İstanbul’un en sakin, en yeşil, en huzurlu ve en romantik kaçış noktalarından biri olan Polonezköy için bir gezi rehberi ve gezilecek yerler listesi hazırlamaya karar verdik.
Daha yoldayken bile radyodan yükselen müziğe kendilerini kaptırmış günün turistleri. Şoför hariç bütün yolcular açtıkları camlardan kollarını sarkıtmış, yüzlerine çarpan rüzgârın etkisiyle gözlerini kırpıştırıyorlar. Kimse konuşmuyor çünkü herkes büyülenmiş durumda.
Tepedeki ağaçlar yerlerinden o kadar memnunlar ki büyümüşler de büyümüşler, iri yaprakları göğü kapatmak üzere. Aralarından sızan gün ışığı önlerinde canlı bir filtre oluşturuyor.Çam ağaçları, kır çiçekleri, kuş sesleri ve ter temiz hava baş döndürüyor. Yanlarından geçip giden zerzevatçılara gülümsüyorlar. Onlar da arabadakilere el sallıyor.
Daha çok kısa süren tatiller için tercih edilen Polonezköy, aynı zamanda hafta sonları şehir hayatından sıkılıp günübirlik olarak gelen yerli turistlerle doluyor. Kahvaltı yapılıyor, ardından uzun bir yürüyüş, akşam da evlerine dönüyorlar.
Yarım saatte ulaşılan bir doğa kaçamağı..
Beykoz tarafından gelindiyse köyün girişinde sizleri Czestochova Meryem Ana Kilisesi ve yakınındaki mezarlık karşılıyor. 1842’ye kadar uzanan tarihiyle Türk misafirperverlik ve toleransının göstergesi ve Türkiye-Polonya dostluğunun bir sembolü olarak görülen Polonezköy kesinlikle gezilmesi, görülmesi ve öğrenilmesi gereken bir yer. Polonezköy Gezi Rehberini şu altbaşlıklara ayırdım:
-Polonezköy’ün Tarihi – Gezi Rehberi
-Polonezköy’e Nasıl Gidilir
– Polonezköy’de Gezilecek Yerler
-Polonezköy’de Ne Yapılır
-Polonezköy’de Alışveriş
– Polonezköy’de Ne Yenir, Ne İçilir
-Polonezköy Gezi Rehberi – Konaklama
Polonezköy Tarihi – Gezi Rehberi
Polonezköy’ü gezerken yanınızda rehber niteliğinde notlar taşıyın istedim. O yüzden, Polonezköy’ün kısaca tarihinden bahsedeceğim. Eğer ilginizi çekmezse aşağıdaki ulaşım ve gezilecek yerler kısmına geçebilirsiniz.
18.yüzyılın sonunda Polonya Devleti, Rusya, Prusya ve Avusturya tarafından bölünerek istila edildikten sonra Paris’te sürgünde bulunan Prens Adam Czartoryski başkanlığında tekrar kuruldu. Özgürlüğüne ancak 120 sene sonra, 1918 yılında kavuştu ve bu zaman zarfında yalnızca Osmanlı İmparatorluğu, Polonya’nın parçalanmasını kabul etmedi.
Prens Czartoryski Polonya’nın bağımsızlığını Osmanlı İmparatorluğu ile beraber Ruslara karşı savaşarak elde edebileceğine inanmıştı. Bu amaçla 1841 yılında İstanbul’a ünlü yazar General Michal Czarkowski’yi göndererek ‘Şark Ajanlığı’ adıyla anılan Polonya Temsilciliği’ni kurdu. Czartoryski daha sonra koşulları gereği İslam dinine girdi ve Mehmet Sadık Paşa isim ve rütbesini aldı.
1831 yılında Polonya’da kanlı olarak bastırılan ayaklanmadan sonra Fransa ve Osmanlı’ya çok sayıda Polonyalı sığınmıştı. Czartoryski asker ailelerinin barınabilmesi için Prens Adam Czartoryski‘nin onayını alarak, o zamanlarda Çingene Konağı adıyla anılan 5000 dönüm büyüklüğünde bugünkü Polonezköy topraklarını sonsuza dek kiraladı.
O dönem Karaköy Saint Benoit Lisesi Lazarist papazlarının inek çiftliğinin bir kısmı olan bu topraklarda 1842 yılında köy kuruldu. Daha sonra bu topraklar 1881 yılında Prens tarafından satın alındı ve Prens’in adından esinlenerek ‘Adampol’, yani ‘Adam’ın Tarlası’ olarak adlandırıldı.
1853-1856 Kırım harbinde Polonyalılar, Polonya’nın kuruluşunu sağlayabilmek amacıyla yaklaşık 8000 kişi ile Osmanlıların yanında ve Mehmet Sadık Paşa kumandasında harbe girdi. Kırım Savaşı sonrası Adampol’e yerleşen asker ve göçmenler verimsiz ve işlenmemiş bu toprakları çıplak elleriyle çiçek bahçelerine dönüştürdüler.
Sultan Abdülmecit de harp sonrası yayınladığı bir fermanla savaşa katılan subay ve askerleri ödüllendirdi ve köyde yaşayanlara vergi muafiyeti getirdi.
Bugün Türk – Polonya dayanışma ve konukseverliğinin bir simgesi haline gelen köyü Mustafa Kemal Atatürk, Franz Liszt, Gustave Flaubert, Pierre Loti ve Papa 23. Jean gibi önemli isimler de ziyaret etmiştir. Polonezköy Gezi Rehberi’nin sıkıcı kısmını geçelim:) Hadi gelin nasıl gidilir , neler yapılıra ve gezilecek yerlere bakalım.
Polonezköy’e Nasıl Gidilir?
Polonezköy’e Kendi Aracınızla Ulaşım: En kolay ve konforlu seçenek
Avrupa yakasından gelenler için Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü geçtikten sonraki ilk sapak, Anadolu yakasından gelenler için Fatih Sultan Mehmet Köprüsü son çıkış olan ‘Kavacık’ sapağından girdikten sonra biraz ilerledikten sonra Yeni Riva Yolu’na giriliyor. (Düz olarak giden yol, sağdaki tali yola girmeyin.)
Yeni yol asfalt ve konforlu. Viyadüklerden geçtikten sonra sağ tarafta Acarkent’i göreceksiniz. 4.5 km daha gittikten sonra Polonezköy sapağına girin ve tabelalar Polonezköy’e kadar devam edecektir.
Polonezköy’e Toplu Taşıma Araçları ile Ulaşım
D1 Polonezköy-Üsküdar/Kadıköy hattı toplu ulaşım hizmeti vermeye başlamıştır. Tek yön sefer süresi: 110 dakika, tek bilet.
- Kadıköy Kalkış
Cumartesi: 06.30, 10.00, 14.00, 18.00
Pazar: 06.30, 10.00, 14.00, 18.00
- Polonezköy Muhtarlık Kalkış
Cumartesi: 08.00, 12.00, 16.00, 20.00
Pazar: 08.00, 12.00, 16.00, 20.00
Polonezköy ulaşımı ve hareket saatleri için İETT nin sitesine bakmak isterseniz aşağıya link bırakıyorum:
Polonezköy’de Gezilecek Yerler
Czestochova Meryem Ana Kilisesi: Tarihin tozlu sayfalarını aralamanıza yardımcı olan kilisedir. Ne yazık ki gün içinde kapalı tutuluyor, Pazar günleri daha aktif oluyor. Yine de görmek istiyorum diyenler Leonardo Restaurant’tan daha detaylı bilgi alabilirler.
Polonezköy Tabiat Parkı: Polonezköy’de gezilecek yerlerin en başında geliyor. Benzersiz doğasıyla sizi karşılayan parkta oksijen çarpması yaşayabilirsiniz, korkmayın, birkaç dakika sonra alışacaksınız. Uzun yürüyüşler yapabilir, bir ağaç gölgesinde kestirebilir, bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.
Zofia Rızı Anı Evi: Yemyeşil bahçesi içinde köydeki en eski ve en gösterişli ev olan Anı Evi gün içinde belli saatlerde ziyaretçi kabul ediyor. Dönemin tipik Polonya köy evi mimarisine sahip bu şirin evin içerisinde eski fotoğraflar ve dönemin kıyafetleri sergileniyor.
Polonezköy Kültür Evi: Polart Gallery olarak hizmet veren Polonezköy Kültür Evi hemen Polonezköy meydanında, çınar altı olarak bilinen kahvehanenin yan tarafında yer alıyor. Yıl boyunca birçok sosyal ve kültürel aktiviteye ev sahipliği yapan bu küçük yerin penceresinden bile olsa bir göz atmak gerek.
Arıcılık Müzesi: Köy meydanındaki Arıcılık Müzesi’nin henüz Türkiye’de bir eşi benzeri yok. 2004 yılında açılan müzede bal üretimine ilişkin çeşitli objelerin yanı sıra fotoğraflar ve belgeler bulabilirsiniz.
Polonezköy’de Ne Yapılır?
- Yürüyüş: Köy meydanında hemen sağdaki yön levhalarında da görebileceğiniz 5 km’lik enfes bir yürüyüş parkuru bulunuyor. Bol oksijenli havası, göğe değen ağaçları, yabani kekiğin kokusu ve patika yolları ile yürüyüş için biçilmiş kaftan. Sıkı bir kahvaltı ardından keyifli bir sohbetle zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacaksınız. Yanınıza rahat bir çift ayakkabı ve fotoğraf makinanızı almayı unutmayınız. (Ayrıca, İstanbul’daki en iyi koşu yolları yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.)
- Bisiklet Turu: Türkiye’nin dünya standartlarındaki ilk bisiklet parkuru Polonezköy’de! Her yıl Türkiye Bisiklet Federasyonu’nun düzenlediği yarışlarda da bu parkur kullanılıyor.
- Polonezköy Kiraz Festivali: Haziran ayında yolunuz Polonezköy’e düşerse festivale katılabilirsiniz. Zaman içerisinde gelenekselleşen bu festival bayram coşkusu tadında gerçekleşiyor. Konserler, folkör gösterileri, sergiler ve daha neler neler…
- Piknik: Sakin atmosferi, tertemiz havası ile piknik yapmak için harika bir yer. Pikniğimiz bittikten sonra çöplerimizi toplamayı ve ateşimizi söndürmeyi unutmuyoruz tabii ki.
Polonezköy’de Alışveriş
Kemal Sayal, meraklı gözlerle kendisine yaklaşan turistlere kovboy şapkasıyla selam veriyor ve hemen balın faydalarını anlatmaya başlıyor. Köy meydanındaki çınar altı kahvesinin hemen arkasında kalan bu yer aslında bir Bal Müzesi. Çeşitli ballardan sonra polenden yapılan güzellik kremlerinden tutun, balmumlarına kadar arıya dair ne varsa Kemal Bey’in tezgâhında…
Yöresel ürünler, hediyelik eşyalar bulabileceğiniz tezgâhlar, takıcılar, süs eşyaları ve yöresel kıyafetler yine köy merkezinde.
Köy halkının bahçelerinden toplayıp getirdiği taze sebze ve meyvelerden de almadan dönmeyin.
Polonezköy’de Ne Yenir, Ne İçilir?
Polonezköy gezi rehberinin parmak ısırtan bölümüne geldik. Enfes ötesi Polonya yemekleri; ceviz likörü, karanfilli vişne likörü, ponçki tatlısı, proşki, şaraplı biftek, peynir köftesi ve wisniak…
Aynı zamanda kahvaltı sunan mekânlarda dumanı üstünde tüten ekmekler, köy peynirleri, ev yapımı şahane reçeller, dalından koparılıp sofralarda yerini almış meyveler, domatesin en mis kokulusu, biberin en çıtırı, taptaze yumurtayla süslenen masalar da sizleri bekliyor.
Leonardo Restaurant
Mekânın bulunduğu 90 yıllık ev görülmeye değer. (Bu maddeyi Polonezköy’de gezilecek yerlere bile ekleyebiliriz. )Amaçları Türk-Polonya dostluğunun sürmesi, bu köyün kültürünün ve doğal güzelliklerinin bozulmadan gelecek nesillere aktarılması. İki katlı evde ve bahçesinde kurulmuş tesis özellikle hafta sonu gezintileri için ideal.
Adres: Polonezköy Mahallesi Cumhuriyet Caddesi No:1, 34829 Polonezköy, Beykoz, İstanbul
Telefon: 0 216 432 30 82
1842 Bistro Patisserie & Cafe
Özellikle kahvaltı, tatlı ve kahve çeşitleri ile tadına ve keyfine doyamayacağınız ortamı ile yeşillikler içindeki bu yer hemen Polonezköy köy meydanında…
Adres: Cumhuriyet Caddesi Polonezköy, Beykoz, İstanbul
Telefon: 0 535 218 89 75
Polina House Restaurant & Patisserie
Köy evinde geçirebileceğiniz bir hafta sonu, ev yapımı reçeller, sıcak köy ekmeği ve geniş menüsüyle nefis bir kahvaltı, meyve ağaçları altında hamak keyfi, ev yapımı mezeleri ve etleriyle barbekü keyfi, eşi zor bulunur ev yapımı Polonez pastalarıyla çay keyfi…
Adres: Polonezköy 75.yıl Cad. No:26 Polonezköy, Beykoz, İstanbul
Telefon: 0 216 432 31 53
Stella Et Mangal
Ailenizle hafta sonu güzel bir mangal programı için tercih edilebilir.
Adres: 75.yıl Cad. No:31-33, Polonezköy, Beykoz, İstanbul
Telefon: 0 216 432 32 32
Gurme gezileri planlıyorsanız aşağıdaki yazımız da ilginizi çekebilir:
İstanbul’daki En İyi Restoranlar
Polonezköy’de Konaklama
Her mevsim ayrı güzel Polonezköy’de sıkıcı ve bunaltıcı şehir hayatından kaçıp gün sonunda tekrar şehre dönmek istemediğinizde konaklayabileceğiniz pek çok yer bulunmakta. Yazın bunaltıcı sıcağından kurtulmak istediğinizde tesislerde bulunan havuzlardan faydalanabilirsiniz.
Otel veya pansiyon olarak hizmet veren irili ufaklı birçok villa bulunuyor. Köyün evleri bodur duvarlarla çevrili ve bu çitleri güçlendiren sık ve yüksek ağaçlar hem güvenliğinizi sağlar hem de mahremiyetinizi korur. Polonezköy’de gezilecek yerlere yakın otelleri sıralayalım:
Club Adampol Otel: Doğanın koynundaki bu cenette (benim favorim olduğunu belli etmeden yazmaya çalışıyordum, sonra benim favorim yazdım direkt, neden, çok dürüst bir insanım), huzur içinde bir tatil geçirebilmeniz için her şey hazır. Çocuk parkı, çocuk eğlence odası ve su kaydıraklarıyla minikler de fazlasıyla memnun olacak.
Basketbol sahası, voleybol sahası, spor salonu, sauna, Türk hamamı, buhar odası, havuz başı jakuzi, kapalı yüzme havuzu, yarı olimpik açık yüzme havuzu, masaj ünitesi, oyun salonları, bar, kafe, disko, havuz barı… Güler yüzlü çalışanlar ve üç öğün açık büfeden bahsetmiyorum bile.
Rezervasyon yapmak isterseniz aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz
Adres: Polonezköy Mahallesi, Seyir Caddesi No: 12/A, 34829 Polonezköy, Beykoz, İstanbul
Telefon: 0 216 432 31 54 / 0 216 432 31 56
Miranda Garden Hotel: Muhteşem bir doğa içerisinde 20.000 metrekare alan üzerinde kurulmuş hotel 25 adet odası ile hizmet vermektedir.
Adres: Cumhuriyet Cad. Elma Bahçeleri Sitesi A1-A2-A3 Bloklar, Polonezköy, Beykoz, İstanbul
Telefon: 0 216 432 33 33
Park Orman Polonezköy: Masaj, SPA, Wellness hizmetleri, geniş bahçesi, organik mutfağından yemekler, konforlu ve farklı konseptteki odalarında dinlence sağlamaktadır.
Rezervasyon yapmak için otele aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.parkormanpolonezkoy.com/
Adres: Cumhuriyet Cad. Kuşhan Çıkmazı Sok. No11/37, Polonezköy, Beykoz, İstanbul
Telefon: 0 216 432 36 36
Hera Pansiyon Polonezköy: Yemyeşil doğası, huzurlu ortamı, restoranında kendine has leziz menüleriyle misafirlerine çok güzel ve keyifli bir konaklama ve yeme içme imkanı sunmaktadır. Ayrıca nişan, düğün, parti ve şirket etkinlikleri de düzenlenen mekan, kır düğünü için de ideal görünüyor.
Adres: Köyiçi Sokak No:9 Polonezköy, Beykoz, İstanbul
Telefon: 0 216 432 31 83 – 84
Polonezköy yetmediyse ve İstanbul yakınlarında gezilecek yerler arıyorsanız aşapıdaki yazımıza göz atın:
İstanbul Yakınlarında Gezilecek Yerler
Polonezköy Gezi Rehberi‘nin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Eğer sizin de deneyimlediğiniz, Polonezköy’de gezilecek yerler arasında mutlaka bu madde de olsun dediğiniz yerler olursa yorum olarak ekleyin lütfen.