İTALYA SCHENGEN VİZESİ NASIL ALINIR GEREKLİ BELGELER

italya vizesi gerekli evraklar
italya vizesi gerekli evraklar

İTALYA SCHENGEN VİZESİ

Yurtdışına seyahat etmenin en stresli ön koşulu geçerli bir vizeye sahip olmaktır şüphesiz. Hemen herkes (siyah ya da yeşil pasaportu olanlar hariç) ya vizem çıkmazsa ya tatili iptal etmek zorunda kalırsam? diye tereddüt edip telaşa kapılır. (ki bu durum oldukça da doğaldır) Fakat istenilen belgeleri eksiksiz tamamladığınızda red alma olasılığınız oldukça düşüktür. Birçok vize reddi eksik ve özensiz hazırlanmış belgelerin bir sonucudur. Bugünkü yazıda İtalya Turistik Schengen vizesi için gerekli olan evrakları, nasıl alınır konusunu ve İtalya vizesi ücreti  hususunu bir kaç küçük öneriyle birlikte yazacağız.

italya vizesi gerekli evraklar
italya vizesi gerekli evraklar

Hali hazırda bilmeyenleriniz için kısaca tanımlamak gerekirse Schengen vizesi Avrupa’daki ülkelere seyahat etmeniz için gerekli olan vizedir. Schengen bölgesinde yer alan herhangi bir ülkeden aldığınız bu vizeyle diğer Avrupa ülkelerine de giriş yapabilirsiniz. Yani dolayısıyla İtalya vizesiyle de diğer Avrupa ülkelerine giriş çıkış yapabilirsiniz.

Schengen vizesinin en kolay alındığı ülkelerden biri İtalya’dır. Başvuru sahibinden aşırı beklentileri yoktur; genellikle de -ekstra bir durum olmadıkça- vize reddi vermezler. Peki ya İtalya vize başvurusu için hangi belgeleri hazırlamalısınız?

İtalya Vizesi İçin Gerekli Evraklar

 

VİZE BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

İtalya vize ücreti ve İtalya vizesi başvurusu için gerekli evraklara geçmeden, öncelikli olarak son 10 yıl içerisinden çıkarılmış ve hali hazırda en az 3 ay geçerliliği olan bir pasaportunuzun bulunması gerekmektedir.

1.Başvuru Formu: http://www.italyankonsoloslugu.com/asset/25/italya-schengen-vize-basvuru-formu.pdf adresi üzerinden başvuru formunu indirebilirsiniz. Formdaki bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir.

2.İtalya Vize Dilekçesi: Bu evrak, İtalya vizesi başvuru sahibinin meslek ve maaş bilgilerini, seyahat tarih aralığını ve seyahatin kim tarafından finanse edileceğini içermelidir. Dilekçe örneğini aşağıdaki linkten görüntüleyebilirsiniz.

http://www.italyankonsoloslugu.com/asset/25/%C4%B0talya-turistik-dilekce.pdf

3.Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

4.Nüfus Kaydı (Aslı)

5. Biometrik Fotoğraf: Son 3 ay içerisinde çekilmiş olmalıdır. (2 adet 3.5*4.5 cm ölçüsünde)

6.Çalışılan kurumdan alınmış izin belgesi (antentli kağıda ıslak imzalı ve kaşeli)

7. SGK Hizmet Dökümü

8.Banka Hesap Özeti: Söz konusu hesabın aktif olması ve en az 5000 TL gibi bakiyesinin hali hazırda bulunması önemlidir.

9.Var ise;

Taşınmaz malların tapuları (fotokopi), Kira Gelirleri vs.

10.Maaş Bordroları: Çalışılan kurum tarafından onaylanmış (kaşeli ve ıslak imzalı) olmalıdır.

11. Var ise;

Önceki vizelerin fotokopisi: Birçok kişi bunu önemsemese de eski vizeler,  konsolosluğun size olan güvenini arttıracağından vize işlemlerini olumlu yönde etkilemektedir. Yani İtalya vizesi için gerekli evraklar arasına alınmalıdır.

12.Otel Rezervasyonları: Rezervasyonları yaptığınız site üzerinden çıktı almanız yeterlidir.

13.Gidiş Dönüş Uçak Bileti (fotokopi) – İtalya vizesi için gerekli evraklar arasında uçak bileti rezervasyonlarınızın fotokopisi yeterlidir.

14.Sağlık Sigortası: Avrupa’da kalacağınız gün sayısına göre yapılmalıdır. (Yani 40 gün kalacak iseniz bir aylık sigorta yaptıramazsınız.) Bir aylık sağlık sigortasının ortalama 30 TL ücreti bulunmaktadır.

NOT: İnterrail yapacak olanlar belgelere interrail biletinin fotokopisini de eklemelidir. (interrail yazımıza buradan⇐ daha detaylı ulaşabilirsiniz.)

Tüm bunların yanı sıra kişilerin özel statülerine bağlı olarak yukarıdaki belgelere ek olarak bazı birtakım belgeler daha hazırlanmalıdır.

Kişi Öğrenci ise;

 Öğrenci Belgesi de (ıslak imzalı)İtalya vizesi için gerekli evrakların arasında eklemedir. Ayrıca başvuru dilekçesinde seyahat masraflarının ailesi tarafından karşılanacağını belirtmelidir. Yukarıdaki iş ve gelir bildiren belgeler de (6-10 maddelerde belirtilenler) sponsor olarak gösterilen ebeveynin adına hazırlanmalıdır.

Eğer öğrencinin kendine ait hesabı varsa bunu da dosyaya ekleyebilir. (Bazıları bunun olumsuz netice doğuracağını söylese de bu yanlış bir kanıdır. Zamanında şahsıma ait hesap dökümünü koydum; hiçbir sorun yaşamadım.)

Kişi Emekli ise;

Emekliliği gösteren belgeler de dosyaya eklenmelidir.

Kişi Memur ise;

Çalışılan kurumun antentli kağıdına hazırlanan izin belgesi ve oda sicil kaydı da dosyaya eklenmelidir.

¶ Bu içerik kişisel tecrübeler ve vize firmalarından alınan bilgiler doğrultusunda hazırlanmış olup vize reddi durumunda sorumluluk kabul edilmemektedir 🙂 Eğer vaktiniz ve sabrınız yoksa doğru yönlendirmeler için şehrinizdeki vize danışmanlık bürolarını ziyaret etmeniz önerilir.

İtalya Vize Ücreti ve Randevu Alma

 

italya vize ücreti
italya vize ücreti

İtalya vizesi için gerekli belgeleri hazırladınız; sıra geldi vize için randevu almaya ve başvuru yapmaya.( ve maalesef italya vize ücretini vermeye) Şimdi ne yapacaksınız? Öncelikle belirteyim ki İtalya konsolosluğuna doğrudan başvuru yapamıyorsunuz; başvuru yalnızca aracı kurum idata tarafından alınıyor. Yani, idata’ ya teslim ettiğiniz belgeler sizin adınıza konsolosluğa iletiliyor.

Öncelikli olarak https://idata.com.tr/ita/tr/p/randevunuzu-alin adresi üzerinden randevunuzu alıp randevu tarihinizde hazırladığınız belgeleri kuruma teslim ediyorsunuz. Burada hatırlatmakta fayda var; idata bu işlemi elbette ki ücretsiz yapmıyor. Evrakları teslim etmeye gittiğinizde İtalya vizesi ücreti olarak 60 Euro ve Koordinasyon bedeli olarak da 25 Euro ödeme yapıyorsunuz. Ücretler çocuklar için farklılık göstermekte. Detaylı ücretlendirmeye gene idatanın kendi sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. (Diyelim ki vizeniz çıkmadı. Ödemeyi geri alma şansınız yok!)

İtalya vizesi için randevu aldınız ve gerekli evrakları hazırlayıp ücreti ödediniz. Tüm bu aşamaları gerçekleştirdikten sonra sıra geldi beklemeye! Ortalama olarak vize sonucu 15 gün içerisinde belli oluyor. (Fakat resmi tatiller ya da olağanüstü hale bağlı olarak süre uzayabilmekte. Dolayısıyla tatilinize bir ay kala başvuru yapmanızda fayda var.)

Written By
More from rojen nasir

VİZESİZ GİDİLEN ÜLKELER

“Ah ne zor şu vize işlemleri! Hiçbir yere gidemiyoruz.” Bu cümle hemen...
Read More

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir