Fener Rum Lisesi

Balat Gezilecek Yerler - Fener Rum Lisesi
Balat Gezilecek Yerler – Fener Rum Lisesi

Balat’ta gezilecek yerlerin başına tabii ki Fener Rum Lisesi’ni koymalıyız. Okul, çoğunlukla Rum Patrikhanesiyle karıştırılan bir yapı. Kırmızı tuğlalarla örülü İstanbul’un en güzel yapılarından olan bu bina, 1454 yılında inşa edilmiş. Kırmızı okul ve Mekteb-i Kebir diye de anılır. Binanın kubbesinin yerden yüksekliği 40 metreyi bulur.

Bugün oldukça az öğrenciyle eğitime devam etmektedir. Şu ana kadar biz içeri hiç giremedik(internette bazı kaynaklarda, güvenlikten rica ederseniz kapıyı açabilir gibi bilgiler var ama)

2. Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi

balat'ta gezilecek yerler - rum ortodoks kilisesi
balat’ta gezilecek yerler – rum ortodoks kilisesi

Yakın zamanda ekümenik (evrensel- Dünya çapında) Patrikhane ilan edilmiştir. Rum Ortodoks dünyası için çok büyük öneme sahiptir. Bizans tarihinde de büyük öneme sahip olan kurum 1453 yılıyla beraber, Fatih’in çıkardığı fermanla, gayri müslimlerin hayatındaki düzenlemelerle Osmanlı’da da resmiyet kazanır.

Patrikhane’de görülmesi gerekenler;

  • 3 taşınabilir mozaik ikon
  • 3 azizenin lahiti(Azize Eufemia, Teofano, Solomoniye)
  • Rum Ortodoks Cemaati’ne ait değerli eşyalar
  • 5. yüzyıldan kalan patrik tahtı
  • Altın varaklarla ve ikonalarla süslenmiş ahşap oyma şaheseri ikonostasio (ahşap duvar)
  • Hz. İsa’nın Kudüs’te kırbaçlandığı kabul edilen sütun

Ziyaret saatleri: Patrikhaneyi  her gün 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

3. Aya Yorgi Kilisesi

Fener Rum Patrikhanesi bünyesinde bulunan, 1836 yılında inşa edilen yapı, 1941 yılında çıkan yangında büyük hasar almış ancak 1989-1991 yılları arasında restore edilip tekrar ibadete açılmıştır. Yukarı da bahsettiğimiz sütun, ahşap oymalı duvar, 5. yy.’dan kalan taht bu kilisenin içindedir.

Patrikhane gibi kilise de 08.00-17.00 arasında gezilebilir.

4. Merdivenli Yokuş

merdivenli yokuş
merdivenli yokuş (fotoğraf: senaninkadrajindan)

Balat’ta gezilecek yerler arasında en ünlü caddelerden, yokuşlardan biri burası. Adından da anlaşılacağı üzere iki yanında merdiven bulunan, Arnavut kaldırımlı caddesi ve iki yanında yükselen renk renk evlerle keşfetmeye değer bir cadde. Ayrıca burada bulunan cumbalı evlerin de UNESCO projesi kapsamında yenilendiğini hatırlatalım.

5. Sancaktar Yokuşu

Balat'ta Gezilecek Yerler - Sancaktar Yokuşu
Balat’ta Gezilecek Yerler – Sancaktar Yokuşu

Balat fotoğraflarının vazgeçilmezi, instagram dünyasının yıldızı, ortadaki yuvarlak köşeli binanın yolu ikiye ayırdığı, Fener Rum Lisesi’nin yanından tırmanan meşhur yokuş burası.

6. Kiremit Caddesi

Kiremit Caddesi- Balat'ta Gezilecek Yerler
Kiremit Caddesi- Balat’ta Gezilecek Yerler

Balat’ta hani, birbirine yaslanan, kırmızı, mavi, sarı, yeşil cumbalı evler görüyorsunuz ya yanyana, işte burası Kiremit Caddesi. İşte bu renkli binalara açılan sokak ise yine Fener Rum Lisesi’ne çıkıyor.

7. Çıfıt Çarşısı

Eski tabelalar, ufacık yan yana dizilmiş dükkanlar, arnavut kaldırımlı dar sokaklar sizi bir anda geçmişe ışınlıyor. Eğer Balat’a  fotoğraf çekmeye gidecekseniz bu sokaktan başlayabilirsiniz. Şekerci, ayakkabı tamircisi, fırın, aynacı, turşucu, işkembeci, gazozcu dükkanlarının arasında yürürken Balat ruhunu tam olarak hissedeceksiniz.

Günümüzde Leblebiciler Sokak olarak geçen bu çarşıya Çıfıt Çarşısı denmesinin sebebi, “çıfıt”ın her şeyin karmakarışık, dağınık olduğu yer anlamına gelmesidir. Balat’ta gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin.

8. Moğolların Meryemi Kilisesi (Kanlı Kilise)

balat'ta gezilecek yerler - kanlı kilise (fotoğraf fatih öztürk)
balat’ta gezilecek yerler – kanlı kilise (fotoğraf fatih öztürk)

Maria Muhliotissa veya Kanlı Kilise olarak da duymuş olabileceğiniz yapı, 1261 yılında inşa edilmiş bir ortodoks kilisesidir. Bir Bizans pirensesi olan Maria, Moğol hanedanından Hulagu ile evlenmek üzere yola çıkar ancak yolda Hülagu ölünce kardeşi Abaka’yla evlendirilir ancak Abaka da kısa süre sonra vefat eder. Ardından Maria İstanbul’a döner, bu kiliseyi yaptırır ve hayatının sonuna kadar burada yaşar.

Kilise genellikle kapalı. (Biz açık bir anına denk gelemedik. Çeşitli kaynaklarda kapıdan rica edin vs yazıyorlar ancak bilemedik izin verirler mi)

9. Maraşlı Rum İlkokulu

Maraşlı Rum İlköğretim Okulu - Balat'ta gezilecek yerler
Maraşlı Rum İlköğretim Okulu – Balat’ta gezilecek yerler

Balat’ta gezilecek yerler listesine aldığımız diğer bir rum yapısı ise Maraşlı Rum İlkokulu. Yapı, ismini, finansörü Rum tüccar Grigoris Maraslis’ten alır. Maraslis, bu yapının, Fener Rum Lisesi’nin gölgesinde kalmasını istemez ancak keseyi sonuna kadar açtığı halde, binayı beğenmez ve sonra finans desteğini çeker. Girişte, aynı antik yunan yapılarında olduğu gibi, sizi 4 dev sütunun karşıladığı bu okula mutlaka uğrayın.

10. Stevi Stefan Bulgar Kilisesi (Demir Kilise)

Demir Kilise - Balat Gezilecek Yerler Listesi
Demir Kilise – Balat Gezilecek Yerler Listesi

1851 yılında Haliç kıyısında inşa edilen Bulgar eksarhanesine bağlı kilise. Yapımında 500 ton demir kullanıldığı için adına demir kilise de denir.

Hikayesini daha önce duymuş olma ihtimaliniz yüksek; yine de yazalım.Bulgar tebaası,  Rum Ortodoks Patrikhanesi’ne karşı bağımsız bir kilise kurmak istemiştir. Milliyetçilik akımının revaçta olduğu yıllarda 1800’lerde, Padişah Abdülaziz, hem bu sebepten hem de Rum ortodoks dünyasını karşısına almamak için Bulgarlara 3 ay mühlet vermiştir.

Bulgarlar da kilisenin iskeletini ve önemli parçalarını Viyana’da demirden döktürüp İstanbul’a taşıtmış ve burada, Haliç kıyısında birleştirmişlerdir.

Ziyaret saatleri; Her gün, 09:00 – 17:00 arasında gezebilirsiniz.

11. Gül Camii

Balat'ta Gezilecek Yerler- Gül Camii
Balat’ta Gezilecek Yerler- Gül Camii

10. yy’da yapılan Agia Theodosia Kilisesi, 1499 yılında camiye çevrilerek ibadete açılmıştır. Binanın şekli Yunan Haçı şeklindedir. İsminin hikayesi şuradan gelir; Osmanlı, İstanbul’a girmeden bir gün önce buraya gelen hristiyan halk İstanbul’un fethedilmemesi için dua eder ve güller bırakır. İstanbul düştüğünde kiliseye giren askerler, her yerde güller görür ve kilisenin adı Gül Camii’ye döner.

12. Ahrida Sinagogu

Balat'ta Gezilecek Yerler - Ahrida Sinagogu
Balat’ta Gezilecek Yerler – Ahrida Sinagogu

Camiydi, kiliseydi, sinagogdu derken Balat gezinizin uhrevi bir hal almasına hazır mısınız? İstanbul’daki en eski sinagoglardan biri olan Ahrida Sinagogu, Balat sinagoglarının en büyüğü ve en önemlisidir. 15. yy başlarında inşa edilmiştir ve  Kuzey Makedonya’nın Ohri kentinden göç edenler tarafından yapıldığı için adını bu kentten alır. En son 1992’de restore edilmiştir.

Ziyaret saatleri; Pazar günleri 14:00-16:00 arasında gezebilirsiniz.

Balat’ta Yeme İçme 

Balat’ta gezilecek yerlere, kafe ve restoranları da eklemek istedik. Gün boyu gezip fotoğraf çektikten sonra dinlenip, kahve içmek veya güzel bir yemek yemek için uğrayabileceğiniz mekanlar;

  • Atölye Kafası – Özellike kış aylarında yanan sobasının yanına oturup kış çayınızı yudumlayabilirsiniz.
  • Cafe Naftalin – Balat’ın en ünlü kafelerinden biri. İç dekorasyonu, eşyalar, hatta masa örtüleri için bile gitmeye değer.
  • Pops Balat – Yeni Balat’ta, mutlaka uğranılması gereken bir kafe.
  • Cooklife – Meydana bakan köşe binada yer aldığı için oturmayı en sevdiğimiz yerlerden biri.
  • Forno- Adından da anlaşılacağı üzere fırın. Lahmacunu ve pizzası hayli iyi. 
  • Tarihi Balat Turşucusu – Yürümekten yorulduysanız ve susadıysanız burası güzel bir pit stop olabilir.
  • Fetih İşkembe Salonu – Eğer sakatat seviyorsanız güzel bir tercih. Çıfıt Çarşısı’nda.
  • Sevda Gazozcusu – Burası da Çıfıt Çarşısı’nda. yürürken uğrayabilirsiniz. Gazozların fiyatları yüksekçe.
  • Smelt & Co – “Fine dining” için güzel bir seçenek. Terasında Fener Rum Lisesi manzarası var.
  • 1200 Derece Cam Atölyesi – Kendi tasarımları cam objeleri satan ve burada cam atölyeleri veren aynı zamanda oturup çay kahve içebileceğiniz tatlı bir işletme.

Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir;

İstanbul’da en güzel boğaz manzarası nereden izlenir

Karaköy’de gezilecek yerler

Balat’ta gezilecek yerler yazımızın sonuna geldik. Eğer sizin de bir öneriniz olursa aşağıya yorum olarak bırakabilir veya instagram adresimizden bize ulaşabilirsiniz.

Sevgiler

 

More from Can Marangoz

MADRİD’DE GEZİLECEK EN ÖNEMLİ YERLER

Madrid, tarihi dokusu, mimarisi ve gastronomisiyle büyüleyici bir şehir. Ayrıca iyi haberi...
Read More

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir