Nasıl Almanca Öğrenilir? Almancayı Kolay Öğrenmenin Püf Noktaları

Almanca Öğrenmenin Yolları
Almanca Öğrenmenin Yolları
Almanca öğrenenler, öğrenmek isteyenler için, "nasıl kolay Almanca öğrenirim?" kılavuzu hazırladık. ‘Life is too short to learn German’ tabusunu yıkıyoruz.

Üstüne çok uzun konuşulabilecek konulardan biridir “bir dil tam anlamıyla nasıl öğrenilir?”. Çünkü oldukça uzun ve türlü çabalar gerektiren bir süreçtir. Konu dil öğrenmek olunca kişisel tercihlerin önemi ortaya çıkar. Kimileri objelerin resimlerini ve yazılışlarını bir arada görmeyi ister, kimileri ise kelimeleri okurken bir yandan da okunuşunu duymayı.

Öğretmenin tahtada anlattığı dilbilgisi kurallarını kolayca kavrayanlar olurken, diğerleri evde dilbilgisi egzersizleri çözerek daha rahat öğrenir. Bu nedenle dil öğrenirken tek bir yol ve yöntem vardır diyemeyiz. Ancak Almanca öğrenme konusunda şöyle bir avantaj var ki, o da bugünlerde çok çeşitli materyale ücretsiz ulaşabilmemiz.

Özellikle son yıllarda alınan göçler nedeniyle her öğrenme tipine uygun, farklı ihtiyaçlara, yaş ve meslek gruplarına yönelik yeni yeni Almanca dil öğrenme materyalleri üretiliyor. Raflarda ve internet sitelerinde her ay çeşitli Almanca dil öğrenme kaynakları bulabiliyoruz. Ben bu yazıda başlangıç seviyesinden ana dil seviyesine kadar Almanca öğrenmeye yardımcı birkaç materyalin incelemesini sunup bazı faydalı bilgiler vermeye çalışacağım.

Almanca cep kitapçığı
Almanca cep kitapçığı

Almanca öğrenmek özellikle anadili Türkçe olanlar için oldukça karmaşık bir iş gibi görünüyor. Çünkü, Almanca’da Türkçe’de olmayan ‘cinsiyet’ kavramı, yani meşhur der (eril), die (dişil), das (nötr)’ ve kullanılan eyleme ve isme göre kullanımları değişen edatlar var. Sanırım bu ikisi Almanca öğrenmeyi zorlaştıran ve en fazla özen gerektiren konular arasında.

İyi haber diğer dil bilgisi kurallarının bir defa öğrenildi mi zihinde daha kolay yer etmesi. O yüzden Almanca öğrenmek topyekün zordur diyemeyiz. Bizi zorlayan bir iki dil yapısı var demek daha doğru olur. Bunları en başından bilmek, belki Almanca öğrenirken nelere özen göstermemiz gerektiğini anlamamızda ve hata yaptığımızda cesaretimizin kırılmamasında yardımcı olur.

Almanca Öğrenmek - Seviyeler
Almanca Öğrenmek – Seviyeler

Almanca öğrenmek çok aşamalı bir süreç. Almanca adım adım ilerleyerek öğreniliyor. Dil sınıfları, kitaplar ve diğer görsel/işitsel materyaller altı farklı seviyede sunuluyor. Bunlar başlangıç seviyesi: A1-A2; orta seviye: B1-B2; ve ileri seviye: C1-C2. Her kurda öğrenilen kelimeler, dilbilgisi yapıları ve geliştirilmesi beklenen dil algılama ve üretme yetenekleri farklı. Her kur ortalama üç ay sürüyor.

Her adımda öğrenilenler hazmedilip yeterince pratik edildiğinde bir sonraki adıma geçiliyor. Dil öğrenmeye başlayan çoğu kişi ilk bir iki kuru hızla geçmek dile bir an önce hakim olmak ister. Ancak bu tutum Almanca öğrenirken sizin işini çok daha zorlaştırabilir. Öğrenme sürecini etkili hale getiren ve bu süreyi verimli kullanmana yarayacak şey aksine sabırlı ve sakin olmak.

A1 / A2 Seviyesi

Almanca’da İlk seviye olan A1-A2 kurlarındaki konular, örneğin belirli/belirsiz artikeller, sıfat çekimleri, isimlerin çoğul halleri, düzenli/düzensiz fiil çekimleri gibi dilin temel yapı taşlarını iyi kavramak çok önemli. Bunlar bir defada duyulduğunda öğrenilebilecek şeyler değil. Her biri detaylı konular. Ekleri kullanmaya alışmak için oldukça uzun mesailer harcamak, bolca alıştırma yapmak gerekiyor. Bu noktada kişinin zekasına fazla güvenmesi aleyhine işleyebilir.

Dilin temelini öğrenmek tamamen emek işi. Birçoğumuzun düştüğü yanılgıyla bu kısımları hızlıca atlarsan, en ileri seviyeye ulaştığında bile başlangıç seviyesi hataları yapmaya devam edeceksin demektir. Bu da hem dinleyenin bilginden şüphe duymasına hem de kendi dil kullanma cesaretinin kırılmasına neden olabilir.

A1 Almanca Dil Seviyesi
A1 Almanca Dil Seviyesi

Altın Kural: A1-A2 kurlarını hemen geçip atlamaya çalışma.

  • Bulmaca çözer gibi egzersizler çöz,
  • görsel ve duysal materyalleri incele,
  • beğendiğin materyallerdeki bilgileri mümkün olduğunca çok tekrar et.

A1-A2’deki temel dil bilgisini artık iyice kavradım, “isimlerin çoğul eklerini, hallerini, cinsiyetlerini, fiil çekimlerini artık az hata ile kullanabiliyorum” diyorsan işte o zaman olmuşsundur.

A kurunu hakkını vererek tamamladığında önünde hala uzun bir yol olacak, ama sen işin en önemli kısmını halletmiş ve sağlam bir zemin hazırlamış olacaksın. Bu seviyede kısa cümleler kurarak konuşmaya ve kısa metinler yazmaya, kolaylaştırılmış yavaş Almanca kullanılarak hazırlanan pod-cast’leri dinlemeye başlayabilirsin.

A1/A2 seviyeleri için kursa gideceksen öğretmeninin seçeceği ders kitaplarını takip edeceksin demektir. Piyasada çeşitli kitaplar var. Bunların içindeki kelimeler ve dil bilgisi yapıları neredeyse aynı. Hangi kitap olduğu çok da önemli değil. Ama bu kitapların içeriğinin çok özenle hazırlandığını ve burada verilen kelimeleri eksiksizce öğrenmeye çalışman gerektiğini hatırlatmak isterim.

Kelimeler rastgele bir sıra ile öğrenilmiyor. Her kurda farklı Almanca kelimeler işleniyor. O yüzden bence hangi kitabı kullanıyorsan, o kitabı sevmeye çalışman ve içeriğinde verilenlerin olabildiğince büyük kısmını öğrenmen senin yararına olur.

A1 – A2 Seviyesi İçin Kaynaklar

Eğer başlangıç için kendin kitap seçeceksen kendi kendine öğrenmeye yönelik olarak hazırlanmış birkaç kitabı incelemen ve bir değil bir iki tane kitapla birlikte çalışman daha iyi olabilir. Kitap konusunda seçenekler çok fazla. Çalışma kitabına ek olarak bir de cep kitabı edinebilirsin. Bunun avantajı eklerin çekimlerinin ve özet tabloların, kısa açıklama ve örneklerin hep elinin altında olması.

Almanca’da ilk aşamada yeni öğrenilenler genellikle bolca soruya ve kafa karışıklığına neden oluyor. Bu tür cep kitapları böyle durumlar için iyi bir kurtarıcı. Amazon’da çok düşük fiyatlara  bulabilirsin. En pratik olanlarından biri de yukardaki resimde görebileceğin Almanya’daki orta okul öğrencileri için hazırlanmış cep kitabı.

 

  • Deutsch – Warum nicht?
Deutsch Warum Nicht - almanca öğrenmenin yolları
Deutsch Warum Nicht – almanca öğrenmenin yolları

 

Deutsche Welle ve Goethe Enstitüsünün ortak çalışması olan bir  online Almanca dersi  ‘Deutsch Warum nicht?’ Dersler A1’den başlayıp B1 seviyesinin sonuna kadar devam ediyor. Dersler dört seriden oluyor. Bu dört serinin her birinde 26 tane 10-15 dakikalık ses kaydı, ve her ses kaydı için dersi özetleyen iki sayfalık bir pdf dosyası var. Bu ikişer sayfalık pdf dosyalarının çıktılarını alıp dinlediğin her videodan sonra video için hazırlanan dilbilgisi özetini inceleyebilir, yeni kelimelerin listesine göz atabilirsin.

Ayrıca dosyanın sonunda verilen alıştırmaları çözüp cevaplarınızı cevap anahtarından kontrol edebilirsin. Her seri için o seride verilen bütün dilbilgisi kurallarını kapsayan bir pdf dosyası ve kelime listesi de var. İstersen bir seriyi bitirdiğinde bu özetleri inceleyebilir, gerekli gördüğün kısımları tekrar çalışabilirsin.

Deutsche Welle Audio Trainer - nasıl almanca-öğrenilir
Deutsche Welle Audio Trainer – nasıl almanca-öğrenilir

A seviyesinde Deutche-Welle’de A1-A2 kurları için hazırlanan kısa cümle ve diyalogları dikkatlice dinleyebilirsin.

 

İstersen apple podcasts uygulamasını yükleyerek seviyene uygun Deutsche Welle almanca öğrenme serilerini buradan takip edebilirsin.

 

Yukarıdaki site her Cuma günü, haftanın haberlerini çok basitleştirilmiş bir dilde çok kısa birkaç paragraflık özetlerle veriyor. A seviyesi için ideal. Bir yandan okurken bir yandan yavaş okunan haberleri dinleyebilirsin. Her haberin sonunda önemli terim ya da kısaltmaların açıklamaları var. Sayfayı telefonda açtığında bilmediğin kelimelerin anlamlarını, sayfadan ayrılmadan aynı ekranda kolayca aratabilirsin.

Deutsche Welle Learn-German Uygulaması
Deutsche Welle Learn-German Uygulaması

Bu programın akıllı telefon uygulaması da var ‘DW Deutsch Lernen’. Uygulamayı kayıt olmadan ve ücretsiz kullanabilirsin. Uygulamayı açtığında sağ üstteki ‘menü’ ikonunu tıkla, en üstteki ‘all courses’ı seç ve sonra ‘A1’i seç ve Nico ile tanış, Nico ile birlikte B1 seviyesinin sonuna kadar Almanca öğrenebilirsin. Seviyelere uygun çeşitli konularda hazırlanmış 1-2 dakikalık videoları izlerken, konuşulanları alt yazı şeklinde okuyabiliyorsun. Sonra öğrendiklerini test etmek için alıştırmaları yapabilirsin.

Anadili Almanca olup diğer ülkelerde yaşamış ve İngilizce, İspanyolca gibi farklı dilleri ileri seviyede konuşabilen genç bir öğretmenin YouTube kanalını tavsiye edebilirim. Kendisi de birçok defa dil öğrenme sürecinden geçmiş olduğu için hazırladığı videolarda öğrenen kişinin ihtiyaçlarını ön planda tutmuş. Eğer kendisinden özel ders alarak daha yoğun almanca öğrenmek istersen kendisi skype üstünden özel Almanca dersi de veriyor.

German with Jenny - almanca öğrenmenin yolları
German with Jenny – almanca öğrenmenin yolları

Kanala girip ‘playlist’e baktığında videoların A1’den C2’ye kurlara göre gruplandığını göreceksin. A1/A2 seviyesi için yaklaşık 200 tane 5-10 dk.’lık video var. Öğrendiğin konuları bu videoları takip ederek tekrar incelediğinde, Almanca’yı öğrenmen pekişecektir. Bu videoların bir diğer avantajı da konuşmaya geçişini hızlandıracak olmaları. Videolarda cümleler ayrıntılarıyla açıklanıp anadil telaffuzuyla tekrarlandığı için öğrenilenlerin kalıcılığı artıyor ve konuşma konusunda cesaretlendiriyor.

Ama  videoları tek başına temel öğrenme aracı olarak görmeni önermem. Çünkü videolarda kapsamlı ve iyi örnekler verilse de konuların tamamı işlenmiyor. Her bir videonun altında işlenen konuyla ilgili egzersizler ve cevap anahtarları veriliyor. Bunlar işine yarayabilir. Tastamam bir öğrenme için dinleme, okuma, yazma gibi farklı metotları bir arada kullanmak daha etkili olur.

Bu öğretmenin kayıt olunarak kullanılabilen bir web sayfası ve bir de telefon uygulaması var. Bildiğim kadarıyla buralarda kullandığı materyaller de YouTube kanalındakilerle aynı. Hangisini kullanacağın senin keyfine kalmış.

  • Faydalı instagram hesapları

Kelime, cümle kalıpları ve deyimler öğrenmek ve tekrar etmek için takip edebileceğin 10 instagram hesabının takipçi sayısına göre sıralanmış listesi:

  1. https://instagram.com/dw_deutschlernen?utm_source=ig_profile_share&igshid=10zdl1k42x2ns
  2. https://instagram.com/lernedeutsch?utm_source=ig_profile_share&igshid=4071wsjntmar
  3. https://instagram.com/daysofdeutsch?utm_source=ig_profile_share&igshid=1u4hwgb1zwz9
  4. https://instagram.com/quikkgerman?utm_source=ig_profile_share&igshid=cu7v6v3x9x32
  5. https://instagram.com/germanwordoftheday?utm_source=ig_profile_share&igshid=4w7drjmvwfzh
  6. https://instagram.com/hackyourgerman?utm_source=ig_profile_share&igshid=137ol1a2wispi
  7. https://instagram.com/chatterbug.app?utm_source=ig_profile_share&igshid=ars90kviaanv
  8. https://instagram.com/german.by.the.day?utm_source=ig_profile_share&igshid=1mt3jech65v97
  9. https://instagram.com/deutsch_posticks?utm_source=ig_profile_share&igshid=169805nlvaq9m
  10. https://instagram.com/almancaveben?utm_source=ig_profile_share&igshid=1uxu2s9e9ak2j

 

  • Türkçe – Almanca Sözlükler

Linguee ya da dict.cc gibi sözlükler İngilizce-Almanca kelime ararken çok yardımcı. Ancak Türkçe’de yetersiz kalıyorlar. İki iyi online Türkçe-Almanca sözlüğün linki aşağıda:

https://www.beluka.de 

https://bab.la

 

B1/B2 Seviyesi

Almanca başlangıç kurları iyice içine sindiyse orta seviye B1/B2 kurlarına davetlisin. Hazırsan derin bir nefes al. B1/B2 kurunda bolca temel dilbilgisi kuralı var. Yan cümleler, devrik cümleler, yardımcı fiiller, edilgen yapılar, ayrılabilen/ayrılamayan fiiller ve bolca yeni edat. Bunların çoğunluğu bir defa kavrayıp birkaç defa pratik ettiğinde aklında yer edecek şeyler.

A’da olduğu gibi B’de de aceleci olmamak, her şeyi sindirerek Almanca öğrenmek en doğru yaklaşım. B kurunu hızlıca geçip yeterlilik sınavını geçemeyen, dilbilgisi kuralları kafasında bilmeceye dönüştüğü için bütün kuru en baştan tekrar eden öyle çok insan var ki. Bu duruma düşüp daha fazla zaman kaybetmekten ve kendini yıpratmaktansa yavaş ve emin adımlarla ilerlemek çok daha akıllıca. Bir kaynaktan tam olarak anlayamadığın bir şeyi başka bir kaynak çok daha açık ve net anlatmış olabilir, bu küçük araştırmaları yapmak da öğrenme sürecinin bir parçası.

Biraz daha uzun cümleler kurmaya başladığın bu aşamada, her şeyi en başından doğru öğrenip doğru kullanmaya başlamak çok önemli. Yanlış öğrenilenleri sonradan düzeltmek çok zor oluyor. Özellikle ana dil etkisi ile yaptığı hataları insan kendisi fark edemiyor. O nedenle ana dili Almanca olan biriyle konuşma şansın varsa, bu fırsatı hiç kaçırma ve ondan seninle konuşmasını ve dilbilgisi, kelime ve telaffuz hatalarını nazikçe düzeltmesini rica et. Böylece kendi hatalarının alışkanlığa dönüşmesinin en başından önüne geçmiş olursun. 

B seviyesine geçtiğine göre yazmaya da girişmelisin. Öğrendiğin dilbilgisi kuralları ham bir şekilde zihninde durduğunda değil onları kullanıp işlediğinde etkili ve kalıcı hale gelir. Yazmaktan çekinme. Kısa e-mailler ya da notlar yazarak başlamak iyi bir başlangıç. Kısa da olsa yazmak dil yetkinliği konusunda kişinin güvenini çok artırıyor.

Almanca Orta Seviye Dilbilgisi Kitabi
Almanca Orta Seviye Dilbilgisi Kitabi

B seviyesi için tek geçtiğim bir kitap var. İngilizce öğrenenlerin pek iyi bileceği ve o öğrenirken muhtemelen ellerinden düşürmedikleri ‘English Grammar in Use’ tarzı bir kitap bu. Hueber yayınlarında, Dreyer & Schmitt’ten A Practice Grammar of German: Die Gelbe Aktuell. Bütün B seviye gramerini detaylıca ama sıkmadan özetler şeklinde İngilizce açıklamalarla anlatıp, bu yeni dilbilgisi kuralları için çeşitli egzersizler veriyor. Bir sayfada kısa açıklamalar, yanındaki sayfada da bunlara yönelik egzersizler şeklinde tasarlanmış kitap. Egzersizlerin doğru cevapları ek bir kitapçıkta verilmiş. Orta seviyede öğrenmek istediğin ne varsa bu kitapta mevcut.

‘Deutsch Perfekt Magazin’ çok özenle hazırlanmış kaliteli bir aylık dil öğrenme dergisi. Her bir sayıda güncel metinler var. Bu metinlerin başlıklarının altında hangi seviye için uygun oldukları belirtiliyor: başlangıç (leicht – A kuru), orta seviye (mittel – B kuru) ve ileri seviye (schwer – C kuru). Metinlerin uzunlukları ve metin içinde kullanılan kelime ve dil bilgisi yapıları bu kurlara uygun olarak belirlenmiş. Bilmen ya da öğrenmen gereken sözcüklerin altı çizilmiş ve metnin kenarında bu sözcüklerin anlamları kısaca yazılmış. Bu açıklamalar bildiklerini pekiştirip kendini iyi hissetmene, bilmediklerini de sözlüğe ihtiyaç duymadan hemen öğrenmene yardımcı oluyor.

Deutsch Perfekt Magazin - almanca öğrenmek
Deutsch Perfekt Magazin – almanca öğrenmek

Eğer aylık basılı magazini edinme şansın yoksa eski sayılarını ikinci el olarak topluca satın alabilirsin. Ayrıca magazinin internet sayfasında her kur için çeşitli kelime ve dilbilgisi egzersizleri, okuyabileceğin ya da dinleyebileceğin metinler de var.

Deutsch Perfekt Magazinin dinleme egzersizlerini spotify’da da Deutsch Perfekt Redaktionolarak bulabilirsin. Her bir sayı belirli bir konuya ayrılmış. Dinleme egzersizlerinde bu konuya ilişkin diyalogları, kısa sunumları ya da başka türde konuşma örneklerini dinleyerek hem dinleme becerilerini hem de kelime bilgini geliştirebilirsin.

  • Deutsche Welle

Deutsche Welle orta seviye Almanca öğrenirken sömürmek isteyeceğimiz bir hazine. Sayfaya girip ‘Learn German’ı tıkladığında kendini bir Almanca öğrenme havuzunun içine düşmüş gibi hissediyor insan. Kelime öğrenmek için B1 seviyesinden başlayarak kurlara göre ayrılmış görseller, basit Almanca ile hazırlanmış diziler, Almanca deyimleri açıklayan kısa işitsel kayıtlar, şarkılar ne ararsan var.

  • Deutsche Welle – Top Thema
Deutsche Welle-Top Thema

Örneğin Top Thema alt başlığını takip ettiğinde güncel konularla ilgili birkaç dakikalık haberleri dinleyebiliyorsun. Bilgisayar, tablet ya da telefonda Deutsche Welle internet sayfasına gidip Top Thema başlığını açtığında videoların altında butonlar olduğunu göreceksin. Manuskript butonuna tıkladığında metni bir yandan dinlerken bir yandan okuyabiliyorsun ve konuya ilişkin kelimelerin koyu mavi renk ile işaretlendiğini görüyorsun. Eğer bilmediğin bir kelimeyse bu kelimenin üstüne gelerek kelimenin Almanca kısa açıklamasını okuyabiliyorsun. Harika, değil mi?

Glossar butonunun altında metindeki önemli kelimelerin açıklamalı özetini bulabiliyorsun. Übungen butonunun altında ise dinleme becerini test edebilmen için hazırlanmış birkaç soru bulunuyor.  

Günde 5-10 dakika ayırarak inanılmaz faydalanacağın bir alt program ise ‘Langsam Gesprochene Nachrichten’, yani yavaş okunan haberler. Burada günün haberlerini yavaş konuşulan bir Almanca ile dinleyebiliyorsun. Her bir haber için kısa bir paragraf var. İstersen bir yandan dinlerken bir yandan da duyduklarını alttaki paragraflarda okuyabilirsin. Eğer bunu akıllı telefon ile yapıyorsan, bilmediğin kelimelerin üstüne gelerek, kelimelerin anlamlarına doğrudan bakabilir ve yeni kelimelerin anlamlarıyla birlikte ekran görüntülerini alarak daha sonra bu yeni kelimelere tekrar göz atabilirsin. 

Materyallerden etkilice faydalanmak ve bu havuzda kaybolmamak için sayfayı dikkatlice incelemeye biraz zaman harcamanı, en çok beğendiğin ve mutlaka kullanmak istediğin alt programların bağlantılarını kolay erişebileceğin sık kullanılanlara ya da apple podcasts kütüphanene mutlaka kaydetmeni tavsiye ederim. Malzemeler çok zengin ve çeşitli ama seviyene uygun şekilde bir seçim yapıp bu malzemeleri bir sıraya koyman işini çok kolaylaştırır ve Almanca öğrenme sürecini sistematikleştirir. Bunu yapmadığında sayfayı her açtığında kendini aynı havuzda bir ileri bir geri yüzerken bulman çok olası.

A seviyesi için önerdiğim kanal ve magazinde B seviyesi için de zengin materyaller var, hepsini dibine kadar sömürmeli ve hepsinin tadını sonuna kadar çıkarmalısın. B2 kurunun sonuna kadar öğrendiklerine ne kadar yatırım yaparsan o kadar kar edersin. Çünkü anadil seviyesine ulaşabilmenin yolu bu temel seviyelerde öğrendiğin kelimeleri ve dil yapılarını mümkün olduğunca çeşitlice ve mümkün olduğu kadar az hatayla kullanmandan geçiyor.

A ve B’ye çokça zaman ayırmak, öğrenme sürecini uzun tutmak, bol tekrar sana asla zaman kaybettirmez. Aksine bu sakin ve sabırlı tutum moralinin bozulmasını ve pes ederek dil öğrenmeyi bırakıp bırakıp tekrar başlamanı önlemiş olur. ‘Life is too short to learn German’ lafı nasıl ortaya çıktı sanıyorsun? İşte hep bu sabırsızların her kurda acelecilikle duvara toslayıp tekrar tekrar en başa dönmelerinden

Slow German yavaş konuşulan Almanca pod-cast’leri sayfası. Konular genellikle Almanya’da günlük yaşam, kültür ve gelenekler üstüne. Sayfada ses dosyası ile birlikte okuyabileceğin metinler verilmiş. Bu pod-cast’i de apple podcasts uygulamasında ya da spotify’da bulabilirsin.

  • Almanca müzik dinlemek isteyenler bunlara bir göz atarak başlayabilirler

Annen May Kantereit

Christina Stürmer

Enno Bunger

C1/C2 Seviyesi

Almanca öğrenmek için emek verdiğin ikinci yılın sonuna geldiysen ve A-B kurlarında kendini yetkin hissediyorsan C kuru için kolları sıvayabilirsin. C başka bir dünya. Burada anadil seviyesine yaklaşmaya çalışıyoruz. Artık basit kelimeler, kısa cümleler değil; eğitimli ve çok okuyan biri olduğumuzu ortaya koyacak karmaşık yapılar ve ağır kelimeler kullanarak uzun cümleler kurmaya başlıyoruz.

İçinde C seviyesi sözcüklerin ve yapıların kullanıldığı metinleri bolca okuyup dinleyerek işe başlayabilirsin. Bu kurda öğreneceklerin dili kullanma yeteneğini geliştirmeye yönelik. Öğrenmen gereken yeni birkaç dilbilgisi yapısı da var, örneğin sözlü basında kullanılan dolaylı dil kullanımları ya da yazılı dile özgü incelikler gibi.

İyi yapılandırılmış uzun metinler, şikayet mektupları, eleştiri yazıları, karşılaştırma metinleri yazman; topluluk önünde resmi dil kullanarak sunumlar yapman, üniversitede belirli konularda ders verebilmen, herhangi bir konuda hazırlıksız konuşmalar yapabilmen bekleniyor. Dinleme becerinin hızlı konuşmaları anlayıp not alacak seviyeye ulaşması isteniyor.

Bunlar elbette bir anda olacak şeyler değil, yine sakince kaliteli malzemeler toplayıp bunları mümkün olduğunca düzenli aralıklarla incelemen adım adım ilerlemeni sağlar.

Grammatik Aktiv B-C seviyesi almanca
Grammatik Aktiv B-C seviyesi almanca

C seviyesi için de altını çizerek tavsiye etmek istediğim harika bir kitap var. Cornelsen yayınlarında Grammatik Aktiv B2-C1. Bu kitapta dilbilgisi kurallarını zaten bildiğin varsayılarak her şey kapsamlıca özetlenmiş. Sıkıcı bir dilbilgisi kitabı değil, renkli görseller çok etkili bir biçimde kullanılmış. Bilmek istediğin her şeyi bir çırpıda görebiliyorsun ve karmaşık detayları kolayca anlayabiliyorsun. Konu tekrar etmek için de eşsiz bir kaynak. C seviyesi için şimdiye kadar hazırlanmış en iyi Almanca gramer kitaplarından biri.

Yazarken ve resmi sözlü dil kullanırken kullanılan söz kalıplarını içeren, neyin nerede kullanıldığını ve nasıl yazıldığını gösteren başka bir kitap da var. İçinde bolca yazma egzersizi ve cevapların bulunduğu ek bir kitapçığı var. Bu kitapla çalışarak yazma becerilerini geliştirebilirsin. Ursula Turtur’un yazdığı ‘Übungen zum Wortschatz der deutschen Schriftsprache’.

almanca-ileri-seviye-yazma-alistirmalari
almanca ileri seviye yazma alıştırmaları

Hep aynı kelimelerle konuşmak kişinin kendisi için de onu dinleyen için de sıkıcı oluyor. Kendini özgürce ifade edememek bunaltıyor insanı. Ayrıca C seviyesinde birine bu tekdüzelik hiç yakışmıyor. Kelime hazineni genişletmek için bir eş anlamlı kelimler sözlüğü kullanabilirsin. Örneğin Duden’in Synonyme kitabı gibi. Bu kitap aynı anlam için kullanılabilecek çeşitli kelimelerle birlikte bunların örnek kullanımlarını gösteren cümleler veriyor. Bu kitapla çalışmak hızlıca kelime hazineni güçlendirmek için pratik bir yöntem. 

almanca ders kitapları
almanca ders kitapları

Bu seviyede her tür programı izleyebilip anlayabileceğin için Alman televizyon kanallarının internet arşivlerini ‘mediathek’lerinden takip edebilirisin. Oldukça güzel belgeseller, diziler ve başka programlar var. Özellikle bu seviyede bu tür şeyler takip etmek dil öğrenmeye çok yardımcı, bir diziye ya da belgesel serisine takıp düzenli izlersen bolca kelime ve cümle kalıbı öğreneceğin kesin.

Kursa gidiyorsan öğretmeninin izleteceği ya da önereceği, ya da ileri seviye Almanca konuştuğunu öğrenen insanların izledin mi diye soracakları bazı filmlerin IMDB puanlamasına göre sıralanmış listesi:

  • Das Leben der Anderen
  • Inglorious Basterds
  • Good Bye Lenin!
  • Lola rennt
  • Das Parfum
  • Soul Kitchen
  • Almanya: Wilkommen in Deutschland
  • Sonnenallee

Klett sınava hazırlık kitapları

Klett yayinları - almanca nasıl öğrenilir
Klett yayinları – almanca nasıl öğrenilir

Son olarak dil yeterlilik sınavına girecek olanlara Klett yayınlarının sınava hazırlık kitaplarını önermek isterim. Çeşitli Almanca yeterlilik sınavları var. Genellikle bu dil yeterliliğini senden neresi istiyorsa hangi sınava girmen gerektiğini de oradan öğreniyorsun. Örneğin iş verenlerin, üniversitelerin ya da farklı eyaletlerdeki konsoloslukların geçerli kabul ettiği sınavlar farklı oluyor. Goethe, Telc ya da ÖSD’nin A/B/C sınavlarını geçtiğini kanıtlamanı isteyebilirler.

Hangi sınav ve hangi seviye isteniyorsa Klett yayınlarını inceleyip bu sınavın hazırlık kitabını almanı ve detaylıca incelemeni öneririm. Çünkü her sınavda farklı soru tipleri var. Bu soru tipleri ile ilk kez sınavda karşılaşırsan yönergeleri anlayamayabilirsin. Ne kadar çok kelime bilsen ve dilbilgin ne kadar iyi de olsa, bu sınavlarda performans sergilemek başlı başına pratik isteyen bir iş.

Okuma metinlerine yönelik soru tipleri (boşluk doldurma, başlık seçme, cümle/paragraf sıralama vs.), yazman beklenen metin türleri (eleştiri, karşılaştırma, özet vs.), dinleme becerini ölçen soru türleri (not alma, verilen ifadelerin doğru mu yanlış mı olduğuna karar verme vs.) ve en önemlisi kendini önceden hazırlaman gereken sözlü sınava dair (sunum yapma, tartışma vs.) bilmen gereken her şeyi detaylıca anlatıyor bu kitaplar. Bolca tüyolar ve sınavda hızını artıracak önemli ipuçları var. Bu tavsiyelere uymak sınav başarını yükseltebilir.

Sınava girmeden önce örnek bir sınav çözmek kendini ölçmeni ve sınava hazır olup olmadığını anlamanı sağlar. Aşağıdaki Klett linkinde her sınav türü ve seviyesi için ücretsiz online örnek sınavlar var. Bunları zaman tutarak çözüp seviyeni test edebilirsin. Sınav ücretleri oldukça yüksek (100-200 Euro civarı), sınav sonucu da en erken bir ay içinde geliyor. En iyisi sınava iyice hazır olduğundan emin olup sınava öyle girmen. Bol şans!

Farklı sınav tipleri ve seviyeleri için örnek sınavlara bu linkten ulaşabilirsin:

https://www.klett-sprachen.de/c-640

Almanca öğrenmenin türlü kolay yollarını, nasıl Almanca öğrenebileceğinizi kısaca anlatmak istedim. Kısaca dememe gülmeyin, aklımdakilerin sadece bir kısmını yazabildim. O yüzden aklınızdaki soruları aşağıda yorum olarak bırakabilirsiniz.

Written By
More from Elif Krause

Bir Gezginin Çanta Hazırlama Rehberi

Seyahate Çıkmadan Çantanızda Mutlaka Olması Gerekenler Listesi Gezmeyi seviyoruz, konforumuza düşkünüz, rahat...
Read More

5 Comments

  • Gökhan dedi ki:

    Değerli bilgi ve deneyimleriniz için teşekkürler.
    Siz nasıl öğrendiniz ? Günde genellikle kaç saat çalıştınız ? Kursa gittiniz mi ?
    Teşekkürler , iyi günler

  • Arzu dedi ki:

    Ne kadar güzel ve ne kadar bilgilendirici bir yazı…
    Teşekkür ederiz!

  • njn dedi ki:

    Merhabalar yazınız çok faydalı olmus ben de bi kaç gün önce dw learn german uygulamasını kesfettim ama simdi uygulamada bir sıkıntı var sadece beyaz bi ekran çıkıyor ve error veriyor. Yardımcı olabilirseniz cok sevinirim. Farklı cihazlara da yukledim uygulamayı aynı hatayı veriyor

  • hanife hapel dedi ki:

    Gerçekten çok faydalı buldum. Çok teşekkür ederim. Başarılarınız daim olsun.

  • smt dedi ki:

    muhteşem bir anlatım olmuş, sağ olun.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir