Kıbrıs-Mağusa Gezi Rehberi

kibris gazimagusa gezi rehberi

Kıbrıs denilince akla şüphesiz ki Girne ve Lefkoşa gelir; fakat en az onlar kadar güzel olan Mağusa (Famagusta) bilinmez. Bilinse de pek ziyaret edilmez. Benim ise Mağusa’ ya yolum, mimari bir proje için gerçekleştirilen geziye katılmam sonucu düştü. Tabii fırsat bu fırsat şehri karış karış dolaşmaya çalıştım. İşte bugünkü yazıda sizlere Kıbrıs alternatifi oluşturması açısından KIBRIS-MAĞUSA GEZİ REHBERİ hazırladık.

kibris gazimagusa gezi rehberi
kibris gazimagusa gezi rehberi

Mağusa Nerededir? Mağusa’ya Nasıl Gidilir?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde, adanın en güneyinde bulunan liman kenti, atmosferi açısından küçük bir kasabayı anımsatıyor. (Aslında hiç de küçük değil.) Kendisine ait bir havalimanı yok. Dolayısıyla havayolunu tercih edecekseniz Lefkoşa Ercan Havalimanı’ndan kalkan KIPHAS otobüslerini kullanmanız gerekmekte.   (Yaklaşık 1 saat içerisinde Mağusa’ya ulaşabilirsiniz.) Türkiye’den deniz yolculuğunu tercih edecek olanlar ise Mersin’den direkt olarak Mağusa feribotunu kullanabilirler.

Mağusa’ ya Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz kenti olmasından ötürü burada da sıcaklık mevsim normallerinin üstünde. Örnek vermek gerekirse Mart ayında hava sıcaklığı 18-22 derece arasında değişiklik gösteriyordu.(Belirtmekte fayda var: Bu esnada yurt genelinde hava sıcaklığı mevsim normallerinin altında hava 5-10 derece arasındaydı.) Dolayısıyla turistik yerleri rahatça ziyaret edebilmek açısından bahar aylarının -özellikle Nisan- elverişli olduğunu söyleyebilirim. Ama hazır gitmişken deniz tatilini de aradan çıkartmak istiyorsanız elbette Mayıs ve Haziran’ı tercih etmelisiniz.

Mağusa’da Şehir İçi Ulaşım

Gelişmiş bir toplu ulaşım ağı ne yazık ki yok. Dolayısıyla şehri dolaşmanız için taksi kullanmanız gerekiyor. Fakat gözünüz korkmasın; taksiler pahalı değil; ayrıca mesafeler arası da yakın sayılır. İsterseniz bisiklet ya da araba kiralayarak da şehir içi ulaşımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bizim favorimiz araba kiralama olsa da hemen uyarmalıyım ki burada trafik tersten akıyor; ve haliyle arabalarda direksiyon sağ tarafta. Dolayısıyla trafik akışına alışmak ilk etapta sizi zorlayabilir.

#Kimseyi zan altında bırakmak istemem; fakat duraktan değil de yol üstünden bindiğiniz taksilerin sürücülerine karşı dikkatli davranıp taksimetre açması için ısrarcı olmalısınız. Çünkü turist olduğunuzu anladıklarında taksimetre açmıyorlar. 10 liralık yola 40 lira ödediğimi sonradan başka bir taksi şöforü sayesinde öğrendim. 

MAĞUSA’ DA GEZİLECEK YERLER

Gezilecek yerleri sıralamadan önce Gazimağusa tarihi hakkında size biraz daha bilgi vermek istiyorum. Bugün her ne kadar popülerliği Lefkoşa ve Girne’ye nazaran gerilerde olsa da Gazimağusa, (Kapalı) Maraş ilçesi sayesinde 1960’lardan 1974’e kadar Avrupa’nın en gözde tatil merkezlerinden birisiymiş.  Hatta öyle ki dönemin dünyaca ünlü sanatçıları da tatil için burayı tercih ediyormuş. Fakat 1974 Kıbrıs Harekatı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilen bölge, kullanıma kapatılarak insanlar tahliye edilmiş.

Tabii bu süre zarfında gerçekleşen birçok yağma sonucunda zaten boş olan binalar iyice zarar görerek adeta bir hayalete dönüşmüş.  Her ne kadar Annan Planı uyarınca kullanıma tekrar açılması gündeme gelse de yapılan referandum sonucunda Kıbrıs Rumlarının red oyu kullanması sebebiyle açılmadı. Bugün gelinen noktada ne yazık ki iki milletin arasındaki anlaşmazlık devam ettiğinden burası HAYALET ŞEHİR olarak anılıyor. Ayrıca Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin kampüsü de burada yer alıyor. Dolayısıyla bir bakıma öğrenci şehri.

1)SALAMİS HARABELERİ:

Kuzey Kıbrıs’ın en önemli ören yerlerinden biri olan Salamis Harabeleri’ne ait ilk kalıntılar 11. yy’a ait. İçerisinde Gimnazium, Tiyatro, Roma Villası, Kampanometra Bazilikası, Aya Epiphanios Bazilikası, Su Deposu, Taş Forum ve Zeus Tapınağı bulunmakta. Genel havasıyla Efes’ i andıran ören yeri ne yazık ki oldukça bakımsız ve denetimsiz bir durumda olsa da görülecek yerler listesinin başında geliyor.

gazi magusa salamis harabeleri
gazi magusa salamis harabeleri

İlkbahar-yaz aylarında ziyaret edecekseniz sabah ya da öğleden sonra gitmelisiniz. Aksi takdirde güneşin altında kavrulursunuz; çünkü bir tane bile gölgelik alan yok.

2)OTHELLO KALESİ:

12.yy’da limanı düşmanlara karşı korumak amacıyla Luzinyalılar tarafından inşa edilen kale. Sıralı kulelerden ve topçu bataryalarıyla biten koridorlardan oluşan kalenin içerisinde birçok restoran, tarihi mekan ve küçük dükkanlar bulunuyor. (Aşağıda değineceğim birçok mekan da kalenin içerisinde yer alıyor.)

3) ST. NICHOLAS KATEDRALİ/ LALA PAŞA CAMİSİ:

Akdeniz bölgesinin en güzel Gotik mimarilerinden biri olan katedral, 12. yy’da Luzinyalılar tarafından yapılmış. Dönemin Luzinya kralları burada Kudüs kralı tacını devralırlarmış. 1571 yılında cami haline getirilen ve hala da cami olarak hizmet veren yapının penceresinde Venedik armalarını görebilirsiniz.

4)HAYALET ŞEHİR KAPALI MARAŞ:

Yukarıda belirttiğim üzere geçmişin gözde tatil beldesi günümüzde halka tamamen kapalı. Bölgeye giriş yapmak hatta fotoğraf/video çekmek dahi yasak. Fakat bölgenin hemen bitiminde (tel örgülerin başladığı yerde) halka açık bir plaj bulunuyor. Tam bu noktadan kapalı Maraş’ın sahil şeridini rahatlıkla gözlemleyebiyorsunuz. “Aman canım bu harabeyi görmek için niye gideyim!” demeyin. Tarihe resmen tanıklık eden bu bölge insanın tüylerini diken diken yapıyor. Açıkcası biz oldukça etkilenmiştik.

5) NAMIK KEMAL ZİNDANI VE MÜZESİ:

Burası hemen Lala Mustafa Paşa Camii’sinin karşısında yer alıyor. Namık Kemal’in Vatan Yahut Silistre oyununun sahnelenmesinin hemen ardından Kıbrıs’a sürülen yazar 2 yıldan fazla süreyle burada kalmıştır. İçeride Namık Kemal ile ilgili belgeler ve eşyalar sergileniyor.

6) PALM BEACH:

Bölgenin ünlü plajı. Olağanüstü güzellikteki suya kendinizi bırakmak için sabırsızlanacaksınız. Mağusa’da denize girmeden dönmeyin!

PALM BEACH Kibris
PALM BEACH Kibris

Mağusa’da Konaklama

Baştan belirtmeliyim ki Mağusa konaklama çeşidi açısından kesinlikle bir Girne ya da Lefkoşa değil. Lüks severler için yalnızca bir iki oteli bulunmakla birlikte orta yada küçük ölçekli konaklama alternatifleri ise pek iç açıcı sayılmaz. Arkın Palm Beach, Merit Cyprus Gardens, Salamis Bay Conti Hotel önde gelen oteller arasında. Dolayısıyla buraları tercih edebilirsiniz.

Gazimağusa’ya Girne ve Lefkoşa’dan ulaşım maksimum 1 saat olduğundan konaklama için Mağusa’yı tercih etmek zorunda değilsiniz. Ayrıca hızlı bir tur ile 1 tam günde tüm şehri gezebileceğinizi de unutmayın. Dolayısıyla sabah geliş akşam dönüş alternatifi sizin için uygun olabilir. Fakat Kuzey Kıbrıs’ın en güzel koylarının da yer aldığı körfez beldesi Karpaz’a gidecekseniz burada konaklamanız daha uygun olacaktır.

Mağusa’da Ne Yenilir?

Kıbrıs genel olarak şeftali kebabı, hellim peyniri ve ceviz macunu ile ünlü. Dolayısıyla buraya kadar gelmişken bunları tatmadan dönmeyin. Mağusa’da özel olarak gidebileceğiniz yerleri  Petek Pastanesi, Castello Cyprus Bar ve Niazi’s olarak sıralayabilirim.

Petek Pastanesi, yörenin en eski ve en meşhur işletmelerinden birisi. İçeri girdiğinizde çeşit çeşit tatlılar ve lokumlar karşılıyor sizi. Her ne kadar yemek servisi de bulunuyor olsa yemekler açısından başarılı olduğunu söyleyemem; fakat tatlıları gerçekten efsane!

magusada ne yenir
magusada ne yenir

Castello Cyprus Bar, iç mimari açısından oldukça etkileyici ve romantik bir atmosfere sahip. Şarap eşliğinde dingin ve keyifli bir sohbet için ideal. Yemekler genel olarak başarılı; ben tatmamış olsam da tavşan yahnisini çok övüyorlar. Fiyatlandırmalar açısından bölgenin genel durumuna nazaran biraz pahalı.

Niazi’s, Kıbrıs’ın restoran zinciri. 1949’da açılan işletme Kıbrıs’ta 6 farklı yerde hizmet veriyor; bir tanesi de Gazimağusa. Kimisi bu şubesini pek beğenmezken kimisi de öve öve bitiremiyor. Dolayısıyla iyi ya da kötü yorum yapmaktan kaçınma hakkımı kullanıyorum.

Bugünkü yazıda Mağusa Gezi Rehberini hazırladık. “Pek tabii Kıbrıs’a burayı görmek üzere gelin.” demiyorum; fakat hali hazırda Kıbrıs’ta bulunduğunuzda en azından 1 gününüzü buraya ayırmanızı tavsiye ediyorum.

Rojen Nasr

 

Written By
More from rojen nasir

Barselona Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi

Ah Barcelona.. Olağanüstü beklentilerle gitmemize rağmen bize bi’ ufak hayal kırıklığı yaşatan...
Read More

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir