En yakın zamanda yerleşmek istediğimiz Ege’nin minik sahil kasabasında yaşama hayalini kuralı çok fazla zaman olmadı aslında. Sakinlik, huzur, hiçbir şey düşünmeden denize dakikalarca bakmak, bir yere yetişmek cümlesini hayatımızdan çıkarmak. Hepimizin ortak hayali hepsi.
Bu yer kimi için Alaçatı – Alaçatı severleri tenzih ederim fakat bence o kafadaki huzurla pek bağdaşmıyor son zamanlardaki ekstra kalabalık silüetiyle- kimi için Asos, kimi için de Urla. Benim için ise o yerlerden birine kısa bir zaman önce Sığacık eklendi. Bu yazıda da Sığacık gezi notlarını ele aldım.
Uzun zamandır merak edip gitmek istediğim yerlerin başındaydı Sığacık. Seferihisar’a bağlı olan Sığacık’ın “citta slow” yani yavaş şehir olarak anılmasıyla bu mahalle beni kendine çekti önce. Sakinlik demek gerçekten hiçbir yerde gereksiz gürültünün olmaması, herkesin belli bir rutinlikte hayatını sürdürmesi miydi? Kafamda tam olarak oturması için biraz araştırdım bu kavramı.
Biliyorsunuz dünya küreselleştikçe insanlar her şeyi daha çabuk tüketip, daha hızlı yaşar hale geldiler. Bu hızlı yaşam da yaptığımız işten aldığımız zevki minimuma indirmeye başladı. Popüler kültür yayıldı, doğadan uzaklaşıp kapalı mekanlara yönelmeye başladık günden güne. Ben yapmıyorum demeyin hepimiz bir yerde bu küreselliğin ister istemez bir parçası olduk maalesef..
Bu yaşam tarzı da insanların hem mental hem de diğer bazı hastalıklara yakalanmasına sebep oldu. Cittaslow felsefesi ise insanların doğaya, iletişime, sanata, kendi yeteneklerine dönmesini amaçlayan, iletişim ve sosyalleşmeyi esas alan bir felsefe olarak doğdu. 28 ülkede 182 üyesi var bu harekatın ve Seferihisar 2009 yılında Türkiye’nin cittaslow ünvanını alan ilk yer.
Sığacık’a Nasıl Gidilir ?
Biz İstanbul’dan kendi aracımızla çıktık yola. Malum Ege’ye gidiyoruz ve dönüş yolunda yoldan domates, kavun, karpuz ne bulursak almamız şart. Yazlıkçıyız bir nevi. Seferihisar İzmir yaklaşık 50 km, 45 dakikada bu yolu aldık. Seferihasar – Sığacık arası ise 10 km. Yoldan giderken çok küçük bir Sığacık tabelası göreceksiniz. Sakın kaçırmayın çünkü biz kaçırdık. ☺
İzmir’den otobüsle gelmeyi tercih ediyorsanız ise önce Seferihisar otobüsüne binmeniz gerekiyor. Seferihisar’a vardığınızda ise Sığacık dolmuşuyla çok kolay ulaşabiliyorsunuz buraya.
Uçakla hemen İzmir’de olayım fakat altımda da arabam olsun diyorsanız İzmir’den araç kiralamayı tercih edebilirsiniz. Havalimanı bunun için en doğru tercih.
Sığacık’ta Nerede Kalınır?
Kaleiçi’nde irili ufaklı birçok pansiyon mevcut. Butik otel tarzı bir yerde kalmayı tercih ediyorsanız İon Slow City, Gardenya Butik Hotel, Nova Butik Hotel ve Teos Village bunlardan birkaçı. Çoğu maksimum 5-6 odalı olduğu için önceden rezervasyon yaptırmak şart.
Biraz daha “yediğim önümde yemediğim arkamda” cılardansanız merkeze minibüs ya da özel aracınızla 5 dk mesafede olan Maya Bistro’yu tecih edebilirsiniz. Otel denize sıfır ve biraz tatil köyü konseptinde.
Cittaslow Sığacık’ta Ne Yapılır?
Malum, Sığacık lakabından da anlaşıldığı üzere, inanılmaz hareketli bir yer değil. Hatta tam olarak yavaş şehir ünvanını hak ediyor. Şehir yavaş diye gezi notlarına Sığacık’ta yapılacakları eklemeyecek değiliz 🙂 Gelin bakalım Sığacık’ta neler yapılır?
-
Sığacık Pazarı’na Gidin..
Sığacık gezimizi haftasonu 2 gün olarak planlamıştık. İyi ki de haftasonuna denk getirmişiz çünkü Pazar günleri Sığacık’ın Kaleiçi’nde Sığacık Pazarı kuruluyor. Börekten, baklavaya, domatesten, bamyaya, reçelden, el yapımı rengarenk kolyelere kadar aklınıza gelen her şey bu pazarda, yöre halkı ve civardaki köylerde yaşayanlar tarafından getirilip, satılıyor. İnanılmaz güzel bir deneyim. Biz bu pazar deneyiminde her şeyin tazesini, inanılmaz keyifli sohbetlerle almanın mutluluğunu yaşadık.
Almadan dönmemeniz gereken Sığacık pazarı ürünleri neler peki:
Ege otları, özellikle deniz börülcesi, reçel çeşitleri, -zencefilli zerdeçallı reçel ve mandalina reçelini özel olarak denemenizi öneririm- , istridye mantarı, şifalı doğal yağlar, tam buğday ekşi mayalı ekmek.
Satılan her şey tamamen köylülerin ürünleri olup, organik ve el yapımı.
-
Teos Antik Kenti’ni Gezin..
Teos Antik Kenti, Sığacık’a 3,5 km uzaklıkta. Tarihi MÖ 2 yy’a kadar uzanıyor ve 12 antik İyon kentinden biri burası. Dönemin en büyük ve önemli liman kenti ve hala kazılar devam etmekte. Her yerini gezmek istiyorsanız 2,5 – 3 saatinizi buraya ayırmanızda fayda var. Giriş ücreti: 5TL. Şarap Tanrısı Dionysos buralı olduğundan, adını verdiği tapınak da bu antik kentin en özel yeri.
-
Seferihisar Doğa Okulu’nu Keşfedin..
İmece usulü çalışan bu okul, Seferihisar’a 18 km uzaklıktaki Orhanlı Köyü’nde ve pekçok araştırmacı ve gönüllünün desteğiyle yürüyen bir proje. Pratik eğitimlerin hepsi köy ve arazide yapılıp, konaklamayı ise isterseniz çadırınızda yapabiliyorsunuz.
Sanat, Doğa Okulu, Zeytinyağı Okulu, Fotoğraf Okulu, Ahşap Oyma Okulu gibi eğitim ve kurslara katılmak için yamaklik@dogaaskina.org ‘a mail atmanız yeterli. Daha detaylı bilgi almak için ise dogaaskina.org’u ziyaret edebilirsiniz.
-
Kaleiçi Sokakları’nı Gezin..
Pazarın kurulduğu Kaleiçi beyaz sıvalı ve rengarenk panjurları olan ev ve restoranlardan oluşuyor. Bunlardan bazıları, pansiyon ve otel olarak işletilirken, bazıları ise hala oturan yöre halkının evleri. Bu arada Sığacık’ın çehresi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi’nin “sihirli dokunuşuyla” tamamen değişmiş ve bugünkü görünümü almış. Belediye tarafından 2014 yılında yenileme ve düzenleme çalışmaları başlatılmış, böylece tüm evlerin aynı görünümde ve standartlarda olması sağlanmış.
-
Tekne Turu Yapın- Samos Ada’sına Geçin
Sığacık limanı Teos Marina olarak anılmakta. Birçok yat bu marinada demirlenmiş olsa da irili ufaklı minik tekneler de göze çarpıyor. Bu teknelerle günübirlik tekne turu yapmak mümkün. Bu arada Samos Adası’na geçebileceğiniz feribotlar da bu limandan kalkıyor. Günübirlik gidip gelmeyi planlıyorsanız sabah gidiş saati 8’de , 9:55’de Samos’tasınız. Dönüş saati ise 18:00.
Sığacık’ta Nereden Denize Girilir?
Geldik Sığacık gezi notlarının en heyecan veren kısmına: Sığacık’ta nerelerde denize girilir. Aslında kamp sandalyenizi attığınız her yerde denize girebilirsiniz malum ancak ben plajları sıralayım istedim.
Sığacık’ın dolmuş ile 10 dk’da ulaşabileceğiniz çok güzel plajları var. Bunlardan en büyüğü Büyük Akkum Plajı. Su tertemiz ve plaj da mavi bayraklı fakat suyu biraz soğuk.
Bizim gittiğimiz gün epey rüzgarlıydı, sarhoş gibi olduk hatta rüzgardan ve yerimizden kıpırdayamadık. Fakat her günün böyle rüzgarlı olmadığını ve biraz arada kalmış, rüzgarın az olduğu Mukka Beach’te denize girmenin de oldukça keyifli olduğunu öğreniyoruz. Akkum’da giriş ücretsizken, beach denilen her yerde olduğu gibi Mukka’da ise giriş ücretli.
Bölgenin diğer tavsiye edilen plajları ise; Akarca, Küçük Akkum, Ekmeksiz , Bahadır, Çıfıt kalesi, Doğanbey-Payamlı, İpek kum ve Ürkmez Plajları. Biz gitmedik fakat çok güzel tavsiyeler aldık bu plajlar hakkında da. Çok bakir yerler buralar, gidin, görün, keşfedin hepsini.
Akkum’un yanında Ion Club sörf okulu bulunmakta. Burası daha önce Alaçatı’da olan, son bir senedir de Sığacık’ta faaliyet gösteren bir okul. Rüzgarı oldukça iyi alması yüzünden Akkum tercih edilmiş. Körfez büyük, alan geniş, deniz oldukça açık. Daha sakin bir yerde sörf yapmak isterim, hatta hiç yapmadım öğrenmek istiyorum da diyorsanız kesinlikle doğru adres burası.
Sığacık’ta Ne Yenir?
Akşam yemeği için tercih ettiğimiz restoran tam limanda bulunan Liman Restoran. Mezeleri ve taze balıkları enfes, fiyat da bir balık restoranına göre oldukça makul.
Milos Balık ve Meze Restoranı ise Kaleiçi’nde oldukça şirin bir balık restoranı. Biz gittiğimizde ağzına kadar doluydu. Bir gecemiz daha olsaydı kesinlikle orayı denemeden dönmezdik.
Sahildeki Burç Restoran, Kaleiçi’nde ise Bekri ve No:17 de göze çarpan ve denemek isteyip aklımızın kaldığı restoranlardan oldu.
Yapmadan Dönmeyin
Sığacık gezinizde yapmadan dönmeyin dediklerimi notlar halinde sıraladım:
- Sığacık Pazarı’nda; kabak çiçeği kızartması, enginarlı börek, sarma ve baklavayı öğle yemeği menünüze ekleyin.
- Buz gibi bir karadut suyu için.
- İon Club’ta rüzgar sörfü dersi alın.
- Kasım ayında gidiyorsanız Mandalina Festivali’ni görmeden gelmeyin.
- Rakı-balık keyfi yapın.
- Paşa Kaptan’ın Evi’nde çay içip, gözlemenizi yiyin.
- Büyük Akkum’da denize girin.
Sığacık Yakınlarında Gidilecek Yerler
Sığacık gezi notlarına bir de yakınlarda gidilecek yerleri eklemek istedim. Malum Ege, Türkiye’nin cennet kıyıları. Ancak ben en yakın olanlarla sınırlı tuttum.
Teos Antik Kenti
MÖ 3. Yüzyıla ait Teos Antik Kenti’nde 600 yıllık zeytin ağaçlarına rastlamanız mümkün. Hava çok sıcaksa mutlaka şapka ve suyunuzla birlikte gidin. Uzaklığı Sığacık merkeze 3 km, giriş ise 5 TL.
Dalış Merkezleri
Eğer tüplü dalış ve şnorkel yapma planınız varsa kesinlikle Serenad Diving Center’ı mutlaka denemelisiniz. Merkez Seferihisar’a 4 km uzaklıkta.
Seferihisar Doğa Okulu
Orhanlı Köyü’nde bulunuyor ve Sığacık’a 20 km uzaklıkta. Tamamen imece usulü ile oluşturulmuş bir proje bu okul. Nesin Vakfı gibi birçok dernek ve Tarkan gibi ünlü sanatçılar bu okulun destekçilerinden. İçinde çıraklık ve ustalık esas olduğu için, eski Köy Enstitülerini anımsatıyor burası adeta.
Samos
Bildiğiniz üzere Seferihisar’dan Samos’a feribot seferleri düzenleniyor. Günübirlik de olsa Samos’a uğrayabilirsiniz. Aşağıda da Yunan Adaları yazımızı paylaşayım size rehber olsun:
Urla
Sığacık’tan Urla’ya toplam mesafe 25 km. Biz Sığacık’a gelirken 1 gece Urla’da konakladık yol üstü olduğu için. Eğer vaktiniz varsa Sığacık gezinize 2 gün ekleyebilir, Urla’yı keşfedebilirsiniz. Urla’nın şarap evleri ve kalabalık olmayan halk plajlarında güzel vakit geçirebilirsiniz.
Hazır bu kadar yaz tatili yeri geçmişken güzide bir yazımızı aşağıda paylaşayım ilginizi çekebilir;
Türkiye’de En Güzel Tatil Yerleri
Gitmeden önce kafamda canlandırdığım Sığacık ile tatilimi geçirdiğim Sığacık tam anlamıyla örtüştü diyebilirim. Huzur dolu, tertemiz, masmavi bir haftasonu geçirdim. Sığacık gezi notlarının sonuna geldik. Umarım Sığacık tatiliniz için size rehber olur yazdıklarım.
Rotalarımızdan haberdar olmak için bizi instagram üzerinden ( @filgezi )takip etmeyi unutmayın. Bol keyifli mis gibi bir tatil diliyorum.
Sevgiler
Merlin
haftaya küçük bir kaçamak planlıyorum -biraz nefes almak şart değil mi… yazınız çok faydalı oldu teşekkürler:)
Çok teşekkürleeeer. Güzel gezin!