Akyaka Gezilecek Yerler yazısına başlamadan önce, kısaca biraz Akyaka’dan bahsetmek istiyorum.
Hani acele etmeden, sakin sakin dolaştığınız, güzel yemekler yiyip, ne bileyim çok rastgele bir tatlılın yüzünüze süper bir mutluluk koyduğu tatil canlandı mı aklınızda? Hani sabahtan hiç yapmadığınız bir aktiviteyle tanışıp öğleden sonra hamakta salladığınız tatil türü? Bi’ gün yaşadığım yerden göçecek olursam işte böyle bi’ yere taşınacağım dediğiniz türden bi’ yerden bahsediyorum.
Diğer bir Ege aşığı Halikarnas Balıkçısı’nın sözüne rol çalayım: “Romayı görmeden ölme derler, sen Akyaka’yı (orijinali Gökova tabii) görmeden yaşama”
İşte Akyaka gönül rahatlığıyla söylüyorum, böyle bi’ yer. Bu yazıda mini bir Akyaka Gezi Rehberi oluşturmaya çalışacağız.
Akyaka, güzeller güzeli Gökova körfezinin doğu ucuna konuşlanmış dünya güzeli küçücük bir köy aslında. Türkiye’nin Cittaslow yani yavaş kentlerinden de bir tanesi. Bir Muğla’lı olarak söylemem lazım ki, Akyaka çoğunlukla gezi ve tatil planlarının başrol oyuncusu olan bir yer olmamıştı bu zamana kadar. Ya bir dondurma yemek ya Çınar’da yüzmek ya da Azmak’ta iki kadeh içmek için mutlaka uğranılan sakin, tenha bir emeklilik köyüydü açıkcası.
Fakat son dönemde Akyaka’nın süper popüler olması, benim Muğla’lı olmam faktörüyle birlikte Filgezi ekibinin tur listesine en üst sıradan girdi. Akyaka Gezilecek Yerler videosu çekmek, Akyaka’da Ne Yapılır sorularını yanıtlayabilmek için sıvadık kolları; hergün sabah gün doğumundan gece yıldızları sayana kadar dolu dolu bir Akyaka ve çevresi turu gerçekleştirdik. Ne yalan söyleyeyim, daha önce defalarca gitmiş olmama rağmen Türkiye’de yaptığım en keyifle tatillerden biriydi.

Akyaka Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerleri sıralamadan önce, klasik olarak yaptığımız kategorizasyonu yine yapalım:
- Akyaka pahalı mı? Bütçe: Düşük/Orta
- Akyaka Tatili Konsepti: Deniz, dinlenme, spor
- Akyaka’ya Ne Zaman Gidilir? Diğer sahil kentlerine olduğu gibi, Nisan’dan Ekim’e kadar gidebilirsiniz. Şahsen biz Mayıs, Eylül gibi gitmenizi sakinlik açısından öneririz.
- Akyaka’dan Aklımızda Kalan üç şey: Azmak, Kite, Gün Batımı
Yemyeşil ağaçların turkuaz sulara değdiği, rüzgarın tatlı tatlı serinlettiği, doğa ananın resmen şov yaptığı bir geziye hazırsanız, Akyaka gezi rehberi ve Akyaka Gezilecek Yerler karşınızda 🙂
Akyaka’ya Nasıl Gidilir?
Akyaka’nın belki de güzelliklerinden birisi ulaşımın o kadar da basit olmaması. Yani gitmek için güzel bir emek harcamak gerekiyor. Akyaka Muğla tarafından gelirken virajlı yolları ve süper manzarası ile ünlü Sakar geçidinden sonra, Dalaman – Köyceğiz tarafından gelirken, Marmaris sapağından sonra karşınıza çıkıyor.
- Uçakla gitmeyi düşünüyorsanız, Dalaman’a uçarak yaklaşık bir saatte arabayla ya da havaalanından kalkan servislerle yaklaşık bir buçuk saatte ulaşabilirsiniz. Alternatif olarak İzmir havaalanını kullanıp, yaklaşık iki buçuk saatlik bir araba yolculuğu ile Akyaka’ya ulaşabilirsiniz.
- Çok kolay bir yol olmasa da otobüsle ya da araba kiralayarak da gidebilirsiniz tabiki. Biz İstanbul’dan arabayla yaklaşık 10 saatte vardık Akyaka’ya.
Akyaka’ya ulaşmak için genelde Muğla’dan dolmuşları kullanıyorsunuz. Oldukça sık kalkan dolmuşlarla Akyaka’ya kolayca ulaşabilirsiniz.
Akyaka’da gezilecek yerlere yürüyerek ya da dolmuşlarla ulaşabilirsiniz. O yüzden araba kiralamak konusunda emin değilseniz, araba kiralamadan da – çok konforlu olmasa da- keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Fakat biz genel rahatlığı açısından havaalanından araba kiralamayı tercih ediyoruz
Akyaka’da Nerede Kalınır?
Akyaka’da son yıllarda artan talep ile birlikte birçok otele dönüştürülmüş Gökova evleri bulunuyor. Ben Muğla’lalı olduğumda dolayı, biz bu tuturmuzda da daha önce de hiç otelde kalmadık Akyaka’da. Fakat, Airbnb üzerinden günlük kiralık evler (bu arada Airbnb ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz, hehe), ya da Booking.com ve benzeri siteler üzerinden otellere ulaşabilirsiniz.
Bizim önerimiz aslında mimar olmayan Nail Çakırhan’ın tasarladığı Muğla bacalı, genelde iki katlı geniş balkonlu Gökova-Akyaka evlerinden birinde kalmanız. Gökova – Akyaka keyfinizi ve fotoğraflarınızı şenlendirecek bir ayrıntı olacaktır. Aslında bu sorunun cevabı ile birlikte Akyaka Gezilecek Yerler yazısının ilk maddesinden bahsetmiş oluyoruz. Gökova evleri 🙂
Akyaka merkezde kaldığınızda Akyaka ve etrafında görülmesi gerken yerlere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Diğer bir seçenek, daha önce Türkiye’nin En İyi Kamp Yerleri yazısında da listelediğimiz Gökova orman kampını da tercih edebilirsiniz.
Akyaka’da Ne Yapılır?
Akyaka’da neler yapılır yazısı bir blog yazısı ile bitmez arkadaşlar. O yüzden Akyaka’da önemli yerlerin listelenmesi detayında tutacağız bu kısmı. Akyaka’da Neler Yapılır yazımız yakında buralarda olacak.
Akyaka Gezilecek Yerler:
- Gökova’nın en güzel koyları (koy önerilerimizi aşağıda ayrıca ekledik)
- Kite Sörf Sahili (Kitesurf videomuzu buradan izleyebilirsiniz)
- Ege mutfağını keşfedeceğiniz Akyaka restoranları
- Kendinizi film setinde hissedeceğiniz ünlü ağaçlı yol
- Tostu ve kanosuyla ünlü Akçapınar köyü
- Tekne turu yapmayı tercih ederseniz, kumu dünyaca ünlü Sedir Adası
Akyakada’da Gezilecek Yerler & Yapılacak Aktiviteler videomuzdan da genel bir fikir elde edebilirsiniz. ( Ayrıca kanalımıza abone olursanız bizi mutlu edersiniz 🙂
Akyaka’da Yeme-İçme
Akyaka yeme-içme rehberimizi tamamladıktan sonra ayrı bir yazı olarak ekleyeceğiz. Şimdilik en sevdiğimiz yeme-içme noktalarını gezilecek yer önerisi olarak ekliyoruz.
Akyaka’da gezdim demek istiyorsanız, Akyaka’dan dönmeden:
- Ağaçlı yolun devamındaki Akçapınar tostçusuna,
- Akyaka merkezde keçisütü dondurmacısına,
- Azmak başında rakı-balık yapabileceğiniz restoranlardan birine,
- Gün batımı sonrası keyif için Çınar’a,
- Bir köy kahvaltıcısına mutlaka uğrayın
Akyaka’da Nerede Yüzülür?
Konumuz Ege’nin en güzel sahillerinden biri olunca, gezilecek yerler yazısının önemli kısımlarından bir tanesi plajlar ve koylar oluyor. Akyaka Gezilecek Yerler listesine alabileceğimiz dört tane koy & plaj seçtik.
Akyaka merkez sakin hali, azmak başı aktiviteleri, ne bileyim akşam çarşısında tembel tembel dolaşabileceğiniz konsep açısından birebir. Fakat, merkezdeki halk plajı yüzmek için en iyi seçenek değil.
Bizce Akyaka’da gidilmesi gereken yerlerin başında gelen en güzel denize girme opsiyonları:
-
Akyaka Koyları – Çınar
Çınar, Akyaya merkezden sonraki ilk koy. Buz gibi kaynak suyu karışıyor denize, denizin altı çakıl taşları olduğu için tertemiz, rengi tam turkuaz rengi oluyor suyun.
-
Akyaka Koyları – Akbük
Akbük Akyaka’da ne çok sevdiğimiz koylardan bir tanesi. Ağaçların arasından biraz virajlı yollardan geçmeniz gerekiyor, fakat sonrasında göreceğiniz manzara buna değiyor açıkcası.
Akyaka Akbuk Koyu – Doga Restoran -
Akyaka Kite beach (yüzmek için olmasa da gidilmeli)
Akyaka Kite sahiline denizden yürüyerek ya da Marmaris yolundan ulaşabilirsiniz. Rüzgar oldukça kuvvetli olduğu için, deniz keyfi yapmak için en sakin koy değil tabiki. Ama sörfçülerin ve kite’ların sahile verdiği o müthiş dinamizmi görmeniz lazım. Belki siz de denersiniz.
-
Akyaka Orman Kampı Plajı
Akyaka Orman Kampı, Akyaka merkezde sayılır. Çam ağaçlarının arasından denize yürüyorsunuz. Denemenizi öneririz.
Tabi bu koylar dışında en güzel ve ekonomik seçeneklerden bir tanesi, Akyaka merkezden kalkan tekne turları. Gökova’nın Akvaryum koyu gibi muhteşem koylarına tekneyle ulaşmak oldukça rahat oluyor.
Akyaka ve Çevresi
Akyaka’nın diğer bir tatlı yanı, aslında Ege sahillerinin diğer efsane yerlerine çok uzak olmaması. O yüzden Akyaka Gezilecek Yerler listesine çevreden bir kaç nokta ekleyebiliriz. Seçtiklerinize seyahatiniz boyunca bir kaç mini tur yapabilirsiniz.
-
Akyaka Gezilecek Yerler – Dalyan & Tekne Turu
Dalyan Sazliklarinin yukardan görünümü Dalyan’dan Ekincik koyu ya da İztuzu plajı koylarına gitmek için tekne tutabilirsiniz. Aynı zamanda sadece kısa bir gezinti için de aynı turu tutabilirsiniz. Tekne kirası 250 TL oluyor, sizi İztuzu’na kadar götürüyor, istediğiniz kadar yüzüp sonrasında geri geliyorsunuz.
-
Akyaka Gezilecek Yerler – İztuzu Caretta Caretta Plajı
Iztuzu plajının yukardan görünümüİztuzu plajı dünyada eşi nadir bulunan plajlardan bir tanesi. Bir kere Caretta Caretta’lar hala aktif olarak buraya yumurtluyor. Ve sahile çıktığınızda Caretta Caretta’ları görmeniz olası. Diğer taraftan İztuzu tuzlu su yani deniz ve tatlı su arasında uzanan bir plaj. Yani fotoğrafta gördüğünüz teknelerin olduğu taraf tatlı su, diğer taraf tuzlu su.
-
Akyaka Gezilecek Yerler – Beyobası Yuvarlak Çay
Akyaka Gezilecek Yerler – Yuvarlak Cay Yuvarlak Çay git gide turistlerin ilgisini çekmeye başlayan bir yer oldu. Çayın üzerine kurulu restoranlarda köy kahvaltısı, tandır, kiremitte alabalık gibi yemek seçenekleri için gidilirdi önceden. Tabi bir de çayın üzerine kurulmuş devasa salıncaklarda sallanmak buraya gitmek için diğer bir neden. Yoldan yaklaşık 10 km kadar sapmanız gerekiyor, yani oldukça rahat.
-
Köyceğiz Ekincik Koyu
Ekincik koyu mavi bayrağı, hala sakinliğini koruyabilmiş haliyle eğer fırsat bulursanız görmeye değer bir yer. Akyaka’dan araba ile bir saatten fazla bir sürede ulaşabilirsiniz.
Akyaka çevresini gezerken fırsat bulursanız uğrayabileceğiniz yemek noktaları:
- Osman Aydın kuru fasülye
- Yuvarlak Çay’da kahvaltı
- Çine’de çöpşiş
Mini bir Akyaka Gezi Rehberi ve Akyaka Gezilecek Yerler listesi oluşturmaya çalıştık. Yazıya eklenmesi gerektiğini düşündüğünüz yerleri, iyi ve kötü yorumlarınızı bekliyoruz 🙂
Anıl
1 Comment