BURSA’DA GEZİLECEK YERLER – EN GÜZEL 20 YER

yesil turbe - Bursa gezilecek yerler
yesil turbe - Bursa gezilecek yerler

Bursa, doğayla içiçe, huzurlu ve düzenli bir şehir. Her ne kadar düzensiz yapılaşma artmış, her yer inşaat dolmuş olsa da yeşil Bursa’dan günümüze kalan itibarın kalıntıları yok değil.

Bursa’yı “teyzemgiller, amcamgiller, eltimgiller de Bursalı”,” şuraya giderken Bursa’ya da uğradık ama çok kalmadık” statüsünden çıkaracak bir yazı hazırlamak istedim. Tarihin ve doğal güzelliklerin bir arada olduğu Bursa’da gezilecek yerlere hep beraber bakalım.

Bursa yazısında yer vereceğim konular:

Bursa'da Gezilecek Yerler
Bursa’da mutlaka gidilmesi gereken 20 yer
Bursa'ya Ulaşım
Karayolu ve deniz yoluyla Bursa’ya n asıl kolaylıkla gidilir?
Bursa'da Konaklama
Bursa’da Nerede Kalınır?
Bursa'da Ne Yenir?
Damak Çatlatan Bursa Lezzetleri

Bursa’da doğup büyümemden mütevellit, her yerini ince ayrıntısına kadar anlatmaya çalışıp çoğu gezi blogunda bulunmayan bilgilere yer vermeye çalışacağım. Bursa’da mutlaka gezilmesi gereken yerleri gruplayıp birbirlerine yakın olanları ardarda sıralamaya çalışacağım. “Bursa’da gezilecek yerler rehberi”ni okurken yanınızda bir kağıt kalem olmasını tavsiye ederim.

Muhtemelen en çok Misiköy’ü, Cumalıkızık’ı, Trilye’yi merak ediyorsunuz. Bu seçenekler de listede yer alıyor ancak tam anlamıyla Bursa deneyimi yaşamak için, yazımdaki tüm seçenekleri değerlendirin.

Bursa’ya ulaşım ve Bursa’da konaklama konusuna girmeden önce Bursa’da gezilecek yerler bölümüne. 20 maddelik bir liste hazırladım. İçinde Bursa’da mutlaka gitmeniz gereken tarihi yerlerden, gezilesi köylere, Bursa yakınlarında gidilecek yerlere kadar her seçenek mevcut. Buyrunuz:

1- Heykel – Setbaşı – Altıparmak

heykel - bursada gezilecek yerler
heykel – bursada gezilecek yerler

Bursa’da gezilecek yerleri bu en bilindik üç semtle açmak istedim. Sırasıyla Altıparmak’tan yukarı doğru çıkıp önce Heykel’e, daha sonra Setbaşı‘na ulaşabilirsiniz. Bir zamanların en işlek yerleri, hatta Bursa denince ilk akla gelen bölgeden başlamamak olmazdı.

Altıparmak için Bursa’nın en işlek caddesi diyebiliriz. Eski staddan başlayan ve yukarı Heykel’e kadar uzanan, üzerinde sağlı sollu dükkanların olduğu ve içinden yakın zamanda açılan tramvay geçen cadde Altıparmak. Estetik açıdan, yahut tarihi açıdan bir niteliği yok; ancak şehrin nabzını yoklamak isterseniz, Altıparmak Caddesi’nden geçmenizi öneririm.

Heykel, Bursa’nın hala merkezi sayılıyor. Adını, tam ortasında, Adliye binasının önündeki Atatürk heykelinden alan semt, Bursa’nın en köklü ve en bilindik semti. Yakın zamanda neredeyse tüm iş dünyasının, alışverişin, sosyal hayatın kalbi buradaydı. Ancak sonradan şehir çok merkezli bir şekilde büyüdü.

Ancak, yerel deneyim yaşamak istiyorsanız yine de gidip;

  • Adliye önünde oturmalı,
  • Altgeçitlerdeki çarşılara uğramalı
  • Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu’nda bir oyun izlenmeli,
  • İnegöl Pasajı’nda şaka oyuncaklarına bakılmalı
  • Sönmez Çarşısı’na uğramalı.
  • Mahfel’de kahve içmeli

Not: İskender iskender diye tutuşan bünyeler için, Ünlü Cadde’de bulunan Büyük İskender’e gitmelerini ve karınlarını doyurmalarını öneririm. Veya aynı şekilde Mavi Dükkan’a da uğrayabilirsiniz.

Setbaşı ise, Heykel’in devamında bulunuyor. Setbaşı aslında eski Bursa’lıların “piyasa” mekanı. Gökdere’nin üzerinden geçen Setbaşı Köprüsü’nün hemen devamında Mahfel çay bahçesi bulunuyor. Burası için hala Bursa’nın en ünlü çay bahçesi diyebiliriz. Tam karşısında ise şehir kütüphanesi bulunuyor. (Biraz aşağıda Irgandı Köprüsü var, ona 7. maddede yer verdim.)

2. Ulucamii – Bursa’da Gezilecek Yerler

ulucamii - bursa gezilecek yerler. bursa osmanlı mimarisinden kalan nadide eserlerdendir ulucamii.
ulucamii – bursa gezilecek yerler

Türk İslam  tarihinin en eski eserlerinden biri olan Ulucamii, Bursa’da gezilecek yerler deyince ilk akla gelen eserlerden. Ulucamii, Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırılmıştır. Mimari ihtişamının yanı sıra camiyi önemli kılan pek çok özelliği vardır. Türkiye’deki en büyük namaz kılma alanı kapasitesine sahip olan camii, 20 kubbeden oluşmaktadır.

Caminin doğu cephesinde, Güneş sistemindeki gezegenlerinin yörünge hareketlerinin kabartma fonlara işlendiği alan bulunmaktadır. Bu alan, ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Camii hakkındaki rivayetler ise oldukça merak uyandırıyor. Örneğin, bir rivayete göre, Karagöz, cami yapımını geciktirdiği için Yıldırım Beyazıd tarafından öldürülmüştür. (15. Maddede bu konuya daha ayrıntılı değineceğim.)

Nasıl Gidilir?

Ulucami, Bursa’nın merkezi Heykel’de yer almaktadır.

  • Kent Meydanı‘ndan metroya binip Şehreküstü istasyonunda inerek Kapalıçarşı yönünde 2 dakikalık bir yürüyüş sonunda Ulu Camii’ye ulaşabilirsiniz.
  • Terminal’den 38 numaralı otobüse binip Atatürk Caddesi‘nde inerek Ulu camii’ye ulaşım sağlayabilirsiniz.

3. Kapalı Çarşı

kapalı çarşı - bursa
kapalı çarşı – bursa

Bursa Kapalı Çarşısı’nı illa ki birkaç kere duymuşsunuzdur. Osmanlı’nın eski başkenti olması nedeniyle, kapalı çarşısı da hala göz alıcı. Eskiden beri süregelen alışveriş kültürü ve esnaf dayanışması yerini Avm’lere bıraksa da kapalı çarşıda bu sıcak ve samimi ortam halen devam ediyor.

Kapalı Çarşı; Uzun Çarşı, Aktarlar, Yorgancılar, Sipahiler, Sahaflar, Gelincik,  Karacabey ve Eski Bakırcılar çarşılarıyla pek çok alışveriş imkanı sunuyor. Kuyumcuların ağırlıkta olduğu çarşıda, gönül rahatlığıyla altın alıp döviz bozdurabilirsiniz. Tam da ceplerinizi doldurmuşken  Kuyumcular Çarşı’sında  Bursa’ya özgü olan cantık (yuvarlak kıymalı pide)  deneyip kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın. 

* Ayrıca; ayakkabı ,şeker, tekstil ürünleri, havlu, elbise ve bıçak satan dükkanları da gezmezseniz, Kapalı Çarşı’nın ve  tarihin  hakkını vermemiş olursunuz.

Hanlar – Kozahan & İpek Han

bursa kozahan
bursa kozahan

Hanları, Kapalı Çarşı’nın yanında Bursa’da gezilecek yerler listesine almamak olmazdı. Heykel’e “çıktığınızda” ve Kapalı Çarşı’ya uğradığınızda hanlara da mutlaka gidin. Bunların arasında en popüler ve bilindik olanı Kozahan. Burada mutlaka közde pişirilen türk kahvesinden için ve handaki ipek ürünler satan dükkanları gezin. İngiltere Kraliçesinin neden bu handan ipek şal aldığını anlayacaksınız.

Bunun dışında bizim en sevdiklerimizden biri İpek Han. Burası Kozahan’a pek yakın ancak daha sakin ve huzurlu bir yer. Keza türk kahvelerindeki köpüğü, garanti veriyoruz başka hiçbir yerde görmemişsinizdir. (Papağanlarla sohbet etmeyi unutmayın.)

Ulaşım

Kapalı Çarşı, Bursa’nın kalbi olan Heykel semtindedir. Heykel’e ulaşım metro,dolmuş ve otobüslerle oldukça kolay bir şekilde sağlanmaktadır.

Not: Bursa Kapalı Çarşı çalışma saatleri  08:30-19:00 arasındadır. Çarşı Pazar günleri kapalıdır.

4. Yeşil Camii – Bursa’da Gezilecek Yerler

yesil turbe - Bursa gezilecek yerler
yesil turbe – Bursa gezilecek yerler

Bursa’da gezilecek yerler denilince ilk akla gelen mimari yapılardan biri de Yeşil Cami ve Yeşil Türbe’dir. Sultan Mehmet Çelebi tarafından yaptırılan camiyi şehrin çoğu yerinden görebilirsiniz. Yeşil Camii; sekiz köşeli karakteristik yapısı, çini işlemeli duvarları, mermer çerçeveleri ve turkuaz işlemeleri  ile döneminin mimarisini yansıtan muhteşem bir sanat eseridir.

* Özellikle Osmanlı mimarisine ve İznik çiniciliğine ve sır tekniğine  meraklı iseniz mutlaka Yeşil Camii’yi ziyaret etmelisiniz.

Yeşil Camii’nin karşısında bulunan Yeşil Türbe’nin içerisinde ise  Sultan Mehmet Çelebi’nin, oğullarının ve kızları Ayşe Hatun ve Selçuk Hatun’un kabartmalı sandukaları yer almaktadır.

Nasıl Gidilir?

Yeşil Cami, Setbaşı Yıldırım’da bulunmaktadır. Türbeye birkaç şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Terminal’den Bursa belediyesi BURULAŞ’a ait 99 numaralı otobüsle Yeşil Türbe’nin önünde inebilirsiniz. Ulu Cami’nin de bulunduğu Atatürk Caddesi’nden Siteler yönüne doğru yürüyerek 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Eğer Mudanya’ya feribot ile geldiyseniz F3 numaralı otobüs ile Yeşil Türbe’ye gidebilirsiniz.

5. Kaplıcalar – Bursa’da Gezilecek Yerler

Bursa, kaplıcaları, termal havuzları ve hamamlarıyla Türkiye’nin, hatta Dünya’nın en önde gelen şehirlerindendir. Özellikle Çekirge ve Bademli Bahçe bölgesinde bulunan şifalı sular en bilindikleri olsa da Mustafakemalpaşa, Orhangazi, İnegöl ilçelerinin şifalı suları da oldukça ünlüdür.

Bursa’da bulunan en eski hamam 1394 yılında yapılan Eski Kaplıcadır. Bursa’da gezilecek yerlere hamamları, kaplıcaları, termal suları en üst sıralardan aldık. Fırsatınız olursa mutlaka gidin, olmazsa da önünde fotoğraf çektirirsiniz 🙂 En bilinen kaplıcaları aşağıda sıraladım.

  • Karamustafa Ilıcası (Çekirge – Yeni Kaplıca Cad.)
  • Eski Kaplıca (Kükürtlü Mah. Eski Kaplıca Sok.)
  • Kaynarca Hamamı (Çekirge -Yeni Kaplıca Cad. No:6)
  • Bonus : Kervansaray Hamamı (Çekirge Meydanda)

6. Tophane – Bursa’da Gezilecek Yerler

Tophane - Bursa Gezilecek yerler
Tophane – Bursa Gezilecek yerler

Kuşbakışı Bursa manzarası izlemek isterseniz, şehrin merkezinde bulunan Tophane bunun için biçilmiş kaftan  Tophane, içinde, yangın gözetleme kulesi olarak kullanılan Tophane Saat Kulesi’ni, Osman Gazi Türbesi’ni ve Orhan Gazi Türbesi’ni barındıran tarih bakımından zengin bir bölge. Dini yapılara meraklıysanız eğer görmenizde fayda var.

Bursa Tophane Parkı’nın çevresinde bulunan kafe ve restaurantlarda manzaraya karşı çayınızı yudumlayıp soluklanabilirsiniz. Bursa’da gezilecek yerler arasında en iyi manzaraya sahip olanlardan.

Nasıl Gidilir?

Şehir merkezinde bulunan Tophane, Balibey Han’a 5 dakika ,Bursa Ulu Cami’ye 10 dakika yürüme mesafesindedir.(Bursa merkez’e yakın yerlerdeyseniz ulaşımı bu şekilde sağlayabilirsiniz.) Metro -2 hattı ile ve  3/C, 48/A , 5/A, 9/M otobüs hatları da Tophane yakınlarından geçmektedir.

7. Irgandı Köprüsü

ırgandı köprüsü - bursa gezilecek yerler
ırgandı köprüsü – bursa gezilecek yerler

Irgandı Köprüsü, Bursa’nın Yıldırım ve Osmangazi ilçelerini birbirine bağlayan ve Gökdere üzerinde bulunan bir yapıdır. Irgandı Köprüsü’nün  en önemli özelliklerinden biri dünya üzerinde yer alan dört arastalı köprüden biri olmasıdır. Bu özelliği ile, Floransa’daki  Ponte Vecchio, Venedik’teki  Ponte Rialto ve Bulgaristan’daki Osmanlı köprülerine benzemektedir.

Dünya üzerinde az görülen bu yapı pek çok turistin ilgisini çekmektedir. Köprü üzerinde; metal işletme sanatı,ebru,gümüş, çini, ahşap oymacılığı, minyatür dükkanları ve Bursa’nın  yöresel yemeklerini tadabileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Ayrıca bu dükkanlarda Bursa ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabileceğiniz kitaplar bulmanız da mümkündür.

Nasıl Gidilir?

Metro -1 ve Metro-2 hattı Irgandı köprüsünün yakınında geçmektedir.

Ayrıca ; Otobüs – 22/C, Otobüs – 35/C, Otobüs – 48, Otobüs – 8/L, Otobüs – 9/D, Otobüs – 9/M

ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.

8. Trilye & Kumyaka

trilye - bursada gezilecek en iyi bölgeler arasında trilye ve kumyaka yer alıyor.
trilye – bursada gezilecek en iyi bölgeler

Trilye, Bursa’da gezilecek yerler arasında en çok kulağınıza gelen sahil kasabasıdır. Zeytiniyle ve güzelliğiyle nam salmış bu köyün adı Bizans dönemindeki isminden yani “Triglia” dan gelir. Muhtemelen Trilye’nin ismini, TV dizilerinden, reklam setlerinden, filmlerden duydunuz. Gelin bir de benden duyun.

Mudanya’dan çıktınız yola, 7 km sonra(yaklaşık 15 dk), ilk olarak Kumyaka Köyü’nü göreceksiniz sahil tarafında. Kumyaka (Sigi de denir) Trilye kadar popüler ve kalabalık olmayan, sakin, tatlı bir sahil köyüdür. Köyün girişinde Kadınlar Derneği bulunuyor. Burada, mantı, çiğbörek gibi yemekler yiyebilir, sonrasında köyün içinde kısa bir yürüyüş yaparak sahile doğru devam edebilirsiniz. Sahilde, ördekler ve yazın limandan denize atlayan çocuklar eşliğinde birer türk kahvesi içmenizi tavsiye ederim.

trilye- kumyaka - bursada gezilecek yerler
trilye- kumyaka

Kumyaka’da mola verdikten sonra Trilye’ye devam. Mudanya’dan toplam 11 km uzaklıkta yer alan bu kasaba, bahar ve yaz aylarında, özellikle tatil zamanı kalabalık oluyor. Normalde, elinizi kolunuzu sallayıp sahilde arabanıza park yeri bulmanız kolay ancak yaz aylarında göstermelik de olsa bir ücret isteniyor.

Kasabanın girişinde , zeytin, zeytinyağı, sabun, kolonya ve hediyelik eşya satan dükkanlar mevcut. Ayrıca, balıkçısı, manavı, kahvehaneleri de bu giriş yolunda bulunuyor. Sahil şeridinin büyük bir kısmını restoranlar, kalanını ise birkaç küçük otel işgal etmiş durumda. Ancak biraz daha ilerleyince taşlı sahile ulaşıyorsunuz.

Trilye’de Gezilecek Yerler;

Trilye’nin sokaklarını, hala ayakta kalabilen Rum yapılarını, küçük kutu evleri gezidkten sonra mutlaka Taş Mektep’e uğrayın, Kemerli Kilise’yi görün ve Çamlı Kahve’de bir çay için.

Ulaşım:

Kumyaka ve Trilye için, Burgaz ve Mudanya’dan kalkan midibüsleri kullanabilirsiniz. Özel aracınızla geliyorsanız da Mudanya’dan , denizi sağınıza alarak sahil şeridinden devam edin. 15-20 dakika içinde oradasınız.

9. Misiköy – Bursa’da Gezilecek Yerler

bursa misi köy
bursa misi köy

İlk  adının ‘Mysia‘ olduğu söylenen Misi Köyü renkli mimarisi ile görülmeye değer bir yer. Misiköyü, 1989 yılında sit alanı olarak kabul edilmiştir ve  Anadolu Efes’in ‘gelecek turizmde‘ projesiyle önemi giderek artmaktadır.

Yöresel kıyafetlerin ve köye özgü hediyelik eşyaların bulunduğu Etnografya Müzesi’ni görmenizi tavsiye ederim. Bu müzenin içinde küçük bir Karagöz perdesi de yer alıyor. Köydeki en heyecan verici ve örnek oluşturan yerlerden birisi de ‘ ‘Çocuk Kütüphanesi’’. Kütüphane içindeki kalabalık sevindirici. Özellikle çocuklarınızla buraya gelip karşılıklı kitap okumanın keyfini çıkarın derim.

Misi sokaklarında bolca yürüyüş yapabilir ve Osmanlı izlerini taşıyan renkli evleri fotoğraflayabilirsiniz. Gitmişken, Misi şarabı, cızbız köfte, Misi Köyü’ne özgü pekmez ve koza tatlısını (Koza Evi Restaurantı’nda bulabilirsiniz.) tatmadan dönmeyin.

Nasıl Gidilir?

Otobüs ile: Eğer köye otobüs ile gidecekseniz önce Bursa otobüsleriyle otogardan Heykel’e gelip buradan da  Acemler Bursaray durağından Timurtaş Paşa-Misi Köyü güzergahında giderek B/20 numaralı belediye otobüsleriyle köye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Araba ile: Orhaneli kavşağından sola dönüp Doğancı Barajı istikametinde ilerleyip yaklaşık 7 km. gittikten sonra köye ulaşabilirsiniz.

10. Cumalıkızık – Bursa’da Gezilecek Yerler

cumalikizik - bursada gezilecek yerler
cumalikizik – bursada gezilecek yerler

Uludağ’ın eteklerine kurulmuş Osmanlı mimarisini barındıran Cumalıkızık, Bursa’nın en güzel ve en turistik Türk köyüdür. Köyün hemen  girişinde’Anıtlar Çınarı’ sizi karşılar. Bu çınarın gölgesinde soluklanıp gezinize başlayabilirsiniz. Tarihte kısa bir yolculuğa çıkmak isterseniz, tarihi dokusunu kaybetmeyen cumbalı yüzyıllık köy evlerini kesinlikle dolaşmalısınız.

Fotağrafçılıkla ilgileniyorsanız, Cumalıkızık köyü size tüm fotojenikliğini sunacaktır. Daracık sokaklarda, köy kahvelerinin arasında ve çınar ağaçlarının gölgesinde yürümenin gezinizi daha renkli hale getireceği kesin! Evlerin arasındaki minik sokaklarda bulunan köy pazarı ve küçük tezgahlardan yöreye ait şallar, patikler ve takılar alabilirsiniz.

* Bu kadar yürüyüşten sonra köylü kadınların ellerinden çıkan gözlemeleri hak ettiniz. Ayrıca yöresel tatlar deneyebileceğiniz köy kahvaltılarını da tavsiye ederim.

Ulaşım

Araçla Ulaşım:

Yenikapı – Bursa (Mudanya) hattı (yolculuk süresi 1 saat 35 dakika)

Yenikapı – Yalova (yolculuk süresi 1 saat 15 dakika)

Pendik – Yalova hattı (yolculuk süresi 45 dakika)

Otobüs: 22 nolu otobüs Cumalıkızık yakınlarından geçmektedir.

11. Kültürpark

Bursa Kültürpark, şehrin ilk büyük yeşil alanıdır. Park, Reşat Oyal tarafından yaptırılmıştır ve şehre yaptığı hizmetlerden dolayı Kültürpark’ın adı ‘Reşat Oyal Kültürparkı’ olarak anılmaktadır.

Kültürpark’ta pek çok aktivite yapabilirsiniz. Parkın içinde yer alan gölde sandal ile gezmek keyifli bir deneyim olacaktır. Park alanında  çok değişik türde ağaç,sarmaşık ve çalı türü bulunmaktadır. Buralarda yürüyüş yapabilir, lokantalarda karnınızı doyurabilir ve çay bahçelerinde kısa molalar verebilirsiniz.

Ayrıca Bursa Arkeoloji Müzesi, Lunapark ve açık hava tiyatrosu da Kültürpark’ın içinde yer almaktadır. Geziniz 1 Haziran – 1 Temmuz tarihleri arasına denk geliyorsa,  tüm müzik dallarının ve sahne sanatlarının yer aldığı etkinliklerin olduğu Uluslararası Bursa Müzik Festivali’ni kaçırmayın derim.

Nasıl Gidilir?

1 numaralı metro hattı ve 101, 14/F, 14/L-2, 6/E otobüslerini kullanarak Kültürpark’a ulaşım sağlayabilirsiniz.

12. Uludağ – Bursa’da Gezilecek Yerler

Dağ yolundaki nefes kesici manzara, sonrasında milli parka giriş, temiz havanın başınızı döndürmesi ve zirveye yolculuk… Tüm bunları henüz Uludağ’a ulaşmadan deneyimlememiz Bursa’da mutlaka gezilmesi gereken yerler listesine Uludağ’ı katmama yetti.

Eğer kış sporlarıyla, doğa yürüyüşüyle, kamp yapmayla ilgileniyorsanız Uludağ çok yerinde bir tercih. Her mevsimi ayrı güzel olan Uludağ’a, sırf teleferik ve telesiyeje binmek, zirvedeki gölleri ziyaret etmek, sucuk ekmek yemek, sahlep içmek, enerjisi yüksek kış atmosferini deneyimlemek için bile gidilir.

Uludağ buzul göllerini kısaca gösteren şu videoyu aşağıya bırakayım belki göz atmak istersiniz;

Nasıl Gidilir?

Uludağ’a ulaşmanın 2 yolu var:

  • Özel aracınızla gitmek.

Kışın yollar buzlu olabiliyor. Mutlaka yanınızda kar lastiği ve zincir bulundurun. Ayrıca Milli Park’a girerken 10 TL’lik ücret ödüyorsunuz, aklınızda bulunsun.

  • Teleferikle çıkmak

Teleferikle Uludağ’a çıkmak bir Bursa geleneğidir. Merkez İstasyon Teferrüç İstasyonu’dur. Sarıalan ve Oteller İstasyonu sırasıyla ulaşabileceğiniz noktalardır. Yolculuk, toplam 25 dk civarı sürer. (Buradan da kontrol edebilirsiniz)

Çalışma Saatleri: 10.00-18.00

Teleferik ücreti , tek yön: 30 TL gidiş – dönüş : 38 TL


Yeri gelmişken şu yazılarımıza da göz atmanızı öneririz:

Türkiye’nin En İyi Kayak Merkezleri

Türkiye’deki En İyi Kamp Alanları


13. Koca Çınar

koca çınar - bursada gezilecek yerler
koca çınar – bursada gezilecek yerler

Uludağ yolunda bulunan, Türkiye’nin en yaşlı ağaçlarından biri olan Koca Çınar la ilgili  öncelikle size birkaç kısa bilgi vereceğim. Adını Osmanlı Devleti’nin ilk köylerinden olan İnkaya Köyü’nden alan 600 yıllık çınar, dünya çapında bir üne sahiptir.Yüksekliği 35 metre, çapı ise 3 metredir. 13 ana kola ve  9,2 metrelik çevreye sahiptir. Bu heybetli çınarın dallarının kalınlığı ise 3-4 metredir.

Not: Yanyana 7-8 kişi kollarını birleştirse bile bu ağacın gövdesini kavrayamayabiliyor. Ne kadar dev gibi olduğunu düşünebiliyor musunuz?

Tarihi çınarın altındaki çay bahçesi ve restaurantlarda dinlenip huzurlu vakit geçirebilirsiniz. Çınar çevresinde yer alan köy halkına özgü el işi ürünlerden, meyve- sebzeler ve hediyelik eşyalardan satın alabilirsiniz.

Ulaşım

  • Zafer Plaza‘nın karşısındaki duraklardan 1/C numaralı otobüse binerek İnkaya durağında inebilirsiniz.
  • Uludağ Üniversitesi‘nden metroya binerek Acemler durağında indikten sonra buradan B/19 numaralı otobüse aktarma yaparak İnkaya’ya ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • Mudanya‘dan 1/GY numaralı otobüse binerek Emek istasyonunda metroya geçtikten sonra Acemler durağında ininiz. Buradan B/19 numaralı otobüse aktarma yaptıktan sonra İnkaya’dasınız.

14. İznik – Bursa’da Gezilecek Yerler

İznik, Bursa’da gezilecek yerler listesinde kesinlikle yer alması gerektiği gibi, başlı başına bir seyahat noktası. Bursa’nın merkezine yaklaşık 110 km uzaklıkta, adını da verdiği İznik Gölü’nün kıyısında bulunan kentin tarihi m.ö. 2500 yılına kadar dayanır. Osmanlı’ya da başkentlik yapan şehri gezip görmeniz için başlıca nedenlere bakalım.

İznik Çinisi

13. yy’dan itibaren bu topraklarda çini sanatı icra edilmektedir. Yeşil, mavi, kırmızı renklerin, çiçek türlerinin hakim olduğu İznik çinileri, Selçuklu ve Osmanlı tarihi boyunca bir çok dini ve devlet yapılarında kullanılmıştır. İznik çinisi, renkleri, tonları, motifleriyle hala topraklarımızda devam eden çini sanatının merkezidir.

İznik Gölü

Ülkemizin 5. büyük doğal gölü olan İznik Gölü’nde gün batımı, eğer buraya kadar geldiyseniz mutlaka görmeniz gerekenler arasındadır. Gölde kıyısı boyunca çay bahçeleri, yer yer iskeleler, yürüyüşünüz esnasında soluklanmanız için harika duraklar olacak.

Kentin Tarihi

İznik’ten bahsedip tarihinden bahsetmemek olmaz. Şarap Tanrısı Dionysos’un kenti olarak da anılan İznik’in tarihi ilkçağ döneminde kurulan, M.Ö 4. yy’da yıkılan Nikaia Antik Kenti‘yle başlar. Daha sonra Hristiyanlık için çok büyük öneme sahip kent, 1331 yılında, Orhan Gazi yönetimindeki Osmanlı tarafından ele geçirilmiştir. 1331-1335 yılları arasında Osmanlı’ya başkentlik yapmıştır.

15. Çekirge – Karagöz Hacivat Müzesi

karagoz-hacivat muzesi - bursada gezilecek yerler
karagoz-hacivat muzesi – bursada gezilecek yerler

Birçok kültürün etkisiyle ortaya çıktığı düşünülen ve unutulmaya yüz tutan gölge oyunu, Bursa’daki Karagöz-Hacivat Müzesi sayesinde yeni nesillere aktarılmaktadır. Gölge oyununun sembolleri haline gelen Karagöz ve Hacivat’ın Bursalı olmasından dolayı, oyunun kökenlerinin Bursa ile bağlantısı olduğu düşünülmektedir.

Bu tarihi yapı, gölge oyunlarının yapılacağı bir gösteri salonundan(bu gösteri salonunda halen kukla oyun gösterimleri yapılmaktadır.), Karagöz ve Hacivat’a ait koleksiyonlardan, kukla galerisinden ve kütüphaneden oluşmaktadır. Müzeyi gezerken panolarda yer alan gölge oyununun tarihçesinden ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca, gölge oyun kültürünü ve Karagöz’ü tüm dünyaya tanıtmak adına ‘’Bursa Karagöz ve Gölge Oyunları Festivali’’ düzenlenmektedir. Eğer gölge oyununa aktif bir şekilde katılmak isterseniz, Karagöz yapım ve oynatım kurslarına katılabilirsiniz.

Nasıl Gidilir?

1 ve 2 numaralı metro hatları müzenin yakınından geçmektedir. Sadece yokuş yukarı yürümek zorunda olacağınız için pek tavsiye etmem.

19/C, 29/A,40/H,48/A,6/F-2, B/41-B, B/41-C otobüslerini kullanarak da müzeye ulaşım sağlayabilirsiniz.

16. Hünkar Köşkü – Bursa’da Gezilecek Yerler

bursa gezilecek yerler - hünkar köşkü (1)
bursa gezilecek yerler – hünkar köşkü

Bursa’da gezilecek yerler arasına, Bursa manzarasını ayaklarınızın altına seren Hünkar Köşkü’nü de aldım. 1844 yılında, Padişah Abdülmecid adına, av köşü olarak inşa edilmiştir. Uludağ’ın eteklerinde, Temenyeri’nde bnulunan köşk, girişten itibaren, yere döşenen taşlarla, bahçesiyle ve biraz ilerlediğinizde karşınıza çıkan manzarasıyla aklınızı başınızdan alacak.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk köşkte 4 kere konaklamıştır. Bu yüzden Atatürk Köşkü olarak da anılmaktadır. Zaten müze haline gelen köşk de, Atatürk’ün odası, manevi kızları Sabiha ve Ülkü’nün odası ve eşyalarına ev sahipliği yapıyor. Özellikle tavan süslemeleri, duvar boyaları, çiniler, avizeler, yemek takımları ilgi çekmektedir.

Nasıl Gidilir?

Uludağ yolunda, Mollaarap Mahallesinde bulunan Hünkar Köşkü’ne özel aracınızla gitmenizi öneririm. Ancak toplu taşıma tercih ediyorsanız G/4 otobüsüne binip Hünkar Köşkü durağında inebilirsiniz.

17. Gölyazı – Ağlayan Çınar

gölyazı - bursa gezilecek yerler
gölyazı – bursa gezilecek yerler

Eski adı Apolyont olan balıkçı kasabası. Fotoğraflarına,(özellikle kuşbakışı olanlara) mutlaka birden fazla kez rastlamışsınızdır. Uluabat Gölü’ne doğru uzanan, (gölün, çevresini tamamen sardığı da diyebiliriz) eşsiz coğrafi güzelliğe sahip bir yarımada burası. Bir sürü filme, diziye de ev sahipliği yapmış, Apollon Krallığına başkent olmuş kentin, mitolojide de ilginç bir öyküsü var:

Zeus’un çocuğunu taşıyan Leto, çocuğunu doğurmak için bir kara parçası bulamaz. Hera’nın öfkesinden korkmayan bu ada Leto’yu kabul eder ve Apollon dünyaya gelir. Apollon, ışık ve aydınlık tanrısıdır. O yüzden ada çiçeklere, türlü bitkilere bürünmüştür.

Gölyazı, fotoğraf klüplerinin-gruplarının oldukça fazla tercih ettiği bir kasabadır. Balıkçı tekneleri , kayıklar, balık satan çocuklar, tarihi evler, sokaklar, neredeyse tüm gün farklı kareler fotoğraflamanıza yardımcı olur. 750 yıllık anıt çınar ağacı, Apollon Tapınağı, Aziz Panteleimon Kilisesi, Gölyazı’da gezilecek yerler arasında.

Ulaşım

Özel araçla, İzmir yolundan devam ederken, Uluabat Gölü’nü gördükten 5 dk sonra Gölyazı- Ağlayan Çınar tabelası görülür.

Toplu taşımayla; 5G otobüsüne binip 1 saatlik bir yolculuk sonrasında Gölyazı’ya ulaşabilirsiniz.

18. Türbeler – Bursa’da Gezilecek Yerler

emir sultan - bursa türbeler
emir sultan – bursa türbeler

Eğer tarihle, evliyalarla, türbelerle ilgiliyseniz, sizin için Bursa çok doğru bir şehir. Bursa, 25 yıllık bir süreçte Osmanlı’nın başkentliğini yaptığı için, erken Osmanlı dönemi mimarisine, eserlerine şehirde sıkça rast gelmek mümkün. Türbe, kelime anlamıyla, içinde önemli ve “ermiş” kişilerin mezarlarının olduğuna inanılan yer. Aşağıda da Bursa’da gezebileceğiniz en meşhur türbelere yer verdim:

  • Muradiye Türbesi
  • Emir Sultan Türbesi
  • Orhangazi Türbesi
  • Osmangazi Türbesi
  • Yeşil Türbe
  • Okçubaba Türbesi
  • Muradiye Türbesi
  • Cem Sultan Türbesi
  • Şehzade Mustafa Türbesi

19. Keles – Kocayayla

bursa gezilecek yerler-koca yayla
bursa gezilecek yerler-koca yayla

Keles’te, Kocayayla Bursa’da bulunmayı en sevdiğim yerlerden. Koskocaman bir yayla düşünün, zamanında yörük aşiretlerine, Orhan Bey’in düğününe ev sahipliği yapmış. Yeşile, oksijene ve huzura boğulacağınız bir yer Kocayayla. Bursa’ya 70 km uzaklıkta, Keles’te bulunan yaylada piknik, doğa yürüyüşü ve kamp yapabilirsiniz. Piknik alanında, mangal yerleri, tuvaletler, çeşmeler ve büfe bulunuyor.

Temmuz ayının sonlarına doğru gerçekleşen Kocayayla Türk Dünyası spor oyunlarında, atlı sporun birçok çeşidini, okuçuluk sporunu, güreş müsabakalarını izleyebilirsiniz.  Ayrıca, bu şenlikler için 16 Türk devletini temsilen 16 dev Türkmen çadırı bulunuyor.  Bölgede gerçekleşen bir diğer festival ise Enduro motosiklet festivali.

Not: Bölgede ücretsiz karavan kampı bulunuyor.

Nasıl Gidilir?

Bursa’da Nilüfer’e ulaştıktan sonra, Orhaneli-Keles yolunu takip edeceksiniz, daha sonra Keles yolunu takip edip, merkeze 1 km kala sola tabelaların gösterdiği yola döneceksiniz. 5 dk içerisinde Kocayayladasınız.

20. Araba Müzesi – Bursa’da Gezilecek Yerler

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Bursa’da gezilecek yerler listesine sondan da olsa girmeyi başardı. Size 2600 yıl önce yapılan bir arabadan söz etsem ne derdiniz acaba. At arabalarından  faytonlara, motorlu arabalara kadar geniş bir skalada, taşıt-eserleri inceleyip, kısa bir zaman yolculuğuna çıkacaksınız.

Ayrıca müzenin kafesi de çok güzel. Müzeyi gezdikten sonra, yeşillikler içinde, kahvenizi içip dinlenebilirsiniz.

Pazartesi günleri hariç 10.00-17.00 arasında ziyarete açıktır.

Bonus: Dağyenice

Manzarası mükkemmel olan, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde bulunan köy. Özellikle kampçılar tarafından çok tercih ediliyor. Doğancı Barajı’na 6 km uzaklıkta bulunan bu köyde Dağyenice Göleti bulunuyor. Özellikle sonbahar aylarında ( eğer sis yoksa ) muhtreşem görüntüler yakalayabilirsiniz. Fotoğraf makinenizi almayı unutmayın. Ayrıca gölette balık tutup uzun doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

Not: Bursa’nın hala çok bilinmeyen bölgesi – o yüzden Bursa’da gezilecek yerler yazısında bonus bölümünde çaktırmayın.


Bursa’ya Ulaşım

Bursa’ya ulaşım, Marmara, Ege hatta İç Anadolu Bölgeleri’nde herhangi bir şehirde yaşıyorsanız çok kolay. Özellikle büyükşehirler için ulaşım seçeneklerini vereceğim. Ancak Bursa büyük şehir olduğu için neredeyse her şehirden, istediğiniz saatte otobüs bulmak kolay. Ayrıca İstanbul’dan Bursa’ya giderken deniz yoluyla ulaşmanızı tavsiye ederim.

bursa ulaşım - gezilecek yerler yazısı
bursa ulaşım – gezilecek yerler yazısı

Karayoluyla Ulaşım

İster otobüsle, ister özel aracınızla, Bursa’ya ulaşmak zahmetsiz. Bursa, merkezi bir konumda olduğu için, büyük şehirlere eşit ve kısa mesafede yer alıyor. Yani, sabah araca atlayıp, öğlen Bursa’da olabilirsiniz.

İstanbul – Bursa

  • 3. köprüyü kullanırsanız, iki şehir arası 154 km. Ancak şehir trafiği vs derken 2,5 saati buluyor.
  • Körfezi dolaşmak isterseniz, 210 km. Bu yol da ortalama 3 saat sürüyor.
  • Başka bir seçenek olarak Topçular Feribotu’nu kullanabilirsiniz bu yol da 3-3,5 saat sürüyor.

Her 3 seçenekte de Gemlik ve Orhangazi üzerinden geliyorsunuz.

Ankara- Bursa

  • Ankara – Bursa arası Eskişehir ve İnegöl üzerinden gelirseniz 389 km (yaklaşık 5 saat sürüyor bu yol)
  • 2. seçenek ise Bolu ve Sapanca üzerinden gelmeniz. Bu yol da 470 km (yaklaşık 6 saat sürüyor)

İzmir- Bursa

  • İzmir – Bursa arası 344 km. (yol yaklaşık 4 saat sürüyor)
  • Eğer ben Ayvalık’a, Bergama’ ya uğrayacağım derseniz 460 km. (yaklaşık5,5 saat)

Deniz Yoluyla Ulaşım

İstanbul’dan, deniz yoluyla Bursa’ya ulaşmak en basit ve rahat yol. Budo ve İdo firmalarını kullanarak Bursa’ya ulaşabilirsiniz. Ortalama 2 saat süren yolculuk, karayolundan 1 saat erken gitmenizi sağlayacak.

  • Budo

Kabataş İskelesi kapandığı için, Eminönü iskelesinden hizmet vermektedir. Bazı seferler Armutlu aktarmalı ve Mudanya’da sonlanıyor. Ortalama ulaşım süresi 1 saat 45 dakikadır. 2 saatte bir sefer bulmanız mümkündür. Sefer saatleri değişken olduğu için buraya yazmıyorum. Ancak aşağıdan kontrol edebilirsiniz.

Budo Satış Sitesi

  • İdo

İdo’nun, Yenikapı ve Kadıköy’den seferleri var. Yenikapı’dan özel aracınızla deniz otobüsüne binip Bursa’ya geçmeniz mümkün. Ayrıca araçsız da seyehat edebilirsiniz. Sefer saatleri ve bilet fiyatları değişken olduğundan aşağıdan kontol edebilirsiniz.

İdo Satış Sitesi

Bursa’da Konaklama

Eğer Bursa’da gezilecek yerlere göre merkezi bir bölgede konaklayayım derseniz, Çekirge’de veya Nilüfer’de konaklayabilirsiniz. Otel önerisi isterseniz aşağıda veriyorum:

  • Kervansaray (Çekirge)
  • Çelikpalas (Çekirge)
  • Hüsnügüzel (Çekirge)
  • Sheraton (Nilüfer)
  • Ramada (Nilüfer)
  • Divan Otel (Nilüfer)

Airbnb seçenekleri çok yaygın olmasa da yine de bakabilirsiniz. (Ayrıca Airbnb nedir ve nasıl kullanılır? yazımızı okuyun)

Bursa Lezzetleri ve Lezzet Durakları

iskender - bursa gezilecek yerler
iskender – bursa gezilecek yerler

Bursa’da gezilecek yerler listesine Bursa lezzetlerini eklemesek olmazdı. Bursa gezinizde uğrayabileceğiniz restoranları, kısa kısa Bursa’da nerede ne yenir listesini sizle paylaşayım:

a. İskender

  • Heykel’deki Ünlü Cadde’deki Büyük İskender‘de(Bursa’da gezilecek yerlerde de söz ettim),
  • Atatürk Caddesi’ndeki Mavi Dükkan (Tayyare Kültür Merkezi yanında)
  • Uludağ Kebapçısı Cemal& Cemil Usta (Kent Meydanı’na yakın, Şirin Sokak’ta)

b. Pideli Köfte

  • Kayhan Çarşısı (Yanyana sıralanmış, 15-20 tane pideli köfte yapan lokanta bulunuyor. Yeşil Izgara çok önerilenlerden)
  • Küçük Saray (Heykel’de bulunuyor)

c. Kestane Şekeri

  • En bilindik Kafkas – Karyokasını da deneyin (Dönüşte sevdikleriniz için de hediyelik alın)
  • İpek

d. İnegöl köfte

  • Orhan – İnegöl
  • Zeynel – İnegöl
  • Hacı Aziz – İnegöl

e. Cantık

  • Tarihi Aynalı Çarşı Pide ve Cantık Salonu – Adı üstünde Kapalı Çarşı’daki Aynalı Çarşı’da bulunuyor
  • Pidecioğlu – Kayhan Çarşısı

f. Kemalpaşa tatlısı

g. Bağdat Hurması

  • Bağdat Hurma Tatlıcısı – Ünlü Cadde’de, İskender’in hemen karşısı

h. Tahinli Pide

  • Tarihi Abdal Fırını
  • Kırmızı fırın
bursada gezilecek yerler
bursada gezilecek yerler

Detaylı bir Bursa gurme yazısı istiyorsanız aşağıdaki yazımıza mutlaka göz atın:

Bursa’da Nerede Ne Yenir

Bursa’da Yapmadan Dönmeyin

  • Bursa’da gezilecek yerler listemizden en az 10 tanesini gezin!
  • Büyük İskender’de iskender kebap yiyin. “Çek 1,5 tereyağlı”
  • Kafkas’tan kestane şekeri alın. (hediyelik de olur, doldurun doluşturun)
  • Mahfel’de türk kahvesi için, geleni geçeni izleyin.
  • Kültürpark’ta yürüyüş yapın.
  • En az 2 köyü ziyaret edin.( Özellikle Misiköy ve Cumalıkızık. Çünkü iki köy de şehir merkezine görece yakın ve ayrı güzellikte)
  • Uludağ yolunda mutlaka güneşi batırın ve eşsiz Bursa manzarasını izleyin.
  • Vaktiniz varsa hamama gidin.
  • Dağ ve deniz havasını doyasıya içinize çekin.

Bursa’da gezilecek yerler yazısının sonuna geldik. Yazımda, Bursa’ya nasıl gidilir, Bursa’da ne yenir ve nerede konaklanır gibi sorulara cevap vermeye çalıştım. Umarım Bursa seyahatiniz için yol gösterici olur. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

(Gezilerimiz için Instagram’da bizi takip edebilirsiniz : filgezi )

Gözde Merve İlhan

Can Marangoz

 

More from Can Marangoz

Madrid Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi

Herkese Madrid ulaşım rehberinden merhaba. Muhtemelen Madrid biletlerinizi aldınız ve rehber rehber...
Read More

7 Comments

  • Nur marangoz dedi ki:

    Tüm maddeler çok . Bursa da gezilecek yerler yazısından ayrıca bir de iznik gezi rehberi isteriz

  • Aylin dedi ki:

    Çok doğru, aynen, evet evet, harika anlatmış diye diye, otobüs hatlarını bile söylemenize olan hayretimle gerçekten hayran hayran okudum. Bu kadar güzel anlatılabilirdi👌🏻 Bursa kadar güzel, bol gezmeli ve sakin bir şehir az bulunur. Gelin gezin mutlakaa👍🏻😊

    • Can Marangoz dedi ki:

      Çok teşekkürler Aylin Hanım 🙂

  • Ümmü dedi ki:

    İçim gitti okurken,gezdim gördüm,yedim içtim gibi…hiç bu kadar iyi bir gezi yazısı okumamıştım ellerinize emeğinize sağlık🙏

    • Can Marangoz dedi ki:

      Teşekkürleeeeeeeer 🙂

  • Ahmet güzel dedi ki:

    Hem bursayi gezmeden once okudum hem gexdikten sonra ikisinde de yararladim ve sevdim. Kutlarim

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir