Kapadokya Gezi Rehberi & Gezilecek Yerler

Kapadokya gezi rehberi - gezilecek yerler listesi
Kapadokya gezi rehberi - gezilecek yerler listesi
Kapadokya'ya yıllarca gidip geldikten sonra nihayet bir "Kapadokya gezilecek yerler rehberi" hazırladık. Yazarken bile işi gücü bırakıp Kapadokya'ya yerleşesimiz geldi. İyi okumalar, güzel geziler şimdiden.

Kapadokya, gezilecek yerleriyle ülkenin en güzide açık hava müzesi. İç Anadolu Bölgesi’nde Nevşehir iline bağlı olsa da Nevşehir ‘den önce hepimizin aklına Kapadokya’nın büyülü dünyası ve Peri Bacaları geliyor.

Kapadokya‘nın tarihi çok eskilere dayanır. Hükümdarların en önemli ticaret yolu olmuştur. Pers döneminde Kral Yolu, Selçuklu döneminde ipek yolu bu topraklardan geçmiştir. Önemli ticaret yolları üzerinde kurulan bu şehir haliyle dönem dönem saldırılara uğramıştır.

Toprağın yumuşak yapısı, insanların saklanma gereksinimiyle birleşince bu topraklarda bir çok yeraltı şehri de kurulmuştur. Şehir nüfusu çok kalabalık olmamakla beraber , yoğun turist çeken illerin başında gelmektedir. Bu da şehrin dört mevsim canlı, hareketli olmasını sağlamaktadır.

Kapadokya gezi rehberi
Kapadokya gezi rehberi

Kapadokya gezi rehberi ve gezilecek yerler yazımızı, aşağıda yazdığım 6 ayrı bölüme ayırdık:

Kapadokya'ya Ulaşım
Kapadokya’ya uçak, otobüs, tren ve özel araçla ulaşım
Kapadokya'ya Ne Zaman Gidilir?
Kapadokya hangi mevsimde nasıldır? Kapadokya’daki festivaller
Kapadokya'da Ne Yapılır & Balon Turları
Kapadokya’da, balon turlarından at gezilerine aktiviteler
Kapadokya'da Gezilecek Yerler
Kapadokya’da gezilecek yerler listesi
Kapadokya'da Ne Yenir?
Damak çatlatan Kapadokya mutfağı
Kapadokya Tavsiyeleri?
Kapadokya’ya gitmeden önce bilmeniz gerekenler

Kapadokya’ya Ulaşım

Kapadokya’ya nasıl gidilir konusunu 4 ayrı bölümde inceleyeceğim. Uçakla, otobüsle, trenle ve özel araçla ulaşım. Ancak her halükarda araç kiralamanız tavsiye olunur.

a. Kapadokya’ya Uçakla Ulaşım

Kapadokya’ya uçakla ulaşmak istiyorsanız iki seçenek var. Birincisi Kayseri Havaalanı’na, ikincisi Nevşehir Havaalanı’na direkt uçmak. İstanbul’dan ortalama 1saat 30 dakika süren uçuş sonrası, her iki havaalanından da HAVAŞ kullanıp şehir merkezine direkt ulaşabilirsiniz. Ayrıca Kayseri Havaalanı’ndan Kapadokya’ya taksiyle ulaşım için sabit fiyatlar mevcut.

Nevşehir havalimanı tadilata gireceği için uçuş şirketlerinin rota yönlendirmesine göre bilet alabilirsiniz.

Anadolu Jet, THY , Pegasus gibi firmalardan bilet bulabilirsiniz. Eğer son ana bırakmazsanız, uçak bileti maliyeti çok uygun olacaktır. Hatta Kayseri Havaalanı’na, Pegasus’la uçarsanız bu fiyat daha da aşağıya çekilecektir.

kapadokya gezi rehberi - kapadokyaya nasıl gidilir
kapadokya gezi rehberi – kapadokyaya nasıl gidilir

b. Kapadokya’ya Otobüs ile Ulaşım

Otobüs ile ülkemizdeki birçok şehre ulaşmak mümkün. Kapadokya’da bunlardan biri, geniş vaktiniz varsa ve otobüs yolculuğu size yorucu gelmiyorsa uygun fiyatlı ulaşım yollarından biri olacaktır.

Nevşehir’e otobüs ile gelerek, servisler ya da taksi ile Kapadokya’ya gidebilirsiniz.

c.  Trenle Ulaşım

Dört bir yanı demir ağlarla örülmüş ülkemizde, direkt olmasa da Kapadokya’ya trenle de ulaşmak mümkün. Doğu Ekspresi’nin popüler olmasıyla sevilmeye başlanan ve tercih edilen tren yolculuklarını deneyimlemenizi tavsiye ederiz. Kayseri tren garına giderek; oradan Kapadokya’ya gidiş sağlayabilirsiniz. Aradaki mesafa çok kısa.

Doğu Ekspresi yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

d. Özel Araç ile Ulaşım

Çok uzun olmayan araba yolculukları ile Kapadokya’ya yakınlığı ile bilen güzel rotalardan da geçerek ve keşfederek güzel atlar diyarına ulaşabilirsiniz. Şehirde gezmek için taksi alternatifi pahalı olacak, mutlaka araç kiralamanızı keyifli ve geniş bir keşif için öneriyoruz. Bunu da göz önüne alırsak, özel araç ile gitmek mantıklı olacaktır.

Kapadokya’da Ulaşım Üzerine Notlar

  • Kapadokya’da toplu taşıma maalesef gelişmiş değil, dolmuşlar olsa da gezilecek bölgelere taksi ile ulaşım daha rahat ama taksi alternatifi de çok pahalı.
  • Havalimanından, otobüs terminalinden ya da Kayseri tren garından, Kapadokya’ya gitmek için sorun yaşamayacağınıza emin olabilirsiniz.
  • Havalimanından ya da merkezi yerlerden araç da kiralayabilirsiniz.
  • Birçok otelin havalimanından servis hizmeti bulunmakta: Kapadokya’da otel rezervasyonunuzu yaparken, bu durumu da göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Kapadokya’ya ulaşım konusunda kafanızdaki soru işaretleri cevap bulduysa, gelelim diğer konulara!

Kapadokya’ya Ne Zaman Gidilir?

Her mevsim Kapadokya’ya gitmek için uygun. Sevdiğiniz ve farklı mevsimlerin sunduğu güzellikleri görebildiğiniz için yazı da kışı da baharı da sizi büyüleyecek. Kışın yağan kar her yeri kaplarken, içlerinden çıkan peri bacaları ayrı bir görüntü verecek. Baharda açan çiçekler ile doğanın uyanışına şahit olurken, sonbaharda turuncuya boyanan şehrin değişimine hayran kalacaksınız. Bu şehir her mevsim insanı kendine çeker, her mevsim aşık eder!

Kapadokya gezilecek yerler- kis mevsimi
Kapadokya gezilecek yerler- kis mevsimi

Eğer Nuri Bilge Ceylan tadında Kapadokya istiyorsanız ve kalabalık sevmiyorsanız kışın gitmenizi önereceğimiz Beyaza bürünmüş şehirde kış mevsimi çok soğuk olsa da sobalı bir kafeye girip ısınmak paha biçilemez!. Eklemeden geçmeyeyim; bence ideal Kapadokya zamanı bahar ayları.

Bahar ya da yaz aylarında Kapadokya’da olacaksanız, sıcaklığı göz önüne alarak bir valiz hazırlamanızı tavsiye ederiz. Güneş kremi, şapka, dudak kremi ve güneş gözlüğü “mutlaka” listenizde olsun. Karasal iklimin getirisi gündüzleri sıcak olurken akşamları soğuk olmasıdır. Gündüz güneşten yanarken, akşam üşümemek için uzun kollu kıyafetlerinizden de yanınıza almanızı öneririz.

Kapadokyaya ne zaman gidilir
Kapadokyaya ne zaman gidilir

Kış mevsiminin de çok soğuk olduğunu unutmayın, bere, atkı gibi eşyalarınız yanında içlik götürmenizi de tavsiye edeceğiz. Bakım malzemeleri satan dükkanlarda havayla temas edince kendi kendine ısınan mini pedler mevcut. Çok üşüyenler için bot ya da mont içlerine koymak konforlu olacaktır.

Bol bol yürüyüş olacağından rahat yürüyüş ayakkabılarınız da yanınıza almanızı tavsiye ederiz. Kampçılar ya da aksiyonlu gezi planlaması yapanlar; el fenerlerini, mataralarını da unutmasın.

Anları ölümsüzleştirmek için makineler de çantalarda yerini alsın!

Kapadokya Festivalleri

Toprağıyla , havasıyla , peri bacalarıyla bizi kendine çağıran şehir festivalleriyle de bizi kendisine çekiyor.

  • Cappadox şehrin en önemli, en meşhur festivali. Dünyaca ünlü bu festival her geçen yıl güzelleşmekte , her geçen yıl misafir kitlesini artırmaktadır. Caz, klasik müzik , açık hava sergileri , vadi yürüyüşleri , gün batımı, vadide piknik gibi etkinlikleriyle ,ışıklandırmalarla en beklenen festivallerden oluyor. Geniş bir alana yayılması, gizemli doğasında müzik keyfi, yöresel tatlar ve şarap tadımları ile zirvede bir keyif yaşayacağınız garanti ediyoruz.
kapadokyaya ne zaman gidilir - cappadox festivali
kapadokyaya ne zaman gidilir – cappadox festivali
  • Salcano Erciyes Kapadokya Bisiklet Festivali , bütün bisiklet severlerin heyecanla beklediği bir festival. Vadilerde ve peri bacaları arasında bisiklet sürme deneyimi eşsiz bir his olsa gerek.
  • Hacı Bektaşı Veli ‘yi Anma Töreni Kültür ve Sanat Festivali , dünyaca ünlü sayılan sevilen Hacı Bektaşi Veli ‘nin anıldığı bu festival oldukça ilgi çekmektedir.
  • Uluslararası Avanos Turizm ve El Sanatları Festivali , şehrin çömlekleriyle ünlü kenti Avanos ‘ da yapılan çanak çömleklerin hep birlikte yapıldığı ,sanatçıların konser verdiği eğlenceli bir festivaldir.
  • Ürgüp Bağ Bozumu Şenlikleri , topraklarının verimli olmasıyla üzüm yetiştiriciliğinin arttığı bu bölgede , her yıl Eylül ayında bağ bozumu şenlikleri olmaktadır. Üzüm yemeye doymak isterseniz , bağından ellerinizle toplamak isterseniz yada üzümün yolculuğuna şahit olmak isterseniz bu festival kaçmaz.

Kapadokya’da Balon Turları

kapadokya balon turları- filgezi
kapadokya balon turları- filgezi

Kapadokya ‘nın en önemli simgelerinden birisi de Kapadokya Balon Turu. Farklı farklı Kapadokya gezi rehberinde çok değişik fiyatlara ve bilgilere ratslayacaksınız. ÖZetleyelim; Bir çok firma bu organizasyonu yapmaktadır. Fiyatları 120 – 150 Euro arasında değişmektedir. Hava durumundaki rüzgar ve yağmur olasılığı ile şekillenen organizasyon günlük değişimlere de uğrayabiliyor. Kötü hava şartlarında tehlikeli olması nedeniyle balon turu gerçekleştirilebiliyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla havalanan balon , gün doğumunu bütün renkleriyle göreceğiniz şekilde yükselmektedir. 1 saat süren bu uçuş hiç bitmesin isteyeceğiniz güzellikleri size sunacak. Ayaklarınız altında bütün şehir size güneşle birlikte el sallayacak , unutulmaz anlar yaşatacak!

kapadokya gezilecek yerler - balon turu
kapadokya gezilecek yerler – balon turu

Kapadokya’da Ne yapılır?

Kapadokya herkese en güzel yüzünü sevdirecek ve hitap edeceği bir deneyimi mutlaka sunuyor! Kapadokya’da yapılacak yığınla aktivite var. Bisiklet turları, vadi yürüyüşleri, gün doğumu ya da batımında at gezisi – kesmez derseniz dolunayda yapılanı da mevcut- lokal lezzetleri keşfetmek, balon turu, tarihi yerleri görmek, çömlek yapmak, atv gezisi ya da safari ile doğayı keşfetmek, şarap tadımları yapmak ve yöredeki bağları görmek, kaya otellerde en leziz uykulara dalmak…

Kapadokya gezilecek yerler - kapadokyada ne yapilir
Kapadokya gezilecek yerler – kapadokyada ne yapilir

Kapadokya’da Gezilecek Yerler

Şehirde gezilecek yerler çok geniş bir alana yayılmıştır, birkaç günde her yeri gezerek hakim olmak çok zor ve yorucu olacak. Kapadokya gezi programınızı iyi yapmanızı ve öneririz. Detaylı bir rehber için, ayrıca Kapadokya’da gezilecek yerler diye ayrı bir başlık oluşturacağız ancak şimdilik başlıca gezilecek yerleri  sıralayalım;

  • Göreme Unesco Dünya Mirasları koruma listesinde yer alan bir bölge. Dokusu, taş evleri ve zamanında birçok medeniyete ev sahipliği yapmış peri bacaları var.
  • Göreme Açık Hava Müzesi ‘nde ise; baskılardan kaçan hristiyanların sığınak olarak kullandığı birçok kilise, şapel ve ev var. Rahipler ve Rahibeler Manastırı, Elmalı Kilise, Aziz Basil Şapeli, Tokalı Kilise, Yılanlı Kilise içerisinde gezilecek yerlerden.
  • Ortahisar Kalesi
  • Güvercinlik Vadisi
  • Güllüdere Vadisi
  • Paşabağ Vadisi
  • Zelve
  • Aşk Vadisi
  • Ihlara Vadisi
  • Kızılçukur Vadisi
  • Vaftizci Yahya Kilisesi
  • Ürgüp
  • Ürgüp’te yer alan Tursan Şarapcılık
  • Ürgüp’te bulunan zamanında izleyicisi olanların dizilerden tanıyacağı Asmalı Konak
  • Ortahisar Kalesi
  • Üç Güzeller
  • Uçhisar ve Uçhisar Kalesi
  • Uçhisar’da yer alan Kocabağ Şarapcılık
  • O Ağacın Altı Cafe
  • Avanos
  • Avanos’ta yer alan Güray Müzesi
  • Devrent ( Hayal) Vadisi
  • Çavuşin Köyü
  • Derinkuyu Yeraltı Şehri
  • Kaymaklı Yeraltı Şehri
  • Gaziemir Yeraltı Şehri

Bunlar, Kapdokya’da gezilecek yerlerden , sayabildiklerimizden bazıları,  adım attığınız an sürprizlerle karşılaşmak garanti!

peri bacalari - kapadokya gezilecek yerler
peri bacalari – kapadokya gezilecek yerler

Peki Kapadokya’daki Peri Bacaları Nasıl Oluşmuş?

Jeolojik çağda Erciyes, Hasan ve Güllü Dağ aktif volkan halindeymiş. Volkandan püsküren ve çıkan lavlar coğrafya üzerinde lav ve külden oluşan bir tabaka meydana getiriyorlar.

Kapadokya Mutfağı

 Nerede Ne Yenir?

Çanak çömlek ve testi yapımı meşhur olan bu şehrin en ünlü yemeği de Testi kebabı! Testinin içinde ağır ağır pişen sebzeler ve et, testi önünüzde kırılarak servis ediliyor. İster zeytinyağlı ister etli seçim sizin.

kapadokya yeme icme rehberi
kapadokya yeme icme rehberi

Seki Restoran

Uçhisar’da yer alan Argos Oteli’n içerisindeki restoran ve özelliği ödüllü olması. En iyi şaraplarını barındıran geniş bir mahzenleri mevcut. Uzun saatlerde pişmiş etleri, peynirleri, çemende dinlendirilmiş eti ve yerel üzümlerinin benzersiz eşleşmesi ile lezzet şöleni yaşayacaksınız.Güvercinlik Vadisi’nde yer alan ot ve baharat bahçelerinden taze kekik, biberiye ve nane ile damak zevkini katlayan salataları ve manzarası da bonusu!

Adres: Kayabaşı sokak no:23 ARGOS OTEL

Telefon: +90 384 219 31 30

kapadokya gezilecek yerler rehberi - yeme icme
kapadokya gezilecek yerler rehberi – yeme icme

 

Kadıneli Restoran

Kadıneli Uçhisar’da bulunuyor. Doğuş grubun ev hanımı olan kadınlara istihdam sağlaması amacı ile kurulmuş bir dernek aslında. Yerel kadınların kendi elleriyle hazırladığı mantılar, sardıkları yaprak dolmalar, kestikleri erişteler… Dernek olmasından kaynaklı fiyatlar baya uygun. Hem leziz, hem uygun fiyatlı hem de kadınlara destek sağlayan Kadıneli derneğini ziyaret etmeyi es geçmeyin.

Adres: Yukarı Mah. Fatih Cad. No: 4/1 Uçhisar

kapadokyada ne yenir - gezi rehberi
kapadokyada ne yenir – gezi rehberi

 

Lil’a Restoran

Türkiye’deki tek Relais & Chateaux oteli namına sahip Museum Hotel’in alakart restoranı olan Lil’a; türk mutfağının ve Anadolu lezzetlerinin yerel lezzetlerle harmanladığı muhteşem bir mutfak. Meşhur Kapadokya patatesi, kuzu inciği ve pastırmalı humusu kaçırılmayacak lezzetlerden. Kendi bahçelerinden toplanan sebzelerle hazırlanan yemekler için menü mevsimsel olarak değişiklik gösterebiliyor. Menüyü kontrol edebilmek için buraya (http://www.lil-a.com.tr/menu ) göz atmayı unutmayın.

Adres: Tekeli mah. Eski Göreme cad. NO:2 Uçhisar

Telefon: +90 384 219 22 20

kapadokya patatesi
kapadokya patatesi

Old Greek House Restaurant and Hotel

Kapadokya gezi rehberi denince bile akla ilk gelen yerlerden. Mekanı Asmalı Konak dizisinden hatırlayacaksınız. İlk konak olan mekan şimdi hem otel hem de restoran olarak hizmet veriyor. Yaprak sarma, mantı, soğan dolmasını deneyebilirsiniz.

Adres: Mustafapaşa Köyü, Şahin Cd. No:16, 50420 Ürgüp/Nevşehir

Ürgüp’te Ziggy Cafe ya da  Zeytin Cafe’yi Avanos’ta Bizim Ev’i yemek durakları olarak not alabilirsiniz.

Kapadokya Tavsiyeleri

1- Kışın gidiyorsanız çok soğuk mutlaka çok kalın giysiler alın. Kışın dışarıda kalma süresi ortalama 15-20 dakika(tabii soğa çok dayanıklıyım derseniz farklı)

2- Taş evlerde konaklamaya çalışın. Biraz daha maliyetli bile olsa değecektir. (Kapadokya gezi rehberinin en önemli tavsiyelerinden)

3- Kapadokya ‘ ya gitmek için artık bilet bakıyorsanız bazı dikkat etmeniz hususlar da var. Şehrin geniş bir alana kurulu olduğunu söylemiştik. şehire ulaşmak doyasıya rahat gezmek için araç kiralamayı unutmayın.

Kapadokya gezilecek yerler - gezi rehberi
Kapadokya gezilecek yerler – gezi rehberi

4- Balon turları çok erken vakitte, o yüzden hazırlıklı gelin, balon turu yapmasanız bile gün doğumundan öncesine alarmınızı kurup, gökyüzünde balonların günün aydınlanmasına karışmasını izleyin.

5- Kapadokya’da gezilecek yerler arasında ve şehir içinde çok çok yürüyeceksiniz, yanınıza mutlaka spor ayakkabı alın.

6- Gün batımları mükemmel o yüzden her gün batımına ayrı program yapın.

Gün batımı için Fil Gezi’nin önerisi olan 3 bölge;

  • Kızılçukur Vadisi
  • Uçhisar Kalesi
  • Aşıklar Tepesi

7- Kapadokya, gezilecek yerleriyle olduğu kadar; yerel üzümleriyle bilinen Türkiye’nin en zengin üzün yetiştiricilerindendir. Başlıca üzümü de Emir’dir. Turasan ve Kocabağ Şarapcılık Kapadokya’da yer alan, bu leziz üzümlerin şişeleyen firmalar. Fabrika gezileri, şarap tadımları ile bölgenin yerel üzümlerini ilgi duyanlar mutlaka denemeli.

8- Bölgeye hakim olan çanakçılık sanatı var. Bölgesi de Avanos olarak bulunuyor. Burada bazı atölyeler kendi çanağınızı yapmanıza imkan sağlıyor. Güray Müze hem çanak yapımını deneyimlebileceğiz hem de içerisinde bulunan topraktan ve seramiklerden yapılan sanat eserleri görebileceğiniz yerlerden. Çıkış bölümünden yer alan toprak ve seramiklerden yapılmış farklı ürünlerden hediyelik almanız da mümkün.

Kapadokya gezi rehberi - gezilecek yerler listesi
Kapadokya gezi rehberi – gezilecek yerler listesi

Kapadokya çok geniş bir coğrafya olduğu için birkaç günde keşfetmek, deneyimlemek ne yazık ki imkansız. Bu yüzden Kapadokya Gezi Rehberi hazırlamak da uzun bir süremizi aldı. Fırsatını bulduğunuz zaman ziyaret ederek, keşfedebileceğiniz bir rota Kapadokya. Her mevsimin, bölgeye yaşattığı değişimleri bir başka güzel.

Tavsiyem; bir defada hızlı hızlı gezmemeniz ve her geldiğinizde de farklı bir lokasyonda kalarak yereli keşfetmeniz olacaktır. Ürgüp’te, Göreme’de, Uçhisar veya Ortahisar’da çevreyi baz alarak keşfedin. Ne kadar zaman ayırırsanız o derece kendini açacak, güzelliklerini gösterecek bozkırın gölgesinde kalmış bir masal diyarındasınız.

Kapadokya gezilecek yerler rehberimizin sonuna geldik. Son olarak; farklı lokasyonlarda yerel üzümden yapılma şarapların tadına doyarak günü batırın, Ihlara Vadisi’nde güzel bir yürüyüşe çıkın, gün doğumunda uyanıp balonları seyrederken kahvaltınızı midenize indirin, güzel otellerinde dinginleşin, bağların keyfini çıkarın. Tüketmek için değil, tadına varmak için yaşayın!

Elif Ece Akman

Yağmur Çoban

More from Yagmur Çoban

Sezgi Olgaç’la Seyahat ve “Diğer Şeyler” Üzerine

Sezgi Olgaç, adını sosyal medyadan hatta basılı medyadan duyduğumuz güzel, yetenekli ve...
Read More

3 Comments

  • Ekin. dedi ki:

    Merhaba, Kapadokya da öğrenciyim nasıl bu kadar ayrıntılı ve güzel anlatmayı başardığınıza inanamıyorum. Sanki bu şehirde yaşıyor gibisiniz.

  • yusuf emin gökalp dedi ki:

    merhaba, yazınız için çok teşekkürler. Acaba uçhisar, göreme,ürgüp, mustafapaşa arasında toplu taşıma ile ulaşım sağlamak kolay mı? özel araba olmadan saydığınız gezilecek yerleri gezmek münkün mü?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir