ÖZEL ARAÇLA YURTDIŞINA NASIL ÇIKILIR?

ozel aracla yurtdisina cikmak
ozel aracla yurtdisina cikmak

“Road Trip” in bambaşka bir tutku olduğu gün gibi ortada. Geçtiğiniz yolları gönlünüzce seyre dalmak, keyfinize göre istediğiniz yerde duraklamak, kimi zaman rota değiştirmek kısacası plansızlığın tadını doyasıya çıkarmak için arabayla seyahat en doğru ulaşım seçeneklerinden biri.  Haliyle durum böyle olunca da, özel araçla yurtdışına çıkmak kimi zaman büyük bi’ konfor teşkil edebiliyor. Her ne kadar gidilen ülkelerde artık kolaylıkla araba kiralama imkanınız olsa da kendi arabanızın keyfi bi’ başka olabilir. Ya da en azından çok daha hesaplı.. Dolayısıyla bugünkü yazıda özel araçla yurtdışına nasıl çıkılır, gerekli belgeler nelerdir gibi konuları inceleyeceğiz.

Kiralık Araçla Yurtdışına Çıkılır mı?

Öncelikle yurtdışına arabaya seyahat edebilmeniz için söz konusu arabanın size ait olması şart! Araba size ait değil mi? Başka bir alternatifiniz de mi yok? İşte bu durumda da arabanın sahibinden vekalet almanız gerekiyor. (Vekalet işlemlerinin noterde yapıldığını hatırlatmamıza sanırım gerek yok. ) Yani kiralık arabayla yurtdışına çıkmak na-mümkün.

Özel Araçla Yurtdışına Çıkmak İçin Gerekli Belgeler

Araba işini hallettiniz.  Sıra geldi uluslararası bir ehliyetinizin olup olmaması hususuna. Eğer son dönemlerde ehliyet aldıysanız çipli ehliyetiniz var demektir ki bu da uluslararası geçerliliğe sahip. Kısacası başka bir işlem yapmanıza gerek yok. Fakat ehliyetiniz çipli değilse ya ehliyetinizi yenilemeniz ya da uluslararası harici bir ehliyet daha çıkarmanız gerekiyor. Her iki alternatifi de aşağıda inceleyeceğim; okuduktan sonra gönlünüzce karar verebilirsiniz.

Uluslararası Ehliyet Nasıl Çıkartılır?

Uluslararası ehliyet çıkartma işlemi gözünüzü korkutmasın; zira herhangi bir sınava falan tabii tutulmuyorsunuz. Yalnızca resmi işlemlerin olduğu bir prosedürü tamamlıyorsunuz. Yani oldukça kolay. Ülkemizde uluslararası ehliyet Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından veriliyor.

Başvuru için gerekli evraklar;

-Sürücü Belgesi Aslı

-T.C kimlik numarası (Eğer ehliyetinizde veya nüfus cüzdanınızda yazıyorsa buna gerek yok.)

-2 adet vesikalık fotoğraf

* Uluslararası ehliyetin geçerlilik süresi 1 yıldır. Dolayısıyla her sene yenilemeniz gerekir.

Belge ücretlerine gelecek olursak ne yazık ki ilk defa çıkartacak olanlar için biraz pahalı. Yenileme işlemi yapacak olanlar için ücret yarı yarıya iniyor. Detaylı ücretlendirmeyi aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

Çipli Ehliyet Nasıl Çıkartılır?

Çipli ehliyet çıkartabilmeniz için öncelikle internet üzerinden randevu almanız gerekiyor. (Randevunuzu https://surucurandevu.egm.gov.tr/basvuru/RandevuTalebiSave1.aspx buradan alabilirsiniz.) Daha sonra hazırladığınız belgeleri randevu günü emniyet genel müdürlüğüne teslim ediyorsunuz.

Başvuru İçin gerekli evraklar;

Eski sürücü belgesi

-Nüfus Cüzdanı veya Pasaport

– Sürücü sağlık raporu (Sağlık raporunuzu özel ya da devlet hastanelerinden gene bir muayene sonrası kolaylıkla alıyorsunuz. Bu arada raporun güncel tarihli olması oldukça önemli!)

– 2 adet vesikalık fotoğraf (arka fon beyaz, biometrik)

– 15 TL çipli ehliyet bedel ücretinin vergi dairesine ya da bankaya yatırıldığını gösterir makbuz

– Kan grubu belirtir belge (Hali hazırda eski ehliyetinizde ya da kimliğinizde yazılıysa bu belgeye gerek yok.)

 

Evrakları teslim için gittiğinizde eski sürücü belgenizi de alıyorlar ve yerine 15 gün geçerli bir ehliyet veriyorlar. Çipli ehliyetiniz ise bu süre içerisinde adresine kargolanıyor.

Çipli ehliyet 180 ülke tarafınca geçerli sayıldığından ve çok daha hesaplı olduğundan harici bir uluslararası ehliyet çıkarmaktan çok daha avantajlı. Ayrıca yukarıda da belirttiğim gibi zaten 2020’ye kadar bu yenilemeyi yapmak zorundasınız; yani kaçışınız yok! Fakat gene de aceleniz varsa, “Sağlık raporuyla falan uğraşamam.” diyorsanız Turing’in yolunu tutabilirsiniz.

arabayla yurtsisina cikmak
arabayla yurtsisina cikmak

Uluslararası Sigorta Nedir? Nasıl Çıkartılır?

Strazburg Anlaşması gereği yurtdışına arabayla çıkışlar için mecburi yaptırılması gereken sigortadır. Yeşil Kart veya yeşil sigorta olarak da adlandırılır. Bu sigorta yurtdışında yapacağınız kazalarda karşı tarafa verdiğiniz hasarı karşılar. (Yani kendi aracınızdaki zararı karşılamaz.) Dolayısıyla kendi aracınızı da kazalara karşı sigortalatmak istiyorsanız kasko yaptırırken yurtdışı kapsamlı yaptırmanız gerekiyor.

Uluslararası sigorta çoğu Avrupa ülkesi de dahil olmak üzere 46 ülkede geçerlidir.

Söz konusu sigortayı çıkartabilmek için de Türkiye Turing ve Otomobil Kurumuna başvurmanız gerekiyor. Başvuru esnasında yanınızda yalnızca taşıt ruhsatı ve Türk trafik sigortasınının fotokopilerinin olması yeterli.

Ücretlendirmelere gelecek olursa, sigortanın gününe göre değişiklik gösteriyor. Detaylı fiyatlandırmaları gene aşağıdaki listeden görebilirsiniz.

Yurtdışında Arabayla Gidilebilecek En Güzel Rotalar:

Yurtdışına arabayla nasıl çıkılır sorunsalını çözdükten ve gerekli belgeleri tamamladıktan sonra, geldik rota önerilerine. Arabayla gidebileceğiniz en güzel ve zahmetsiz ülkeler içerisinde Yunanistan, Bulgaristan, Batum, Romanya, Makedonya ve Arnavutluk geliyor. İyi bir sürücüyseniz, uzun uzun yolları seviyorsanız ve “ben giderim!” diyorsanız daha uzak lokasyonları da tercih edebilirsiniz ama biz kesinlikle önermiyoruz.

Bizim favorilerimiz ise kesinlikle Bulgaristan ve Yunanistan! Özellikle kış aylarında Bansko kayak için hem hesaplı hem de oldukça keyifli bir seçenek. ( Bansko kayak yazımıza buradan ulaşabilirsiniz ) Yaz aylarında ise Yunanistan’ ın ne kadar güzel olduğunu burada tekrar anlatmıyoruz. Çünkü, hali hazırda Yunanistan’ ı sizler için zaten anlattık. Merak edenleriniz Yunanistan yazılarımıza buradan ya da şuradan ulaşabilir.

ozel aracla yurtdisina nasil cikilir
ozel aracla yurtdisina nasil cikilirdışına çıkmak

ÖNERİLER:

-Özel araçla yurtdışına çıkarken arabadaki tek şoför olmayın. Zira ne kadar iyi şoför olursanız olun bütün seyahati araba kullanarak geçirmek hem yorucu hem de can sıkıcı olacaktır.

– Yanınıza buzluk, Plaj sandalyesi, yastık ve battaniye gibi hayatınızı kolaylaştıracak eşyalar alın.

– YEDEK LASTİK ve KARAYOLLARI HARİTASI olmadan yola çıkacağınızı düşünmüyoruz. Ama gene de “listeye ekleyelim” dedik.

– Yol için harika şarkılar listesi hazırlayın. (Biliyoruz artık spotify falan var; ama unutmayın internetin nerede kesileceği belli olmaz  )

-Sınır geçişlerindeki memurlarla inatlaşmaktan, tartışmaktan kaçının!

Yazımızda kısaca ” özel araçla yurtdışına nasıl çıkılır ” konusunu işledik. Gerekli belgeleri , önerilen rotaları ve tavsiyeleri sıraladık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur.

 

Written By
More from rojen nasir

ANKARA’DA MUTLAKA GİTMENİZ GEREKEN KÜTÜPHANELER

 Kütüphaneler haftasında sevgili Esra’nın hazırladığı İstanbul Kütüphaneleri yazısının Ankara ayağı karşınızda! Fakat baştan...
Read More

2 Comments

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir